M
mihalkrol
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 15
Witajcie!
Chciałem zapytać o metodykę*wyliczania kwoty wolnej od podatku. Do rozliczeń w tym roku użyłem programu e-Deklaracje (wcześniej robiła to za mnie księgowa). Rozliczam się*z małżonką i chciałem się zapytać czy jest to dobrze obliczone (chociaż zakładam, że jest, tylko dlaczego?).
Dane z mojego PITu:
a) Przychód = 22*876
b) Koszty uzyskania przychodu = 10*925
c) Dochód = 11*951
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek = 2080
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne = 113,45
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne = 0
Podatek po odliczeniach wynosi 963 zł (obliczony z 5919 zł) czyli należy się nam zwrot 1117 zł.
I teraz moje pytanie - jeżeli kwota wolna od podatku jest 6600 zł to czy w wypadku rozliczania wspólnego nie powinna być*13200 zł (wszystko się*mnoży raz 2? ), więc tym samym nie powinniśmy mieć*dwa razy wyższego zwrotu?
Chciałbym zrozumieć*system obliczania tego, z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Chciałem zapytać o metodykę*wyliczania kwoty wolnej od podatku. Do rozliczeń w tym roku użyłem programu e-Deklaracje (wcześniej robiła to za mnie księgowa). Rozliczam się*z małżonką i chciałem się zapytać czy jest to dobrze obliczone (chociaż zakładam, że jest, tylko dlaczego?).
Dane z mojego PITu:
a) Przychód = 22*876
b) Koszty uzyskania przychodu = 10*925
c) Dochód = 11*951
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek = 2080
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne = 113,45
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne = 0
Podatek po odliczeniach wynosi 963 zł (obliczony z 5919 zł) czyli należy się nam zwrot 1117 zł.
I teraz moje pytanie - jeżeli kwota wolna od podatku jest 6600 zł to czy w wypadku rozliczania wspólnego nie powinna być*13200 zł (wszystko się*mnoży raz 2? ), więc tym samym nie powinniśmy mieć*dwa razy wyższego zwrotu?
Chciałbym zrozumieć*system obliczania tego, z góry bardzo dziękuję za pomoc.