Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Re: Czy mam zapłacić?

[cytat="Renata38":2gowf0p8]Powiedział, że skoro nie płacę, On wejdzie zająć mi mienie.
Zapytałam tylko, czy drugi Pan jest z Policji (obiło mi się kiedyś o uszy, że tylko policja ma prawo wejść do domu - ale może się mylę).
[/cytat:2gowf0p8]
Mylisz się.
[cytat:2gowf0p8]Bardzo proszę o informację:
- czy powinnam zapłacić koszty adwokackie (nie ma ich w wyroku Sądu II Instancji),
- czy powinnam zapłacic koszty komornicze,
[/cytat:2gowf0p8]Moim zdaniem niestety tak. Są to jak napisałaś koszty zastępstwa adwokackiego w postępowaniu egzekucyjnym.
[cytat:2gowf0p8]Dodam, że wezwania komorniczego do zapłaty nie dostałam (nie było mnie zimą w domu ponad miesiąc - tato miał robione by-passy) - a ponoć w wezwaniu była informacja o sposobie i możliwości odwołania.
[/cytat:2gowf0p8]Poczytaj o doręczeniu zastępczym.

Co do zachowania komornika - jeżeli uznasz, że są ku temu podstawy możesz złożyć skargę - zarówno do Prezesa właściwego Sądu Rejonowego bądź do właściwej Izby Komorniczej.

Dziękuję za odpowiedź Michupocichu :)
Sorry za powielony wątek :ooo:
Rozumiem, że radcy PZU należy się 150zł za skierowanie w imieniu PZU sprawy do komornika.
Ale, jak są liczone koszty komornicze (dodam, że PZU otrzymał należność na swoje konto - było to około 2.100,00PLN).
Działania komornika były więc żadne - no może jakieś pisma, no i dzisiejsza wizyta?
To już ostatnie pytanie!
Dawno mnie tu nie było, czy Ty nie nazywałeś się troszkę inaczej?
Pozdrawiam.
Renia

Kiedy było wszczęte postępowanie egzekucyjne ?
[cytat="Renata38":28mwupmb]
Dawno mnie tu nie było, czy Ty nie nazywałeś się troszkę inaczej?
[/cytat:28mwupmb]Nie.
Gdy zarejestrowałaś sie na FP michupocichu już tam był ...

Postępowanie musiało być wszczęte gdzieś w styczniu br.
Wszystkie należności, zgodnie z wyrokiem sądu, uregulowałam w lutym, na konta wierzycieli.
Ja w zasadzie ochłonęłam już trochę i chyba te nieszczęsne 450zł zapłacę. Kwota dla mnie spora, ale chyba szkoda moich nerwów na szarpanie się z Komornikiem.
Pozdrawiam :)

Mógł by mi ktos odpowiedziec na mój wcześniejszy post?? :help:

Witam, mam pytanie odnsnie zakupu nieruchomosci z licytacji komorniczej, dokładnie chodzi o kredyt
hipoteczny na taka nieruchomośc a jeszcze dokładniej chodzi mi o terminy
wiem, że od uprawomocnienia bede miał 2 tygodnie na wplate pieniedzy za
nieruchomosc, mogę zwrócic sie do sądu o przedlużenie tego terminu ale nie dłuzej niż
o miesiąc, wiem, że bank nie "wyrobi" się w miesiąc z "papierami" i wyplaceniem kwoty kredytu hipotecznego na ową nieruchomość, jak rozwiazać ten problem? dziekuję, pozdrawiam,

A ja mam pytanie jak ma się art. 777kpc do odzyskania odsetek. Czy na jego podstawie, a jest wpisany do aktu notarialnego mogę domagać się odsetek od kupującego na podstawie nadania klauzuli wykonalności przez Sąd, czy tez muszę wystapić do Sądu z pozwem cywilnym o określenie kwoty odsetek?

cimas - zmienić bank jeżeli nie potrafią sobie z tym poradzić

Temat stary jak świat i niejednokrotnie już pewnie wałkowany, ale zacznę od początku:

Moja konkubina będąc w związku małżeńskim kupiła samochód na kredyt. Po pewnym czasie niestety rozwiodła się z mężem, nikt nie pomyślał o spłacaniu samochodu tzn. ona zostając z dzieckiem bez środków do życia nie miała możliwości.

Bank oczywiście zajął samochód i zlicytował lecz to oczywiście nie wystarczyło na spłatę zadłużenia. W obecnej chwili pojawił się u niej w wynajmowanym mieszkaniu gdzie jest zameldowana komornik.

Oczywiście przystąpił do zajęcia ruchomości: na pierwszy ogień poszedł stary telewizor Elemis i komplet wypoczynkowy... i tu pojawia się problem. Komplet wypoczynkowy jak i praktycznie większość rzeczy w mieszkaniu jest moją własnością (mam na nie wystawione faktury na moje dane osobowe) sam zamieszkuje również w tym lokalu (mam tam adres tymczasowego zamieszkania więc nie można potraktować iż rzeczy te użyczyłem).

Po konsultacjach z firmowym radcą prawnym po jego namowach skierowałem pismo do Banku jako wierzyciela o zwolnienie z egzekucji mojej własności (sofy i foteli). Ta droga zdaniem radcy jest szybsza i nie niesie za sobą ponoszenia kosztów. W przypadku gdy dostanę negatywną odpowiedź wierzyciela wtedy zwróce się z pozwem przeciwegzekucyjnym.

Teraz pytania:

1) jaki mam termin na zwrócenie się z pozwem przeciwegzekucyjnym, czy to 30 dni od dnia zajęcia? Oczywiście mniemam, iż sprawę wygram.
2) czy będę musiał zwracać się do wierzyciela lub ew. sądu z pozwem za każdym razem gdy komornik zajmie jakąś moją ruchomość? Czy nie można przedstawić dowodu zakupu już w momencie wizyty komornika w mieszkaniu?
3) jakie ruchomości może zająć komornik w przyszłości - skoro zajął stary tv warty góra 50-100 zł ? Niestety nie posiadam na wszystko faktur, niektóre rzeczy zostały kupione jako używane (komoda, szafa ubraniowa, stary komputer) a na niektóre nie brałem faktury (lampa pokojowa 230 zł, regał 99 zł, lampa w pokoju dziecka 69 zł), czy takie rzeczy mogą również być w kręgu zainteresowania komornika? a co z szafkami kuchennymi (stare wartość minimalna)

Proszę o pomoc, nie zamierzam nic kręcić, gdyż każdy musi spłacać swoje długi lecz nie zamierzam cierpieć ja za głupotę jej byłego męża.

1) 30 dni od daty, w której dowiedziałeś się o zajęciu
2) tak, będzie trzeba, jeśli komornik zajmie. Okazanie faktury czy tam innego dokumentu nie powoduje, że komornik nie może zająć - ma tylko obowiązek poinformować taką osobę o zajęciu. Co nie znaczy, że bezwzględnie zajmie-być może po dokumentach od zajęcia odstąpi, choć lege artis zająć powinien
3) zająć może wszystkie z małymi ustawowymi wyjątkami, bardzo dużo zależy od aktywności wierzyciela. Inne pytanie, czy ktoś je kupi.

[cytat:2sw7uwvu]-ile komornik może zabrać z najniższego wynagrodzenia ?
Nic. Najniższe wynagrodzenie stanowi kwotę wolną od zajęcia.[/cytat:2sw7uwvu]
Co w takim przypadku z dłużnikiem ? Jaką karę ponosi ?
Otrzymał "Zawiadomienie o wszczeciu postępowania egzekucyjnego i wezwanie do zapłaty należności".
Egzekucja jest skierowana do-ruchomości ,wierzytelności i innych praw majątkowych.

Poza tym,że może mu zostac odebrany np. samochód czy telewizor,to mówiąc krótko-na co mogę jeszcze liczyć jako wierzyciel i jaką karą można obarczyć dłużnika ?
Karą pozbawienia wolności ?
Czy skończy sie na umorzeniu całej sprawy?
Jest to niespłacony kredyt.

Przeczytałem 30 stron tego wątku i nic nie znalazłem na ten temat.

Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mogę sprawdzić czy toczą się jakieś sprawy o zajęcie komornicze mojej pęsji ???

Witam!
Mam jedno pytanko. Otóż sprawa wygląda tak iż moja żona ma przyznane alimenty. Oczywiście osoba która powinna je płacić jednak nie płaci ich, bynajmniej w tym miesiącu termin został ostro "przeciągnięty" a pieniążki potrzebne. Czy musi upłynąć jakiś czas/termin aby można było złożyć wniosek o egzekucję przez komornika? Czy po prostu tak kiedy uważamy że termin płatności minął lub gdy podejrzewamy że osoba uchyla się od płacenia?
Może jakieś wskazówki jak wygląda taki proces egzekucji, jaki wniosek wysłać?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Re:

[cytat:nyo10lvs]No więc jak wygląda ta egzekucja w przypadku, gdy komornik przychodzi do mojej żony, która mieszka w moim mieszkaniu (mamy rozdzielnośc majątkową). Jak mam udowodnic, że pralka jest moja i kilka innych rzeczy też? Pozdrawiam otwartego na świat komornika[/cytat:nyo10lvs]

[cytat="Aplikanat komorniczy":nyo10lvs]powiem tak:
Jeśli wierzyciel wskazał do zajęcia własnie tę pralkę ja musiałbym ją zająć ( mogła być przedmiotem kredytu)
Jeśli wierzyciel wskazał by ogólnie jako do zajęcia ruchomości nie zająłbym tej pralki widząć dowód zakupu na Pana nazwisko. Zająbym inne ruchomości w uzytkowaniu Pana żony[/cytat:nyo10lvs]

Wrócę do problemu z początku tego tematu. Jak można w takiej sytuacji zabrać pralkę jeśli stanowi ona wspólność ustawową zgodnie z art. 34 kodeksu rodzinnego? Jeśli dłużnikiem jest tylko żona tego pana, jest rozdzielność majątkowa i klauzula wykonalności tylko na współmałżonka i drugi małżonek nie wyraził zgody na zaciągnięcie zobowiązania (zakładam, że tak jest). Przecież w takim przypadku komornik może zająć tylko majątek osobisty dłużnika, o czym mówi stosowny artykuł kodeksu rodzinnego

Czy komornik moze zając ruchomość (samochód) na poczet długu w sytuacji gdy wartość auta jast mnimum 10 - krotnie większa od długu.

[cytat="oskarplandeki":36y861mo]Czy komornik moze zając ruchomość (samochód) na poczet długu w sytuacji gdy wartość auta jast mnimum 10 - krotnie większa od długu.[/cytat:36y861mo]
Może !

Witam mam 2 krótkie pytanka. Czy komornik może zająć zmywarkę, którą na raty wziął mój mąż i nie jest ona jeszcze spłacona. ( dług jest mój jeszcze z przed ślubu)
I jak się sprawa ma w przypadku do nieruchomości a mianowicie, zmarli własciciele czyli moi dziadkowie. pozostawili testament w którym figuruję jedynie ja. Z braku możliwości finansowych testament nie został jeszcze otwarty. Czy komornik ma do niego jakieś prawo? Dziękuje

[cytat:30ay2ugp]Art. 829. Nie podlegają egzekucji:
1) przedmioty urządzenia domowego, pościel, bielizna i ubranie codzienne, niezbędne dla dłużnika i będących na jego utrzymaniu członków jego rodziny, a także ubranie niezbędne do pełnienia służby lub wykonywania zawodu(...)[/cytat:30ay2ugp]
Co do drugiego pytania :
[cytat="mahuska":30ay2ugp] Czy komornik ma do niego jakieś prawo? [/cytat:30ay2ugp]
do testamentu - to nie , ale spadek - może zająć

ukryte samochody

mam takie pytanie. Komornik ustalił w wydziale komunikacji iż mój dłużnik posiada 3 samochody. Twierdzi jednak, że nie może ich zająć gdyż nie wie gdzie się znajdują, a dłużnik nie parkuje ich na swojej posesji i nie chce powiedzieć gdzie się znajdują. Czy rzeczywiście w tej sytuacji nie ma możliwości zajęcia i zlicytowania tych pojazdów?
Bardzo proszę o odpowiedz

Witam,mam pytanie do Pana Aplikanta,do września br. miałam prawo do renty inwalidzkiej,niestety odebrano mi ja,pracuję w wymiarze 1/3 etetu z wynagrodzeniem 350 zl brutto,282.52 netto.Czy od tak niskiej kwoty może być potracona wierzytelnośc ?.Z gory dziękuję za odpowiedz

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót