Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wszystko zależy od ZK i "dobrych chęci" administracji. W ZK, gdzie przebywa mój M. zazwyczaj trwa to od miesiąca do dwóch. W administracji mówią, że wywiady nie doszły, na komendzie, że wysłali. I tak w kółko...Ale w końcu dochodzą. Tak czy inaczej jeśli sprawa zaczyna się przedłużać, warto zadzwonić na komendę.

Witam. Czy osadzony w AŚ może prosić o przepustkę i od kiedy? Dodam iż po 12 latach, mając na swoim koncie 2 europejskie nakazy aresztowania stawił się na komisariat, czy może to coś daje, czy nie ma znaczenia?

femme8 napisał:
Witam. Czy osadzony w AŚ może prosić o przepustkę i od kiedy?

Sugeruję najpierw troszkę poczytać a później pytać. Osadzony osadzonemu nie jest równy. Jeden ma tymczasowy areszt, inny wyrok dożywocia, kolejny natomiast odbywa karę 7 dni. Do tego przepustki są tak różne i różnorodne, że odpowiedź może brzmieć "tak" lub "nie".

Ciekawa jestem jak jest w przypadku osadzonych z podgrupa R2 czy do przyznania takowej przepustki brana jest pod uwage tylko opinia o skazanym, czy czas jaki ma juz "odsiedziany" w ZK, a moze wchodza w gre jeszcze jakies inne czynniki??? Nadmienie ze moj urwis jest od niedawna w ZK i chcialam sie dowiedziec czy sa jakies szanse na przepustke za jakies 3-4 miesiace bo wtedy chcielibysmy ochrzczić nasze dziecko...:(

NIe wiem jaką szansę mają wasze łobuzy, ale opowiem wam jak to wyglądało w mojej sytuacji:)

Mój narzeczony siedział od kwietnia 2009 r. na zamku z grupa R1. w styczniu tego roku został przewieziony na półotworek i dostał grupę R2. w lutym staraliśmy się o przepustkę na chrzest dziecka... nie dostał !! 2 miesiące temu puścili go na 30 godzin a nie dawno był w domu na 4 dni i dostał grupę R3 :)

Myślę, że szanse zależą od wyroku jaki mają i czy przysługuje im już prawo do przepustek, od ich zachowania, od humoru osób zasiadających w komisji i bardzo dużym plusem jest to jak skazany pracuje :) Zwykła przepustka jest w formie nagrody, natomiast na chrzest dziecka przepustka będzie losowa. Nam się nie udała przepustka na chrzest, ale to tylko dlatego, że za szybko się o nią staraliśmy.

luizjanna No to rozwiałas moje watpliwosci:) mysle ze moj Urwis bedzie grzeczny, a wiem i ze kazda prace sie wezmie, chociazby z nudów, wiec moge miec cicha nadzieje ze dostanie, wyrok ma na 2 lata. No chyba ze Prokuratura bedzie chciala mu postawic jeszcze jakies inne zarzuty, bo dochodza do mnie glosy ze chca to zrobic:( ale poki co nie wiedza ze jest w Polsce wiec moze uda mu sie umknac temu calemu zamieszaniu. :confused:

syntya napisał:
Nadmienie ze moj urwis jest od niedawna w ZK i ........No chyba ze Prokuratura bedzie chciala mu postawic jeszcze jakies inne zarzuty, bo dochodza do mnie glosy ze chca to zrobic ale poki co nie wiedza ze jest w Polsce wiec moze uda mu sie umknac temu calemu zamieszaniu.

jasne.... na pewno nie wiedzą skoro siedzi.....

cieszę się, że mogłam w jakiś sposób pomóc :)

Teraz ja mam pytanie :D Na tej karteczce, którą skazany musi podpisywać na policji będąc na przepustce mój rogaliczek ma wpisany koniec kary 21 września 2010, a on owego dnia nabywa prawo do wokandy a nie kończy odsiadki. I trochę tego nie rozumiem :D

Markiz32 napisał:
jasne.... na pewno nie wiedzą skoro siedzi.....

No powiem szczerze ze nie wiem jak szybko taka wiadomosc trafi do prokuratury, bo podobno łobuz mojej znajomej przez 9 miesiecy siedzial i choc bylo pewne ze bedzie mial inna sprawe, pzrze te 9 miesiecy nie dostal rzadnej informacji ze tamta druga sprawa ma sie rozpoczac, czy cos. Tak czy inaczej po deportacji zostal wywieziony daleko od miejsca zameldowania a na dzien dzisiejszy stara sie o WPZ. Wiec jak to jest???moze powiesz mi z eksperckiego punktu widzenia????

czy zna ktoś odpowiedź na powyżesze pytanie zadane przeze mnie ? Bo strasznie mnie nurtuje ta sprawa :D

chyba nikt tego nie rozumie bo tak nie powinno byc moze pomylka a moze to dobra wiadomosc :)

luizjanna zdaje mi sie, ze to pomylka.
Moj P. odsiedzial juz 1/4 kary i ma prawo do przepustek, ale dyrektor powiedzial mu, zeby staral sie o nia w pazdzierniku, P. nie ma zadnego wniosku o ukaranie pracuje i ma dobra opinie, jak myslicie daloby cos gdybym poszla porozmawiac z dyrektorem na temat jego przepustek ?? bo troche nie rozumiem czemu akurat w pazdzierniku :rolleyes:

:| no to faktycznie pewnie pomyłka...

Ale mam nadzieje, że wyjdzie z 1 wokandy, która zaniedługo zacznie mu przysługiwać :)))

Maalami ja byłąm na rozmowie z dyrektorem zk w sprawie przepustki na chrzest, której później nie dostał :/ Ale sądzę, że powinnaś się wybrać na taką rozmowę a ponadto sama napisz prośbę o przepustkę dla swojego P. i wręcz ją osobiście do rąk własnych dyrektorowi przy okazji rozmowy :)

:rolleyes:mam pytanie mój narzeczony miał pierwszą przepustkie 30h, na początku lipca, pod końec lipca ma następne 30h. Cz teraz może starać sie o przepustkie np.5dniową?.

Witam. Mam pytanie. Moj T. zostal skazany na 6 miesiecy pozbawienia wolnosci. Wyrok odsiaduje od 24.06.2010. Chcialabym sie dowiedziec na jakiej zasadzie i jakie sa szanse aby mogl otrzymac przepustke. Dodam ze jest w grupie R2. Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi

20sylcia moj ma ta sama podgrupe klasyfikacyjna i z tego co sie orientuje to wszystko bedzie zalezalo od jego zachowania noi czy pracuje. Niech gada z wychowawca on mu wszystko dokladnie wyjasni....
zycze powodzenia:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót