Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Właściwie, to i tak nie musi się wcale dużo zmieniać. Być może w tym ZK gdzie Twój siedzi są oddziały ZK typu otwartego.
Wychowawca na pewno dobrze o tym wie jakie są przepisy. Spokojnie nie martw się ;)

Barbie napisał:
Jeśli ma grupę P3, to znaczy, że już mu przysługują prawa takie jak w ZK typu otwartego ;)

... pod warunkiem, że korzystanie z tych uprawnień nie narusza bezpieczeństwa a nie zakłóca porządku wewnętrznego w zakładzie, w którym przebywa.

Tak, tylko że właśnie w tym Zakładzie, gdzie jest osadzony mąż, nie ma oddziału P3, a nam chodzi o tak zwaną przepustkę systemową, do której nabył prawo po otrzymaniu grupy P3 (wcześniej na P2 również miał udzielony 14 dniowy system), który również mógłby otrzymać na świeta, a tak, jak wychowawca mówi, że męża dalej obowiązują przepisy z P2, to prawdopodobnie przyjedzie tylko na 30 godzin, ale cóż, dobre i 30 godzin, jak niektórzy nie mają i tego. Trzeba się z tego cieszyć i czekać. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

forg napisał:
... pod warunkiem, że korzystanie z tych uprawnień nie narusza bezpieczeństwa a nie zakłóca porządku wewnętrznego w zakładzie, w którym przebywa.

Myślę, że nawet bez ostatniego komentarza Izybet można się domyślić o jakie przywileje chodziło Izie - chyba wiadomo, że każdemu osadzonemu, który ma P-3 głównie chodzi o przepustki czy widzenia, a nie o jakieś inne przywileje typu, że bardzo chce mieć otwarte cele przez cały dzień i przez całą noc, a nie jak na półotworku tylko w porze dziennej.
Izabet - tak więc mąż ma prawo do przepustek na zasadach P-3, tylko wiesz, to nie jest obligatoryjne, wychowawca jak się uprze to może mu żadnej przepustki nie dać...

Akte wiem. Mąż ma bardzo dobry kontakt z wychowawcą i jakby sam był tam z grupą P3, to myślę, że nie byłoby żadnego problemu. Tylko, że takich jak on, jest tam jeszcze 15 i wszystkim nie są w stanie pomóc w tak krótkim czasie i dlatego staram się zrozumieć całą sytuację, chociaż jest nam przykro, bo mąż mógłby być w domu, dla dobra naszego synka dłużej, a tak będzie tylko 30 godzin, ale trzeba się cieszyć również z tego. I miałaś również rację, że nie chodziło nam o otwarte całą dobę cele, bo to jest w tym wszystkim najmniejszy problem. Pozdrawiam.

A ja mam takie pytanie.
Mój Łobuz ma półotworek.. chciałby zacząć szkołę w ZK w Opolu a tam jest tylko zamek.. czy żeb starać się o tą szkołę to musi najpierw pisać o zamknięcie grupy? czy mogą go przyjąć do szkoły w Opolu z półotworkiem? bardzo proszę o szybką odpowiedz..

Młoda chodzi Ci o Opole Lubelskie?
Tam jest półotwarty

W Opolu Lubelskim chyba nie ma półotworku...? Przynajmniej tak podają na stronie SW...
Młoda przeczytaj sobie jeszcze to:
http://www.sw.gov.pl/index.php/aktualnosci/more/4324
...do szkół przyjmowani są skazani mężczyźni: młodociani i dorośli odbywający karę pozbawienia wolności po raz pierwszy, w zakładzie karnym typu zamkniętego (M-1, P-1)

Właściwie to trudno cokolwiek jednoznacznie stwierdzić, myślę, że powinnaś dowiadywać się u źródła czyli w konkretnej jednostce.

Ostatnia edycja:
Akte dzięki za linka ale ja juz to czytałam wiele razy..

W Opolu nie ma półotworka, chociaż są tam chłopaki z tą podgrupą.. dlatego zapytałam czy żeby zacząć szkołę tam to Mój musiałby starać się o zamknięcie grupy, czy jest możliwość uczenia się tam i żeby dalej miał półotworek?

No ale chyba faktycznie bedę musiała dzwonić tam.

Witam mam takie pytanie!
Moj facet jest juz po wyroku ma do odsiadki 1 rok i 8 mies.Na poczatku siedzial w AŚ w Gdansku na Kurkowej i tam mu przydzielona grupe P-2.Pisal prosbe zeby go przewiezli do ZK w Gdansku na Przerobce.Jak sie okazalo ze prawdopodobnie nie ma miejsca na przerobce i wywiezli go do OLSZTYNA DO AŚ.(my jestesmy z gdanska).Slyszalam ze jak sie ma grupe P-2 lubi inna to osoba z grupa nie powinna siedziec dluzej niz miesiac na zamku tylko ze powinni przewiesc go do zakladu gdzie sa grupy pol otwarte i otwrte.
Moje pytanie brzmi czy to jest prawda z tym miesiacem.Bo moj facet siedzi juz ponad miesiac na zamku.

A ile jest tych wszystkich grup?
I jakie są?
I czym się charakteryzują tzn. o co w nich chodzi?

To raptem 64 strony tego tematu, w którym zadajesz pytanie. Polecam sobie poczytać. Już na jednej z pierwszych ktoś tłumaczy co to znaczy P1, P2 itd.

Tak, ale nikt dokładnie tego nie wymienił a chyba taki jest cel tego tematu.

co tu wymieniac ?

P1- zamkniety
P2- polotwarty
P3- otwarty
(opis poszczegolnych podgrup znajduje sie w kodeksie karnym wykonawczym)

P-osadzony po raz pierwszy
r-recydywista ?

;)

M-1/p M-2/p M-3/p M-1/t M-2/t M-3/t
P-1/z P-2/z P-3/z P-1/p P-2/p P-3/p P-1/t P-2/t P-3/t
R-1/z R-2/z R-3/z R-1/p R-2/p R-3/p R-1/t R-2/t R-3/t

M - młodociani -> art. 84 KKW, art. 91a KKW
P - dorośli pierwszy raz odbywający karę pozbawienia wolności -> art. 85 KKW
R - recydywiści penitencjarni -> art. 86 KKW

Są jeszcze:
W - odbywający karę aresztu wojskowego -> art. 94 KKW
K - kobiety odbywające karę pozbawienia wolności -> art. 87 KKW

1 - ZK typu zamkniętego -> art. 90 KKW
2 - ZK typu półotwartego -> art. 91 KKW
3 - ZK typu otwartego -> art. 92 KKW

p - system programowanego oddziaływania -> art. 95 KKW
z - system zwykły -> art. 98 KKW
t - system terapeutyczny -> art. 96 KKW, art. 97 KKW

O o to mi chodziło dzięki bardzo.;)
A nie wiecie czy w Areszcie Śledczym też dają już grupę?

Osoba ze statusem tymczasowo aresztowanego nie ma grupy czy podgrupy, ale jeśli przebywa w AŚ na warunkach skazanego to może ją mieć.

Barbie napisał:
Dokładnie były wymieniane wszystkie grupy i to kilkakrotnie :mad:

Nic się nie stało że ktoś napisał to jeszcze raz, może pominełam to jak przeglądałam temat.

Na pewno wszystko było już powiedziane w tym temacie, ale na zasadzie jednego wielkiego miszmaszu... bez jakiegokolwiek usystematyzowania więc lepiej jest jak jest, choć posty nie powinny się powtarzać - w moim przypadku post się nie powtórzył, tylko zebrałam wszystko razem i uporządkowałam to - myślę, że opcja z odsyłaczami do konkretnych artykułów KKW jest bardziej czytelna dla osób, które pierwszy raz spotykają się z określeniami "grupa" czy "podgrupa" i są w tym temacie "zielone", bo nie każdy rozumie "co tu wymieniać...?"

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót