Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Otrzymałam pismo od komornika o wpłacenie kwoty 3800 zl w ciągu siemiu dni za wykonanie wyroku eksmisji męża z mieszkania mojego /Na bruk czyli bez lokalu/Jest to niepracujący alkoholik/ miał po rozwodzie z jego winy miał przyznany najmiejszy pokój 7m kw z używalnością kuchni i łazienki. Miał opłacać opłaty po 250,- zł do dziś nie dostałam nic i tylko mam na utrzymaniu pijak. Wystąpiłam o eksmisję i wyrok jest na moją korzyś. Ja jestem emerytką skąd mam nagle w ciągu 7 dni zebrać taką kwotę. I czy może to być rozłożone na raty?

Boghala - generalnie zgodnie z art. 49a pkt.1 wszczęcie egzekucji świadczeń niepieniężnych (czyli m.in. eksmisji) uzależnione jest od uiszczenia przez wierzyciela opłaty stałej.
Ale w opisanej sytuacji coś mi nie pasuje - jakie artykuły (i przy nich jakie kwoty) komornik powołał przy wezwaniu o zaliczkę? Bo jeśli eksmisja ma nastąpić z jednego pokoju, to te 3.800zł to stanowczo za dużo...
Czy można w ratach-pewnie można, trzeba się wybrać do komornika. Niestety komornik nie zacznie procedury, póki nie będzie miał wpłaconej całości. Można tez wystąpić o zwolnienie z kosztów, wtedy rozpatrzy to Sąd i być może zaliczkę pokryje Prezes Sądu (choć nie liczyłbym na to specjalnie-ma Pani emeryturę, więc stały dochód, a w tej sytuacji Sądy zwalniają niechętnie).
Jest tez wiadomość znacznie gorsza-nie ma obecnie eksmisji "na bruk", mąż i tak musi otrzymać tzw. pomieszczenie tymczasowe... więc lepiej najpierw sprawdzić w Urzędzie Miasta czy tam Gminy, czy w ogóle mają takie pomieszczenia, bo inaczej wpłaci Pani tą zaliczkę, a do eksmisji i tak nie dojdzie.

Dla czego komornicy nie informują o takiej sytuacji i dla czego sądy wydają takie wyroki i to z przed dwóch miesięcy. W orzeczeniu wyroku nie ma paragrafu lecz stwierdzenie, że pozwanemu nie przysługuje lokal socjalny.

Nie informują, bo nie pozwala na to art. 5 kpc. To są urzędy od rozpatrywania i wykonywania składanych wniosków, a nie urzędy od udzielania porad prawnych i informowania, jak najłatwiej załatwić swoją sprawę. Ignorantia iuris nocet, czyli nieznajomość prawa szkodzi. Do porad prawnych i sprawnego prowadzenia sprawy po myśli wnioskodawcy służą adwokaci ,radcowie prawni i inni wynajmowani prawnicy, zawsze tez zostaje własne grzebanie w przepisach, a ostatnio także np. fora internetowe. Składając wniosek istnieje domniemanie, że składający wie, co się z takim wnioskiem wiąże - nie zaś że wniosek zostanie spełniony według jego życzeń i wyobrażeń. Może i okrutne, ale prawdziwe.

Co do meritum - lokal socjalny to nie pomieszczenie tymczasowe. Właśnie dla osób, którym wyrok (jak w Pani przypadku) nie przyznaje prawa do lokalu socjalnego, wprowadzono pomieszczenia tymczasowe. To coś dużo gorszego niż lokal socjalny, o dużo mniejszym standardzie, ale coś, gdzie dłużnik może po eksmisji mieszkać. Czy to przepis mądry, czy nie - wiele na ten temat powiedziano i napisano, ale póki co tak właśnie jest.

1.Czy po dokonaniu przez komornika wyceny ruchomosci, ktora jest wyjatkowo zanizona, mozna prosic o dokonanie ponownej wyceny przez bieglego?
2.Czy istnieje lista takich osob i w czyim posiadaniu jest?
3.Czy komornik wskazuje taka osobe?

Czy jest inna możiwość pozbycia się byłego męża alkoholika niż komornik? Mam wyrok o eksmisji bez mieszkania socjalnego. On sam dobrowolnie nie wyjdzie bo ma gdzie spać chociaż na podłodze, ciepło, woda zimna i ciepła. Nie płaci. Czy z tym wyrokiem mogę go wymeldować z mieszkania?

Czy jeśli ojciec dzieci spóźnia się o kilka dni z wpłatą alimentów na konto matki lub nie płaci całej kwoty - mimo ponagleń, matka ma prawo oddać sprawę do komornika ? Czy komornik w takiej sytuacji prawnie może odmówić wykonania egzekucji i zmuszać wierzycielkę do odstąpienia od wniosku?
Co to są odsetki ustawowe od spóźnionych wpłat alimentów, jakie to kwoty, jak je liczyć?

brsbca napisał:
1.Czy po dokonaniu przez komornika wyceny ruchomosci, ktora jest wyjatkowo zanizona, mozna prosic o dokonanie ponownej wyceny przez bieglego?
2.Czy istnieje lista takich osob i w czyim posiadaniu jest?
3.Czy komornik wskazuje taka osobe?
Skargę na oszacowanie ruchomości może wnieść do komornika wierzyciel albo dłużnik - aż do dnia licytacji.
Ale w terminie późniejszym niż przy zajęciu - tylko wtedy gdy przy zajęciu - to nie było możliwe.
Biegłego wyznacza komornik i on ma listę.

Boghala napisał:
Czy jest inna możiwość pozbycia się byłego męża alkoholika niż komornik? Mam wyrok o eksmisji bez mieszkania socjalnego. On sam dobrowolnie nie wyjdzie bo ma gdzie spać chociaż na podłodze, ciepło, woda zimna i ciepła. Nie płaci. Czy z tym wyrokiem mogę go wymeldować z mieszkania?
To nie są pytania do komornika.

Klaudia33 napisał:
Czy jeśli ojciec dzieci spóźnia się o kilka dni z wpłatą alimentów na konto matki lub nie płaci całej kwoty - mimo ponagleń, matka ma prawo oddać sprawę do komornika ? Czy komornik w takiej sytuacji prawnie może odmówić wykonania egzekucji i zmuszać wierzycielkę do odstąpienia od wniosku?
Co to są odsetki ustawowe od spóźnionych wpłat alimentów, jakie to kwoty, jak je liczyć?

1. tak
  2. nie
  3. GOOGLE

moja ciocia była poręczycielem jednej znajomej ta pożyczka nie została spłacona i teraz jest taka sprawa jeden komornik ściąga zadłużenie od mojej cioci a drugi komornik od głównego dłużnika co można zrobić aby jeden komornik ściągał wierzytelność od mojej cioci i od głównego dłużnika.

Nie widzę takiej możliwości. Chyba, że wierzyciel wniesie o przekazanie jednej ze spraw np cioci - komornikowi prowadzącemu post. przeciwko innej dłużniczce a ten wyrazi na to zgodę.

I komornika, który musi wyrazić zgodę na przyjęcie akt - art 8 uoksie

a gdy jeden komornik ściągnie dla banku od wierzyciela głównego całą sumę a drugi komornik od mojej cioci czy nie zachodzi bezpodstawne wzbogacenie i czy w takim wypadku nie można by wystąpić o zwrot tej korzyści

wspolna dzialka jeden wlasciciel ma komornika

Mamy z mezem rozdzielczosc majatkowa. Maz podlega egzekucji komorniczej.
Kiedys kupilismy dzialke majac juz rozdzielnosc majatkowa. Dzialka jest w polowie moja w polowie meza. Czy komornik moze wejsc na hipoteke nieruchomosci, skoro ja jako jeden z wlascicieli nie posiadam zadnej egzekucji komorniczej. Prosze bardzo o udzielenie inf.

chciałem jeszce dodać żę dłużnik główny jest bardziej wypłacalny niż ja

spartanlon - można prowadzić egzekucję z ułamkowej części nieruchomości - art 1004 kpc i dalsze (jeżeli dobrze rozumiem pytanie).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót