Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
guest_user napisał:
Robienie z posiedzenia sądu loterii fantowej nie jest rzeczą mądrą.

no cóż gdyby była sprawiedliwość nikt by do tego tak nie podchodził, u mojego w ZK jest tak że zwykle większąć na przerwę wychodzą przy drugim wniosku

martetta- dziękuję za odpowiedź, wniosek już napisany i czekamy
Właśnie teraz ma wokandę
Barbara87- trzymam kciuki, mi też to forum zachwiało słuszność moich poglądów, czy chęć ratowania niepełnosprawnego dziecka wymagającego stałej opieki jednego z rodziców jest wystarczającą przesłanką- to już zależy od serca Sędziego, jeżeli dostaję przerwę i prokurator nie złoży sprzeciwu to popołudniu zostaje wypuszczony na wolność, i tu pytanie? skąd ma mieć na bilet powrotny?

madziulaP napisał:
no cóż gdyby była sprawiedliwość nikt by do tego tak nie podchodził

Czy sprawiedliwość jest wyłącznie wtedy, kiedy jest zgodna z Twoją racją? Tak właśnie postrzegasz sprawiedliwość?

guest_user napisał:
Czy sprawiedliwość jest wyłącznie wtedy, kiedy jest zgodna z Twoją racją? Tak właśnie postrzegasz sprawiedliwość?

Nie, wiesz nie wiem kim jesteś ale jak widzę nie próbujesz doradzić osobą które potrzebują wsparcia tylko bawisz się w jakiegoś moralistę i próbujesz dobić człowieka który ledwo dycha.
Moja racja- dlaczego konsekwencję skazania nie odczuwa skazany tylko jego rodzina? O mnie za mnie niech dadzą go do kamieniołomów bądź na kopalnie a mi normalne pieniądze które z tej pracy zarobi bym mogła zatrudnić opiekunkę medyczną do syna i sama pracować. Prawda jest taka że bynajmniej w moim wypadku poświęcam zdrowie dziecka by zapracować na chleb, płacę chore podatki które są przeznaczone na śmieszne transporty po całej Polsce więźniów, oprócz tego muszę mieć na dojazdy do ZK (120km) i jeszcze zrobić jakieś zakupy mężowi. I to jest sprawiedliwość?
Moją racją jest że powinien ponieść konsekwencję tylko nie kosztem moim i moich dzieci, bo one i ja nie jesteśmy niczemu winne.

madziulaP napisał:
Moja racja- dlaczego konsekwencję skazania nie odczuwa skazany tylko jego rodzina?

Dlaczego skazany popełniając przestępstwo nie pomyślał, że narazi swoją rodzinę na niedogodności?

Chcesz zawalić na cały świat swoje żale? Żale o co? O własną życiową nieudolność? Niby jakim prawem? Przecież nikt nie broni Ci zarabiać pieniędzy... Twoja sytuacja materialna jest wyłącznie wynikiem Twoich decyzji oraz (pośrednio) Twojego partnera

Ostatnia edycja:
madziulaP napisał:
oprócz tego muszę mieć na dojazdy do ZK (120km) i jeszcze zrobić jakieś zakupy mężowi.
to nie jest przymusowe, to Twój wybór

guest_user napisał:
Chcesz zawalić na cały świat swoje żale? Żale o co? O własną życiową nieudolność? Niby jakim prawem? Przecież nikt nie broni Ci zarabiać pieniędzy... Twoja sytuacja materialna jest wyłącznie wynikiem Twoich decyzji oraz (pośrednio) Twojego partnera
nie komentuje poprzedniej wypowiedzi, każdy ma prawo do swojego zdania i swoich racji; nieudolna- no nie wiem, żale- ja się nie żalę tylko stwierdzam jaka jest chora rzeczywistość, moja sytuacja materialna- dobra nie narzekam;
Nie przyszłam na forum po to by ktoś mnie oceniał, oskarżał i wyzywał; szukałam wsparcia i kilku ciepłych słów by przetrwać czas walki.
No ale cóż, dziękuję wszystkim tym co chcieli pomóc, a tym którzy uważają się za drugiego Boga krytykując i oceniając życzę powodzenia.

madziulaP napisał:
oprócz tego muszę mieć na dojazdy do ZK (120km) i jeszcze zrobić jakieś zakupy mężowi. I to jest sprawiedliwość?

Nie musisz robić zakupów mężowi. Ani go odwiedzać.
I pomyśl sobie, że może zarabiałabyś więcej (lub też służba zdrowia działałaby lepiej), gdyby nie przestępcy, na których ściganie, osądzanie i karanie wydawane są OLBRZYMIE pieniądze.

madziulaP napisał:
szukałam wsparcia i kilku ciepłych słów by przetrwać czas walki.

Ale powinnaś się również spodziewać słów krytykujących przestępcę, który nie myśli o swoich bliskich.

i ***:( życie... powód: przesłanki ok, ale chociaż niech 6 m-cy pobytu w zk minie i to jest sprawiedliwość

Ostatnią edycję dokonał moderator:
madziula, odpuść, bądź obiektywna - zrobił źle, musi trochę zaboleć. Co mają mu powiedzieć? "Wprawdzie należy się Panu więzienie, ale ponieważ ma Pan rodzinę, to przepraszamy, że zawracaliśmy głowę"?
Powinno boleć tylko jego, fakt, ale wybrałaś takiego faceta i dzielisz z nim troski i nieszczęście, zawsze możesz się odwrócić i więcej o nim nie myśleć. To Twój wybór. Jego możesz przy okazji zapytać, dlaczego postawił Ciebie i dzieci w takiej sytuacji i jakie widzi rozwiązanie tej krytycznej sytuacji, w końcu to on jest głową rodziny i powinien o Was dbać

tu nie chodzi o to by się wymigał od kary, tu nie chodzi o mnie tylko o dzieci- by dostał chociaż 1 miesiąc i by pozałatwiał najpilniejsze sprawy bo sama już nie daję rady ale cóż takie życie
Głowa do góry i nie dać się, dalej będę walczyć...

witam po odsiedzeniu w zk 8 m-cy starałem się o przerwę w karze (wyrok wynosi 2,6) którą mi udzielono na 3 m-ce byłem pytać w sądzie czy mogę się starać o kolejną przerwę a później resztę zawiesić to powiedzieli mi że musiało by mi zostać do odsiadki tylko 10 m-cy żeby się starać o przedterminowe zwolnienie czy to znaczy że nie mam szans zbierać roku na przerwach a później starać się o zawieszenie reszty?? Już się całkiem w tym pogubiłem bardzo proszę o jakąś rade co z tym wszystkim teraz zrobić :(

paweł7808 napisał:
witam po odsiedzeniu w zk 8 m-cy starałem się o przerwę w karze (wyrok wynosi 2,6) którą mi udzielono na 3 m-ce byłem pytać w sądzie czy mogę się starać o kolejną przerwę a później resztę zawiesić to powiedzieli mi że musiało by mi zostać do odsiadki tylko 10 m-cy żeby się starać o przedterminowe zwolnienie czy to znaczy że nie mam szans zbierać roku na przerwach a później starać się o zawieszenie reszty?? Już się całkiem w tym pogubiłem bardzo proszę o jakąś rade co z tym wszystkim teraz zrobić :(

Sąd dał Ci przerwę na szczególny cel do wypełnienia oraz jak najszybszy powrót do zakładu karnego, a nie na "zbieranie roku".

To jest robienie sobie kpin z wymiaru sprawiedliwości... Ciekawe jak by skomentował to poszkodowany.

jeśli nie chcesz pomóc to nie odpisuj a nie wymądrzaj się jakbyś był pępkiem świata nie ma ludzi idealnych i sądzę że Ty też taki nie jesteś nie dla mnie zbudowali zk i nie ja będę tam ostatni więc odpuść sobie ulepszanie świata skoro sam nie jesteś idealny!

może są tutaj jacyś mądrzejsi ludzie?:razz:

paweł7808 napisał:
skoro sam nie jesteś idealny!

Szanowny przestępco. Na jakiej podstawie wyrokujesz o nieidealności użytkownika guest_user? Jakoś nie zauważyłem, by pisał o tym, ze popełnił przestępstwo za które został skazany. Ty natomiast - jak czytam - zrobiłeś źle, zostałeś ukarany. W tej parze to Ty jesteś ten zły. I musisz za kratami odpokutować.

paweł7808 napisał:
może są tutaj jacyś mądrzejsi ludzie?:razz:

Od Ciebie?

paweł z tego co pamiętam po przerwie trwającej rok możesz ubiegac się o zawieszenie reszty kary pod warunkiem że masz odsiedzane 6 miesięcy i kara nie przekracza 3 lat;) dobrze myśle???

Prawie ..., bo nie o zawieszenie kary, tylko o warunkowe zwolnienie. Reszta się zgadza.

Jesli przerwa trwa rok jest odbyte 6 miesiecy a kara nie przekracza 3 lat to mozna się o takie dobrodziejstwo starac

w sądzie powiedzieli mi że nie mogę się starać o nic wiecej jak te 3 m-ce które już dostałem i że nie mam możliwości starać się o jakiekolwiek zwolnienie chyba że zostanie mi 10 m-cy to wtedy o warunkowe zwolnienie i tylko tyle. Czyli wychodzi na to że jak w sumie będę miał rok przerwy to mogę prosić o warunkowe zwolnienie z odbycia reszty kary tak?

Pod warunkiem, że odbyłeś już 6 miesięcy z tej kary i że cała kara nie była dłuższa niż 3 lata.

Powrót