Witam wszystkich .
Jestem tu nowa ponieważ przebywam za granicą z dziećmi a problem dotyczy w zasadzie mojej mamy która zastała sama w Polsce i nie wie do kogo się z tym zwrócić.
Napiszę tam w skrócie jeśli będzie ktoś chętny pomóc czy służyć jakąś radą była bym ogromnie wdzięczna.............
Moja mama kupiła samochód 03.10.2009r. Ze względu że nie miała jeszcze prawa jazdy nie poszła go przerejestrować , a pani w wydziale komunikacji powiedziała że nie ma teraz obowiązku przerejestrowywania samochodu więc może się jeszcze wstrzymać. Założyła w samochodzie gaz na kwotę 2600zł. (auto jest warte ok 15000zł).
Gdy poszła w tym roku do wydziału komunikacji przerejestrować auto , pani powiedziała że nie ma takiej możliwości ponieważ w grudniu (czyli miesiąc po kupnie auta ) zajął je komornik. Więc mama zadzwoniła do niego i powiedział żeby przysłać dokumenty potwierdzające zakup. Wysłała i dołączyła pismo że prosi o zejście z samochodu który kupiła przed jego zajęciem.
Minęło kilka dni i Pan komornik przysłał pismo że decyzję o zejściu z ruchomości może wydać sąd który to nakazał. Więc mama w wolnej chwili udała się do pierwszej lepszej prawniczki wcelu pomocy przy napisaniu owego pisma. I tu jest problem......
pani prawnik powiedziała że na odwołanie się od decyzi komornika mama ma 30 dni , a było już 4 dni po terminie. Wzięła 70zł i powiedziała że pisanie owego pisma nie ma sensu gdyż sąd go nie uwzględni bo okres 30 dni już minął i komornik ma prawo zająć samochód.
............ czy jest jakieś wyjście z sytuacji................... czy Panowie komornicy mogą robić co chcą?????????????????
dodam iż kontaktowała się ze sprzedającym i powiedział że nie ma mowy o oddaniu pieniędzy gdyż z datą zakupu samochodu nie był on jeszcze zajęty.
jeśli zajmie go komornik co z nową instalacją gazową za prawie 3000zł na której (fakturze) widnieje nazwisko mamy jako osoby która takową zakłada i za nią płaci,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Bardzo proszę o pomoc. Czy może udać się do innego prawnika-- nie mam pojęcia. Kwota za auto i instalację to ok 18000zł więc nie jest to suma na którą może sobie pozwolić co miesiąc , jak nie to auto to drugie.
Bardzo dziękuje za ewentualną pomoc i przepraszam za kłopot.
Magda