Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Anusia22 napisał:
Więc po koleji...ma postawiony zarzut Art.258.Jest w areszcie 3 tyg,najpierw Sąd Rejonowy na posiedzeniu wyraził swoją swoją opinię,iż wystarczający jest okres 1 mięsiąca,natomiast potem sprawę przejął Sąd Okręgowy i CBŚ,a teraz sprawa wróciła do Sądu Rejonowego.W tej samej sprawie zatrzymana jest jeszcze jedna osoba(1miesiąc) a jeszcze jedna nie ma aresztu,ma tylko dozór policyjny.

Bylabym wdzieczna za jakąś odpowiedz

Uważam podobnie jak przedmówca.Nikt Ci nie odpowie na podstawie nawet dużo większej wiedzy jak postąpi Sąd. Ale art 258 jest "brzydkim" artykułem. Najczęściej skazanie następuje z art ??? w zw z art 258 (choc nie zawsze). Na to czy będzie stosowany nadal areszt duży wpływ oprócz 258 będzie miał również rodzaj przestępstwa, którym zajmowała się grupa. Również istotne jest rola jaką zajmował w grupie. Nie szukaj nadal odpowiedzi na swoje pytanie bo nikt Ci jej nie udzieli, a jeżeli ktoś udzieli tzn że nie ma pojęcia o czym pisze. Skazanie w war art 258 oznacza ZK zamknięte i to te lepiej zabezpieczone, a nierzadko również zaliczenie do kategorii N.

Ostatnia edycja:
Mój B.zaliczany do kategorii N?
Jaka to mafia,on i jeszcze kilka osob korzystało w uslug pewnego pana który przerabiał dowody osobiste(obecnie nie ma aresztu,ma tylko dozor),retusz zdjecia.I on wpadl na innej sprawie,a ta sprawa wyszla przypadkiem.Na tych dowodach ludzie chodzili na podstawki na egzaminy na prawo jazdy.
Moj B. jest instruktorem nauki jazdy.Czy troche bardziej wyjasnilam okolicznosci?
Nie proszę o konkretna odpowiedz,ale o naswietlenie mi sprawy.

Witam wszystkich
Mój chłopak został tymczasowo aresztowany 23 grudnia z art. 280 kk na okres 3 miesięcy. Jednak ze względu na to, że jeszcze się uczy, prokurator powiedział że sprawa odbędzie się w lutym, jednak jak na razie nic nie słychać. Prokurator już wielokrotnie zasugerował, że mój P. wyjdzie po pierwszej sprawie i dostanie wyrok w zawieszeniu. Jednak kiedy byłam u niego na widzeniu powiedział mi że jego zeznania prawdopodobnie nie zgadzaja sie z zeznaniami drugiego oskarżonego. Proszę was, powiedzcie mi czy sugerować się tym co "obiecał" prokurator?? A jeśli ze względu na te zeznania sprawa nie zakończy się w pierwszym terminie jakie są szanse na zmianę środka zapobiegawczego??
Z góry dziękuję za odpowiedz.

młoda21 napisał:
... Jednak kiedy byłam u niego na widzeniu powiedział mi że jego zeznania prawdopodobnie nie zgadzaja sie z zeznaniami drugiego oskarżonego. Proszę was, powiedzcie mi czy sugerować się tym co "obiecał" prokurator??
skoro wyjaśnienia są rozbieżne i sprzeczne raczej nastawialbym się na przedłużenie aresztu...

młoda21 napisał:
A jeśli ze względu na te zeznania sprawa nie zakończy się w pierwszym terminie jakie są szanse na zmianę środka zapobiegawczego??
minimalne ,żeby nie powiedzieć 0 (zerowe)

nie wiem tylko czy sugerować się tym co powiedział mi mój P. bo przecież gdyby zeznania oskarżonych się nie zgadzały to poco prokurator dawałby nam nadzieje na to, że wyjdzie po pierwszej sprawie? Dodam jeszcze, że pokrzywdzony był karany ( siedział za morderstwo) i był pod wpływem alkoholu. Czy to może mieć znaczący wpływ na sprawę?? Ponadto, podobno chciał odwołać wszystkie zeznania.

Recedes napisał:
Uważam podobnie jak przedmówca.Nikt Ci nie odpowie na podstawie nawet dużo większej wiedzy jak postąpi Sąd. Ale art 258 jest "brzydkim" artykułem. Najczęściej skazanie następuje z art ??? w zw z art 258 (choc nie zawsze). Na to czy będzie stosowany nadal areszt duży wpływ oprócz 258 będzie miał również rodzaj przestępstwa, którym zajmowała się grupa. Również istotne jest rola jaką zajmował w grupie. Nie szukaj nadal odpowiedzi na swoje pytanie bo nikt Ci jej nie udzieli, a jeżeli ktoś udzieli tzn że nie ma pojęcia o czym pisze. Skazanie w war art 258 oznacza ZK zamknięte i to te lepiej zabezpieczone, a nierzadko również zaliczenie do kategorii N.

podpisuję sie pod tą wypowiedzią!:brawo:

Ostatnia edycja:
Ku mojej rozpaczy areszt został dalej przedłużony i to o ile :(!!!2 miesiące czekania,w sumie będzie 3:(:mad:.I oczywiscie wścibskie słowa pana prokuratora :"Jak zasłużył to niech siedzi"
Wogóle takie rozumowanie trzyma się kupy?Można było najpierw zastosować areszt 3-miesięczny,a nie dawać ludziom nadzieję że,może po tym miesiącu wyjdzie!
Ktoś mi może to wytłumaczyć?:mad:

Anusia pewnie nikt nie jest Ci w stanie tego wytłumaczyc..
Tak pewnie musiało być..
Mam nadzieję że ja nie zawiodę się na tym całym systemie tak jak ty..
staram się wierzyć że odzyskam mojego Wariata z pierwszej sprawy..

Anusia być może prokurator chciał w ciągu jednego miesiąca zakończyć postępowanie przygotowawcze. Może pojawiły się nowe okoliczności w sprawie i śledztwo, jak i TA zostało przedłużone.

Pewnie nie pocieszę ale u nas areszt trwa już 7 miesiąc i przypuszczamy że potrwa to minimum do 1 roku. Bynajmniej modlę się o to, a jak to będzie to sam Bóg wie :( O tyle źle ze od kąd go zabrali nie widzieliśmy się. Tak więc dziewczynki trzymam za Was mocno kciuki i mam nadzię że u Was będzie lepiej i z całego serduszka tego życzę. Pozdrawiam cieplutko ;)

To są po prostu najbardziej okropne dni w moim życiu!:(:(:(
Brak nowych wątków w sprawie,czytałam wszelkie pisemka pana prokuratora i wniosek o przedłużenie aresztu,w którym oczywiście uzasadniał czego jeszcze nie zdołano wyjaśnić.
Najśmieszniejsze dla mnie było uzasadnienie Sądu iż: "B.będzie wpływał na swoją konkubinę do zmiany zeznań" Totalna bzdura,jak oboje mówimy prawdę.
Do tego mój status zmieni się ze świadka w podejrzanego(oskarżonego):(
Mam z tego tytułu pytanie do Was kochani forumowicze:
Jako oskarżona mogę przyjąc postawę bierną,nie bede zeznawac?
Wniosek z tego taki,że czy mówię wszystko jak na spowiedzi czy też będę milczała mój B.dalej jest w areszcie,wię jaki sens mówić prawdę?By ułatwić im pracę?

Dziewczyny proszę Was, od luźnych rozmów jest Temat Wolny. Jak o wszystkim będziemy pisać na jednym wątku, to robi się bałagan i nie można później znaleźć potrzebnych informacji.

Basiuniu wiemy dlatego piszemy na PW, nie złość się Kochanie.:razz:

co oznacza decyzja o areszcie?

Powiedzcie mi czy to ze Moj Facet jest w areszcie dostal 2 m-ce teraz mu przedłużyli, oznacza ze sprawa skonczy sie tym ze dostanie pozbawienie wolnosci i pojdzie siedziec? CZy nie jest to zadnym stereotypem i moze dostac w zawieszeniu wyrok?

RE: co oznacza decyzja o areszcie?

Stosowanie aresztu nie determinuje tego jaka kara zapadnie. Zapadają czasem nawet wyroki uniewinniające wobec osób tymczasowo aresztowanych. Areszt nie jest karą i nie ma z nią bezpośredniego związku.

A powiedzcie mi Drodzy forumowicze taką kwestię:

Czy prokurator w każdej chwili może zmienić środek zapobiegawczy?
Sąd mimo zażalenia adwokata,dalej przedłuża areszt tymczasowy,a jeśli by adwokat dogadał się z prokuratorem?

Tak, prokurator może w każdej chwili uchylić areszt. Aresztowany może też w każdej chwili składać wniosek o uchylenie aresztu
Art. 253. § 1. Środek zapobiegawczy należy niezwłocznie uchylić lub zmienić, jeżeli ustaną przyczyny wskutek których został on zastosowany, lub powstaną przyczyny uzasadniające jego uchylenie albo zmianę.

Dodam na wszelki wypadek, że prokurator może uchylić areszt tylko w toku postępowania przygotowawczego - ale to chyba oczywiste.

Powrót