Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Womp Białystok - wszystko zrobione w półtorej godziny. Samo badanie wzroku. Ogólnie bez stresu, kod 01.06 - okulary lub soczewki ale orzeczenie na 3 lata. No właśnie, ogólnie trzeba się cieszyć ze pozytywne, ale macie doświadczenie czy da się coś zrobić z tymi 3 latami?

Po 3 latach idziesz do lekarza orzecznika prywatnie (już nie do WOMP) i dostaniesz orzeczenie na 10-15.

jak mam juz decyzje z sadu, badanie psychotesty zrobione, zostaje mi tylko kurs reedukacyjny i krew
czy po ogarnieciu wszystkich powyzszych musze robic caly kurs w osk od nowa czy moge odrazu isc zdawac prawko?

dodam tez ze prawo jazdy zostało mi zatrzymane prawie równo rok po zdaniu :)

Ostatnia edycja:
jak mam juz decyzje z sadu, badanie psychotesty zrobione, zostaje mi tylko kurs reedukacyjny i krew
czy po ogarnieciu wszystkich powyzszych musze robic caly kurs w osk od nowa czy moge odrazu isc zdawac prawko?

prawko zdane majac 18 lat, stracone majac 19 lat a odzyskiwac chce majac 21 jak to wyglada w takiej sytuacji? :D

Czy jest jakaś reguła kiedy przychodzi dzielnicowy/kurator do domu?
Minął ponad miesiąc od badań i postanowienia sądu i nadal nikogo nie było.

U mnie był szybko dzwonił zanim przyszedł , ma ktoś może schemat podłączenia lion ds 25 ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Paweł kierowca napisał:
U mnie był szybko dzwonił zanim przyszedł , ma ktoś może schemat podłączenia lion ds 25 ?

co znaczy szybko? Po wydaniu przez sad postanowienia czy przed?

Przed wydaniem postanowienia , na podstawie opinii było postanowienie

Witam wszystkich. Mam na sprzedaż alkomat drager interlock xt. Zapraszam

krecikkrecik napisał:

prawko zdane majac 18 lat, stracone majac 19 lat a odzyskiwac chce majac 21 jak to wyglada w takiej sytuacji? :D

Podpinam się do pytania, straciłem prawko 2 lata temu, 1,5 roku po zrobieniu oraz dostałem dwie decyzję o cofnięciu uprawnień - jedną na okres lat 4, drugą bez okresu, z przyczyną popełnienia przestępstwa drogowego przed dwoma laty od zdania prawka. Informacji na ten temat jest bardzo mało oraz zapisy są dosyć "śliskie", co znalazłem to tylko to:
https://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/820160-alcolock-blokada-alkoholowa-czesc-ii-2.html
https://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/793707-alkoblokada-kurs-na-nowo.html
Czy jest ktoś kto przeszedłby przez coś podobnego oraz rozwiązał wątpliwości? Jestem w przeddzień badań lekarskich oraz wniosku o alkoblokadę i nie daje mi to spokoju...

Prawo w Polsce jest do dupy. Złapali pierwszy raz i od razu 4 lata zakaz. To taki obywatel za chleje się na śmierć na okres zakazu a nie pije na umiar... Chyba o to chodzi...

andres100 napisał:
Podpinam się do pytania, straciłem prawko 2 lata temu, 1,5 roku po zrobieniu oraz dostałem dwie decyzję o cofnięciu uprawnień - jedną na okres lat 4, drugą bez okresu, z przyczyną popełnienia przestępstwa drogowego przed dwoma laty od zdania prawka. Informacji na ten temat jest bardzo mało oraz zapisy są dosyć "śliskie", co znalazłem to tylko to:
https://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/820160-alcolock-blokada-alkoholowa-czesc-ii-2.html
https://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/793707-alkoblokada-kurs-na-nowo.html
Czy jest ktoś kto przeszedłby przez coś podobnego oraz rozwiązał wątpliwości? Jestem w przeddzień badań lekarskich oraz wniosku o alkoblokadę i nie daje mi to spokoju...

Dostałeś dwie decyzje ponieważ popełniłeś przestępstwo które zagrożone jest kilkoma możliwymi wariantami kary w zależności o okoliczności które mu towarzyszą.
Jedno sprawa to prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu za które zostałeś skazany przez sąd na karę 4 lat zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych. Jednocześnie został zastosowany środek karny za popełnienie przestępstwa drogowego w okresie dwóch lat od uzyskania uprawnień do prowadzenia pojazdów. Spowodowało to że uprawnienia które miałeś zostały cofnięte ci całkowicie (tak jakbyś ich w ogóle nie posiadał).
Oznacza to że żeby odzyskać prawo jazdy musisz odczekać okres 4 lata zakazu sądowego prowadzenia pojazdów i zdać ponownie egzamin na prawo jazdy. Musisz również przejść od nowa całą procedurę czyli kurs, lekarza itd.

Dlaczego dopiero po 4 latach? Ponieważ masz aktywny zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych więc nie możesz poruszać się po drogach publicznych samochodami a co za tym idzie nie możesz odbyć kursu dla kierowcy oraz nie możesz przestąpić do egzaminu.
Wydział Komunikacji w twoim starostwie/mieście nie wyda ci PKK dopóki nie skończy ci się sądowy zakaz bo nie możesz prowadzić pojazdów ze względu na wyrok sądu.

Wniosek p alkoblokadę zostanie odrzucony przez WK bo ty nie posiadasz uprawnień do prowadzenia pojazdów. Oni nie mogą ci wpisać w prawo jazdy nic bo ty tego prawo jazdy po prostu nie posiadasz. Zostało ci ono odebranie definitywnie w momencie kiedy popełniłeś przestępstwo drogowe będąc młodym kierowcą.
Podstawa prawna Prawo o ruchu drogowym Dz.U.2022.988 Art. 135, punkt 1, podpunkt d:

przekroczenia przez kierującego pojazdem w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego lub stwierdzenia, na podstawie prawomocnych rozstrzygnięć, że w okresie 2 lat od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy popełnił on przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji lub trzy wykroczenia określone w art. 86 § 1, 1a lub 2, art. 86b § 1, art. 87 § 1, art. 92a § 2, art. 92b, art. 97a lub art. 98 ustawy z dnia 20 maja 1971 r. - Kodeks wykroczeń (Dz. U. z 2021 r. poz. 2008, 2052, 2269 i 2328),

Podstawę prawną KPA o cofnięciu przez Starostę uprawnień powinieneś mieć w w piśmie w uzasadnieniu.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry. W sierpniu kończy mi się 4 letni zakaz prowadzenia pojazdów, pomijam fakt, że nie dostałem żadnego skierowania na badania w WOMP, dlatego zamierzam sam pójść do starostwa i zacząć załatwiać sprawy. Czy jeżeli przechodziłem badania psychologiczne rok temu w czerwcu (2022) przy okazji badań okresowych w pracy i mam kwit z tych badań z datą 29.06.2022 i napisane jest tam "brak przeciwskazań do kierowania pojazdem kat. B w ramach obowiązków służbowych" przy czym data ważności jest "przy następnych badaniach kontrolnych", które mam ważne 3 lata to będzie to ok? Oczywiście kwit z tych badań także wezmę. Druga sprawa to czy kurs reedukacyjny jest obowiązkowy czy po prostu lepiej go mieć? W Mazowieckim WOMP mogę sobie wybrać Warszawę, Płock lub Radom czy istnieje jakaś sztywna rejonizacja i gdzie ewentualnie najlepiej? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Kruk8585 napisał:
Dzień dobry. W sierpniu kończy mi się 4 letni zakaz prowadzenia pojazdów, pomijam fakt, że nie dostałem żadnego skierowania na badania w WOMP, dlatego zamierzam sam pójść do starostwa i zacząć załatwiać sprawy. Czy jeżeli przechodziłem badania psychologiczne rok temu w czerwcu (2022) przy okazji badań okresowych w pracy i mam kwit z tych badań z datą 29.06.2022 i napisane jest tam "brak przeciwskazań do kierowania pojazdem kat. B w ramach obowiązków służbowych" przy czym data ważności jest "przy następnych badaniach kontrolnych", które mam ważne 3 lata to będzie to ok? Oczywiście kwit z tych badań także wezmę. Druga sprawa to czy kurs reedukacyjny jest obowiązkowy czy po prostu lepiej go mieć? W Mazowieckim WOMP mogę sobie wybrać Warszawę, Płock lub Radom czy istnieje jakaś sztywna rejonizacja i gdzie ewentualnie najlepiej? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Kurs reedukacyjny jest obowiązkowy. Tak samo badania psychologiczne są obowiązkowe.
Psycholog daje specjalny kwit. Wydział komunikacji nie przyjmie innego.
Powinieneś dostać ze Starostwa skierowanie na badania w WOMP, kurs reedukacyjny w WORD i badania psychologiczne.
Koszt: psycholog 150 zł, WOMP 200 zł na wstępie + to na co dodatkowo skieruje orzecznik, kurs reedukacyjny 500 zł. Tych kosztów nie unikniesz niestety.
Jak będziesz szedł do wydziału to weź sobie wyrok sądu i sprawdź czy dostałeś po zatrzymaniu prawa jazdy kwit z sądu podtrzymujący decyzję Policji o zatrzymaniu. Jeśli dostałeś to też sobie to weź - bardzo możliwe że Starostwo czegoś nie dostało i dlatego nie przysłali ci skierowania na badania.
Jeżeli chodzi o WOMP to nie ma już rejonizacji, badania możesz zrobić w każdym WOMP w kraju.
Nie jestem z twojego województwa ale nie spotkałem się żeby ktoś narzekał na WOMPy z Mazowieckiego.

jakim napisał:
Kurs reedukacyjny jest obowiązkowy. Tak samo badania psychologiczne są obowiązkowe.
Psycholog daje specjalny kwit. Wydział komunikacji nie przyjmie innego.
Powinieneś dostać ze Starostwa skierowanie na badania w WOMP, kurs reedukacyjny w WORD i badania psychologiczne.
Koszt: psycholog 150 zł, WOMP 200 zł na wstępie + to na co dodatkowo skieruje orzecznik, kurs reedukacyjny 500 zł. Tych kosztów nie unikniesz niestety.
Jak będziesz szedł do wydziału to weź sobie wyrok sądu i sprawdź czy dostałeś po zatrzymaniu prawa jazdy kwit z sądu podtrzymujący decyzję Policji o zatrzymaniu. Jeśli dostałeś to też sobie to weź - bardzo możliwe że Starostwo czegoś nie dostało i dlatego nie przysłali ci skierowania na badania.
Jeżeli chodzi o WOMP to nie ma już rejonizacji, badania możesz zrobić w każdym WOMP w kraju.
Nie jestem z twojego województwa ale nie spotkałem się żeby ktoś narzekał na WOMPy z Mazowieckiego.

Dzięki za odpowiedź, niestety nic nie dostałem - mam tylko wyrok. Prawko oddałem w Starostwie kilka dni po zatrzymaniu gdyż nie miałem przy sobie podczas incydentu. To w końcu badania psychologiczne są po to aby orzecznik wystawił na ich podstawie ogólne zaświadczenie czy to oddzielny byt potrzebny w wydziale komunikacji? Mam takie badania sprzed roku(podpisane przez psychologa transportu) i zastanawiam się czy to wystarczy, czy muszę robić drugi raz bo jest oddzielny kwit dla ludzi, którzy chcą odzyskać prawko za jazdę po spożyciu?

Kruk8585 napisał:
Dzięki za odpowiedź, niestety nic nie dostałem - mam tylko wyrok. Prawko oddałem w Starostwie kilka dni po zatrzymaniu gdyż nie miałem przy sobie podczas incydentu. To w końcu badania psychologiczne są po to aby orzecznik wystawił na ich podstawie ogólne zaświadczenie czy to oddzielny byt potrzebny w wydziale komunikacji? Mam takie badania sprzed roku(podpisane przez psychologa transportu) i zastanawiam się czy to wystarczy, czy muszę robić drugi raz bo jest oddzielny kwit dla ludzi, którzy chcą odzyskać prawko za jazdę po spożyciu?

To oddzielny byt potrzebny w wydziale komunikacji. Niestety musisz go zrobić jeszcze raz. Możesz to zrobić w WOMP przy okazji wizyty u orzecznika albo w każdej innej prywatnej placówce która ma uprawnienia do badania psychologicznego kierowców. Polecam zrobić to sobie prywatnie, bo szybciej i w bardziej przyjaznej atmosferze. Koszt jest ten sam.

Orzecznik w WOMP skieruje cię osobno na dodatkowe badania jeśli uzna to za stosowne. Badania są oczywiście płatne i to nie mało płatne.
Warto więc przed wizytą w WOMP zrobić sobie prywatnie podstawowe badania diagnostyczne.
Krew (w szczególności enzymy Alat, Aspat, GGTP), cukier, ciśnienie, wzrok. Unikniesz dzięki temu kosztów i nieprzyjemnych niespodzianek.
Przed wizytą w WOMP musisz też podejść do swojego lekarza rodzinnego po zaświadczenie o ogólnym stanie zdrowia. Będziesz tam miał napisane na co się leczysz i jakie leki stale przyjmujesz.
Jeżeli natomiast na coś się leczysz polecam pozbierać sobie zaświadczenia od lekarzy szczególnie jeśli są to problemy z cukrem lub problemy neurologiczne.
Unikniesz tym samym konsultacji z wompowskimi specjalistami które są czasochłonne a przede wszystkim kosztowne.

jakim napisał:
To oddzielny byt potrzebny w wydziale komunikacji. Niestety musisz go zrobić jeszcze raz. Możesz to zrobić w WOMP przy okazji wizyty u orzecznika albo w każdej innej prywatnej placówce która ma uprawnienia do badania psychologicznego kierowców. Polecam zrobić to sobie prywatnie, bo szybciej i w bardziej przyjaznej atmosferze. Koszt jest ten sam.

Orzecznik w WOMP skieruje cię osobno na dodatkowe badania jeśli uzna to za stosowne. Badania są oczywiście płatne i to nie mało płatne.
Warto więc przed wizytą w WOMP zrobić sobie prywatnie podstawowe badania diagnostyczne.
Krew (w szczególności enzymy Alat, Aspat, GGTP), cukier, ciśnienie, wzrok. Unikniesz dzięki temu kosztów i nieprzyjemnych niespodzianek.
Przed wizytą w WOMP musisz też podejść do swojego lekarza rodzinnego po zaświadczenie o ogólnym stanie zdrowia. Będziesz tam miał napisane na co się leczysz i jakie leki stale przyjmujesz.
Jeżeli natomiast na coś się leczysz polecam pozbierać sobie zaświadczenia od lekarzy szczególnie jeśli są to problemy z cukrem lub problemy neurologiczne.
Unikniesz tym samym konsultacji z wompowskimi specjalistami które są czasochłonne a przede wszystkim kosztowne.

Ostatnio wszystkie te badania robiłem w grudniu, wyniki wzorowe. Nie wiem czy od tego czasu się coś zmieniło, zwłaszcza, że nie piłem ani kropli alkoholu. Dzięki jeszcze raz za odpowiedź, jak przebrnę przez te wszystkie urzędy i WOMPY to napiszę relację, może ktoś też będzie potrzebował na przyszłość.

Jeszcze jedno pytanie. Jak zakaz kończy mi się za 3 miesiące np 22 sierpnia to zacząć załatwiać te zaświadczenia już teraz czy jeszcze się wstrzymać?

- badanie psychologiczne mogę zrobić już teraz?
- zaświadczenie od rodzinnego załatwiać jak będę miał już umówioną wizytę w WOMP, aby się zmieścić w tych 30 dniach jego ważności?
- kurs reedukacyjny rozumiem, że mogę zrobić już teraz?

Kruk8585 napisał:
Jeszcze jedno pytanie. Jak zakaz kończy mi się za 3 miesiące np 22 sierpnia to zacząć załatwiać te zaświadczenia już teraz czy jeszcze się wstrzymać?

- badanie psychologiczne mogę zrobić już teraz?
- zaświadczenie od rodzinnego załatwiać jak będę miał już umówioną wizytę w WOMP, aby się zmieścić w tych 30 dniach jego ważności?
- kurs reedukacyjny rozumiem, że mogę zrobić już teraz?

Kurs reedukacyjny i psycholog jest bezterminowy. Więc jak tylko dostaniesz skierowanie to ja bym załatwiał.
A WOMP niezwłocznie po otrzymaniu skierowania.
Niestety WOMP z tego wszystkiego jest najtrudniejszy i czasem zdarza się że orzecznik wydaje opinię negatywną. Kolejne badania zazwyczaj wyznacza na za pół roku dlatego WOMP warto sobie zrobić jak najwcześniej.
No ale w twoim przypadku nie ma to już znaczenia. Jak tylko będziesz mógł to ten WOMP rób szczególnie że u nich z terminami jest różnie.
Ja na termin badania w Krakowie czekałem ponad 1,5 miesiąca a załatwiałem to w lutym tego roku.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót