Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3 - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dokladnie ehh. a tak walczylismy o otwarcie tej grupy, musze tam pojechac i porozmawiac z wychowawca jak tam wyglada z przepustkami. a jak Wy myslicie? czy na zamknietym z grupa polotwarta, kiedy zostalo pol roku do wokandy bedzie szansa na otrzymanie tego przywileju? bo zdaje sobie sprawe z tego ze bez chociaz jednej przepustki bedzie mial marne szanse na warunkowe wyjscie :(

Witam. Mam pytanie, mój P. jest w zk i ma grupę R2 , ale umieścili go w zamkniętym niby przejściowo i na komisji dostał przydział do półotwartego .... jednak teraz twierdzą , że jest przepełnienie i nie przewiozą ... czy jest jakiś przepis odnośnie tego jak długo on może przebywac na zamku mając R2? Podobno ludzie czekają i po 3 miesiące na transport , a innych rozwożą po całej polsce. Jedni mieli przydział do konkretnego zakładu w pobliżu miejsca zamieszkania a wywieźli ich bez uprzedzenia na drugi koniec polski. Jak to wszystko się ma do prawa?

Przewiozą go na R2 wtedy gdy będzie wolne miejsce i rzeczywiście może to być nawet na drugim końcu Polski . Nikt nie ma "przydziału do konkretnego zakładu" wcześniej .

Nie do konca jest to zgodne z prawda,ze nikt nie ma przydzialu do konkretnego zakladu.Otoz w przypadku gdy skazany jest wytransportowany bardzo daleko od miejsca zamieszkania a jednoczesnie ta sytuacja stanowi duza niedogodnosc dla rodziny np.ze wzgledu na trudna sytuacje materialna,choroba itp. skazany ma prawo zwrocic sie z wnioskiem do Inspektoratu SW w okregu w ktorym przebywa o przewiezienie do jednostki najblizej miejsca zamieszkania.Pozytywne rozpatrzenie takiego wniosku nie oznacza jednak ze stanie sie to natychmiast,na transport mozna poczekac dlugo.Termin do ktorego ma sie znalezc skazany w jednostce docelowej wyznacza Inspektorat np.jak w przypadku terapii.

Rozumiem , tylko w takim razie co ma osoba z tego , że posiada grupę R2 skoro i tak siedzi na zakładzie zamkniętym ? Pisałam o przydziale ponieważ mój P. mi powiedział , że na komisji ustalili , że zostanie przewieziony do półotwartego w Jastrzębiu Zdroju i tak mu wypisali w papiery , więc to chyba rzeczywiście przydział ? Z drugiej jednak strony to , że tak wpisali nie znaczy , że tak muszą zrobić ponieważ znajomemu też tak wpisali i nawet kiedy siedział w wozie podczas transportu był pewien , że jedzie do J-bia a wysiadł w Zabrzu.... był zdziwiony ... i jak to tłumaczyć? Twierdzą , że na J-biu jest przepełnienie a w Zabrzu mają miejsca , zaglądam więc do statystyk i kolejne zdziwienie , bo według statystyk J-bie ma 21 wolnych miejsc a Zabrze przepełnienie o 6 osób za dużo. .... nie wiem co o tym myśleć. Gdzie się zwrócić z tą statystyką, by dali logiczne wyjaśnienie?

prosze,nie probuj doszukac sie w tym wszystkim logiki lub jakiegos ustalonego schematu.Jest dokladnie z transportami tak jak opisalas,jest to powszechnie stosowany schemat,a informowanie lub nie informowanie skazanego o miejscu przeznaczenia transportu nie nalezy ani do obowiazkow wychowawcy ani do administracji zk.Szczerze mowiac to takie dzialanie wychowawcy jest jawnym pogwalceniem wymogow ochrony.

Czyli co? Znaczy , że nic z tym nie da się zrobić? Pozostaje ewentualnie pisać wnioski o przeniesienie do zakładu bliżej miejsca zamieszkania?

Jest to jakies wyjscie.oczywiscie nic nie gwarantujace,choc probowac warto.Jest jeszczcze jedna mala "furtka",w przypadku gdy dany skazany posiada zawod,umiejetnosci na ktore jest zapotrzebowanie w jednostce o ktora sie ubiega to moze probowac pisac bezposrednio do dyrektora tej jednostki,znam osobiscie takie przypadki,ze to poskutkowalo.Kucharz,elektryk,murarz....itp

witam mam pytanko. czy skazanego wywoza jak najdalej od domu i rodziny czy pozostawiaja go jak najblizej miejsca zamieszkania?

dodam tylko ze to drobny wystepek jazda po piwku na roweze i odsiadka 4 miesiace za nieodrabianie godzinek spolecznych.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
iwusia1976 napisał:
witam mam pytanko. czy skazanego wywoza jak najdalej od domu i rodziny czy pozostawiaja go jak najblizej miejsca zamieszkania?

Skazany odbywa karę we właściwym ze względu na rodzaj, typ, system wykonywania kary lub zabezpieczenie zakładzie karnym. Oczywiście w miarę wolnych miejsc - a wolne miejsca zajmują między innymi tacy, którzy "jechali na rowerze" i totalnie olali warunki zawieszenia wyroku. Lub nie wykonali kary zastępczej.

znaczy on nie olal wykonywania kary zastepczej w trakcie jej odbywania mial powazny wypade i lezal w szpitalu , po wyjsciu dostarczal kuratowrowi zwolnienia lekarskie bo jeszcze dwa miechy byl w gipsie i nie byl wstanie pracowac a potem kurator stwierdzil ze zwolnienia lekarskie nioe maja nic do odbywania kary zastepczej i go zamkneli , jest w koszalinie i ma 139 dni odsiadki i czy teraz go wywiesc moga na drugi koniec polski czy zostawia blisko domu ? no oczywiscie sklada juz stosowne dokumenty o sde , ale tylko mnie dreczy to czy go przenioso daleko czy nie?

o co chodzi z tymi podgrupami?Mój H trafił z wierzchowa do koszalina na pólotworek,na jaką podgrópę mógł trafić?nie mam pojęcia o co chodzi z p1 p2 p3.piszcie jeśli ktoś coś wie

Ludzie... czytajcie wątek, przecież tu już setki razy było wszystko napisane :rolleyes:

Jaki przydzial p 1 p 2 p 3?

Witam.Chcialbym zpaytac jak wyglada kara zostalem skazany nba 3 lata pozbawienia wolnosci chcialbym zapytac jaki oddzial dostane p1 p2 czy p3 zostalem skazany za rozboj gdy dokonalem sie czyny mialem 20 lat czyli mlodociany czy to wplywa jakos na to? prosze o odpowiedzi serdecznie dziekuje

RE: Jaki przydzial p 1 p 2 p 3?

ps. jak dziala system resocjalizacji w zakladzi ekarnym i kto moze z niego korzystac jak wyglada itp prosze o odpowiedzi...

to najpierw powiedz, co już wiesz z przeczytanych wątków tego forum, żebyśmy się nie powtarzali.

hmmm o co dokladnie pytasz? ogolnie po przecyztaniu interesujacych mnie postow wywynioskowalem to ze wszystko zalezy od zk ale kazy i tak pisz einaczej no i nie rozumiem do konca tego systemu resocjalizacji jak dziala i czy dobrze jest z niego z korzystac przypominam ze jestem pierwszy raz karany i mam 2 dzieci tyle ze mialem stawic sie 3 stycznia ale odraczam sie i mam nadzieje ze nie bedzie koniecznosci odiwedzania mnie przez policje w domu ponadto wyslalem nieformalny wniosek do sadu o wstrzymanie doprowadzenia aha i jeszcze cos mam przez 2 lata nawet juz po skazaniu i uprawomocnienu przez sad okregowy dozor policji na ktory nie zglaszam sie od tygodnia czy wiecie jak wyglada cala procedura itp czekam i dziekuje za odpowiedzi dodam ejszcze ze pracuje mam umowe i w ciagu tego czasu ponad dwoch lat nic nie zrobilem nawet mandatu

witam mój chlopak odbywa kare w zk . byłam ostatnio na widzeniu przytulalismy sie całowalismy i za takie coś potem z P2 zamkneli mu grupę na P1. DLA MNIE TO SKANDAL .

Powrót