Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ale już praktycznie może tak? Ma jakąś komisję 28.07. sama nie wiem czego ona bedzie dotyczyc, przedwokandowa albo o grupę p3 .dziękuję za odpowiedź

uprawnień do przepustki nabywa się po 1/4 kary
wiec w waszym przypadku praktycznie moze

kajeczka napisał:
uprawnień do przepustki nabywa się po 1/4 kary

Nie jest to prawdą. Uprawnień do "Przepustek" nabywa się po połowie okresu, po którym nabywa się uprawnień do warunkowego przedterminowego zwolnienia. Czasami jest to 1/4 kary a czasami nie. Dlatego proszę nie wprowadzać w błąd.

Z tego co wiem to przepustkie dostaje skazany po odbyciu 1/3 kary,ale to też jest forma nagrody,i zależy jaki to zakład karny, za co jest skazany. Ale warto sie starać.POWODZENIA.

Witam, nie wiem czy w każdym przypadku skazany dostaje przepustkie po 1/3 kary, ale mojemu mężowi nie chcieli wcześniej dać dopiero jak upłynała właśnie 1/3 kary.Jeśli żle wiem to prosze o odpowiedż, kiedy można sie starać oprzepustkie? Pozdrawiam.

Złoto no przecież Forg napisał ogólną zasadę nad Twoim poprzednim postem.
Liczysz kiedy nabiera uprawnień do wpz i dzielisz to na połowę.

Witam
jeśli pytanie był wczesniej przepraszam, ale chciałam zapytać, mąz 2 tygodnie temu dostał p2 ma za sobą rok i 10 miesięcy(licząc łącznie) a koniec karty lipiec 2013. Czy przebywanie na p2 ma jakiś minimalny okres zeby dostał pierwszą przeustke. no nie wiem np musi byc 2 m-c i wtedy, czy tak naprwe moze byc na p2 2 tygodnie ale liczy sie ze ta dana polowa kary mineła, prawo do przeustek...proszę o odpowiedz

Ostatnia edycja:
zloto100 napisał:
Z tego co wiem to przepustkie dostaje skazany po odbyciu 1/3 kary,ale to też jest forma nagrody,i zależy jaki to zakład karny, za co jest skazany. Ale warto sie starać.POWODZENIA.
wszystko zależy tez od długości odsiadki niestety.
Art. 139. § 1 kkw
Ja już się cieszyłam że w każdej chwili może mój dostanie chociaż 30 h a tu i na takie rzeczy trzeba jeszcze czekać...

MiśkaOczko napisał:
Czy przebywanie na p2 ma jakiś minimalny okres zeby dostał pierwszą przeustke. no nie wiem np musi byc 2 m-c i wtedy, czy tak naprwe moze byc na p2 2 tygodnie ale liczy sie ze ta dana polowa kary mineła, prawo do przeustek...proszę o odpowiedz
Jeżeli nabył już uprawnień do starania się o przepustki - czyli tak jak była mowa powyżej - jeżeli minęła mu połowa tego okresu, po którym może ubiegać się o wpz i jest na P-2 to obojętnie ile by tam nie był, o przepustki już może zacząć się starać, ale sęk w tym czy ktoś zdecyduje się udzielić mu przepustkę tak od razu, bo wiadomo, że wychowawca musi mieć czas na poznanie osadzonego, musi postawić go na komisję itd.

Akte napisał:
o przepustki już może zacząć się starać,

O przepustki należy starać się od pierwszego dnia odsiadki. Od pierwszego dnia należy próbować pokazać, że można skazanemu zaufać.

forg napisał:
O przepustki należy starać się od pierwszego dnia odsiadki. Od pierwszego dnia należy próbować pokazać, że można skazanemu zaufać.
No co Ty powiesz i to są pewnie te moje półprawdy, które mi kiedyś zarzuciłeś... tylko, że pytanie było o przesłanki formalne, a nie materialne tak więc pudło Forg. A poza tym do nich też się odniosłam pisząc o poznaniu osadzonego no ale jeśli jesteś chory na jakieś ciągłe poprawianie mnie to wybaczam atak choroby.

Akte napisał:
tylko, że pytanie było o przesłanki formalne, a nie materialne tak więc pudło Forg.

Nie, nie pudło. "Starać się" należy od początku odbywania kary pozbawienia wolności. Tylko do tego się odniosłem.
I odpuść sobie personalne wycieczki, bo nawet nie spojrzałem, na czyj post odpisuję.

forg napisał:
Nie, nie pudło. "Starać się" należy od początku odbywania kary pozbawienia wolności. Tylko do tego się odniosłem.
No to źle się odniosłeś, bo ja odpisywałam na konkretne pytanie - czy jest wymagany jakiś minimalny okres pobytu na P-2, żeby otrzymać przepustkę więc określenia "starać się o coś" użyłam w tym kontekście, którego Ty jak widzę nie zrozumiałeś albo źle zinterpretowałeś, a nie w kontekście "co musi zrobić osadzony, żeby otrzymać przepustkę jeśli okres co do możliwości jej otrzymania ma już za sobą".
forg napisał:
I odpuść sobie personalne wycieczki, bo nawet nie spojrzałem, na czyj post odpisuję.
Wątpię.

czesc jestem tu bo za bardzo nie wiem a chchiałąbym sie upewnic i dowiedziec paru rzeczy na tezmat tych przepustek moj łobuz mały ma do odsiadki 14 misiecy i odsiedział juz 2 miesiace czy on moze sie starac o przepustke i jakie sa szanse jej zdobycia. prosze o odpowiedz

Magdaalena21 napisał:
czesc jestem tu bo za bardzo nie wiem a chchiałąbym sie upewnic i dowiedziec paru rzeczy na tezmat tych przepustek moj łobuz mały ma do odsiadki 14 misiecy i odsiedział juz 2 miesiace czy on moze sie starac o przepustke i jakie sa szanse jej zdobycia. prosze o odpowiedz

może się strać nie ma określonego limitu czasu po którym osadzony może się strarac o tą forme nagrody przepustki są losowe może a nie musi jej dostać

zerosix napisał:
może się strać nie ma określonego limitu czasu po którym osadzony może się strarac o tą forme nagrody przepustki są losowe może a nie musi jej dostać

Przepustki losowe (Art. 141a § 1 kkw) nie są przepustkami nagrodowymi (Art. 138. § 1 ust. 7 lub 8 kkw) a tym bardziej formą nagrody.

zerosix napisał:
W przypadku nagród też obowiązuje zasada, która mówi, że osadzony może ubiegać się o przepustkę po połowie tego okresu, po którym nabywa uprawnień do wpz.

a moj ma p2 polowa kary mija mu w grudniu, byl na AS ale nie dostal przepustek najprawdopodobniej dlatego ze bratowa pow ze jego ojciec nhie przebywa w domu kuratorce ktora robila opinie <po zlosci bo jej dzieci mieszkaja u niego w pokoju !> od miesiaca jest na pol otworku, po jakim czasie wypada sie pytac o przepustki ? moj twierdzie ze z 3 miesiace bo musza go poznac itd a jakie jest wasze zdanie ?

mysszka napisał:
a moj ma p2 polowa kary mija mu w grudniu, byl na AS ale nie dostal przepustek najprawdopodobniej dlatego ze bratowa pow ze jego ojciec nhie przebywa w domu kuratorce ktora robila opinie <po zlosci bo jej dzieci mieszkaja u niego w pokoju !> od miesiaca jest na pol otworku, po jakim czasie wypada sie pytac o przepustki ? moj twierdzie ze z 3 miesiace bo musza go poznac itd a jakie jest wasze zdanie ?

po 3 miesiącu tak w zasadzie muśza skazanego poznać ale to nie jest regułą bo może dostać po miesiącu może po pół roku dopiero niestety zalerzy od ZK wychowawcy dyrektora wiele czynników na to wpływa

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót