PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powinnaś mieć zaznaczone w PIT-37 z więcej niż 1 stosunku pracy.
Jeśli nie dojeżdżałaś, powinnaś mieć KUP 2002,05
Zwrot 56 zł

Dziękuję za odpowiedź.
W jakim polu na PIT-37 jest zaznaczony stosunek pracy?

Ja generowałam PIT przez program e-pity. Stąd moje pytanie, czy może źle zaznaczałam wszędzie z "jednego stosunku pracy"? Dlaczego wychodzi mi ten błąd? Mam trzy PITY-11, w żadnym nie dojeżdżałam do innego miasta.

Nie znam tego programu, nie jesteśmy wsparciem technicznym e-pitów (ani żadnego innego zresztą)
KUP są w poz. 38 i często w programach można oznaczyć przy wypełnianiu tej pozycji, czy był jeden, czy więcej stosunków pracy.

Dostałem pit z Norwegii z kilkumiesięcznej pracy http://i66.tinypic.com/outs8p.jpg , wiem jak go rozliczyć, ale mam jedno pytanie jeśli chodzi o dojazdy. W ostatniej pensji dostałem zwrot za dojazdy za które płaciłem sam (z lotniska w Norwegii do miejsca pracy) w wysokości 644 koron. Pytanie czy do obliczania dochodu mam brać pod uwagę kwotę razem z dojazdami, czyli razem 78 446 czy nie liczyć tych przejazdów skoro sam je opłacałem i rozliczać się z kwoty 77 802?

Witam,

mam pytanie na temat wspólnego rozliczenia z mężem pit-a za 2015 rok.

Prowadzę własną działalność gospodarczą ( wypełniam pit-36) i obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim od czerwca 2015. W między czasie wystawiam faktury za zlecenia, które wykonywałam w trakcie urlopu. Mój mąż jest zatrudniony na umowę o pracę (wypełnia pit-37).

Czy w tej sytuacji możemy się wspólnie rozliczyć?
Czy w tej sytuacji w polach dochodu powinnam wpisywać zarówno kwoty, które dostaje z Zus za urlop macierzyński oraz dochody z wystawionych faktur?

Witam! Jeśli pracowałem za granicą np. w Holandii to czy musze sie rozliczać z tego tez w Polsce czy tylko w Holandii poprzez firmy zajmujące sie tym np. euro-tax ?

Bardzo prosze o wyliczenie pitu bo nie wiem czy poprawnie to zrobiłam
pit -11
przychód - 46062,46
koszty uzyskane przychodów - 1335,00
dochód - 44727,46
zaliczka pobrana 4467
składki na ubez zdrowotne - 3027,24

Witam,

czy ktoś mógłby sprawdzić rozliczenie PITów:

PIT 11 z tytułu umowy o pracę:
przychód: 29 119,33
koszty uzyskania: 1 668,72
zaliczka: 1 775
ubezpieczenie społeczne: 3 911,37
ubezpieczenie zdrowotne: 1 907,88

Pit 40a z tytułu renty:
przychód: 10 493,4
zaliczka pobrana i odprowadzona: 520
ubezpieczenie zdrowotne: 813,18

jeszcze w pit40a mam kwoty w rubrykach 47(podatek należny) i 50 (kwota zaliczki na podatek od emerytur-rent oraz innych krajowych świadczeń, uwzględniająca rozliczenie kwoty do zapłaty(nadpłaty)) - które nie wiem do końca czy mam brać pod uwagę:

rubryka 47 - 520
rubryka 50 - 520

reszta rubryk w Pit40a ma wartość 0

Sumując wszystkie w/w kwoty ( prócz rubryk 47 i 50 z pitu 40a) wychodzi mi DO ZAPŁATY 554 zł

Czy wszystko rozliczam poprawnie ? czy może gdzieś popełniłem błąd ??

z góry dziękuję za odpowiedź.

wszystko się zgadza.

Błąd popełniłeś nie informując pracodawcę o pobieraniu renty w związku z czym została zdublowana kwota wolna.

Reasumując dostawałeś za duże wypłaty i teraz musisz oddać.

Jeżeli w dalszym ciagu pobierasz rentę to poinformuj jak najszybciej pracodawcę na PIT-2 aby sytuacja się nie powtórzyła w przyszłym roku.

Dziękuję za szybką odpowiedź,
resumując - wartości rubryk 47 i 50 PIT40a nie biorę pod uwagę ?

47 nie

50 tak - stąd przepisujesz zaliczkę a nie z 39 (patrz pouczenie na końcu)

Akurat w Twoim przypadku poz 39=50 ale nie zawsze tak jest

Wirusisko napisał:
47 nie

50 tak - stąd przepisujesz zaliczkę a nie z 39 (patrz pouczenie na końcu)

Akurat w Twoim przypadku poz 39=50 ale nie zawsze tak jest

racja,
dziękuję serdecznie za pomoc.
pozdrawiam.

Witam,

Mam pewne wątpliwości co do tego czy mam płacone wszystkie składki zgodnie z moją umową o pracę. Pracuje na pełen etat - na umowie o pracę mam wpisaną kwotę 2000 zł netto - pracuję już ponad pełen rok podatkowy. Otrzymałem PIT 11 za rok 2015:
Przychód: 24 000
Koszty uzyskania: 1335
Dochód: 22 665
Zaliczka: 1332
Ubezpieczenie społeczne: 3290,40
Ubezpieczenie zdrowotne: 1605

I tutaj pytanie - bo mi ten PIT bardziej wygląda jak na 2000zł brutto licząc Przychód - Zaliczka - Społeczne - Zdrowotne / 12 wychodzi koło 1480 zł czyli mniej więcej okolice 2000zł brutto.

Ja się mylę czy też pracodawca odprowadza składki inaczej niż mamy to w umowie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót