Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przypominam, że ten wątek dotyczy przerwy w odbywaniu kary. Nie zmieniajcie go w temat "wolny".

Witam. Mam pytanie jeśli pierwsza przerwą w karze została udzielona przez sąd okręgowy w szczecinie a teraz mąż przebywa w zk w ustce to wniosek o kolejna przerwę musi złożyć do sądu okręgowego pod który podlega zk w ustce czy do sądu okręgowego w szczecinie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powinien złożyć do sądu okręgowego, pod który podlega ZK w Ustce.

witam potrzebuje pilnej informacji na temat kosztów przerwy w karze z góry dziękuję

Na stronie sądu okręgowego, który jest właściwy do rozpatrywania wniosku na pewno jest podany koszt złożenia wniosku o przerwę. Wystarczy wejść i sprawdzić.
Ale jestem dziś w dobrym nastroju i sprawdziłam( bo my i tak składaliśmy o umorzenie kosztów sądowych) że opłata wynosi 60 zł :D
My posiedzenie mamy za 5 dni, czyli 31.I jeszcze udało mi się zdobyć zaświadczenie, że w razie gdyby mąż otrzymał przerwę potencjalny pracodawca jest gotowy go zatrudnić :) Trzy tygodnie za tym latałam, ale udało się :)W sumie to najważniejsze dokumenty udało się zdobyć na sam koniec :D

Ostatnia edycja:
witam,
jakie argumenty podalas by ubiegac sie o przerwe,poprosze o przyklady jesli mozna.

A co, skopiujesz je i podasz jako swoje? Czy może umyślnie sprokurujesz te powody?

Jak się chce ubiegać o przerwę, to trzeba mieć faktycznie jakieś powody a nie zerznąć od kogoś i czekać na cud.My zgromadziliśmy tony zaświadczeń, wniosków i innych takich.

ale atak. nie chcialam kopiowac,nie bylam pewna czy moje sie nadaja,chora matka,chory ojciec,pomoc w domu w okresie zimy z opalem i zepsutym piecem.moze inne argumenty ale ktore obecnie mi do glowy nie przychodza,gdybym znala innych,wiedzialabym czy w moim przypadku sa wlasciwe i na miejscu.nic zlego nie mialam na mysli.

pisz, co się da - przecież i tak wszystkie argumenty będą poddane analizie przez Sąd i oni rozstrzygną, czy to ważne powody czy nie.

witam,czy spotkal sie ktos z was z przerwa takiego typu ze:
skazany jest w zakladzie karnym typu zamknietego,gdyz zostal przewieziony tam na czynnosci sadowe do innego sadu a tam zaklad karny byl typu zamknietego,skazany posiada grupe na pol-otworek ale z uwagi na przepelnienie w pol-otworkach,musi przebywac dalej w zakladzie zamknietym.

sluszalam ale nie wiem ile w tym prawdy,ze w zwiazku z takim stanem rzeczy mozna ubiegac sie o przerwe,czy ktos z tym sie spotkal?

aniolek80 napisał:
sluszalam ale nie wiem ile w tym prawdy,ze w zwiazku z takim stanem rzeczy mozna ubiegac sie o przerwe,

A gdzie słyszałaś - bo to nieprawda?
I mała sugestia - pisz po polsku. A nie gwarą przestępców.

Czy jesli otrzyma sie odmowe na przerwe w odbywaniu kary, to po jakim czasie mozna wystapic z kolejnym wnioskiem?

z tego co wiem to od razu ale trzeba mieć jakieś inne argumenty niż te użyte ostatnio

A ja się pochwalę- mój mąż dostał przerwę. Jako jedyny dostąpił tego zaszczytu.
I teraz jesteśmy wszyscy razem :D Przez całe pół roku :D

aniolek80 napisał:
Czy jesli otrzyma sie odmowe na przerwe w odbywaniu kary, to po jakim czasie mozna wystapic z kolejnym wnioskiem?

W każdym czasie.

Jeśli jednak wniosek opiera się o te same przesłanki materialne, które legły u podstaw poprzedniej "odmowy" oraz od czasu złożenia kolejnego wniosku nie uległy one zmianie, Sąd może takie postępowanie umorzyć na podstawie art. 15 § 1 kkw.

Pamiętaj, że dla sądu liczy się każde najmniejsze nawet zaświadczenie. Musisz dokładnie udokumentować obecną sytuację materialną, wydatki na utrzymanie mieszkania, koszty poniesione na leczenie, stan zdrowia, ile wydajesz na podstawowe życie, jakie dokładnie masz dochody...wszystko co tylko się da udokumentować. Ja, kiedy zbierałam całą dokumentację sporo musiałam się nabiegać, żeby to wszystko zgromadzić.Sama również składałam własne wnioski.Opisywałam własnymi słowami sytuację, w której się znajdowałam.
Ale np. jeden sąd sam dołączył mój wniosek do akt, a w przypadku innego wyraźnie zaznaczyłam, że proszę, aby kolejny mój wniosek dołączono do akt.Aby sędzia rozpatrujący sprawę mógł się z nim zapoznać.Bo wszystkie wnioski kierowałam do przewodniczącego sądu penitencjarnego.
Mąż powiedział mi, że kiedy występuje się za drugim razem o przerwę, to można złożyć wniosek o to, aby żonę przesłuchano w charakterze światka, aby ona sama przedstawiła sytuację upoważniającą do ubieganie się o przerwę w odbywaniu kary.
Wtedy- podobno- normalnie przesłuchiwana jest podczas posiedzenia na terenie ZK.

My też razem !!!! Co do przerwy to jest różnie i zalezy od danego sądu .... Mój mąż jest chory a mimo tego sędzia troszke go przeciągał mimo że dostał dokumenty z aresztu że nie może być leczony w warunkach więziennych ale udało się sprawa trafiła do innego sędziego i tak o to w urodziny syna wrócił.

owieczka i jak minie pol roku musi znowu wrocic do zakladu??

Teoretycznie powinien.Ale zawsze można wystąpić o przedłużenie przerwy.A jeśli uda się utrzymać przerwę przez rok, to można starać się o zawieszenie pozostałego wyroku.
Oczywiście do wszystkiego potrzebne są oczywiste, konkretne powody i masa szczęścia.
Choć mam nadzieję, że z wolności łatwiej będzie o przedłużenie, niż zza kra o samą przerwę.

Powrót