Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mój kolega trafił na 2 miesiące do szpitala więziennego i wcale nie zmienili mu podgrupy z p-2/p na p-1? niby dlaczego (nie znam takiego przepisu) mieliby to zrobić?:mad:

Oj ty sie od razu denerwujesz! Jak powiedział mi wychowawca przebywając w szpitalu nie ma możliwości zachowania przywilejów jakie masz mając grupę p2 (czeste dzwonienie, otwarte cele ipt.) więc na czas pobytu w szpitalu masz p1! Po opuszczeniu szpitala masz wczesniejsza.

ok. spoko wyjaśnienie przyjmuje, ale to co ci powiedział wychowawca to i tak "ciekawe"...:D

hej mam pytanie czy ktos moze wie jakie grupy obowiazuja w ZK w szczecinku bo slyszalam ze nie mam tam grupy P1 ale nie wiem czy to prawda. Jak ktos wie to niech napisze dzieki bardzo.

marcim ansark ma racje w tym co pisze jak mego Miska wzieli do potulic na szpital to tez dostal p1i tumaczyli to tym samym ze na szpitalu nie ma mozliwosci wypelniania zalozez grupy p2

a mój kolega był w bydgoszczy (na wałach) miał p2/p, i będac dwa miesiące w szpitalu nie zmielili mu podgrupy. Podejrzewam więc, że różnie to jest w poszczególnych jednostkach penitencjarnych w naszym kraju:mad:

p2/z na p/3 czy z p2/p na p3? nie słyszałem bowiem o przypadki kogoś kto nie podpisał programu aby poszedł z półotworka na otworek! chyba, że w jakimś regionie Polski komuś się "poszczęściło"!:confused:

Z powyższych wypowiedzi wyczytałam, że jeżeli ktoś ma wyrok mniejszy niż 3 lata, to może ubiegać się o przeniesienie do Zk półotwartego? Jeśli tak to co trzeba zrobić. Gdzie się zwrócić i w jakiej formie. Z góry dziękuje za info. Pozdrawiam

Musi pogadać przede wszystkim z wychowawcą i mieć dobre zachowanie itp

MC777 napisał:
Z powyższych wypowiedzi wyczytałam, że jeżeli ktoś ma wyrok mniejszy niż 3 lata, to może ubiegać się o przeniesienie do Zk półotwartego? Jeśli tak to co trzeba zrobić. Gdzie się zwrócić i w jakiej formie. Z góry dziękuje za info. Pozdrawiam

z reguły sw sama kwalifikuje danego osadzonego (podczas komisji penitencjarnej) do odbywania kary pozbawienia wolności w jednostce zgodnie z posiadaną podgrupą kwalifikacyjną. Ta sama komisja (podczas pierwszego posiedzenia) powinna przydzielić osadzonemu (na wniosek wychowawcy) daną podgrupę;)

MC777 napisał:
Skazani z większymi wyrokami też mogą się ubiegać o grupę P2.

marcinmajster napisał:
p2/z na p/3 czy z p2/p na p3? nie słyszałem bowiem o przypadki kogoś kto nie podpisał programu aby poszedł z półotworka na otworek! chyba, że w jakimś regionie Polski komuś się "poszczęściło"!:confused:
Przeoczyłam twój post ;)
Zdarzają się takie przypadki. Kolega był na P2/z (w dodatku grypsował). Dostał grupę P3. Jednak na otwartym, był tylko jeden dzień, bo zdegradowali go na zamek... (był niegrzeczny delikatnie mówiąc...)

tam gdzie ja byłem (na p/2) była jedna cela (na cały zk) dla grypsujących, ogólnie NIKT z nich nie wyszedł na pierwszej wokandzie (wiadomo z jakiej przyczyny!). Widzę, że różne rzeczy dzieją się w naszym kraju, to taka dziwna polityka sw (nie ma jednomyślności):wink:

Ostatnia edycja:
Ja mam takie pytanko: facet ma w sumie do dsiadki prawie 4lata,z tego 8m-cy "już" za nim.Ma podgrupę P1(zk tarnów), sprawuje się dobrze i rozmawia z wychowawcą żeby ten wystąpił o P2.Usłyszał odpowiedź że zostałby wyśmiany gdyby to zrobił.(dlaczego skoro osadzony spełnia warunki aby otrzymać P2?)

Komisja utrzymała oczywiście P1, czy odwołanie do sądu i prośba za pośrednictwem sądu o uzasadnienie decyzji może cokolwiek zmienić?

wg mnie ma za krotki wyrok odsiedziany zeby dac mu p2. p2 to nagroda, przywilej tak jak by, to jest tak samo jak by pytac czemu z p2 nie dostana na p3 skoro maja warunki, niektorzy siedza do konca kary na p2

może za krótko przebywa w zk? na zmiane podgrupy i poznamie skazanego potrzeba czasu

ps moj na zmiane podgrupy z R1 na R2 czekał ponad rok czasu o ile sie nie myle

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót