Praca w Służbie Więziennej - III

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, właśnie staram się o przyjęcie do jednego z AŚ (woj. Mazowieckie) moje poprzednie podania zostały odrzucone aż do wczoraj kiedy otrzymałem zaproszenie na rozmowę oraz test sprawności fizycznej. Moje pytanie dotyczy tego jak się najlepiej przygotować do tej rozmowy, jakich pytań mogę się spodziewać (stanowisko: strażnik działu ochrony)

tyle to i ja się spodziewałem nawet bez Twojej odpowiedzi :) chodziło mi raczej czy ktoś mógłby przybliżyć mi schemat takiej rozmowy np luźna rozmowa o pracy czy raczej już jakieś konkretne pytania o służbie ( coś czego muszę się nauczyć ) ? rozmowy o sporcie z tego co słyszałem

W ostatnim czasie odbyłem sprawnościówkę oraz rozmowę więc mogę się podzielić wrażeniami o ile tak to można powiedzieć :) na fizyczny poszedłem bez większego przygotowania (brak czasu) co się okazało byłem jednym z lepszych w grupie 30-osobowej. Co do rozmowy to byłem delikatnie zestresowany ale również z powodu braku czasu musiałem pójść z marszu. Co się okazało jedynym pytaniem było proszę opowiedzieć o sobie. Oczywiście były jakieś podpytania czy sobie zdaje sprawę jaka to praca oraz czy sobie poradzę ogólnie głupoty same trzeba być pewnym siebie i uważać na panią psycholog bo próbuję zagiąć każdym pytaniem.

Witam mam pytanie otóż staram się do policji i miałem test ms, którego wyniku ciągle nie znam. Złożyłem też papiery do SW i mam rozmowę kwalifikacyjną 9 czerwca. Moje pytanie jest następujące, czy niezdany ms do policji przekreśla od razu możliwość startu do SW?? Wynik ms jest ważny rok ale ja jeszcze go nie mam. W kwestionariuszu do SW podałem, że starałem się w tym roku do policji. I teraz nie wiem, czy w ogóle jest nadzieja jakaś.

Witam czy ktoś się orientuje czy na każde stanowisko w SW obowiazuje służba przygotowawcza? Czy możliwy jest awans z kaprala na mł wychowawcę po uzyskaniu pełnego wykształcenia i oczywiście wolnym etacie ?
Pozdrawiam serdecznie :)

Fredziaa napisał:
Witam czy ktoś się orientuje czy na każde stanowisko w SW obowiazuje służba przygotowawcza?

Służba przygotowawcza to okres przygotowania funkcjonariusza do służby. Ogólnie pojętej.

Fredziaa napisał:
Czy możliwy jest awans z kaprala na mł wychowawcę po uzyskaniu pełnego wykształcenia i oczywiście wolnym etacie ?

Kapral to stopień a mł. wych. to stanowisko.

Dobrze to może inaczej. Czy możliwy jest awans z kaprala na porucznika -stopień który z tego co wyczytalam w rozporządzeniu przypisany jest stanowisku mlodszego wychowawcy. Pamietajac caly czas o odpowiednim wykształceniu wyższym.

Ostatnia edycja:
Fredziaa napisał:
Dobrze to może inaczej. Czy możliwy jest awans z kaprala na porucznika

Nie jest to możliwe. Pierwszy stopień w korpusie oficerskim to podporucznik.

I tak na marginesie - upewnij mnie, że pytasz w czyimś imieniu, nie w swoim ....

Mam pytanie odnośnie dodatku mieszkaniowego. Mieszkam w miejscowości x w której pełnie służbę, zamieszkuję mieszkanie moich rodziców do którego nie posiadam żadnego tytułu prawnego (mieszkam wraz z rodzeństwem). Chciałbym pobierać dodatek mieszkaniowy z tytułu braku zakwaterowania. Rodzice mieszkają w miejscowości y 300 km od miejscowości gdzie pełnię służbę, jestem zameldowany w miejscowości y pod adresem zamieszkania moich rodziców. Jakie dokumenty mam przedstawić w celu otrzymania dodatku mieszkaniowego? W kadrach nie mogę uzyskać informacji na ten temat, a przepisy niejasno interpretują tę kwestię.

Nikt nie zna odpowiedzi na powyższe pytanie?

Pytanie: Posiadam wykształcenie średnie bez matury, również posiadam prawo jazdy kat. D i przewóz osób. Czytalem w ogłoszeniu o prace, że poszukują strażnika działu ochrony i jest mile widziany przewóz osob. Czy moje wykształcenie koliduje z przyjęciem do służby więziennej ?

Witam,

Dostałam odmowę z ZK po rozmowie kwalifikacyjnej (nie spodziewałam się tego, ponieważ nt SW wiem bardzo dużo i na zadane pytania odpowiadałam definicjami ustawowymi. Byłam przekonana, że zaproszą mnie do kolejnego "etapu". Może kluczowym argumentem do odrzucenia mojej kandydatury było to, że starałam się o zatrudnienie w Łodzi, a pochodzę z Krakowa).
W rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości znalazłam informację, że po odmowie musi minąć 12 miesięcy, aby ponownie ubiegać się o pracę w SW. Proszę mi sprecyzować czy to dotyczy wszystkich stanowisk i ZK czy tylko tego, w którym byłam na rozmowie?

Proszę o odpowiedź i życzę miłego dnia ;)

aagaasz napisał:
Witam,

Dostałam odmowę z ZK po rozmowie kwalifikacyjnej (nie spodziewałam się tego, ponieważ nt SW wiem bardzo dużo i na zadane pytania odpowiadałam definicjami ustawowymi. Byłam przekonana, że zaproszą mnie do kolejnego "etapu". Może kluczowym argumentem do odrzucenia mojej kandydatury było to, że starałam się o zatrudnienie w Łodzi, a pochodzę z Krakowa).
W rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości znalazłam informację, że po odmowie musi minąć 12 miesięcy, aby ponownie ubiegać się o pracę w SW. Proszę mi sprecyzować czy to dotyczy wszystkich stanowisk i ZK czy tylko tego, w którym byłam na rozmowie?

Proszę o odpowiedź i życzę miłego dnia ;)

Może Pani złożyć aplikacje jako pracownik cywilny i z tej pozycji o wiele łatwiej startuje się o służbę w SW. Czasami nie wystarczy odpowiednia wiedza a liczą się znajomości. Teraz jest trend żołnierzy NSR,którzy nie dostali kontraktu w wymarzonej jednostce. Mają o wiele łatwiej dostać się do SW z racji,że mieli kontakt z bronią i wiedzą już coś o służbie mundurowej. Jeśli ma Pani możliwość odbycia Służby Przygotowawczej w Wojsku Polskim to naprawdę polecam tą drogę.

Czytając różne fora zauważyłam, że bez znajomości ciężko jest się dostać do SW, a zwłaszcza na stanowisko funkcjonariusza pracującego w biurze. Swoją drogą jak usłyszałam podczas rozmowy kwalifikacyjnej, że miesięczna pensja wynosi ok. 1400 zł. to nie wiedziałam czy się śmiać, czy też płakać. Ja osobiście uważam, że praca jako funkcjonariusz SW jest powołaniem, ale satysfakcji zawodowej nie włożę sobie na obiad do garnka :sad:

Witam , pod koniec września 2014 złożyłem wszystkie dokumenty do kadr SW test fizyczny i psychologiczny pozytywny( orzecznik pozytywny) , usłyszałem w kadrach ,że mam czekać na telefon i tak sobie czekam już prawie rok . Chciałbym się dowiedzieć czy jest jeszcze szansa aby ktoś oddzwonił z kadr i ewentualnie co się dzieje po upływie roku jak nikt nie przedzwoni ?

Witam, czy znajdzie się tu osoba która będzie tak miła i rozpisze mi uposażenie zasadnicze jak się wylicza nowo przyjętej osoby do aresztu śledczego na stanowisko strażnik, (tzw. świeżak, całkowicie nowa osoba bez stopnia i stażu). Na ile mogę liczyć na początku? Będę bardzo wdzięczny.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót