L
lokata
Ekspert
- Odpowiedzi
- 5 860
Może po prostu spłacić zadłużenie?kropeczka4 napisał:do kufelka powiedz co moge zrobic zeby nie doposcic do przykrosci z komornikiem ???![]()
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Może po prostu spłacić zadłużenie?kropeczka4 napisał:do kufelka powiedz co moge zrobic zeby nie doposcic do przykrosci z komornikiem ???![]()
Oj i to zapewne, co najmniej w kilku miejscachkufelek007 napisał:PS Na te pytania już jest odpowiedź na forum.
kufelek007 napisał:1. tak
2. tak - zajmuje 100%
PS Na te pytania już jest odpowiedź na forum.
Rzeczywiście nie musi tak do końca być to 100 %.irishh272 napisał:Jak to 100%,
kunia napisał:Jednak, zanim bank to do komornika dośle minie pewnie trochę czasu. Pytanie czy do tego czasu jest sposób na ochronę mojej wypłaty przed egzekucją.
Jeśli do egzekucji dojdzie, to w jaki sposób będę mogła odzyskać zajęte pieniądze?
lokata napisał:art. 845 par.2 kpc stanowi między innymi, iż komornik może dokonać zajęcia ruchomości będących we władaniu dłużnika nie wspomina zaś o tym, że mają być one jego własnością.
To nie komornik ma Ci udowadniać, że coś jest lub nie jest Twoją własnością. Komornik przychodzi do miejsca zamieszkania dłużnika/miejsca prowadzenia działalności gospodarczej i zajmuje to co tam się znajduje, gdyż domniemywa się, że ruchomości tam się znajdujące są we władaniu dłużnika. Osoby trzecie (np. Ty lub Twoja Mama) mogą zaś po zajęciu chronić swoje prawa poprzez złożenie do sądu powództwa przeciwegzekucyjnego (art. 841 kpc) i/lub wezwać wierzyciela do złożenia komornikowi wniosku o umorzenie egzekucji z ruchomości, które stanowią jej własność. A jak udowodnić swoje (a nie dłużnika) prawa do zajętej rzeczy? Wszelkimi dostępnymi dowodami tzn. rachunkami, zeznaniami świadków itp.
Tak, ale tylko w przypadkach szczególnie uzasadnionych i za zgodą prezesa sądu.martamach napisał:komornik przychodzi w tygodniu czy moze tez przyjsc w niedziele ?
Przykro mi, ale nic z tego pytania nie zrozumiałam, można trochę jaśniej?alicja321 napisał:Czy komornik banku X może bez poinformowania dłużnika zająć wszystkie
środki na koncie banku Y ?