Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
@martawi - Nadpłata 556 zł.

Ag_Maz napisał:
Skoro zmienił się adres zamieszkania, należy wpisać 1335. Chyba, że jakieś miesiące mieszkał w innym mieście.

Tak naprawdę nie mieszka tam już od kilku lat. Wymeldowany został pod koniec stycznia 2012. Także rozumiem kwota i tak 1335?

W takim razie, skoro cały czas korzystał z podwyższonych KUP, powinien zrobić korekty PIT.

Raczej tak, bo patrzalam w pit z tamtego roku i miał jeszcze zaznaczone poza miejscem zamieszkania. W picie za rok 2011 był jeszcze zameldowany i miał zaznaczone poza miejscem zamieszkania i te większe kup niż teraz,to też musi składać korekte? Raczej nie? Bo w końcu niby tam nadal mieszkał.

agus1a napisał:
Bo w końcu niby tam nadal mieszkał.
US nie obchodzi miejsce zameldowania tylko zamieszkania. Moim zdaniem, powinien zrobić korektę.

A skąd niby oni mogą wiedziec że on tam nie mieszkał akurat? Jak nie podawał adresu zamieszkania tego obecnego,tylko cały czas tamten adres gdzie był zameldowany.
Taką korektę można robić za 2011 rok?

Ostatnia edycja:
agus1a napisał:
A skąd niby oni mogą wiedziec że on tam nie mieszkał akurat?
US ma 5 lat na podjęcie czynności sprawdzających. Zawsze ktoś życzliwy mógłby donieść.
agus1a napisał:
Taką korektę można robić za 2011 rok?
Można.

Aha, no myślę że szybko znaleźli by osobę która by potwierdziła, nawet ta co go wymeldowała... Po prostu idzie tam i mówi że chce zrobić korektę za ten i za ten rok bo zobaczył teraz że miał te wyższe kup zastosowane i poprawia i tyle?

lagarto napisał:
W roku 2011 prowadziłem przez 4 miesiące DG (plus praca na etacie). Płaciłem składki zdrowotne z tytułu prowadzonej działalności (973,56). Składki te zostały mi zwrócone wraz ze zwrotem z podatku w 2012 roku. Czy rozliczając pita za 2012 rok doliczam gdzieś te zwrócone składki?

Dowiedziałem się, że doliczam to do podatku. Czyli podatek zwiększony jest o kwotę zwróconych składek? Będę musiał w tym roku dopłacić te 973,56?

agus1a napisał:
Po prostu idzie tam i mówi że chce zrobić korektę za ten i za ten rok bo zobaczył teraz że miał te wyższe kup zastosowane i poprawia i tyle?
Nie musi tam iść. Można złożyć korektę przez internet.
lagarto napisał:
Dowiedziałem się, że doliczam to do podatku.
???
Skoro wyszła Ci nadpłata podatku to nigdzie jej nie uwzględniasz.

Odpowiedź urzędu skarbowego zinterpretowałem w taki sposób, że najpierw płacę składki - później są one mi zwracane w kolejnym roku podatkowym - a potem je muszę i tak doliczyć do podatku, bo skoro jednego roku podatek został o nie zmniejszony to kolejnego musi być powiększony.
Jak to jest w końcu z tymi składkami? Za rok 2012 składki nie były odprowadzane, bo działalność na razie zawieszona.

Aha. Rozumiem. Dziękuję za pomoc. Jeszcze mam jedno pytanie, w takim badź razie, jego Mama która w jednym pit ma zaznaczone że mieszka w innym mieście gdzie zakład(a tak samo nie mieszka tam już,gdzie jest zameldowana) także musi zastosować mniejsze kup za ten rok? Nie pamiętam czy przewyższał wg 1335,ale gdyby tak to zmienić je?

lagarto napisał:
a potem je muszę i tak doliczyć do podatku, bo skoro jednego roku podatek został o nie zmniejszony to kolejnego musi być powiększony.
Brednie.
agus1a napisał:
także musi zastosować mniejsze kup za ten rok?
Tak. Skoro pracuje w mieście, w którym mieszka.

Ag_Maz napisał:

Tak jak pisałem to jest moja interpetacja po rozmowie z pracownikiem US; na tyle wydała mi się absurdalna, że zadałem na forum to pytanie.

Proszę w takim razie o odpowiedź czy gdzieś wpisuję zwrócone przez US składki zdrowotne? Zwrot został dokonany razem ze zwrotem z podatku - czy w takim razie mam sam sobie wyliczyć ile w tym zwrocie było zwróconych składek?

Czy w ogóle zeszłorocznym zwrotem mam nie zawracać sobie głowy i spokojnie wypisywać pita?

lagarto napisał:
Czy w ogóle zeszłorocznym zwrotem mam nie zawracać sobie głowy i spokojnie wypisywać pita?
Dokładnie tak.

Witam. Mam mały problem. Otrzymałam PIT 40-A z KRUS, czy z tego należy rozliczać się do urzędu skarbowego? Oprócz tego mój syn otrzymał PIT 11 z praktyk, jego przychód to 2266,56 zł. Czy mam się rozliczać razem z nim, czy każdy osobno. Nie wiem jak się za to zabrać:(.

Proszę o pomoc.

Syn w takim razie rozlicza się sam. Jest już pełnoletni.

Pit 37

Witam, Mam 20 lat, pobieram rentę rodzinną po zmarłym ojcu.
Chciałem się dowiedzieć czy Matka może odliczyć ulgę dla dziecka ?
z Góry Dziękuje, Pozdrawiam Piotr Niedbała

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót