Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wie ktoś czy może czy jeśli na badaniach z womp które już straciły "ważność" mam zaznaczone jazdę w okularach, to czy gdy pójdę do normalnego lekarza u siebie ja miejscu będzie on wymagał żeby już być w tych okularach? Czy jeśli uda mi się przeczytać literki z tablicy bo tak to zazwyczaj wygląda, to on niego teraz będzie zależało czy mam jeździć w okularach?

Jeśli lekarz orzecznik stwierdzi brak przeciwskazań do jazdy bez okularów to wystawi stosowne orzeczenie

biezanow_123 napisał:
Jeśli lekarz orzecznik stwierdzi brak przeciwskazań do jazdy bez okularów to wystawi stosowne orzeczenie

Czyli teraz zależy to od tego lekarza którego mam na miejscu prawda?
A ci orzecznicy też podchodzą do tego tak rygorystycznie jak w womp?

...słyszałem że to tylko formalność a na pewno nie tak służbowo jak w WOMP

A ja się zapytam jak długo trzeba być czystym tzn. nie pić przed badaniem w wompie?
Czy kilka miesięcy wystarczy?

Zależy od osoby, ja np. nie piłem 2 tygodnie, ale wcześniej zrobiłem sobie prywatnie badania na wątrobę żeby sprawdzić czy nie potrzebuję więcej czasu.
Ogólnie jeśli nie "walisz" po 8 piw dziennie to myślę będzie okej.
Sprawdź sobie wątrobę, bo to śmieszne pieniądze a będziesz spokojniejszy bo będziesz wiedział że w WOMP takie same badania ci wyjdą.
A i dodatkowo możesz sobie popijać herbatę ziołową z Ostropestu, działa zbawiennie na wątrobę.

Witam serdecznie
Pytanie do was brzmi
Czy jak mam okres zatrzymania prawa jazdy na 3 lata i sąd wyda po 1,5 roku na zakaz jazdy pojazdami bez blokady to zatrze mi się grzywna która zapłaciłem od razu . a zatarcie grzywny następuje po roku .A jak sąd zmieni zakaz to mam wtedy czyste KRK? Czy muszę czekać 3 lata ?

Coś pomyliłeś. Po połowie kary można się starać o możliwość prowadzenia pojazdów wyposażonych w blokadę alkoholową a nie bez blokady jak to napisałeś. Zatarcie skazania nie może nastąpić przed wykonaniem środka karnego jakim jest zakaz prowadzenia pojazdów więc na zatarcie skazania musisz czekać 3 lata.

Witam, mam takie pytanie bo ktoś tutaj pisał, że robił badania prywatnie u lekarza medycyny pracy. Mnie niestety w 2018 zabrano po raz drugi prawo jazdy i lekarz orzecznik w WOMP w Sosnowcu dał mi negatywne orzeczenie bezterminowo, czyli w każdej chwili mogę iść znów na badania. Mam niepełnosprawność ruchową w stopniu lekkim. Normalnie jako nastolatek zdałem prawo jazdy, nie potrzebuję usprawnień w samochodzie. Jeździłem jak każdy inny zdrowy kierowca. Za pierwszym razem badania przeszedłem bez najmniejszego problemu, dostałem orzeczenie pozytywne i odzyskałem prawo jazdy. Za drugim razem lekarz już nie był tak przychylny, na moje pytanie dlaczego, odpowiedziała, że mam problemy z z utrzymaniem równowagi stojąc na prawej nodze ( tej słabszej). Na moje pytanie, że wcześniej nie było z tym problemu, jeździłem normalnie samochodem, nigdy nie spowodowałem wypadku. Odpowiedział, że taka jest jego decyzja... Nie odwoływałem się bo wtedy nie widziałem sensu, że to coś da. Pytanie ogólnie jest takie, czy zmieniło się coś w przepisach i mógłbym te badania zrobić prywatnie, by odzyskać PJ? Drugie pytanie, czy jak zabrano mi prawo jazdy na rok w 2018r i do teraz go nie odebrałem to będę musiał zdawać od nowa egzamin, czy tak jak było w przepisach, że zabranie pj na czas do roku nie wymaga zdawania egzaminu? Będę wdzięczny za odpowiedź

Chciałbym odświeżyć swoje pytanie, był ktoś na badaniach w WOMP Warszawa? uznają oni badania psychotechniczne z innego gabinetu?
Powiedzcie mi jeszcze czy przyznawać się, że w 2018 roku leżałem 3 dni z powiększoną trzustką po błędzie dietetycznym? Czy lepiej sobie darować? Są oni w stanie jakoś sprawdzić moją dokumentację medyczną?

lee001 napisał:
Chciałbym odświeżyć swoje pytanie, był ktoś na badaniach w WOMP Warszawa? uznają oni badania psychotechniczne z innego gabinetu?
Powiedzcie mi jeszcze czy przyznawać się, że w 2018 roku leżałem 3 dni z powiększoną trzustką po błędzie dietetycznym? Czy lepiej sobie darować? Są oni w stanie jakoś sprawdzić moją dokumentację medyczną?

Tak, badania psychologiczne możesz zrobić gdzie indziej niż w WOMP do czego zachęcam.
I nie, nie musisz im mówić że miałeś wcześniej jakieś problemy, guzik ich to obchodzi.

Ja zrobiłem badania przy okazji uprawnień na wózek widłowy. 😎

Pl4y napisał:
Tak, badania psychologiczne możesz zrobić gdzie indziej niż w WOMP do czego zachęcam.
I nie, nie musisz im mówić że miałeś wcześniej jakieś problemy, guzik ich to obchodzi.

Tylko z tego co patrzyłem to trzeba podpisać takie oświadczenie i na dole jest klauzula, że za poświadczanie nieprawdy grozi odpowiedzialność karna. Myślisz, że są w stanie odnaleźć w jakiejś bazie, że byłem w szpitalu?

Wniosek o przełożenie skierowania na kurs reedukacyjny po jeździe pod wpływem alkohol

Witam.
Dostałem wyrok w sprawie jazdy pod wpływem alkoholu
- zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na okres 3 lat
-grzywnę w wysokości 4000 zł
-obligatoryjne 5000 zł

Dziś otrzymałem również skierowanie na kurs Reedukacyjny w WORD. (30 dni od doręczenia)
Obowiązek poddaniu się Badaniu lekarskiemu do WOMP (30 dni od doręczenia)
Obowiązek poddaniu się Badaniu Psychologicznemu.
(30 dni od doręczenia).

Jednak na codzień pracuję za granicą i nie jestem w stanie stawić się na powyższe badania w terminie, a ponad to nie sytuacja finansowa zaistniała z grzywną (10 000) uniemożliwia mi opuszczenia dni pracy.

Czy istnieje możliwość wystąpienia z wnioskiem do Starosty o przełożenie daty tych skierowań, tym bardziej, że o egzamin na prawo jazdy mogę ubiegać się dopiero za niespełna 2 lata ??

Czy jeżeli nie zrobię kursu i badań w wyznaczonym terminie uniemożliwi mi to przystąpienie do egzaminu na prawo jazdy po odbyciu zakazu ??

RE: Wniosek o przełożenie skierowania na kurs reedukacyjny po jeździe pod wpływem alk

Nie musisz nic pisać bo skierowania na badania w WOMP zachowują ważność pomimo upływu 30 dni. Sam byłem w podobnej sytuacji. Badania zrobiłem chwile przed końcem zakazu i nikt nie patrzył na 30 dniowy okres ważności ale lepiej wczesniej przed końcem kary zadzwon i spytaj jakie mają terminy bo są ośrodki gdzie czeka sie kilka miesięcy na swoją kolej

A pamiętasz kiedy miało to miejsce, chodzi mi kiedy dostałeś wyrok, a kiedy robiłeś WORD I WOMP ??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Wniosek o przełożenie skierowania na kurs reedukacyjny po jeździe pod wpływem alk

Z tymi badaniami się nie spiesz. Mi zabrali na 4 lata a po miesiącu przychodzą te papiery z urzędu. Kursy ree i psychologa możesz zrobić. Będą ważne cały czas. WOMP zostawić na sam koniec i zorganizować organizm żeby je przeszedł ( badania krwi, równowaga)

Smch nie pamiętam dat, było to kilka lat temu ale nic sie w tej kwestii nie zmieniło. Miałem 2 letni zakaz. Po miesiącu od wyroku przysłali mi skierowanie na badania do WOMP a badania zrobiłem chyba 3 miesiące przed końcem zakazu i nie było z tym problemu

Dziękuję wszystkim za pomocne odpowiedzi ;)

Nie bd sobie na razie tym głowy zakrzątał, ogarnę wszystko pół roku przed.

Pozdrawiam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót