Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nadpłata, czyli? Ja mam to zapłacić? Wybaczcie, ale jestem zielona..

Proponuje e-Deklaracje
PIT-37. Odpowiednie kwoty wpisać w części C.1 wiersz 1 (przychód-pole 37, koszty uzyskania przychodów-pole38, zaliczka na podatek-pole41), składki na ubezp. społeczne w polu 91, składki na ubezp. zdrowotne w polu 108. Aplikacja sama wyliczy resztę.

Witam
Bardzo prosze o pomoc w rozliczeniu dwoch pitów-11. W 2012 r pracowałam w dwóch firmach niejednocześnie KUP zwiększony z tyt dojazdu do pracy. Oto dane z pit 11

Z umowy o prace I
Przychod 4 243,14
Koszty uzyskania przychodow 278,12
Dochod 3 965,02
Zaliczka pobrana przez platnika 161,00
Skladki na ubezpieczenie spoleczne, o ktorych mowa w przepisac ustawy, podlegajace odliczeniu od dochodu 581,74
Skladki na ubezpieczenie zdrowotne, o ktorych mowa w przepisach ustawy, podlegajace odliczeniu od podatku 283,76

Z umowy o prace II
Przychod 17 887,151
Koszty uzyskania przychodow 1 668,72
Dochod 16 218,43
Zaliczka pobrana przez platnika 873,00
Skladki na ubezpieczenie spoleczne, o ktorych mowa w przepisac ustawy, podlegajace odliczeniu od dochodu 2 452,34
Skladki na ubezpieczenie zdrowotne, o ktorych mowa w przepisach ustawy, podlegajace odliczeniu od podatku 1 196,21

Bardzo proszę o sprawdzenie, bo na logikę zsumowałam te dane, wpisałam w program online i wyszło DO DOPŁATY na rzecz US - 67,00 zł. Czy prawidłowo rozliczyłąm PIT?
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam

Mam pytanie, wynajmuję mieszkanie, na ryczałcie, płaconym co miesiąc, rok 2012 już oczywiście rozliczyłam (złożyłam PIT), niestety najemcy poinformowali mnie, że od marca wypowiadają umowę najmu, czy jeżeli nie uda mi się nikogo znaleźć na ich miejsce muszę poinformować Urząd Skarbowy o braku najemcy? Czy nie jest wymagany żaden druk, a brak wpłaty będzie przez nich zrozumiany zgodnie ze stanem rzeczywistym ?

Witam mam taki problem czy można odliczyć sobie ulgę na dziecko które do stycznia tego roku czyli 2013 studiowało zaocznie oczywiście w 2012 zdało dopiero maturę ale w styczniu przerwało studia zaoczne a od września 2012 pracowała na pół etatu jej dochód za 2012 1750zł

Ostatnia edycja:
Witam mam taki problem czy można odliczyć sobie ulgę na dziecko które do stycznia tego roku czyli 2013 studiowało zaocznie oczywiście w 2012 zdało dopiero maturę ale w styczniu przerwało studia zaoczne a od września 2012 pracowała na pół etatu jej dochód za 2012 1750zł

Witam,

chciałem się dowiedzieć jaką kwotę powinienem wpisać w załączniku PIT/O do PIT-a 37 pozycja B-23 tj.: "Wpłaty na indywidualne konto zabezpieczenia emerytalnego (IKZE)".

Czy powinienem tu wpisać całkowitą kwotę, która wpłynęła na w/w konto; tj. wpłynęło 10 000 PLN taką również kwotę wpisuję w tą pozycję ?

Witam,

chciałem się dowiedzieć jaką kwotę powinienem wpisać w załączniku PIT/O do PIT-a 37 pozycja B-23 tj.: "Wpłaty na indywidualne konto zabezpieczenia emerytalnego (IKZE)".

Czy powinienem tu wpisać całkowitą kwotę, która wpłynęła na w/w konto; tj. wpłynęło 10 000 PLN taką również kwotę wpisuję w tą pozycję ?

Proszę o kontynuację pytań w II części wątku. Ostatnie 3 posty zostały przekopiowane do nowego wątku.

RE: Pity za 2012 rok cz. II

Poradzi ktoś, jakieś wskazówki w tej kwestii ?? :)

A skąd mamy wiedzieć, jaki jest Twój dochód? Przecież IKZE można odliczyć w limicie...
Wpłaty dokonywane na IKZE w roku kalendarzowym nie mogą przekroczyć kwoty odpowiadającej równowartości 4% podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie emerytalne, ustalonej dla oszczędzającego za rok poprzedni, nie więcej jednak niż 4% kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (tj. w 2012 r. nie więcej niż 4% kwoty wynoszącej 105.780 zł).

Witam.
Mam pytanie odnośnie pit 8C. Otrzymałam takowy na kwotę 199,29 zł. Jest to nagroda wypłacana w programach lojalnościowych. Czy z tego również się rozliczam? Szukałam w internecie, ale nie do końca rozumiem różne interpretacje.
Myślę, że to ważne, że nagrody nie były wypłacane przez firmę w której byłam zatrudniona. Tzn Firma X posiada autoryzowane punkty sprzedaży ( w całym kraju i każdy punkt ma swojego właściciela ) czyli firma Y, w której byłam zatrudniona jako sprzedawca. Firma X zorganizowała dla sprzedawców wszystkich firm Y program lojalnościowy w którym nagrody były zależne od ilości zebranych punktów za sprzedaż.

Przepraszam, że tak dużo, ale chciałam dokładnie przedstawić sprawę.

Prosze o rozliczenie pitu-11

umowa o dzieło
przychod 7,654,
koszt uzyskania przychodu 1530,80
dochod 6,123,20
zaliczka pobrana 1102,0

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót