Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzień dobry
Będe wdzięczna, gdyby ktoś z Państwa wyjasnił moje wątpliwości dotyczące kosztów komorniczych.
W postepowaniu upominawczym został wydany nakaz zpalaty z kaluzulą wykonalności. Jednak sąd przwrócił termin do wniesienia sprzeciwu i odbyła sie sprawa sądowa w wyniku której sąd wydal wyrok o całkowitym odrzuceniu powództwa i anulował wydany wczesniej nakaz zapłaty. Jednak przed tym wyrokiem, a po przywróceniu terminu do sprzeciu do dziś komornik nie odstąpił od zajmowania nalezności, a jedynie zwiesił egzekucję, co zgodnie z pismem od komornika skutkowało tym, iz zajęte kwoty deponował na depozycie sądowym, nie wydając tych pieniędzy wierzycielowi. Teraz mam na reku prawomocny wyrok sądu, który w calości znosi wczesniej wydany nakaz zapłaty. Chcę zatem odebrac moje pieniądze z depozytu sądowego, jednka nie bardzo wiem, jak mam to zrobić. Pewnie powinnma złozyc wyrok do komornika i do sądu, w którym ten depozyt komornik utworzył. Mam jednka pytanie o koszty. Nie wiem czy i jakie kowty komornik pobierze od kwoty jaką wyegzekowała. Innymi słowy - czy odzyskam całośc zjętych pieniędzy, czy ta kwota zostanie pomniejszona o koszty komornicze i w jakiej wysokości? Calośc zajęcie wynosiła 70 000 zł, a koszty komornicze do tej kwoty były okreslona na kwotę ok 10 000 zł. Do tej chwili na poczet już nie istniejącego nakazu zapłaty komornik potrącił kwotę ok 16 000 zł. Ile z tego mogę odzyskać, skor sąd w całości uchylił nakaz zapłaty? zupełnie nie wiem, jak wygląda sprawa kosztów postepowania komorniczego w takiej sytuacji.
Z góry dziekuje za pomoc

Witam. Mam pytanie, komornik zajmuje mi wynagrodzenie, i aby się utrzymać jestem zmuszony podjąć pracę z tytułu umowy o dzieło. Czy komornik zajmie mi także te dochody. Proszę o odpowiedż i z góry dziękuję.

czy windykacja może straszyć telefonicznie moją babcie posiadając moje dane adresowe

Witam ,a ja mam proste i krótkie pytanie . Mam do zapłaty dwa nadaty ,jeden 100 zł. ,drugi 1000 zł. ,siedzi na tym komornik ,ale nie ściągnie tego ze mnie ,bo jestem uczniem szkoły średniej . Proszę mi powiedzieć ,czy jak będę współwłaścicielem auta wraz z moją mamą to czy komornik może zająć w jakiś sposób mają połowę ?

Słyszałem ,że nie ma takiego prawa ,ale w razie czego nie dopisywałem się na współwłaściciela ,ale akurat to można zrobić w każdej chwili ,więc jak będę miał 100 % pewności ,że nie zabierze mi w jakiś sposób połowy auta to dopiszę się na współwłaściciela ... ,z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam .

a ja mam takie pytanie: mam 20 lat i mieszkam z rodzicami w bloku. mieszkanie nie jest moje, nic nie jest moje. czy jesli jestem komus dluzny jakies pieniadze, i przyjdzie komornik, czy ma prawo on cokolwiek z tego domu zabrac, skoro ja podpisalem umowe a wszystko w mieszkaniu jest rodzicow?

pozdrawiam

witam czy komornik morze zająć tak zwane kredkowe (Świadczenie na zakup przyborów szkolnych, zwane kredkowym lub ołówkowym, }

Witam ja mam takie pytanie:Czy komornik może siąść mi na pęsję jeżeli zarabiam najniższą krajową i pieniądze otrzymuję na rękę?Dodam że mam na utrzymaniu żonę i dwujkę dzieci.A kara to 750zl za przejazdy PKP bez biletu w 98 roku.Czy mogę jakoś z tego wybrnąć?I tak mi brakuje na życie.Dziękuję i pozdrawiam

Dzien dobry,nie wiem jak mam napisac wniosek ze wygasl obowiozek alimentacyjny,prosze o pomoc,dziekuje

Witam,
przeczytałem wszystkie topiki "Pytania do komornika". Trochę wakacyjnie się zrobiło na forum:-) Może będę miał szczęście.
W mBanku Komornicy zajeli mi konto firmowe i prywatne, na koncie firmowym miałem przyznany debet. W momencie zajęcia byłem na minusie) Pierwszy z komorników miał wyrok nie prawomocny (sprawę mam wygraną o ile odwołam się do sądu).

Na konto wpłynęły pieniądze, w całości przekazane najpierw 1 komornikowi, później t same pieniądze trafiły do drugiego z nich. (Ten maił wyrok prawomocny)
I najważniejsze, bank nie pokrył mi debetu. Teraz żąda zwrotu debetu wraz z odsetkami. Czy ma do tego prawo? Czemu wpływ na konto nie pokrył debetu?

beatka213 - jako wierzyciel czy jako dłuznik ?

marek2008 - Niezbyt rozumiem Twoje pytanie. Jednakże wydaje mi się, iż napewno nie jest to "pytanie do komornika"

zyga2302 - siąść to komornik może na ...
Twoje wynagrodzenie jest wolne od zajęcia.

jakub_s - przeszukaj forum - znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie

polo-1989 - tak może zająć Twój udział

hood - komornik może dokonać zajęcia wierzytelności. Co do firmy windykacyjnej - przejrzyj forum - znajdziesz odpowiedź.

Witam,

Chciałbym tylko zapytać jakie informacje może uzyskać komornik z ZUS znając tylko imię i nazwisko ewentulanie numer Pesel dłuznika? Czy ZUS ma prawo podać aktualane miejsce zamieszkania i pracy jeśli sprawa nie dotyczy alimentów?

Wymagane są dwa identyfikatory - w tm wypadku jeszcze NIP lub nr dowodu. Informacje o zameldowaniu można uzyskac z Gminy lub CBA (MSWiA).
Z Zus-u można uzyskac informacje o płatniku składek również w sprawach innych niż alimentacyjne.

Mój dłużnik odbywa karę więzienną a teraz przyszedł czas na egzekucję należności. Pomóżcie mi, do którego komornika powinienem się zgłosić? Czy do tego, dla którego Areszt Śledczy jest rewirem czy też zgodnie z zameldowaniem dłużnika (dwa różne miasta)? Wiem że rewiry zostały częściowo "unieważnione" ale mimo wszystko chciałbym uniknąć dodatkowych opłat dla komornika związanych z egzekucją (btw. czy ktoś orientuje się jakie to są koszty)?

Druga opcja. Co do zasady nie ponosisz żadnych kosztów - no chyba że komornik wezwie o zaliczkę na wydatki gotówkowe.

[cytat="lechwos":16wknalc]witam czy komornik morze zająć tak zwane kredkowe (Świadczenie na zakup przyborów szkolnych, zwane kredkowym lub ołówkowym, }[/cytat:16wknalc]
a ja nadal nie wiem

Witam, wlasnie dogadałem sie z wierzycielem, spłaciłem mu dług. Czy powinienem w tej sprawie porozumiec sie z komornikiem? Jeśli komornik obarczy mnie jakimis kosztami, moge go z tego jakos rozliczyc? Musze je zaplacic, czy to moze wierzyciel powinien byc za to odpowiedzialny? Czy jest jakis przepis mowiacy za co i ile komornik moze sobie policzyc?

Z gory dziekuje za odpowiedzi

Witam mam takie pytanie, mam szwagra który wykupuje mieszkanie ale ma zadłużenie w jakimś banku i ma już windykatora na "karku" no i mam takie pytanie czy jak on po wykupie tego mieszkania przepisze je na kogoś to czy ta osoba będzie w jakimś stopniu odpowiedzialna za jego zadłużenie i czy będą ją nękali wierzyciele??bo dostał pismo w którym pisało coś o osobach trzecich że będą one odpowiedzialne za jego zadłużenie i one będą musiały spłacać te zadłużenie czy coś w tym rodzaju dokładnie nie wiem, no i moje pytanie jest właśnie o ta trzecią osobę jak to wygląda wedle prawa?

Czy mam zapłacić?

Witam serdecznie po długiej nieobecności :)
Mam pytanie tym razem do kogoś z Was, kto zna sięna postępowaniu komorniczym.
Wystąpiłam z pozwem cywilnym do SR przeciwko Notariuszowi.
Jako Interwenient uboczny do sprawy dołączyło PZU (ubezpieczyciel Notariusza).
W I Instancji wygrałam.
W II Instancji przegrałam (listopad 2007).
Jako, że sprawę w sądzie prowadziłam sama (pewnie to źle, bo, jak się już ktoś decyduje na sądy, winien mieć prawnika - ale mnie nie było stać), po przegranej w II Instancji dałam sobie na razie spokój.
Tak więc w listopadzie 2007 zapadł wyrok na moją niekorzyść.
Do zapłaty koszty zastępstwa procesowego (prawnik i Notariusza, i PZU).
Ok - świadoma jestem, że tak musi być, bo przegrałam.
Po wyroku czekałam sobie jakiś miesiąc, licząc na pisma od prawników z podanymi nr kont i danymi do wykonania przelewów (zasądzonych kwot). Listy nie przyszły.
W lutym tego roku wysłałam ja pisma do obu adwokatów z prośbą o podanie nr kont, na które mam wpłacić należność.
Radca prawny Notariusza przysłał nr konta, na który od ręki wpłaciłam należność.
Radca prawny PZU przysłał nr konta i poinformował mnie, że sprawa jest u komornika. Że opróch kwot zasądzonych wyrokiem RP, mam zapłacić koszty nadania klauzuli wykonawczej, koszty adwokackie 150zł (za to, że adwokat musiał rozpocząć postępowanie komornicze) oraz koszty komornicze (nieco poniżej 350zł).
Od ręki zapłaciłam zasądzoną kwotę i koszty nadania klauzuli wykonawczej, na nic ponad to się nie godząc.
W czerwcu otrzymałam wezwanie od komornika. Byłam, wytłumaczyłam.
Komornik był zdziwiony, że sprawa była z mojego powództwa. Uważał, że w zasadzie nie powinnam płacić, ale skoro może kiedyś będę chciała się od wyroku odwoływać, lepiej abym zapłaciła.
Byłam innego zdania.
Dał mi miesiąc.
Dzisiaj wpadł do mnie z kolegą, żądając ode mnie pieniędzy, strasząc mnie, mówiąc do mnie abym "nie wmawiała mu słów, których On nie mówił".
Powiedział, że skoro nie płacę, On wejdzie zająć mi mienie.
Zapytałam tylko, czy drugi Pan jest z Policji (obiło mi się kiedyś o uszy, że tylko policja ma prawo wejść do domu - ale może się mylę).
Pan Komornik gwałtownie wstał i stwierdził, że skoro nie płacę teraz - mam czas do wtorku, albo On przyjdzie z Policją.
W życiu mnie nikt tak nie wystraszył. Nikt nigdy nie mówił do mnie takim tonem.
Od wyjścia komornika (1,5h temu) trzęsę się cała, nie mogąc dojść do siebie.
Byłam sama z dzieckiem, a czułam się ... przerażona, jakby to był napad.
Bardzo proszę o informację:
- czy powinnam zapłacić koszty adwokackie (nie ma ich w wyroku Sądu II Instancji),
- czy powinnam zapłacic koszty komornicze,
- jak mogę się ewentualnie odwołać i czy to w ogóle robić .
Dodam, że wezwania komorniczego do zapłaty nie dostałam (nie było mnie zimą w domu ponad miesiąc - tato miał robione by-passy) - a ponoć w wezwaniu była informacja o sposobie i możliwości odwołania.
Chcę tylko wiedzieć, czy mam zapłacić.
Psychicznie nie sprostam drugi raz wizycie Komornika.
Pozdrawiam cieplutko.
Renia

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót