Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zwrot podatku

Witam, ile mniej więcej zwrotu podatku mogę otrzymać jeżeli pracowałam na umowie zlecenie i zarobiłam w ciągu roku 730 zł? Jestem osobą uczącą się.

RE: zwrot podatku?

Hej, nie będę zakładać nowego tematu ale mam nadzieje, że ktoś mi pomoże.
Pracowałam w korporacji, byłam zatrudniona na podstawie umowy zlecenie. Czyli ile godzin przepracuje taką mam wypłatę.
Dostałam PIT 11 gdzie są wyszczególnione takie dane jak : przychód 8.293,32 koszty uzyskania przychodów 1.658,67 dochód 6.634,65 no i zaliczka pobrana przez płatnika 1.194. Pracowałam dłużej niż 3 miesiące (nie wiem czy to ma znaczenie). Nie jestem już nastolatką niestety nie mam pojęcia o należnościach itp. Czy mam prawo ubiegać się o zwrot podatku?
Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam.

RE: zwrot podatku?

DziurawaSkarpeta napisał:
Czy mam prawo ubiegać się o zwrot podatku?
Nie ubiegać się, bo specjalnego podania się nie pisze. Zwrot 556 zł.
A jesteś studentką <26 r.ż.?

Tak, jestem studentką. Mam 23 lata.

RE: PIT rozliczenie z małżonkiem prowadzącym działalność gospodarczą

DziurawaSkarpeta napisał:
Tak, jestem studentką. Mam 23 lata.
To OK. Czyli nie było odprowadzanych składek.
magda1284 napisał:
Witam, ile mniej więcej zwrotu podatku mogę otrzymać jeżeli pracowałam na umowie zlecenie i zarobiłam w ciągu roku 730 zł?
W wysokości odprowadzonych zaliczek. Więcej szklana kula nie potrafi podać.
j1410 napisał:
Problem jest następujący - ja jestem na etacie ale małżonka na etacie była tylko przez 3 pierwsze miesiące 2012. Potem założyła działalność gospodarczą wybierając opcję podatku liniowego. Czy jest w ogóle możliwość, żeby rozliczyć się razem?
Nie.

RE: DG + umowa o prace - jak rozliczyć PIT?

Witam.

Ja mam z kolei podobne pytanie.
Jak rozliczyć Umowę-zlecenie, umowę o pracę i DG.

UZ - styczneń 2012
UoP- luty-marzec 2012
DG - od litopada 2012

Jak to wszystko ogarnąć, żeby było ok.
DG: KPiR na zasadach ogólnych, jestem VATowcem. Do końca grudnia, podatki do US z tytułu DG nie występowały.

Pozdrawiam

RE: DG + umowa o prace - jak rozliczyć PIT?

makmil napisał:
Jak to wszystko ogarnąć, żeby było ok.
DG: KPiR na zasadach ogólnych
Wypełniasz PIT-36, wpisując dochody w odpowiednich wierszach.
UZ - wiersz 5.
UoP- wiersz 1.
DG- wiersz 3.
Pamiętaj, żeby załączyć PIT_B z DG.

Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze pytanie - czy program Pity 2012 dobrze mi wszystko policzy czy lepiej robić to ręcznie? Orientujesz się?

Pit 11

Witam, mam 19 lat i jestem uczennicą. Pracowałam w 2012 r. na umowę zlecenie. Może mi ktoś powiedzieć ile dostanę zwrotu podatku jeśli : 4) przychód wynosi 55) 2119,45. 5)Koszty uzyskania przychodów 56) 423,89 . Dochód :57) 1695,56. a zaliczka pobrana przez płatnika 58 ) 305 Reszta rubryk jest pusta.Tak chociaż mniej więcej chciałabym wiedzieć :)
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Już kilkukrotnie było to omawiane w tym wątku. Nie chce mi się kolejny raz tego pisać.

Przychód: 40751,07
Koszty uzyskania przychodu: 1251,54
Zaliczka pobrana przez płatnika 3079,00

Składki ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegającej odliczeniu od dochodu 5413,53
Składki na ubezpieczenia zdrowotn, o których mowa w przepisach ustawy, podlegającej odliczeniu od dochodu 2683,47

Darowizna za krew 143 zł

Zwrot 209.
Chociaż nie wiem czy chciałeś, żeby obliczyć Ci PIT, czy się pochwalić. Bo nie zadałeś pytania 8)

Jaki KUP?

Witam otóż mam takie pytanie, byłam zatrudniona w 2 różnych pracach poza miejscem zamieszkania. W oby dwóch pit 11 po zsumowaniu mam jednak limit 1335, jako że z jednego stosunku pracy. Posiadam bilety miesięczne na kwotę 1400 zł z kilku miesięcy w roku. Jaki mam zastosować w takim razie kup? Czy sama mogę wpisać takowy limit w pit 37 i nikt się nie przyczepi, że nie mam zastosowane 1335 zl ?

RE: Jaki KUP?

jeśli masz udokumentowane (biletami) koszty na 1400 coś, to wpisz właśnie tę kwotę i już.

RE: Jaki KUP?

No mam, tą kwote wpisać w kup tak?
Za bardzo się nie znam na tym jeszcze ;)

Witam. Strasznie głupia i prosta sprawa, a na forum czy googlach nie znalazłem.

Rozliczałem się przez internet, wysłałem PIT do Ministerstwa Finansów, dostałem UPO. Wszystko dobrze. No, ale jak to ja- po fakcie chciałem jeszcze raz wszystko sprawdzić. "Dalej", "Dalej", aż nagle- wysłałem ponownie. Od razu dostałem potwierdzenie. I tu moje pytanie, co muszę zrobić, by to jakoś wyjaśnić, czy są jakieś konsekwencje i czy w ogóle trzeba podejmować jakiekolwiek kroki, jeżeli deklaracje się nie różnią?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS. Jeżeli nie ten dział/wątek- przepraszam, jestem tu nowy.

Ostatnia edycja:
Urząd Skarbowy sam się skontaktuje, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Na przyszłość proszę się nie "bawić". Program przecież informuje, że taki PIT został już przyjęty.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót