Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
...to podczas przepustki trzeba się stawiać na komendę?? 1 raz czy więcej? jeśli np. przepustka trwa kilka dni?

Wanda napisał:
...to podczas przepustki trzeba się stawiać na komendę?? 1 raz czy więcej? jeśli np. przepustka trwa kilka dni?
W tym art kkw znajdziesz odpowiedz
Art. 140. § 1. W razie korzystania przez skazanego z nagród wymienionych w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 albo z zezwolenia, o którym mowa w art. 141a lub w art. 165 § 2, ma on obowiązek bezzwłocznego zgłoszenia się do jednostki Policji, właściwej terytorialnie dla miejsca jego przebywania w okresie korzystania z zezwolenia, w celu potwierdzenia miejsca pobytu.
§ 2. Skazany korzystający z zezwoleń, o których mowa w § 1, w każdym przypadku zmiany miejsca pobytu ma obowiązek bezzwłocznego zgłoszenia się do jednostki Policji właściwej terytorialnie dla nowego miejsca jego przebywania.
§ 3. Dyrektor zakładu karnego może zobowiązać skazanego, korzystającego z zezwoleń, o których mowa w § 1, do określonego zachowania się, a zwłaszcza do przebywania w określonych w zezwoleniu miejscach pobytu lub częstszego zgłaszania się do jednostki Policji.
§ 4. Czasu przebywania skazanego poza zakładem karnym, na podstawie zezwoleń, o których mowa w § 1, nie odlicza się od okresu odbywania kary, chyba że sędzia penitencjarny zarządzi inaczej w wypadku, gdy skazany w tym czasie nadużył zaufania.

...znowu bogatsza o nową wiedzę :)
zapisuję sobie link do tej stronki forum
dziękuje bardzo :):):)

na przepustce(na odwrocie tego dokumentu!), osoba mająca "wolne" ma wyraźnie określone ile razy ma stawić się na policję. w przypadku gdy przepustka trwa więcej niż 3 dni, może tak być,że trzeba będzie dwa razy "zemeldować się" na policji, ale to przeciez tylko formalność (przybiją pieczątkę, zapiszą w książce - i już jesteś free!);)

Monika R napisał:
a co mi odpiszesz na takie moje pytanie : ze skazany moze za kazdym razem wskazac inne miejsce pobytu? i podaj mi prosze przepis prawny kiedy nie podaje sie miejsca pobytu i w jakich tych szczegolnych wypadkach zk ani Dyrektor nie musi znac gdzie udaje sie skazany?
zawsze musisz podac miejsce gdzie bedzie przebywał skazany na przepustce, ponadto pierwszy wskazany przez skazanego adres jest zawsze wpisywany na przepustce, nie da sie za kazdym razem chyba zmieniac takiego adresu, no chyba ze jest to przepustka okolicznosciowa to całkiem inna sprawa
a ponadto jak dyrektor moze wskazac sam komende ?
Odpowiedz na część swoich wątpliwości znajdziesz w moim poście powyżej. Poza przepustkami wynikającymi z kkw są również inne przepustki wynikające z innych przepisów np przepustki do zatrudnienia poza terenem zk, do placówek służby zdrowia i inne. Te z reguły są udzielane bez nakładania obowiązku zgłaszania się do Policji. Ja nie napisałem że dyrektor nie musi znać miejsca pobytu. Napisałem tylko że może zwolnić z obowiązku zgłoszenia się na Policji. Proszę czytać uważnie.

Ostatnia edycja:
Recedes napisał:
Odpowiedz na część swoich wątpliwości znajdziesz w moim poście powyżej. Poza przepustkami wynikającymi z kkw są również inne przepustki wynikające z innych przepisów np przepustki do zatrudnienia poza terenem zk, do placówek służby zdrowia i inne. Te z reguły są udzielane bez nakładania obowiązku zgłaszania się do Policji. Ja nie napisałem że dyrektor nie musi znać miejsca pobytu. Napisałem tylko że może zwolnić z obowiązku zgłoszenia się na Policji. Proszę czytać uważnie.
człowieku to Ty sie naucz czytac :mad:piszesz wielokrotnie głupoty, wprowadzajac ludzi szukajacych pomocy w błąd:mad:
pytanie było o przepustke a nie wyjscie do pracy, do lekarza jeśli nie jesteś w stanie komus pomoc to zamilcz a nie pisz bzdur:mad:
jesli chodzi o przepustke do zatrudnienia jest to całkiem inna przepustka to jest tzw przepustka grupowa, jesli chodzi o wyjscie do lekarza, to albo jest człowieczek dowieziony do konkretnego lekarza lub otrzymuje przepustke tzw losową trwajaca max do 5 dni
a wychodzac na przepustki wynikajace z kkw, MUSISZ udac sie na komisariat

Ostatnia edycja:
czy wydanie przepustki zalezy od tego czy skazany sam sie zglosil na odbycie kary czy zostal doprowadzony???zgarneli go z domu i teraz staramy sie o przepustke ale ciagle marudzi mi przez telefon ze jej nie dostanie bo zostal doprowadzony a juz ma prosbe wyslana i podpisana przez wychowawce teraz czeka na decyzje jak myslicie ma ten fakt jakis wplyw?tym bardziej ze komisja wydala mu p2p a z tego co wiem chyba w takim razie mu przepustki przysuguja

moze dostac moj był poszukiwany listem gonczym i dowiezli Go z całkiem innego miasta,nie z tego w ktorym mieszkamy i dostalismy przepustki wiec wydaje mi sie ze nie ma to zbyt duzego wpływu, raczej powiedziałabym ze wazniejsze jest zachowanie w czasie odbywania kary, tam w zk, aha i bardzo wazny jest kontakt z rodzina

tak ale on marudzi ze raz ze byl dowieziony a dwa ze jest w OzPrzywarach podchodzacych pod ZK w Strzelcach Opolskich i wychowawca kazda prosbe podpisuje i wysyla na strzelce i glupek kaze mi wydzwaniac do dyrektra zakladu w strzelcach ja i on napisalismy prosbe w tamtym tygodniu na ten piątek co teraz będzie, a decyzji dalej brak Te .... niczym sie nie zajmują a czasu nie mają czy co?jest to dla mnie nie zrozumiałe.Czy mogą w takim razie dac mu przepustke lecz na inny termin??albo wcale?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nie obrazaj SW to po pierwsze jest to nie dozwolone na forum :) a podejrzewam ze Panowie z SW napewno maja duzo pracy i jestem pewna ze zostanie wasz wnoisek rozpatrzony w takim terminie jaki na to przysługuje, Twoj sie denerwuje to jest normalne, ale nie ktorych procedur sie przeskoczysz,czyli jesli dobrze rozumiem to czekacie na otwarcie grupy przepustkowej tak? i ze staracie sie o przepustke przysługującą z kkw czy o tzw losówke?

No wszystko bylo by pieknie gdyby panowie z SW mieli by czas przyjasc skazanych np. z tego co wiem to wychowawca majacy dyzur do 19 nie powinien wychodzic o 17 i nie powinien wypraszac skazanego jesli ten chce porozmawiac...mniejsza On ma P2P a z tego co mi tumaczyl przysugują mu przepustki .Przepusta jest napisana z mysla o zareczynach wiec niewiem czy nalezy do losowych ale podejrzewam ze tak . Jeśli odsiedziało się już 19 miesięcy z 3 lat to chyba przysuguje przepustka tylko że była przerwa. Z tej sprawy miał apelacje i wyszedl teraz spowrotem go zawineli i przebywa juz 2 miesiace w tym miesiac przebywał w AŚ no a teraz w OZ dlamnie to wszystko takie zawiłe jest że aż niezrozumiałe

Na p2 na pewno łatwiej o przepustki. Z tego co piszesz staracie się o przepustkę losową. Ale i zwykłą może już dostać bo ma odsiedziane 1/4 kary. Chyba że ma obostrzenia wynikające z art 65 kk

AgataS. napisał:
Skoro dostal na 10 dni to nie przepustke tylko urlop a przysluguje 14 dni urlopu rocznie + przepustki co drugi weekend ale PIERWSZA przepustka jest tzw probna wlasnie na 10 godzin
Chyba ze to zalezy od ZK Ja mowie jak jest w tym co moj maz siedzi :)

Pozdro :beer:
A może delegacja? Tak tak na pewno delegacja.:)

katani napisał:
No wszystko bylo by pieknie gdyby panowie z SW mieli by czas przyjasc skazanych np. z tego co wiem to wychowawca majacy dyzur do 19 nie powinien wychodzic o 17 i nie powinien wypraszac skazanego jesli ten chce porozmawiac...mniejsza On ma P2P a z tego co mi tumaczyl przysugują mu przepustki .Przepusta jest napisana z mysla o zareczynach wiec niewiem czy nalezy do losowych ale podejrzewam ze tak . Jeśli odsiedziało się już 19 miesięcy z 3 lat to chyba przysuguje przepustka tylko że była przerwa. Z tej sprawy miał apelacje i wyszedl teraz spowrotem go zawineli i przebywa juz 2 miesiace w tym miesiac przebywał w AŚ no a teraz w OZ dlamnie to wszystko takie zawiłe jest że aż niezrozumiałe
Niestety jak się siedzi to nie można nigdy powiedzieć , że coś takiego jak przepustka się należy, przysługuje czy coś w tym stylu. Wielu jest takich, którzy odsiadują cały wyrok w podgrupie P-2/p i niestety nie było im dane skorzystać z dobrodziejstwa przepustki.

niekórzy zamiast przepustek (w podgrupie klsyfikacyjnej p2/p) mają "otwarte" zajęcia k/o poza jednostką (np. wyjście z wychowawcą do muzeum, niekórzy jadą na zawody sportowe osadzonych, inni jadą na wycieczkę z kapelanem etc)...ale to nie to samo co P R Z E P U S T K A!!! doskonale to rozumiem!:tuptup:

cześć mam podobne pytanie mój mąż odsiaduje wyrok w areszcie śledczym aby być bliżej mnie i synka podjął także prace staramy się aby go przetransportowali do zakładu karnego nr2 we wrocławiu czy jeśli tam będzie może otrzymać przepustke na chrzciny swojego dziecka jeśli już odsiedział 5miesięcy a zostało mu1,5roku???

Może starać się o przepustkę po 1/4 kary a w razie czego o przepustkę okolicznościową.

Wiecie może coś czy jest coś takiego jak przepustka przedwokandowa czy cos takiego? ktoś mi cos takiego mówił ale ja pierwsza słyszę. Bo znowu tez słyszałam że jak by miał wyjśc to mu przepustki nie dadzą! W marcu ma pierwszą wokande mam nadzieję że będzie dobrze bo na druga juz sie nie załapie,,bo wyrok już mu się skończy.Złożył wniosek o przepustke losową ale z względu na grupę R1 złozył wniosek do sądu idzie drugi tydzień od złożenia wniosku i na razie cicho:mad:Z pierwszej przepustki jak wrócił to powiedzieli mu że to mu teraz bardzo dużo spraw ułatwi a tu cicho :mad:
edyta87 a gdzie twój jest w AŚ w wrocku?

Art. 165. § 2. Skazanemu można zezwolić na opuszczenie zakładu karnego, łącznie na czas do 14 dni, zwłaszcza w celu podejmowania starań o uzyskanie po zwolnieniu odpowiednich możliwości zamieszkania i pracy. Zezwolenie na opuszczenie zakładu można przyznać skazanemu, którego postawa w czasie odbywania kary uzasadnia przypuszczenie, że w czasie pobytu poza zakładem karnym będzie przestrzegał porządku prawnego. Zezwolenia udziela dyrektor zakładu karnego. Przepis art. 139 § 8 stosuje się odpowiednio.

Może o to Ci chodzi.

Moniak ale o jego przepustkach chyba decyduje sąd bo ma R1 dobrze piszę?
A jeżeli mu się należy to jak ma wnioskowac o taką przepustke do Sądu czy dyrektora ZK?? i jak ma wniosek uzasadnic? dzieki za pomoc :)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót