Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam otrzymałem zgode na blokadę jestem zainteresowanym kupnem blokady ,pozdrawiam :)

lamelaj napisał:
Mam pytanie, minęło mi pół roku od zatrzymania PJ - przestępstwo (0.38mg/dm3). Sąd dał mi warunkowe i zakaz na rok. Czy zdarzyło się komuś albo po prostu czy jest to możliwe, że nie będę musiał robić badań w WOMP? Jak wspomniałem minęło pół roku, więc i zostało pół roku, a skierowania jak do tej pory brak...
Ja przy warunkowym umorzeniu postępowania na okres 3lat i zakaz na dwa lata ,zero badań tylko ,że ja nie miałem prawa jazdy nigdy ..... ale teraz już posiadam takie uprawnienia ,Pani w Urzędzie powiedziała ,że w moim przypadku było prosto ,bo nigdy nie posiadałem takich uprawnień. Wyrabiałem na nowo,podchodziłem jak każdy inny kierowca.Prawko zdane za pierwszym razem ,teoria i praktyka.

Witam słyszał ktoś o kursie reedukacyjnym online/zdalnie ?

Właśnie się zapisałem do nich Można to zrobić online na kamerce może jest ktoś tutaj kto był na takim kursie online mam pytanko

Witam!
Otrzymałem w końcu z Urzędu Miasta trzy skierowania - na kurs reedukacyjny, na badania psychologiczne i na badania lekarskie do WOMP. I teraz co wzbudziło moje zdziwienie - wszędzie na forum czytałem, że to skierowanie jest ważne 3 miesiące, a i mimo to nie warto się spieszyć. Zaznaczę, że prawko mam zatrzymane do 12 lipca 2023 czyli jeszcze troszkę ponad 5 miesięcy.

Tymczasem otrzymałem pismo jak w załączniku. Jak się odnieść do tego obowiązku dostarczenia orzeczenia lekarskiego w terminie miesiąca od dnia doręczenia (1.02.23) ninejszej informacji?

info.jpg

lamelaj napisał:
Witam!
(...) czytałem, że to skierowanie jest ważne 3 miesiące, a i mimo to nie warto się spieszyć
Projekt ustawy był w lipcu czy sierpniu 2022, faktycznie teraz jest miesiąc -> https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kierujacy-pojazdami-17683547/art-101

Ja za w przeciwieństwie do użytkowników forum polecam iść jak najszybciej, jak nie chlejesz i masz wyniki w normie to 3 godzinki w WOMP, trochę badań i po problemie.

Kurs reedukacyjny to formalność. Badania psycho zrób wcześniej prywatnie, spędzisz mniej czasu w WOMP a przy okazji w lepszej atmosferze. :)

Ostatnia edycja:
Te skierowania są wysyłane administracyjnie i muszą je wysłać. Ja je dostałem jakoś od razu a prawko mam zabrane na 4 lata. 13 kwietnia minie 3 lata. Badania psychologiczne zrobiłem bo robiłem uprawnienia na wózek widlowy. Reszta czeka aż będzie mi się kończył zakaz.

Dzień dobry, czołem wszystkim. Przez własną głupotę i nieodpowiedzialność znalazłem się w bardzo ciężkiej sytuacji.
Tydzień temu ok. godziny 15.15 zaparkowałem auto, które przez moją nieuwagę stoczyło się na auto, które stało za nim. Po burzliwej dyskusji z poszkodowanym odjechałem z miejsca kolizji. Kamery na budynku obok zarejestrowały całe zdarzenie. Przez najbliższą godzinę po całym wydarzeniu, wypiłem znaczną ilość alkoholu tj 0,7 czystej gorzały. Auto od tamtego czasu stało zaparkowane pod domem. O godzinie 16.15 zatrzymała mnie policja. Zostałem zbadany alkomatem i zabrany na komendę. Pierwsze badanie to 2,2 promila. Następne pokazało już 2.0. Mam 172cm wzrostu i ważę 65 kg.

Z tego co mówią wszyscy dookoła będę odpowiadał za ucieczkę z miejsca kolizji, a biegli zbadają czy w danym momencie byłem pod wpływem alkoholu, zapewne przy tych 2 promilach , wszystkie badania potwierdzą, że byłem pijany.

Nie byłem wcześniej karany za takie przestępstwo. Bardzo żałuję tego co się stało i mam ochotę zapaść się pod ziemię.

Moje pytanie do was : Jaka kara grozi mi za udowodnienie ucieczki z miejsca kolizji pod wpływem alkoholu ? Czy to prawda że mogę zapłacić nawet 30.000 zł grzywnej co powiedział mi jeden z policjantów, który mnie przesłuchiwał ?

Czy jest dla mnie jakakolwiek sensowna linia obrony?

Na pewno nie taka jak tutaj. Sędziowie i policjanci bardzo nie lubią jak się robi z nich idiotów.

JaksonBB napisał:
Te skierowania są wysyłane administracyjnie i muszą je wysłać. Ja je dostałem jakoś od razu a prawko mam zabrane na 4 lata. 13 kwietnia minie 3 lata. Badania psychologiczne zrobiłem bo robiłem uprawnienia na wózek widlowy. Reszta czeka aż będzie mi się kończył zakaz.

Dzięki, dowiedziałem się wydziale komunikacji, że jeśli nie dostarczę tych badań w terminie (miesiąc) to po prostu dostanę pismo o wszczęciu postępowania administracyjnego celem zatrzymania PJ, ale Pani powiedziała, że to w zasadzie nic nie zmienia, tylko tyle, że pismo musi wysłać.

Bo tak np. dostałem te skierowania do psychologa, WOMP i kurs re-edu w WORD z terminem 1 miesiąc, ale już teraz np wiem, że spóźnię się z WORDem bo mam termin na marzec - takie są terminy i tego nie przeskoczę, więc niewykonalne byłoby zrobić to w wyznaczonym terminie. Wobec tego rozumiem, że nie będę miał nieprzyjemności ani konsekwencji, tylko kwestia formalności tak?

Ja chciałem się zapytać czy po założeniu blokady trzeba iść do WK po odpowiednią adnotacje w dowodzie rejestracyjnym.

mati9595 napisał:
Ja chciałem się zapytać czy po założeniu blokady trzeba iść do WK po odpowiednią adnotacje w dowodzie rejestracyjnym.
Witam, ja tego nie robiłem, tylko zaświadczenie od diagnosty że blokada działa poprawnie , 50 zł i tyle.

mati9595 napisał:

nic nie trzeba więcej, tylko do stacji kontroli pojazdów

Witam,
Doprowadziłem do kolizji z 1 promilem. Mam chorobę dwubiegunowa i zapomniałem wziąć tabletek bo dzień wcześniej ostro popiłem. Na drugi dzień czułem sie super (efekt choroby) i zapomniałem ze w ogóle piłem. Wydaje mi sie ze powoływanie sie na ograniczona poczytalność będzie mało skuteczne i może odbić sie rykoszetem. Wiec zamierzam pominąć swoją chorobę, spróbować warunkowe umorzenie (raczej cud) i przyznać sie do winy. Na jak długo mogę stracić prawo jazdy tak realnie? :/

Stefand napisał:
Doprowadziłem do kolizji z 1 promilem. (...) Na jak długo mogę stracić prawo jazdy tak realnie? :/
Co do samego tego punktu, to jest min. 3 lata, chociaż patrząc na poprzednie wpisy - może być i więcej. Do tego kasa: 5000 na fundusz, grzywna będzie wyliczona wg. stawek dziennych, wszelkie koszty dojazdów, womp (badania, psycholog, kursy) itd...

Co do kolizji i choroby - tego nie skomentuje, może ktoś mądrzejszy się wypowie.

Mam pytanie. Noszę okulary dioptrie -2.0. Zazwyczaj jednak chodzę w soczewkach. W dokumencie PJ nigdy nie miałem wbitego kodu dot. okularów.
Czy mogę iść do WOMP w soczewkach i na pytanie czy noszę okulary odpowiedzieć "NIE"?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót