Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam wszystkich piszę tu po raz pierwszy,czytałam wcześniejsze wypowiedzi na temat przepustek i zasady ogólne ich przyznawania teoretycznie znam,ale praktycznie wiem z doświadczenia ,że wygląda to często inaczej. Mój facet dostał wyrok 7 lat ma R1,jeszcze nie pisał o wyrok łączny bo chciałby sobie więcej "plusów nazbierać" bo wtedy być może więcej mu zbiją, ukończył kurs,dostanie na dniach pracę i pytanie moje jest takie:chcemy wziąć ślub i czy jest realna szansa ,żeby dostał przepustkę "losówkę" czy jak tam się ona nazywa abyśmy nie musieli tego robić w zakładzie? siedzi dopiero nie cały rok.Jeżeli nie to po dokładnie jakim czasie z tymi"+" mamy realne szanse na przyznanie takowej? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

zazaz napisał:
Witam wszystkich piszę tu po raz pierwszy,czytałam wcześniejsze wypowiedzi na temat przepustek i zasady ogólne ich przyznawania teoretycznie znam,ale praktycznie wiem z doświadczenia ,że wygląda to często inaczej. Mój facet dostał wyrok 7 lat ma R1,jeszcze nie pisał o wyrok łączny bo chciałby sobie więcej "plusów nazbierać" bo wtedy być może więcej mu zbiją, ukończył kurs,dostanie na dniach pracę i pytanie moje jest takie:chcemy wziąć ślub i czy jest realna szansa ,żeby dostał przepustkę "losówkę" czy jak tam się ona nazywa abyśmy nie musieli tego robić w zakładzie? siedzi dopiero nie cały rok.Jeżeli nie to po dokładnie jakim czasie z tymi"+" mamy realne szanse na przyznanie takowej? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Moja rada jest tak. Niech Twój "facet" pójdzie do wychowawcy w oddziale i porozmawia z nim na ten temat. My tutaj wiemy tyle ile napisałaś. Na podstawie tego co napisałaś nie można niczego doradzić.

zazaz napisał:

Nie napisałaś ile już siedzi twój M (z tych 7)? Mając podgrupę klasyfikacyjną R1 trudno tak od razu bedzie wyrwać przepustkę okolicznościową (nawet na ślub)? Takie "k-dzienne" (w zk!) uroczystości dla mnie nie kojarzą się dobrze! Porponowałbym poczekać na rozwój sytuacji...Może Twój zazaz M będzie miał szanse na zmianę grupy na R2/P (lub R2/z), to wtedy mógłby starać się o półotworek dla R! A stamtąd o wiele łatwiej o przepustki!

marcinmajster - napisałam ,że siedzi niecały rok dopiero.Rozmawiałam z wychowawcą o tym co możemy zrobić aby zmienić mu podgrupę,ale powiedziała że na razie jest jeszcze za wcześnie bo za krótko siedzi i musimy poczekać jak zacznie pracować i powoli ,powoli będziemy myśleć.....

pamiętam, jak mnie drażniło słowo wychowacy: "musisz trochę poczekać!...", ale się doczekałem i średnio co3,4 tygodnie byłem w domu

Mam nadzieję ,że i my się w końcu doczekamy,pozdrawiam

jakie sa szanse zeby w 7 miesiacu odsiadki przy wyroku dwa lata dostal moj nazeczony przepustke na swój slub? ile wczesniej mam dac zaswiadczenie z USC ze ten slub jest "prawdziwy" i ile wczesniej dadza mi odpowiedz czy przepustke dostanie?:serce:

Mam takie pytanie :)
Muszę mojemu małemu wyrobic paszport albo dowód bo chcemy jak mój wyjdzie wyjechac za granice a jak wiadomo do paszportu czy dowodu potrzebny jest podpis dwojga rodziców...co mam w takiej sytuacji zrobic..ma pisac o przepustke czy mozna takie sprawy inaczej załatwic???

Iwona jaką podgrupę ma narzeczony?
Magda ja niestety w tym Ci nie pomogę ale wydaje mi się, że można to załatwić przez ZK. Z tego co pisałaś to wychowawca obiecał Wam, że Twój będzie wychodził na przepustki?

Tak Barbi i wyobraź sobie że zadzwoniłam do zk mojego i rozmawiałam z działem penitenciarnym powiedział mi że ma napisac o przepustke na załatwienie tych wszystkich formalności i powiedział mi tez skoro mój już złozył wni63osek o wokande to oni juz nie będą go wystawiac ale ma od nich poparcie i ma bardzo duże szanse na tą wokande :) wokanda jest teraz 19 lutego ale mówił że mało prawdopodobne jest że się na nia załapie bo byc może lista jest juz zamknięta i bedzie stawał 19 marca.Ale ogólnie ten pan z działu penitenciarnego jest na TAK..więc miła wiadomośc jak na początek tygodnia..Teraz to tylko musze czekac na kiedy dadzą mu tą przepustke bo o tym decyduje Sąd bo on ma R1 a może ktoś wie ile trwają takie formalności związane z przepustką losową bo o taka może się staracc bo zapomniałam sie spytac ile to potrwa wiadomo że nie od razu bo to nie pogrzeb itd..

Magda, przypuszczam, że wcześniej wyjdzie na warunkowe, niż dostanie przepustkę.

W tej chwili ma P2, i bardzo prawdopodobne ze po przeniesieniu na przerobke dostanie p3 ale to juz po slubie ebdzie, wiec do slubu p2, dodam ze nie ma zadnych "kwitow" czy cos, nie ma z nim problemow..:ooo:

Teoretycznie już w tej chwili może się starać o normalne przepustki. Wam pewnie chodzi o przepustkę losową. W przypadku P2 o niej decyduje Dyrektor ZK i zazwyczaj termin na rozpatrzenie (próśb i wniosków) wynosi 2 tygodnia. Jeżeli dyrektor przychyli się do prośby to Twój narzeczony będzie o tym wiedział od razu.

mam pytanie co do przepustek. maz po odbyciu 1/4 kary dostal przepustki. chodzil na nie od trzech miesiecy. zachowanie ma bardzo dobre, pracuje na wolnosci, jednak pisal o wyro laczny i jedna z kar sad mu zawiesil. od teraz odbywa tylko juz jedna kare ale zostaly mu zabrane przepustki poniewaz wychowawczyni powiedziala ze teraz znowu musi odczekac 1/4 kary zeby ubiegac sie o przepustki. nie mial zadnej przerwy w karze . czy naprawde musi teraz od nowa czekac ???? jezeli ktos wie bardzo prosze o odpowiedz.

Powiedzcie mi prosze jak to jest. Jesli osoba wychodzi na przepustke musi zglosic sie na komende prawda? A co jezeli adres zamieszkania jest zupelnie inny i bardzo oddalony od miejsca zameldowania? Czy moze wtedy zglaszac sie na komende w miejscu zamieszkania?

Shira napisał:
Powiedzcie mi prosze jak to jest. Jesli osoba wychodzi na przepustke musi zglosic sie na komende prawda? A co jezeli adres zamieszkania jest zupelnie inny i bardzo oddalony od miejsca zameldowania? Czy moze wtedy zglaszac sie na komende w miejscu zamieszkania?
Dyrektor wskazuje komendę do której ma się zgłosić i jest to komenda właściwa na miejsce pobytu a nie stałego zamieszkania. Pobyt natomiast wskazuje sam skazany przy ubieganiu się o przepustke. Są również prtzepustki bez obowiązku zgłaszania się na policji, ale to w szczególnych sytuacjach.

Recedes napisał:
Dyrektor wskazuje komendę do której ma się zgłosić i jest to komenda właściwa na miejsce pobytu a nie stałego zamieszkania. Pobyt natomiast wskazuje sam skazany przy ubieganiu się o przepustke. Są również prtzepustki bez obowiązku zgłaszania się na policji, ale to w szczególnych sytuacjach.

a co mi odpiszesz na takie moje pytanie : ze skazany moze za kazdym razem wskazac inne miejsce pobytu? i podaj mi prosze przepis prawny kiedy nie podaje sie miejsca pobytu i w jakich tych szczegolnych wypadkach zk ani Dyrektor nie musi znac gdzie udaje sie skazany?
zawsze musisz podac miejsce gdzie bedzie przebywał skazany na przepustce, ponadto pierwszy wskazany przez skazanego adres jest zawsze wpisywany na przepustce, nie da sie za kazdym razem chyba zmieniac takiego adresu, no chyba ze jest to przepustka okolicznosciowa to całkiem inna sprawa
a ponadto jak dyrektor moze wskazac sam komende ?

nie spotkałem się z tym aby dyrektor zk wyznaczył komendę policji do stawienia się! a znam różne przypadki (okoliczności) przepustek. np. osadzony w zk grudziądzu (stały adres zamieszkania we...Wrocławiu!!!, tj ok. 350km) otrzymuje przepustkę (pierwszą) na okres...6 godzin!!!

marcinmajster napisał:
nie spotkałem się z tym aby dyrektor zk wyznaczył komendę policji do stawienia się! a znam różne przypadki (okoliczności) przepustek. np. osadzony w zk grudziądzu (stały adres zamieszkania we...Wrocławiu!!!, tj ok. 350km) otrzymuje przepustkę (pierwszą) na okres...6 godzin!!!
ta 6h to chodziło Ci o tzw KO? (kulturalno-oświatowa?)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót