Praca w Służbie Więziennej - III

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Cześć wszystkim:) kilka miesięcy temu pytałam Was o zarobki w SW na posadzie wychowawca. Jestem już po ,,wszystkim,, :) także jeśli ktoś ma pytanie odnośnie np. Obiegówki medycznej (woj. Dolnośląskie) to mam w sumie dość świeże informacje. Jestem na razie w rezerwie kadrowej. Nie wiem co z tego wyniknie ale dokumenty ważne są rok więc jak nie zk który mnie kierował, to będę próbować gdzieś indziej:). Czy jest tu osoba w tzw. Rezerwie?:)

Kiedy nowo przyjęty dostaje pierwsze umundurowanie ?

W ciągu kilku dni po przyjęciu. Wszystko Ci powie mentor, którego Ci przydzielą po przyjęciu.

Dlaczego chcesz pracowac w SW ?

Mógłbym próbować tu ' wciskać przysłowiowy kit' o tym, że jest to moje marzenie od najmłodszych lat. Tak oczywiście nie było. Choć kluczowe jest tu słowo 'służba'. Służenie czy też pomaganie innym poprzez wykonywaną pracę zawsze traktowałem jako coś sensownego i wartościowego. Zawsze ciekawiły mnie służby mundurowe i uważałem, że warto by spróbować swoich i związać swoje życie ze służbżą.

Teraz chciałbym podnieść sobie poprzeczkę i rozpocząć służbę dla ojczyzny po przez prace z osadzonymi. Za decyzją o podjęciu tej służby przemawiało wiele bardziej przyziemnych argumentów takich jak wynagrodzenie, ktore pozwoli mi zapewnić spokojny byt mojej rodzinie. Zainteresował mnie również Państwa pakiet socjalny czy też mozliwość rozwoju mnie jako pracownika poprzez szkolenia i nauke.

Co to jest służba więzienna ?

Służba Wiezienna - jest to umundorowana i zbrojna formacja podlegająca Ministrowi Sprawiedliwosci i mająca własną struktrurę. Realizuję zadnia w zakresie wykonywania kar pozbawienia wolności i tymczasowego aresztowania.

Czym zajmuje się służba więzienna ?

Do zadań Służby Więziennej należą:

1. wykonywanie tymczasowego aresztowania w sposób zabezpieczający prawidłowy tok postępowania karnego
2. ochrona społeczeństwa przed sprawcami przestępstw osadzonymi w zakładach karnych i aresztach śledczych
3. zapewnienie w zakładach karnych i aresztach śledczych porządku i bezpieczeństwa
4. prowadzenie działalności resocjalizacyjnej wobec osób skazanych na kary pozbawienia wolności, przede wszystkim przez organizowanie pracy sprzyjającej zdobywaniu kwalifikacji zawodowych, nauczania oraz zajęć kulturalno-oświatowych
5. zapewnienie osobom skazanym na kary pozbawienia wolności przestrzegania ich praw, a zwłaszcza humanitarnych warunków, poszanowania godności, opieki zdrowotnej i religijnej.

Hobby ?

Od najmłodszych lat sport. Zakochałem się z wzajemnością w piłce nożnej. Grałem w lokalnym klubie na szczeblach powiatowych i wojewódzkich. W czasach szkolnych dochodził również futsal, czyli halowa piłka nożna jak i freestyle football czyli bardzo widowiskowa żonglerka. Następnie przyszedł czas na sporty siłowe takie jak kulturystyka i sztuki walki, głównie boks. Do chwili systematycznie i czynnie trenuje na siłowni i wchodzę na sale. Jestem człowiekiem kierującym się mottem w zdrowym ciele zdrowy duch. Dbam o formę i kulturę fizyczną poprzez systematyczny reżim treningowy jak i suplementację i dbałość o dietę

tak to wyglada z wteori a w praktyce jest tak :) szybciutko tlumacze
ogolem nie ma szans sie zareklamowac przerywają Ci i zadają kolejne pytanie ma to zadanie uswiadomic Ci ze osadzonemu nie bedziesz tlumaczyl ma byc krotka pilka .Komisja tlumaczy ze tu jest tragicznie ze lepiej do policji tylko 2 tys ze to jest zle wieczne nadgodziny caly czas na telefon.Odpowiadasz tak pasuje mi! zdaje sobie sprawe. # cechy charaklteru dlaczego TY w skrocie najlepiej odpowiadac ASERTYWNY dyspozycyjny i z dyscyplinowany i mocny psyichicznie jestes i tyle . MAm nadzieje ze pomoglem . Nie ubieramy sie na rozmowe w zlote zegarki itd w marynarki Tylko zwykle jeansy sweterek i buty i tyle zero żelu na glowie

Ostatnia edycja:
Pytania z testu wiedzy
Naczelnym organem administracji państwowej jest:
Minister, [Prezes Rady Ministrów (Premier), Rada Ministrów

Ministrowie mogą wydawać: rozporządzenia

Wybory do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej są: powszechne, równe, bezpośrednie i proporcjonalne oraz odbywają się w głosowaniu tajnym
Sejm i Senat są wybierane na kadencje: 4 letnią
Władzę ustawodawczą w Rzeczypospolitej Polskiej sprawuje(ą): Sejm i senat
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej jest wybierany na kadencję: 5 letnią
Stan wyjątkowy, w razie zagrożenia konstytucyjnego ustroju państwa, bezpieczeństwa obywateli lub porządku publicznego, na części albo na całym terytorium państwa, może wprowadzić: Prezydent RP
Budżet Rzeczypospolitej określa: ustawa budżetowa
Na prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej może być wybrany obywatel polski, który najpóźniej w dniu wyborów kończy: 35 lat
W którym roku uchwalono Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej? 2 kwiecień 1997r
Najważniejszym aktem prawnym w Polsce jest: Konstytucja
I pytania proste taki co widnieje na godle kto napisal slowa hymnu
podsstawowe pytania z wladzy ustawodwaczej sadowniczej i wykonawczej .

Ostatnia edycja:
Pytanie ilu członków liczy Sejm/Senat,
Data uchwalenia Konstytucji,
Ile trwa kadencja w Parlamencie Europejskim,
Data stan wojenny,
Autor hymnu,
Kto sprawuje władzę wykonawczą,
Czy finansowanie partii politycznych jest jawne

Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa ze zwrotem dofinansowania do kupna mieszkania? Oddaje kwotę brutto ale słyszałem że mogę domagać się zwrotu podatku od urzędu skarbowego a w moim przypadku to 9 tys zł.Czy to prawda i jak to wygląda?

Witajcie, takie pytanie: eozglądam się za pracą w SW,niestety po "chmurnej i durnej" wczesnej młodości pozostał mi tatuaż. Na przedramieniu, duży kolorowy portret. Czy mam w ogóle po co iść na rekrutację czy z czymś takim jestem na starcie spalony? ps kategorię do wojska dostałem A i już wtedy miałem ten tatuaż

Cinolo napisał:
Witajcie, takie pytanie: eozglądam się za pracą w SW,niestety po "chmurnej i durnej" wczesnej młodości pozostał mi tatuaż. Na przedramieniu, duży kolorowy portret. Czy mam w ogóle po co iść na rekrutację czy z czymś takim jestem na starcie spalony? ps kategorię do wojska dostałem A i już wtedy miałem ten tatuaż

jeśli ten duży kolorowy portret nie przedstawia penisa i wygląda schludnie / nie godzi w dobre imię służby to czemu by nie.

Witam czy jak bede dojezdzac do sluzby okolo 40 kilometrow czy zwaracaja w jakis sposob za dojazd i czy jak nastapi przyjecie trudno jest przenwisc sie do innej jesnostki blizej domu ?

Caryca91 napisał:
Cześć wszystkim:) kilka miesięcy temu pytałam Was o zarobki w SW na posadzie wychowawca. Jestem już po ,,wszystkim,, :) także jeśli ktoś ma pytanie odnośnie np. Obiegówki medycznej (woj. Dolnośląskie) to mam w sumie dość świeże informacje. Jestem na razie w rezerwie kadrowej. Nie wiem co z tego wyniknie ale dokumenty ważne są rok więc jak nie zk który mnie kierował, to będę próbować gdzieś indziej:). Czy jest tu osoba w tzw. Rezerwie?:)

I co? warto ? dla 2500 zł netto? jest tyle prac za większą kwotę, że tylko współczuć osobom które idą tam pracować.

Jak wygląda sprawa obiegówki do lekarzy? Dostaje ją od kadr SW czy w szpitalu MSW? W kadrach "jeszcze nic nie wiadomo", a rekrutacja już na końcówce. Moze szybciej bedzie jechac do MSW sie dowiadywać?

Daoi napisał:
Jak wygląda sprawa obiegówki do lekarzy? Dostaje ją od kadr SW czy w szpitalu MSW? W kadrach "jeszcze nic nie wiadomo", a rekrutacja już na końcówce. Moze szybciej bedzie jechac do MSW sie dowiadywać?

Jak przejdziesz poprzednie etapy to w kadrach dostajesz skierowanie na badania, idziesz z nim do wskazanej przychodni MSW i dostajesz na jego podstawie obiegówkę, tam masz wypisane jakich lekarzy i badania masz do "zaliczenia". Musisz czekać na info z kadr, w przychodni bez skierowania z SW nic nie załatwisz, szkoda Twojego czasu.

Pytajnik.. napisał:
I co? warto ? dla 2500 zł netto? jest tyle prac za większą kwotę, że tylko współczuć osobom które idą tam pracować.

A nie przyszło ci namyśl, że może dla kogoś pieniądzę nie są aż tak bardzo ważne by rezygnować z ambici i iść do innej pracy...żeby tylko hajs się zgadzał? Obecnie zarabiam więcej niż w sw, ale co z tego skoro ta praca cofa mnie w rozwoju. Szanuje siebie, swoje zdrowie psychiczne, samorozwój, lata nauki na studiach- dlatego jak dla mnie warto. Nie mam jeszcze dzieci, żadnych kredytów...więc jeśli teraz nie spróbuje to już na zawsze zgnije w obecnej pracy- i po co mi wtedy te pieniądze?:) wtedy możesz mi współczuć!!! tak swoją drogą: skoro takie pensje marne to proszę mi powiedzieć dlaczego tak mało jest ogłoszeń o naborach? Od 1 roku studiów obserwowałam stan naborów w moim województwie. Przez ten 7 letni okres obserwacji liczba naborów: około 6.

Idź zobacz, zejdź na ziemię.
Szybko życie zweryfikuje.
Nie masz bladego pojęcia o tym jak jest w SW.

Persona1978 napisał:
Idź zobacz, zejdź na ziemię.
Szybko życie zweryfikuje.
Nie masz bladego pojęcia o tym jak jest w SW.
Czy ja pisalam, że pracuje w zk? Więc jak niby mam mieć jakieś szersze pojęcie? Jak nie będzie tak ja mi się wydaje, jak mi mówiono: to się zwolnie. Nie ryzykuje niczym! Najlepiej to siedzieć na forum o pracy w sw i demotywować zainteresowanych.Jak mi się ,,odechce,, to wróce do swojego gównianego zajęcia ☺ chociaż wątpie, żeby aż tak coś mnie zraziło.
Czyli co? Zk to słuba dla nad ludzi? Znam kilku funkcjonariuszy...marudzą przy każdej okazji. Na radę ,,to się zwolnij jak ci nie pasi,, zawsze zmieniają temat. koleżanka pracuje i mówi, że się odnalazła, ze wcale nie jest źle.Dlatego żeby wyrobić zdanie to trzeba spróbować samemu.

Ostatnia edycja:
Brawo popieram ,każdy marudzi jak to mu źle ,ale nie odchodzi mimo dalekiej drogi do emerytury.Jak sam się nie przekonasz to nie poznasz prawdy

southerm napisał:
Jak przejdziesz poprzednie etapy to w kadrach dostajesz skierowanie na badania, idziesz z nim do wskazanej przychodni MSW i dostajesz na jego podstawie obiegówkę, tam masz wypisane jakich lekarzy i badania masz do "zaliczenia". Musisz czekać na info z kadr, w przychodni bez skierowania z SW nic nie załatwisz, szkoda Twojego czasu.

Dziękuję bardzo, jednak mija już tydzień od zdanego psychologa i niestety zero info.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót