Udowodnienie, ze przedmiot do dluznika nie nalezy
Witam,
Jestem wierzycielka. Dluznik moj prawomocnym wyrokiem ma mi zaplacic 40.000zł wraz z odsetkami i zasadzonymi kosztami (obecnie ok. 74.000) zł.
Do tej pory ani ja ani pani komornik nie mogłyśmy ustalić adresu dłużnika i egzekucja była umarzana.
Ostatnio jednak udało mi się ustalić miejsce zamieszkania dłużnika:
- dłużnik mieszka bez zameldowania w kawalerce należącej do jego rodziców.
- w mieszkaniu praktycznie nie ma wyposażenia - niewykończona łazienka, niewykończony pokój, kuchnia bez wyposażenia. Praktycznie brak mebli - dłużnik śpi na materacu, ma jakieś zniszczone stoły i skórzany fotel.
- na ścianach dłużnika wiszą jednak piękne obrazy autorstwa jego matki (nie sygnowane). Matka dłużnika maluje w ramach hobby, więc podejrzewam, że te obrazy nie mają żadnej wartości - nie uda się ich zlicytować.
- dłużnik mieszka w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia zawartej kilka miesięcy temu pomiędzy nim a jego rodzicami. W umowie tej jest protokół, w którym wyszczególnione są te obrazy i całe omówione prowizoryczne wyposażenie mieszkania jako przedmiot użyczenia.
Moje pytanie brzmi: czy istnieje realna szansa, żebym przejęła te obrazy w ramach spłaty części długu? Wiem, że nie ma innych dowodów niż ta umowa użyczenia na fakt, że namalowała je matka dłużnika - czy umowa użyczenia jest wystarczającym dowodem, żeby rodzice dłużnika w ramach powództwa przeciwegzekucyjnego odzyskali te obrazy jeśli nastąpi ich zajęcie?
Dodatkowe pytanie: dłużnik ma bardzo drogie ubrania - w jego szafie jest kilka garniturów po kilka tysięcy euro za sztukę oraz z 7 par butów po kilkaset euro za parę. Dłużnik twierdzi, ze te ubrania sa mu potrzebne, gdyż jako student ostatniego roku studiów szuka pracy i te ubrania są mu niezbędne. Czy istnieje możliwość zlicytowania chociaż czesci tych ubrań? Czy moje próby są skazane na klęskę?
Dodam, że dłużnik nie posiada dochodu, majątku ani nic z czego możnaby prowadzic egzekucję poza wymienionymi rzeczami. Rodzice dłużnika są do tego bardzo bogaci (kilka firm, super dom, kilka mieszkań, działki, kilka samochodów najwyższej klasy) i mogą sobie pozwolić na finansowanie zachcianek tego gówniarza, który nie będzie nigdy musiał podjąć pracy a ja nigdy nie odzyskam swojego długu!
Z góry dziękuję za odpowiedz!
Pozdrawiam
Jagódka