Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Pity za 2012 rok cz. II

super, dziękuje za odp :)

Witam!
Pracuje za granicą ( Belgia)ale przez polskiego pośrednika. Jestem na Podatku belgijskim, z którego już sie rozliczyłem. Niedawno dostałęm pit z polskiej firmy. Wydaje mi sie ze zle go rozliczylem poniewaz wyszła bardzo duza kwota do zwrotu. Nie wiem do konca jakie pity wypełnic , bardzo prosze o pomoc w rozliczeniu.
Moja sytuacja jest o tyle skomplikowana, ze nie moge korzystac z ulgi prorodzinnej chociaz mam 3 dzieci. Jedno ze związku poza małżenskiego a 2 dzieci z małżenstwa, ktore niedługo zostanie rozwiązane. od stycznia tego roku płace na 2 dzieci z małżenstwa.

Dane z PIT-11 , UMOWA O PRACE

PRZYCHÓD- 129395,68
kOSZTY UZYSKANIA PRZYCHODU; 133500
ZALICZKA POBRANA- 608
SKLADKI NA UBEZ. SPOŁECZNE- 12112,83
SKŁADKI NA UBEZP. ZDROWOTNE -5908,40

BARDZO PROSZE O ROZLICZENIE.

Ostatnia edycja:

Witam.
W sierpniu 2012 r pracowałem przez miesiąc na umowę-zlecenie.

Wczoraj otrzymałem PIT 11.
Mógłby ktoś wyliczyć mi ile dostanę zwrotu podatku?

Przychód: 1472,00
Koszty uzyskania przychodów 294,40
Dochód: 1177,60
Zaliczka pobrana przez płatnika: 212

We wszystkich rubrykach "Składki" jest 0zł.
Dziękuję, pozdrawam.

A ta zaliczka jest naprawdę taka mała? Czy znowu zjadłeś jakąś cyfrę?
Sprawdź jeszcze raz kwoty z PIT.

ag_maz napisał:
a ta zaliczka jest naprawdę taka mała? Czy znowu zjadłeś jakąś cyfrę?
Sprawdź jeszcze raz kwoty z pit.

zaliczki pobrane przez płatnika 608.

W takim razie- 18 057 zł do zapłaty. Ponieważ przekroczyłeś II próg podatkowy, a do tego miałeś odprowadzoną strasznie małą zaliczkę.

gmarcing napisał:
Przy wspólnym rozliczeniu bez ulg właśnie tyle nadpłaty.
Uwzględniając ulgę prorodzinną 1112,04zł nadpłata wyniesie 1124zł, czyli cała odprowadzona zaliczka na podatek. Nie ma więc sensu uwzględniać już ulgi na internet.

dziekuje, jednak znow mam problem, mi wyszlo 1224 zl to po pierwsze, a po drugie jaka kwote mam wpisac w picie/O i gdzie? liczba dzieci bedzie 1 a w pozycjach o kwocie czy mam wpisac kwote 529,44? tylko czy u mnie czy u malzonka? czy podzielic ja na polowe bo tego niewiem, i w czesci E za jakie miesiace przysluguje odliczenie, zaznaczyc caly rok? tylko u kogo, ja czy malzonek? czuje ze jeszcze bede meczyc to forum pytaniami, na dzis prosze o podpowiedz do tych pytan i z gory dzieki!

nowyciekawy napisał:
dziekuje, jednak znow mam problem, mi wyszlo 1224 zl to po pierwsze
Tak zgadza się, powinno być 1224zł. ;) Przepraszam za pomyłkę.
nowyciekawy napisał:
jaka kwote mam wpisac w picie/O i gdzie?
W PIT/O w polu 35 - 529,45 (można tą kwotę podzielić w polach 35 i 36, ale suma ma być 529,45). Kwota ta ma być przeniesiona do pola 112 (lub 112 i 113 w przypadku podzielenia jej) w PIT-37.

Ostatnia edycja:

gmarcing napisał:
Tak zgadza się, powinno być 1224zł. ;) Przepraszam za pomyłkę.

W PIT/O w polu 35 - 529,45 (można tą kwotę podzielić w polach 35 i 36, ale suma ma być 529,45). Kwota ta ma być przeniesiona do pola 112 (lub 112 i 113 w przypadku podzielenia jej) w PIT-37.[/QUOT

wielkie dzieki, a czy jak wpisze cala kowte 529,45 w pozycji podatnik czyli ja , a ja mialam male zarobki i male skladki to czy ma to jakies znaczenie? czy jesli rozliczam sie z mezem to oni nie patrza kto i ile i co, i czy u obijga z nas ma byc zaznaczony caly rok? czy tylko u tego co wpisana kwota?
chcialabym wyslac deklaracje poprzez strone internetowa, czy dobrze zrobie? macie jakies doswiadczenia zwiazane z e-deklaracjami? czy sa one szybsze i prostsze?, a jeszcze jedno, czy kazdemu przysluguje ta ulga prorodzinna? przepraszam za moze banalne pytania ale pierwszy raz sie rozliczam od wielu lat i kompletnie jestem zielona achce to zrobic samodzielnie, szybko i poprawnie, wasze forum jest niezastapione i ulatwia zycie ludziom, wiec ciagle pytam;

nowyciekawy napisał:
wielkie dzieki, a czy jak wpisze cala kowte 529,45 w pozycji podatnik czyli ja , a ja mialam male zarobki i male skladki to czy ma to jakies znaczenie? czy jesli rozliczam sie z mezem to oni nie patrza kto i ile i co, i czy u obijga z nas ma byc zaznaczony caly rok? czy tylko u tego co wpisana kwota?
Ja bym kwotę podzielił (bo w sumie dziecko wychowywane jest przez obojga rodziców ;)) - PIT/O pole 35 - 264,72, pole 36 - 264,73 i odpowiednio w PIT-37 w polach 112 i 113.
nowyciekawy napisał:
chcialabym wyslac deklaracje poprzez strone internetowa, czy dobrze zrobie? macie jakies doswiadczenia zwiazane z e-deklaracjami? czy sa one szybsze i prostsze?
Tak. Wg mnie jest to prostsze i szybsze.
nowyciekawy napisał:
przepraszam za moze banalne pytania ale pierwszy raz sie rozliczam od wielu lat i kompletnie jestem zielona achce to zrobic samodzielnie, szybko i poprawnie, wasze forum jest niezastapione i ulatwia zycie ludziom, wiec ciagle pytam
Od tego jest to forum ;-)

Ostatnia edycja:

dzieki dzieki ale jeszcze raz zapytam co z tymi miesiacami? ile mam zaznaczyc? w obu przypadkach rok? czy to jakos po pol roku?

W obu przypadkach rok. Kwota ulgi to maksymalnie 1112,04 zł za cały rok,czyli 92,67 zł miesięcznie.

Witam,
w maju 2012 roku ukończyłam 18 lat, uczę się i otrzymuję rentę rodzinną po ojcu. W okresie świątecznym pracowałam na umowę-zlecenie i zarobiłam 280 zł. Z ZUS otrzymałam pit 40A, a ze zlecenia PIT11. Nie wiem jak rozliczyć się z podatku. Czy składając zeznanie podatkowe mam wziąć pod uwagę tylko PIT za zlecenie, bo z podatku od renty rozliczył mnie ZUS, czy mam obydwa pity ująć w zeznaniu? Proszę o pomoc.

Witam,
Moja sytuacja:

- bezrobotny, otrzymalem pit z urzedu pracy PIT 11
- otrzymalem pit 8C za nagrode (hosting na rok czasu) ale to raczej nie ma znaczenia

Mam program

Pit 11
- Przychod: 2820,40
- zaliczka pobrana przez platnika: 43
- skladka na ub zdrowotne 207,46
Pit 8C
- Przychod 369 zł

======

W programie po wprowadzeniu tych danych wyskuje mi taka informacja:
Suma składek na ubezpieczenie zdrowotne przekracza kwotę podatku i zostanie skorygowana

I koryguje mi na kwote 18 zł

Gdzie wychodzi mi że mają mi zwrócić 43 zł

Dobrze jest tak???

Jeśli nie to czy ktoś może mi wysłać plik juz gotowy tylko dane wprowadze swoje? obojetnie do jakiego programu.

PS. NADMIENIE ZE MUSZE ZROBIC KOREKTE PONIEWAŻ ZANIOSLEM DO URZEDU SKARBOWEGO WCZESNIEJ ROZLICZENIE ALE TYLKO Z NAGRODY CZYLI Z PITA 8C.

Jesli robie zle to prosze o zrobienie mi w obojetnie jakim programie, sciagne sobie ale najlepoje ***, i przeslanie mi go na maila: ****
Bede niezmiernie wdzieczny :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Witam,
Radziłam sobie z zwykłym pitem ale teraz pomagam koledze w rozliczeniu pitu za rok 2012. No i tu zaczynają się schody.
Mam dwa pity , pierwszy PIT 11 (umowa zlecenie) a drugi PIT 40A (renta) no i posiada też internet i nie wiem czy tą ulgę może odliczyć jeśli tak to nie wiem czy całą kwotę za cały rok 2012 czy jakąś jego część . Kwota za internet wyszła mu 704,19 zł
Poniżej podaję wartości z pitów:
PIT 11 (umowa zlecenie)
816,75 zł (Pozycja 55, przychód)
163,35 zł (Pozycja 56, Koszty uzyskania przychodu)
653,40 zł (Pozycja 57, Dochód)
118 zł (Pozycja 58, zaliczka pobrana przez płatnika)
0,00 zł (Pozycja 75, Składki na ub. społeczne)
0,00 zł (Pozycja 77, składki na ub. zdrowotne)
PIT 40A (renta)
4906 zł (Pozycja 33, Emerytury - renty oraz inne krajowe świadczenia – (przychód (dochód))
35 zł (Pozycja 34, zaliczka na podatek, pobrana i odprowadzona)
338,76 zł (Pozycja 38, Kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne)
4906 zł (Pozycja 41, Podstawa obliczenia podatku)
0,00 zł (Pozycja 42, Podatek należny)
35 zł (Pozycja 44, różnica między sumą pobranych zaliczek a należnym podatkiem)
0,00 zł (Pozycja 45, Kwota zaliczki na podatek od emerytur i....)

Proszę niech ktoś pomoże mi to wyliczyć, wpisuje wszystko z programem ***. Wpisałam wszystkie dane razem z ulgą no i po wpisaniu kwoty zaliczek na ubezp zdrowotne z pitu 40A z poz 38 kwota 338,76 wyskoczył mi komunikat „Suma składek na ubezpieczenie zdrowotne przekracza kwotę podatku i zostanie skorygowana” - koryguje się ta kwota do kwoty 317,88. No i na końcu wychodzi mi że ma nadpłatę 118 zł czyli tyle mu zwrócą?
Pomóżcie..
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:

iwonamj napisał:
czy mam obydwa pity ująć w zeznaniu?
Tak. Umowę zlecenie wpisujesz do wiersza "działalność wykonywana osobiście". PIT-40- do wiersza "emerytury i renty..."

Kasiulaaa343453 napisał:
Jesli robie zle to prosze o zrobienie mi w obojetnie jakim programie, sciagne sobie ale najlepoje ***, i przeslanie mi go na maila: ****
No bez przesady. My tu możemy pomóc w rozliczeniu, powiedzieć ile zwrotu/ do zapłaty, podpowiedzieć, kiedy w jakie rubryki co wpisać.
Ale nikt nie będzie tu wypełniał za kogoś PIT.
PS. Proszę korzystać z e-deklaracji. Te "gazetowe" programy mogą obliczać błędnie.
Kasiulaaa343453 napisał:
Dobrze jest tak???
Dobrze.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót