PITY za 2019

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hanaana napisał:
Witam, rodzice mogą uwzględnić ulgę na niepełnosprawne,dorosłe, pracujące dziecko,otrzymujące też rentę/zasiłek, czy ma znaczenie wysokość dochodu dziecka z pracy?
- chodzi o ulgę prorodzinną

juhas56 napisał:
Masz cały podatek do zwrotu = 582,00 zł plus ulga 1112,04 ze składek
społecznych i zdrowotnych.
Razem nadpłata podatku = 1694,04

Wrócę jeszcze do tematu ,skorzystałem z programu e-pity i po wypełnieniu wychodzi zwrot wg sugestii ,lecz pokazuje 3 uwagi ,które podaję poniżej

Informacje o obliczeniach PIT
Ograniczenie składki na ubezpieczenie zdrowotne do wysokości podatku (z kwoty: 810,65 do kwoty: 296,95)
Ograniczenie odliczeń na PIT/O od podatku do wysokości podatku bez składek na ubezpieczenie zdrowotne (z kwoty: 1112,04 do kwoty: 0,00)
Dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dzieci wynosi: 1112,04

Czy mogę spokojnie wysłać deklarację z sugerowaną kwotą zwrotu 1694,04 ?

Tak - wszystko jest OK.

hanaana napisał:
- chodzi o ulgę prorodzinną

w takiej sytuacji można skorzystać z ulgi...o ile istnieje w stosunku do dziecka obowiązek alimentacyjny rodziców
tzn. o ile dochody dziecka nie wystarczają na zaspokojenie jego potrzeb życiowych,
w tym oczywiście związanych z niepełnosprawnością i rodzice muszą dziecku pomagać finansowo / tak to określa kodeks rodzinny/

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,
czy jest jakiś wykaz materiałów budowlanych, które można odliczyć od podatku z ulgi termomodernizacyjnej?
Ocieplałem strop nad ostatnią kondygnacją. Położyłem folię paroizolacyjną i wełnę mineralną. Nad całością zrobiłem podest z konstrukcji z drewna i przykryłem płytą OSB.
Czy mogę odliczyć od podatku:
1. Wełnę.
2. Folię paroizolacyjną i taśmę do klejenia folii.
3. Płyty OSB.

I drugie pytanie:
Jak to rozliczyć w PIT-37 jeżeli na to ocieplenie mam już podpisaną umowę na dofinansowanie z programu "Czyste Powietrze" (jeszcze nie rozliczone).

Witam,
Proszę o pomoc w rozliczeniu
Przychód 9408,19
Kup 1039,06
Zaliczka 415

Skl społeczne 1289,88
Składki zdrowotne 629,18
Mam dwoje dzieci.

Ilona9327 napisał:
Witam,
Proszę o pomoc w rozliczeniu
Przychód 9408,19
Kup 1039,06
Zaliczka 415

Skl społeczne 1289,88
Składki zdrowotne 629,18
Mam dwoje dzieci.

Bardzo proszę o pomoc

Cały podatek do zwrotu =415,00 zł
oraz ulga ze składek społecznych i zdrowotnych = 1919,06

Razem zwrot = 1334,06 zł.

juhas56 napisał:
Cały podatek do zwrotu =415,00 zł
oraz ulga ze składek społecznych i zdrowotnych = 1919,06

Razem zwrot = 1334,06 zł.

A nie 2334,06 ? 😊

megakasa napisał:
Witam,
czy jest jakiś wykaz materiałów budowlanych, które można odliczyć od podatku z ulgi termomodernizacyjnej?
Ocieplałem strop nad ostatnią kondygnacją. Położyłem folię paroizolacyjną i wełnę mineralną. Nad całością zrobiłem podest z konstrukcji z drewna i przykryłem płytą OSB.
Czy mogę odliczyć od podatku:
1. Wełnę.
2. Folię paroizolacyjną i taśmę do klejenia folii.
3. Płyty OSB.

I drugie pytanie:
Jak to rozliczyć w PIT-37 jeżeli na to ocieplenie mam już podpisaną umowę na dofinansowanie z programu "Czyste Powietrze" (jeszcze nie rozliczone).

Już wiem, że sumę wydatków wpisuję w PIT/O w pole 27.
Ale ktoś podpowie, faktury za które materiały mogę odliczyć?

Proszę o pomoc w rozliczeniu PITu.

Stan faktyczny: od 1 stycznia do 30 czerwca byłem zatrudniony na umowę zlecenie w pewnym podmiocie (załącznik "Podmiot nr 1"). Jednocześnie od 1 stycznia do 30 czerwca byłem zatrudniony na umowę zlecenie w innym podmiocie, a od 1 lipca do 31 grudnia zatrudniony byłem w nim na umowę o pracę (załącznik "Podmiot nr 2").

W podmiocie nr 2 korzystałem ze zwolnienia "dla młodych", gdyż mam poniżej 26 lat.

Automatycznie wypełnione rozliczenie w portalu internetowym nie uwzględniało zupełnie kwot składek na ubezpieczenie społeczne ani zdrowotnych (pozycje 69-74 z pit 11), wpisane było 0. Wówczas kwota nadpłaty wynosiła ok. 140 zł jeżeli dobrze pamiętam. Natomiast gdy wypełniłem te pozycje kwotami składek na us i zdrowotne to obecnie kwota nadpłaty wynosi 2000 zł.

W związku z powyższym chciałbym wiedzieć czy możliwe jest rzeczywiście aby nadpłata wynosiła 2000 zł? Również uwzględniając inne pozycje z załączonych pitów 11.

Załączniki:
- podmiot nr 1: https://zapodaj.net/be2d80e3cd79c.jpg.html
- podmiot nr 2: https://zapodaj.net/2e60df0b84535.jpg.html

Mam jeszcze pytanie, jestem w związku małżeńskim jednak rozliczam się indywidualnie i korzystam z ulgi na dzieci w całości sama czy powinnam uwzględnić dane męża w PIT 0 ?

Z objaśnienia do PIT/O /nad tabelą/.
Jeżeli małżonkowie rozliczają się indywidualnie i każdy z nich korzysta z odliczeń,
załącznik PIT/O wypełnia i dołącza do swojego zeznania każdy
z małżonków, podając w nim dane identyfikacyjne obojga małżonków.

Więc jeśli Ty rozliczasz wszystkie ulgi podajesz tylko swoje dane.

maciek966 napisał:
W związku z powyższym chciałbym wiedzieć czy możliwe jest rzeczywiście aby nadpłata wynosiła 2000 zł? Również uwzględniając inne pozycje z załączonych pitów 11

Zapisałem obydwa PIT-11 na dysku i sprawdzę - odpowiem jutro... OK ?

Ilona9327 napisał:
Mam jeszcze pytanie, jestem w związku małżeńskim jednak rozliczam się indywidualnie i korzystam z ulgi na dzieci w całości sama czy powinnam uwzględnić dane męża w PIT 0 ?
Pomoże ktoś ? 😊

Składki społeczne do odliczenia u Ciebie są w poz. 69,72.
Są tam kwoty 0,00 - więc nie odliczasz w rozliczeniu.

Wynik rozliczenia - nadpłata podatku= 857,00

@Ilona9327

Z objaśnienia do PIT/O /nad tabelą/.
Jeżeli małżonkowie rozliczają się indywidualnie i każdy z nich korzysta z odliczeń,
załącznik PIT/O wypełnia i dołącza do swojego zeznania każdy
z małżonków, podając w nim dane identyfikacyjne obojga małżonków.

Więc jeśli Ty rozliczasz wszystkie ulgi podajesz tylko swoje dane.

Ale można wpisać dane małżonka....programy na to pozwalają.

Ostatnia edycja:
Do @maciek966
juhas56 napisał:
Składki społeczne do odliczenia u Ciebie są w poz. 69,72.
Są tam kwoty 0,00 - więc nie odliczasz w rozliczeniu.

Wynik rozliczenia - nadpłata podatku= 857,00

juhas56 napisał:

A z czego wynika to, iż składki które są dla mnie odliczenia to te składki z pozycji 69 i 72?

Nadto, jak to się ma do informacji widniejącej w portalu epit ""Suma kwot z PIT-11(25) poz. 69 + poz. 70 + poz. 71". Tzn dlaczego jest tam mowa o sumie kwot z pozycji 69,70 i 71, a w odniesieniu do ubezpieczeń zdrowotnych "Suma kwot z PIT-11(25) poz. 72 + poz. 73 + poz. 74"?

https://zapodaj.net/7ebaca4540e7d.jpg.html

Co więcej, gdy wpisuję w te pola 0, zgodnie z Twoim wskazaniem, to wówczas kwota nadpłaty to 185 zł, a nie 857 zł.

Powrót