Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jerryp wiesz..ja mogę sobie tylko gdybać,bo nie umiem się postawić w takiej sytuacji...
Zastanawiam się jedynie czy dla dodatkowego widzenia najbliższych nie byłabym w stanie swoich poglądów religijnych (z którymi jak widać nikt się nie liczy) przyćmić.

jerryp napisał:
a kto występuje w imieniu np. prawosławnych. Nie słyszałem, żeby przedstawiciel Kościoła Prawosławnego miał etat w Z.K. A kto powinien występować w imieniu niewierzących?

A ja słyszałem, że przepustkę dostaje się za (między innymi) dobre zachowanie, a nie "na święta". Niewierzący może również dobrze się zachowywać. :ok:

Jak uważasz, że zakład karny udziela nagród niezgodnie z prawem, złóż stosowną skargę. :ok:

Mam pytanie :)
Czy długość i ilość przepustek jest ustalona odgórnie,czy w to zależy od ZK ?

A jak się Tobie wydaje?
Dopuszczasz sytuację, że ktoś dostanie tyle przepustek, że w zk spędzi 5% swojego wyroku?

Nie,uważam że może dostać jedną wielką przepustke na cały swój wyrok ;] Co do widzeń i innych rzeczy są różnice między zakładami.Dlatego spytałam.

witajcie :!:mam pytanko mój facet odsiaduje 2 letni wyrok z art.224 5 miesięcy siedział w Nowogardzie 31grudnia przewiezli go do Płot za dobre sprawowanie starał się o przepustke i dostał odmowe czy jes to zalezne od art wyrzej podanego ze nie dostaje przepustki prosze o odpowieć bo mnie to męczy:mad:

Udzielenie zezwolenia skutkującego opuszczeniem zakładu karnego uzależnione jest od wielu czynników - nie tylko od rodzaju popełnionego przestępstwa.

Witam:) chciałam zapytać przepustek udziela zk tak a nie sąd?? O taka przepustke oczywiście mój partner musi sie starac w zk??

Są różne rodzaje "przepustek". Poczytaj ten temat i kodeks karny wykonawczy. Niektórych udziela sąd penitencjarny (w konkretnych przypadkach)< innych dyrektor jednostki.

RE: Aś służewiec

dygi84 napisał:
O przepustki oczywiście najłatwiej z "półotworka" ale sprecyzuj tą część pytania :)

O przepustki najłatwiej, za wzorowe zachowanie (między innymi) :ok: A na oddziale zamkniętym nie ma przepustek, poza tymi na szczególne przypadłości losowe, na które musi być zgoda Sędziego penitencjarnego w stosunku do odpowiednich ku temu przesłanek - zerknij w kodeks karny wykonawczy :ok:

Ostatnia edycja:

guest_user napisał:
A na oddziale zamkniętym nie ma przepustek, poza tymi na szczególne przypadłości losowe

Na jakiej podstawie tak sądzisz?

Art 90 KKW

Art. 90. W zakładzie karnym typu zamkniętego:
1) cele mieszkalne skazanych mogą być otwarte w porze dziennej przez określony czas, jeżeli względy bezpieczeństwa nie stoją temu na przeszkodzie,
2) skazani mogą być zatrudniani poza terenem zakładu karnego w pełnym systemie konwojowania,
3) zajęcia kulturalno-oświatowe i sportowe oraz nauczanie organizuje się w obrębie zakładu karnego,
4) ruch skazanych po terenie zakładu karnego odbywa się w sposób zorganizowany i pod dozorem,
5) skazani mogą korzystać z własnej bielizny i obuwia, a za zezwoleniem dyrektora zakładu karnego - także z odzieży,
6) skazani mogą korzystać z dwóch widzeń w miesiącu, a za zgodą dyrektora zakładu karnego wykorzystać je jednorazowo,
7) widzenia skazanych podlegają nadzorowi administracji zakładu karnego; rozmowy skazanych w trakcie widzeń podlegają kontroli administracji zakładu karnego,
8) korespondencja skazanych podlega cenzurze administracji zakładu karnego, z wyjątkiem korespondencji, o której mowa w art. 8 § 3, art. 102 pkt 11 i art. 103 § 1, która może podlegać jedynie nadzorowi,
9) rozmowy telefoniczne skazanych podlegają kontroli administracji zakładu karnego.

Nadal nie rozumiem co to ma do przepustek

dygi84 napisał:
Art 90 KKW [...] Nadal nie rozumiem co to ma do przepustek

A widzisz gdzieś tam zapis, że skazanemu odbywającemu karę w zakładzie karnym typu zamkniętego można udzielić przepustek nagrodowych? ;)

To teraz porównaj sobie to z art. 91 ust 7 kkw, dotyczącym skazanych odbywajacych karę w systemie półotwartym oraz art. 92 ust 9 kkw dotyczącym skazanych odbywajacych karę w systemie otwartym :ok:

Ostatnia edycja:

Ani też nie widzę, żeby nie można było :)

Natomiast widzę tu... bez podziału na oddziały zamknięte, półotwarte i otwarte.

Art. 137. Skazanemu wyróżniającemu się dobrym zachowaniem w czasie odbywania kary mogą być przyznawane nagrody. Nagroda może być również przyznana skazanemu w celu zachęcenia go do poprawy zachowania.
Art. 138. § 1. Nagrodami są:
1) zezwolenie na dodatkowe lub dłuższe widzenie,
2) zezwolenie na widzenie bez osoby dozorującej,
3) zezwolenie na widzenie w oddzielnym pomieszczeniu, bez osoby dozorującej,
4) zatarcie wszystkich lub niektórych kar dyscyplinarnych,
5) nagroda rzeczowa lub pieniężna,
6) (uchylony),
7) zezwolenie na widzenie bez dozoru, poza obrębem zakładu karnego, z osobą najbliższą lub osobą godną zaufania, na okres nie przekraczający jednorazowo 30 godzin,
8) zezwolenie na opuszczenie zakładu karnego bez dozoru, na okres nie przekraczający jednorazowo 14 dni,
9) pochwała,
10) zezwolenie na częstsze branie udziału w zajęciach kulturalno-oświatowych, z zakresu kultury fizycznej i sportu,
11) zezwolenie na przekazanie osobie wskazanej przez skazanego upominku,
12) zezwolenie na odbywanie widzeń we własnej odzieży,
13) zezwolenie na otrzymanie dodatkowej paczki żywnościowej,
14) zezwolenie na dokonywanie dodatkowych zakupów artykułów żywnościowych i wyrobów tytoniowych oraz przedmiotów dopuszczonych do sprzedaży w zakładzie karnym,
15) zezwolenie na telefoniczne porozumienie się skazanego ze wskazaną przez niego osobą na koszt zakładu karnego.

Nie ma co porównywać. Skazany odbywający karę w zakładzie (lub oddziale) typu zamkniętego może otrzymać tzw. "przepustkę nagrodową" (Oczywiście po spełnieniu formalnych warunków zawartych w KKW ale o tym była już mowa na forum)

Ostatnia edycja:

Art. 137 i 138 kkw jedynie definiuje rodzaje nagród. Jak chcesz przyznać przepustkę nagrodową osobie skazanej w oddziale zamkniętym, skoro przepisy w ogóle nie przewidują udzielenia mu takiej nagrody? :D

Ogólnie chyba muszę przyznać się do błedu:)

guest_user napisał:
Art. 137 i 138 kkw jedynie definiuje rodzaje nagród. Jak chcesz przyznać przepustkę nagrodową osobie skazanej w oddziale zamkniętym, skoro przepisy w ogóle nie przewidują udzielenia mu takiej nagrody? :D

Nie masz racji quest_user. Niestety.
Zacznij używać określeń kodeksowych, to może nie będzie Ci się myliło. W zk typu zamkniętego nie możesz udzielić przepustki - bo artykuł 90 nie przewiduje. Ale w kwestii zezwoleń na opuszczenie zk wynikających z art. 138 nie ma nic na temat typu zk. Ba - przeczytaj sobie na przykład art 139§ 6. I co, można?

forg napisał:
Ba - przeczytaj sobie na przykład art 139§ 6. I co, można?

Nie można, gdyż art 139 § 6 kkw mówi zezwoleniu na opuszczenie ZK bez dozoru przez osoby skazane na karę 25 lat lub dożywocie, a nie o przepustce nagrodowej, która jest całkiem innym rodzajem nagrody

Skazany przebywający w Zakładzie karnym typu zamkniętego nie może otrzymać przepustki - w żadnym wypadku ("przepustka" losowa - też nie jest przepustką, jako taka tylko zezwoleniem na opuszczenie zakładu karnego).

odnośnie kwestii tego:

forg napisał:
Zacznij używać określeń kodeksowych,

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót