Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
Jestem studentem 3 roku studiów, pracuję na umowę zlecenie. Chciałbym się dowiedzieć czy komornik może egzekwować ode mnie długi rodziców (ojca). Może zająć środki zgromadzone na koncie? Komornik już zajmuję pensję mojej mamy zostawiając tylko ustawowe minimum. Czy dopóki się uczę mogę czuć się bezpiecznie? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

czyli komornik nie może wyegzekwować ode mnie żadnych długów rodziców? A jak wygląda sprawa z długami za mieszkanie. Zameldowany jestem ja, mama i ojciec. Z tym, że ojciec już nie mieszka chyba 7 lat. Nie wiem gdzie obecnie przebywa. Mieszkanie jest zadłużone związku z tym że ojciec nie płacił. Komornik ściąga teraz od mamy pieniądze za zaległy czynsz (bieżący jest oczywiście uregulowywany). Czy kiedyś może zażądać ode mnie jakiejś kwoty z tego długu?

wierny napisał:
czyli komornik nie może wyegzekwować ode mnie żadnych długów rodziców? A jak wygląda sprawa z długami za mieszkanie. Zameldowany jestem ja, mama i ojciec. Z tym, że ojciec już nie mieszka chyba 7 lat. Nie wiem gdzie obecnie przebywa. Mieszkanie jest zadłużone związku z tym że ojciec nie płacił. Komornik ściąga teraz od mamy pieniądze za zaległy czynsz (bieżący jest oczywiście uregulowywany). Czy kiedyś może zażądać ode mnie jakiejś kwoty z tego długu?

Komornik nie zażąda jak wierzyciel nie zażąda. A wierzyciel może zażądać w każdej chwili bo twoja odpowiedzialność oparta jest na zasadzie solidarności.
Jeżeli tytuł prawny do lokalu oparty jest na spółdzielczym prawie do lokalu(lokatorskim lub wlasnościowym) to podstawę wystawienia tytułu egzekucyjnego przeciwko tobie stanowi art. 4 ust. 6 ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych-odsyłam do lektury.

Rozumiem. A więc jeszcze prosze o odpowiedź na pytanie czy komornik z ewentualną egzekucją poczeka aż skończe studia? Czy może egzekwować ode mnie te pieniądze skoro jestem studentem?

Komornik będzie egzekwował wtedy, gdy dostanie od wierzyciela tytuł wykonawczy wraz z wnioskiem o wszczęcie egzekucji. Jak już go dostanie, to brak jest ograniczeń i wyłączeń egzekucji ze względu na wiek czy okoliczność uczęszczania na studia-majątek to majątek.

Witam.

Mam spory problem.
Moja prawie teściowa wpadła w koło kredytowe.Brała kredyty i następne na spłatę tamtych i tak w koło.Sprawa wyszła na jaw 19 grudnia, gdy przyszło pismo z kancelarii windykacyjnej.Dzwoniłam tam i powiedziano mi że panowie w ciągu dwóch dni mogą przyjśc z komornikiem i zabrać sprzęty a nawet skuć kafelki.Jest to kwota około 30 000 .Dodam że dochód mojej prawie teściowej to 524. zł emerytury.Jest to dla mnie nie pojęte jak mogła dostać tak wysokie kredyty(jeden na 20 000 i inne po parę tyś).Zapytałam jak to możliwe<gdy dzwoniłam do tej kancelarii ale pani była zdziwiona i powiedziała że dochód jest wyższy .Decyzję teściowej też widziałam(emerytury).Dodam że mieszkamy pod tym samym adresem ,tylko ona na dole a my na górze.Sprzęty takie jak pralka komp. są na moje nazwisko.Nie wiem co robić ,bo nie jestem w stanie jej pomóc finansowo(nie dostanę kredytu na siebie żeby ona spłacała,) a chciałabym uniknąc zajęc komorniczych.a jeżeli już to czy jest szansa na rozłożenia na raty?

Witam.Czy komornik może zająć darowaną nieruchomość za długi darczyńcy?

eliza38 napisał:
Witam.Czy komornik może zająć darowaną nieruchomość za długi darczyńcy?
Tzn. że darczyńca ma długi a komornik zajmuje osobie obdarowanej nieruchomość ? Oczywiście, że nie.
Ale.....nie taka prosta sprawa Elizo38 - aby się pozbyć wierzyciela.

Dziękuję za odpowieź. Prawie moja teściowa nie chce się pozbywać wierzyciela,ale wszelkie próby porozumienia się z wierzycielem kończa sie groźbami typu jak nie wpłynie dzisiaj cała gotówka to....
Według jej słow powiadamiała bank że ma problemy finansowe żeby uniknąc takiej sytuacji no ale niestety.....Chce spłacać dług w tej chwili w mniejszej kwocie,a ja po spłaceniu swoich zobowiązań jestem w stanie jej pomóc tylko nikt nie chce z nami rozmawiać.

No tak - stali wierzyciele maja już chyba w naturze taką niecierpliwość.
Ale nie o tym.
Chodziło mi o to, że darowizna nieruchomości może zostać uznana za bezskuteczną w stosunku do wierzyciela.

Witam Wszystkich.
Mam pytanie, jakie dokumenty musi dostarczyć komornik do banku,aby egzekucja prowadzona przeciwko Sp. z o.o. była skuteczna?
Spotkała mnie sytuacja,gdzie w postanowieniu sądu był inny adres niż rzeczywisty Spólki i mimo to bank przelal pieniądze twierdząc,że wedlug ich procedury wystarczy tylko prawidłowy nip i regon?czy to prawda?
z góry dziękuję i pozdrawiam

Udowodnienie, ze przedmiot do dluznika nie nalezy

Witam,
Jestem wierzycielka. Dluznik moj prawomocnym wyrokiem ma mi zaplacic 40.000zł wraz z odsetkami i zasadzonymi kosztami (obecnie ok. 74.000) zł.
Do tej pory ani ja ani pani komornik nie mogłyśmy ustalić adresu dłużnika i egzekucja była umarzana.

Ostatnio jednak udało mi się ustalić miejsce zamieszkania dłużnika:
- dłużnik mieszka bez zameldowania w kawalerce należącej do jego rodziców.
- w mieszkaniu praktycznie nie ma wyposażenia - niewykończona łazienka, niewykończony pokój, kuchnia bez wyposażenia. Praktycznie brak mebli - dłużnik śpi na materacu, ma jakieś zniszczone stoły i skórzany fotel.
- na ścianach dłużnika wiszą jednak piękne obrazy autorstwa jego matki (nie sygnowane). Matka dłużnika maluje w ramach hobby, więc podejrzewam, że te obrazy nie mają żadnej wartości - nie uda się ich zlicytować.
- dłużnik mieszka w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia zawartej kilka miesięcy temu pomiędzy nim a jego rodzicami. W umowie tej jest protokół, w którym wyszczególnione są te obrazy i całe omówione prowizoryczne wyposażenie mieszkania jako przedmiot użyczenia.

Moje pytanie brzmi: czy istnieje realna szansa, żebym przejęła te obrazy w ramach spłaty części długu? Wiem, że nie ma innych dowodów niż ta umowa użyczenia na fakt, że namalowała je matka dłużnika - czy umowa użyczenia jest wystarczającym dowodem, żeby rodzice dłużnika w ramach powództwa przeciwegzekucyjnego odzyskali te obrazy jeśli nastąpi ich zajęcie?

Dodatkowe pytanie: dłużnik ma bardzo drogie ubrania - w jego szafie jest kilka garniturów po kilka tysięcy euro za sztukę oraz z 7 par butów po kilkaset euro za parę. Dłużnik twierdzi, ze te ubrania sa mu potrzebne, gdyż jako student ostatniego roku studiów szuka pracy i te ubrania są mu niezbędne. Czy istnieje możliwość zlicytowania chociaż czesci tych ubrań? Czy moje próby są skazane na klęskę?

Dodam, że dłużnik nie posiada dochodu, majątku ani nic z czego możnaby prowadzic egzekucję poza wymienionymi rzeczami. Rodzice dłużnika są do tego bardzo bogaci (kilka firm, super dom, kilka mieszkań, działki, kilka samochodów najwyższej klasy) i mogą sobie pozwolić na finansowanie zachcianek tego gówniarza, który nie będzie nigdy musiał podjąć pracy a ja nigdy nie odzyskam swojego długu!

Z góry dziękuję za odpowiedz!
Pozdrawiam
Jagódka

Ostatnia edycja:
paulinka2884 napisał:
Witam Wszystkich.
Mam pytanie, jakie dokumenty musi dostarczyć komornik do banku,aby egzekucja prowadzona przeciwko Sp. z o.o. była skuteczna?
Spotkała mnie sytuacja,gdzie w postanowieniu sądu był inny adres niż rzeczywisty Spólki i mimo to bank przelal pieniądze twierdząc,że wedlug ich procedury wystarczy tylko prawidłowy nip i regon?czy to prawda?
z góry dziękuję i pozdrawiam
Z tego co pamiętam - siedzibą spółki jest miejscowość.

jagodka78 napisał:
(...)
Dodam, że dłużnik nie posiada dochodu, majątku ani nic z czego możnaby prowadzic egzekucję poza wymienionymi rzeczami. Rodzice dłużnika są do tego bardzo bogaci (kilka firm, super dom, kilka mieszkań, działki, kilka samochodów najwyższej klasy) i mogą sobie pozwolić na finansowanie zachcianek tego gówniarza, który nie będzie nigdy musiał podjąć pracy a ja nigdy nie odzyskam swojego długu!

Z góry dziękuję za odpowiedz!
Pozdrawiam
Jagódka
Wg mnie - nic do wyegzekwowania.

Dziekuję Bedek za odpowiedź. Wiem doskonale,że powinna byc podana siedziba spólki i właśnie o to chodzi iż siedziba było podana całkiem inna niż jest w krs, a mimo to bank przelal pieniądze tłumacząc się iż nip i regon był prawidłowy. Dlatego pytam czy działanie banku jest zgodne z prawem?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Z tego co pamiętam - konkretny adres sp. z o.o. - nie ma istotnego znaczenia - liczy się nazwa i miejscowość siedziby.
A zatem wygląda na to, że bank działa zgodnie z prawem.

Wg mnie - nic do wyegzekwowania.

Bardzo dziękuję za odpowiedź! No szkoda... bo ten dłużnik szasta pieniędzmi ojca na lewo i prawo - najdroższe warszawskie restauracje, kluby, spędza weekendy za granicą - za wszystko płaci kartą ojca, albo kartą jakiegoś zagranicznego banku wystawioną na spółkę offshore. Tyle wiem.
Dowiedziałam się przed chwilą też, że dłużnik ma roczne członkostwo w najdroższym warszawskim klubie fitness - odnowił je od początku stycznia (wartość ponad 10.000 złotych). Wiem, że faktura jest na ojca, ale karta wstępu na dłużnika. Czy ewentualnie można mu zająć i wyegzekwować to członkostwo jako wierzytelność? Oraz czy można w ogóle w jakikolwiek sposób dobrać się temu człowiekowi do skóry? On miesięcznie wydaje kilkanaście tysięcy złotych, a nie chce spłacić mojego długu. Co mi w tym wypadku pozostaje?

Ostatnia edycja:
Prawa osobistego nie można zająć.
Natomiast można zająć każde majątkowe prawo zbywalne.

Z jakiego tytułu jest wierzytelność ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót