Jestem po pierwszych 7 dniach służby, dla zapewnia sobie anonimowoaci nie podam miasta w ktorym służę. Opisze jak to wyglada od rekrutacji, po komisje lekarska i pierwsze dni w mundurze.
Etap 1: rekrutacja. Musisz czekac az na stronie sw pojawi sie informacja o naborze do sluzby wieziennej, tam pobierasz formularz i skladasz najlepiej osobiscie w oisw. Po okolo 2 tygodniach zadzwonila mila Pani zaprosić na rk, two oraz jezeli ta rozmowa wypadnie pozytywnie to na tsf. Udajemy sie wiec do jednoski która ustalamy, w moim przypadku był to zaklad karny. Pierwszy szok to two, serio nie jestem orłem ale pytania o to jaki tytuł ma hymn Polski albo czy Polska jest czlonkiem paktu Ribentrop molotow mocno mnie zdziwily, ps tego testu nie mozna nie zdac

po ok 1h czekania rk, 5 funkcjonariuszy i ja

pytania typowe, jak na rozmowie kwalifikacyjnej, dlaczego, po co, jak radzisz sobie ze stresem, ogolnie bardzo luzna atmosfera. Tego samego dnia tsf, w zk na sali gimnastycznej. Jezeli byliscie na tsf w policji to ten wyglada zupelnie inaczej. Wykonujesz wszystkie elementy testu, ja mniej wiecej w polowie tsf uslyszalem od funkcjonariusza że wszyscy zdali bo wszyscy są w miare sprawni żeby służyć

Pozniej kilka dni czekania na telefon z kadr i po okolo tygodniu oczekiwania dostalem zaproszenie na komisje lekarska w... Kielcach. Okolo 250km od miejsca gdzie mieszkam. Dostalem tez podpisania oswiadczenie ze obecnie wynajmuje mieszkanie w Kielcach dlatego proszę o skierowanie mnie tam na badania. Oczywiscie klamstwo

ale skorzystalem pobiewaz wiem jakie sito jest na komisji np w Lodzi albo Warszawie. Na zrobienie tzw obiegowki masz miesiąc. W szpitalu zaczyna się cyrk. Nie wiem jakie zasady panują w afrykanskich szpitalach ale wyobrazam sobie ze podobne do tych jakie panują w Kielcach. Myslalem ze badania zajmą mi 2 dni, niestety zajęły 4.
Najoierw odbierasz obiegowke, musisz miec DO i ksiazeczke wojskową. Musisz to zrobic max do 8 rano. Pozniej pobranie krwi i okulista, bez problemu. Natomiast dalej jest tylko gorzej, setki ludzi na korytarzach, kolejki do lekarzy po kilka godzin dlatego wszystko tak dlugo trwa. Oholnie lakarze do zrobienia to: okulista, neurolog, internista, ortopeda, ekg, rtg klatki, kardiolog, laryngolog i na koncu psychiatra i psycholog.