Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Brunonz napisał:
ja bym zdecydował się na ten 720TAB bo ten 740 WAB to chyba nie jest do wynajęcia/bezprzewodowy/
A propo egzaminów na prawko :można teorię zrobić np.w swoim mieście a jazdę np.w innym ?Tak z ciekawości pytam.

Ten 740WAB nie spełniał norm przerobiłem temat ;)

Tzn.w jakim sensie nie spełniał norm ,czyli do czego służy?bo za bardzo nie kumam,na stronce nic nie ma jeśli chodzi o wypożyczenie.

Znalazłem jeszcze jeden alkolock który spełnia normy i jest legalny.

Interlock AF-i1, kosztuje 3000zł, ewentualnie wynajem za 89zl/miesiac, kaucja zwrotna 1000zł, pierwsza kalibracja za free, montaz ok. 500zł :D

Przy tym 720tab i Lion ds-20 kaucja wynosi 2000zl, wynajem 80zl, montaż 500-1000zł.

Tak z ciekawości, mikomi ile kosztował Ciebie montaż tego ustrojstwa? :)

Jacyków69 napisał:
Znalazłem jeszcze jeden alkolock który spełnia normy i jest legalny.

Interlock AF-i1, kosztuje 3000zł, ewentualnie wynajem za 89zl/miesiac, kaucja zwrotna 1000zł, pierwsza kalibracja za free, montaz ok. 500zł :D

Przy tym 720tab i Lion ds-20 kaucja wynosi 2000zl, wynajem 80zl, montaż 500-1000zł.

Tak z ciekawości, mikomi ile kosztował Ciebie montaż tego ustrojstwa? :)

Ceny są uzależnione od trudności montażu, mnie to kosztowało 700 zł w Golfie 7, widzałem tą blokadę kiedy ja załatwiałem nie było jej w ofercie sam jestem ciekaw jak działa może ktoś ma to napiszcie będzie jakieś porównanie.

Ostatnia edycja:
mikomi75 napisał:
Ceny są uzależnione od trudności montażu, mnie to kosztowało 700 zł w Golfie 7, widzałem tą blokadę kiedy ja załatwiałem nie było jej w ofercie sam jestem ciekaw jak działa może ktoś ma to napiszcie będzie jakieś porównanie.

Tak mi się też wydaje że w nowszych autach gdzie pełno elektroniki bedzie drożej, w starszych taniej.

Odnośnie alkolocka...Był za 1800zl na olx tydzień temu ten 720tab. Miałem w obserwowanych, w niedzielę zniknęło ogłoszenie...a w poniedziałek była decyzja. :) Gdybym wiedział że będzie pozytywna brałbym hehe, za takie pieniądze wolałbym kupić niż dawac kaucje i płacić co miesiąc abonament, ale cóż jak trzeba będzie to się zamrozi 2000zł, ważne by wrócić za kółko :D

aros123 napisał:
Emcior - w rzeszowie robią cukier, ggtp, alt aspt, bilirubina, triglicerydy, kwas moczowy. Z badań to okulista i ekg no i orzecznik - ten zestaw kosztował 336 zł. Później jeszcze bez negatywnego orzeczenia ale miesiąc później skierowali mnie do psychiatry. A jak przyszło negatywne to chcą konsultację terapeuty uzaleźnień bo niby szkodliwie pije. Za 5 tyg mam kolejny termin i wiem ze te badania z krwi to będą ponownie bo mi przez tel powiedzieli

Aros123:napisz jak idzie u terapeuty,skończyłeś już tą konsultację czy jeszcze się męczysz?

Hej - zostało mi jeszcze jedno spotkanie na którym da mi zaświadczenie. Odnośnie alkolocka - ktoś tutaj pisał ze ten 720TAB czy jakoś tak - moze byc tak ustawiony że w czasie jazdy nie trzeba dmuchać, no i że nawet 30 min postoju moze być. Mam pytanie czy to jest zgodne z normą, bo np taka sytuacja ze zatrzymuje mnie policja i podobno mogą sprawdzić czy da się samochód odpalić bez dmuchnięcia, no a w tym przypadku by się dało.

Dziś dostałem odpis wyroku uprawomocnionego.Czy dostanę pocztą jakieś kwity z numerami kont na wpłatę kasy?i po jakim czasie mogą przesłać kwity na badania z Wk ?

Brunonz napisał:
Dziś dostałem odpis wyroku uprawomocnionego.Czy dostanę pocztą jakieś kwity z numerami kont na wpłatę kasy?i po jakim czasie mogą przesłać kwity na badania z Wk ?

U mnie wyglądało to tak:

11.02.16 zatrzymano prawo jazdy, byłem skazany w trybie przyspieszonym tego samego dnia.

23.02 dostałem wezwania do zapłaty z Sadu - grzywna i wpłata na fundusz

29.03 dostałem od starostwa skierowania na badania lekarskie i psychologiczne

Ok dzięki:), czyli kaska mniej więcej za 2 tygodnie a skierowania na badanka i resztę za mc:(

Brunonz napisał:
Ok dzięki:), czyli kaska mniej więcej za 2 tygodnie a skierowania na badanka i resztę za mc:(

Nie wiem jak to wyglądało u innych, z kasą to pewnie szybko się odezwą :)
Z badaniami to niektórzy z forum czekali dłużej z tego co kojarzę.

mikomi75 napisał:

Mikomi napisz w jakie miejsce wtykają się z drutami od blokady alkoholowej?

Witam.
Kilka dni temu do mojej ciotki przyjechali policjanci, ponieważ podobno zepchnęła z drogi rowerzystę (podobno zahaczyła o jego kierownicę). Ciotka nawet tego nie zauważyła, więc po prostu pojechała do domu. Kilka minut po wejściu do domu wypiła grzane wino. Od momentu rzekomego potrącenia do momentu spożycia alkoholu minęło jakieś 25 minut. Po kilkudziesięciu minutach od wypicia wina przyjechała policja, bo dostali zgłoszenie o tym zdarzeniu. Oczywiście musiała również dmuchać. Oczywiście wyszło, że piła (bo piła w domu) i panowie policjanci na jakiejś podstawie stwierdzili, że zachodzi podejrzenie prowadzenia pojazdu po alkoholu. Zabrali prawko, dali pokwitowanie i zgarnęli ją na komendę na 48 godzin, do momentu przesłuchania świadków (między innymi mnie). Na komendzie oczywiście cały czas namawiali, żeby się przyznała do prowadzenia po pijaku, że dzięki temu od razu wyjdzie itd. Na koniec młody policjant prowadzący sprawę powiedział, że zrobi wszystko żeby straciła prawko i że chyba trzeba będzie powołać biegłego.
Tu pojawia się moje pytanie: jak wygląda teraz sprawa z prawem jazdy? Zostało zatrzymane, wydano pokwitowanie i wypuszczono ciotkę z aresztu. Czy może już teraz odzyskać prawo jazdy czy musi czekać do ewentualnej sprawy w sądzie i uniewinnienia? Jeśli ktoś wie, proszę o odpowiedź. ;)

Pytałeś wcześniej o jakich normach pisze, podane są w dzienniku ustaw z dnia 21 lipca 2016 r. Poz. 1072.Polskiej Normie PN-EN 50436-1 i PN-EN 50436-2 i tylko z urządzeniem spełniającym je możesz się prawnie poruszać, pozostałe działają tak samo ale wymogów prawnych nie spełniają (szczegóły w necie za dużo pisania).
Co do pytania drugiego dokładnie nie wiem, nie widziałem samego montażu w samochodzie i nie pytałem nawet mnie to nie interesuje, ale logika podpowiada że gdzieś pod sterowniki.
Chyba już nie kombinujesz jak można ominąć :winko: ?

Absolutnie ,chodziło mi o destrukcję montażu w aucie,myślałem że do złącza diagnostycznego się wpinają.

w zasadzie nie ma to znaczenia, w jednym g....siedzimy,tylko Tobie bliżej do wyjścia z szamba:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót