Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
anerom1 napisał:
spłacam długi męża ale w chwili obecnej nie mam dochodu,byłam u komornika i zaproponowałam mu że będę mu płacić 300zł mies,jednak stwierdziłam że jest to dla mnie za dużo i przeliczyłam swoje możliwości chciałaby zmniejszyć tą kwotę i nie wiem co mam zrobić:czy przesyłać po prostu niższą kwotę czy iść do niego (a kolejki są niesamoite )no i trochę mi wstyd,czy mogę napisać maila z prośbą o zmniejszenie kwoty czy jednak udać się do niego osobiście
To może po prostu zacząć od wykonania telefonu do komornika? Choć ja osobiście doradzała bym jednak wizytę w kancelarii.

Witam. Jestem nowa na forum i nie wiem jak zacząć nowy wątek. Mam pytanie do Pana komornika: czy komornik może zająć mieszkanie, które jest własnością męża ( darowizna po rodzicach) jeżeli dłużnikiem jest żona? wszystkie kredyty żona zaciągnęła sama bez wiedzy i pozwolenia męża.

jeśli w księdze wieczystej jest wpisany jako własciciel mąż, to nie zajmie się jego majątku;
zajęciu może natomiast podlegać majątek wspólny małżonków, po uzyskaniu klauzuli na drugiego małżonka

Tak w księdze wieczystej jako właściciel wpisany jest mąż i działka też jest na niego zapisana bo dostał dom i działkę jako darowiznę jeszcze jako kawaler. natomiast co może być naszym wspólnym majatkiem? Co komornik może nam zabrać a czego nie? Jak udowodnić np. że pralka czy meble należą do męża a nie do mnie?

to raczej trudno jest udowownić, bo niby skąd mąż miał kasę na zakup pralki?

dostał spadek? kolejny?

przypomne tylko, aby zakończyć dyskusję, iż zarobki męża są waszym majątkiem wspólnym, więc co za nie kupi jest wasze;

czy była żona może odkupić od komornika pół domu, który jest zadłużony przez eks męża?

mam pytanie czy komornik może mi zająć pensję skoro jestem małżonką dłużnika i została nadana klauzula wykonalności przeciwko mnie,słyszałam że moje wynagrodzenie nie jest majątkiem wspólnym w tym wypadku?

Witam,
mam takie pytanko: na pismie od komornika wyraznie bylo napisane, ze wierzyciel wskazal tylko rachunki bankowe do zajecia, natomiast komornik zajal wynagrodzenie poniewaz nie znalazl zadnych rachunkow bankowych (bo zadnych dluznik nie posiada)... Czy takie postepowanie jest zgodne z prawem i czy moze zajac tez nieruchomosc (mimo iz wierzyciel nie wskazal jej jako sposobu odzyskania dlugu)?
Z gory dziekuje za odpowiedz...

Witam,

mam następujący problem.

Kiedyś wzięłam kredyt, którego nie spłaciłam. W efekcie sprawa skończyła się egzekucją komorniczą. Wierzytelność została przeze mnie spłacona a sprawa zamknięta.

Teraz mój pracodawca poinformował mnie, że wpłynęło zajęcie komrnicze mojej pensji. Okazało się, że zajęcie jest z tytułu tego samego tytułu, z którego to poprzednie. Z banku dostałam informację, że u nich sprawa została zamknięta. Dostałam to potwierdzenie na piśmie. Poprosiłam również, żeby bank przesłał taką informację do komornika wraz z prośbą o zaniechanie egzekucji.

Jednak, zanim bank to do komornika dośle minie pewnie trochę czasu. Pytanie czy do tego czasu jest sposób na ochronę mojej wypłaty przed egzekucją.

Jeśli do egzekucji dojdzie, to w jaki sposób będę mogła odzyskać zajęte pieniądze?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

witam mam pytanie :)
jestem studentem i mam kilka kart kredytowych ( oczywiscie studenckich) kiedy moglem to je splacalem ale niestety ostatnio jest mi ciezko finansowo i przestalem splacac . mam rente socjalna i zasilek pielegnacyjny z MOpsu .
ostatnio bank mnie straszyl ze sprawe kieruje do komornika. Mam w zwiazku z tym pytanie
czy komornik moze przyjsc do akademika???
czy komornik moze wyniesc cos z mieszkania rodzicow albo wejsc rodzicom na pensje????
i co robic zeby uniknac tych wszystkich nieprzyjemnosci czy jeszcze jest szansa dogadania sie z bankami???

Pytajnik666 napisał:
Witam,
mam takie pytanko: na pismie od komornika wyraznie bylo napisane, ze wierzyciel wskazal tylko rachunki bankowe do zajecia, natomiast komornik zajal wynagrodzenie poniewaz nie znalazl zadnych rachunkow bankowych (bo zadnych dluznik nie posiada)... Czy takie postepowanie jest zgodne z prawem i czy moze zajac tez nieruchomosc (mimo iz wierzyciel nie wskazal jej jako sposobu odzyskania dlugu)?
Z gory dziekuje za odpowiedz...
Komornik jest związany sposobem egzekucji podanym przez wierzyciela.
Dłużnikowi przysługuje skarga na czynności komornika.

Nieodbieranie listów poleconych od komornika

Witam! :D
Mój siostrzeniec musi spłacać zadłużony czynsz swoich rodziców. Niestety wyrok w tej sprawie juz zapadł... siostrzeniec nie odbiera listów od komornika.. proszę mi odpowiedziec czy za nieodbieranie korespondencji grozi mu jakaś kara..??
acha i jeszcze on jest zameldowany u mojej matki czy moja mama bedzie ponosiła również jakies konsekwencje???
Dziękuję za informację

mam pytanie,mąż dostał pismo od komornika o zajęcie pensji za nie płacone zaległości.zarabia 1250 zł brutto.napisane jest że zajęcie to 50%.więc jaką kwotę mu zabierze bo słyszałam że jest jakaś kwota od której nie może nic potrącić( najjniższa krajowa czy coś takiego)

witam mam pytanie
jestem studentem i mam kilka kart kredytowych ( oczywiscie studenckich) kiedy moglem to je splacalem ale niestety ostatnio jest mi ciezko finansowo i przestalem splacac . mam rente socjalna i zasilek pielegnacyjny z MOpsu .
ostatnio bank mnie straszyl ze sprawe kieruje do komornika. Mam w zwiazku z tym pytanie
czy komornik moze przyjsc do akademika???
czy komornik moze wyniesc cos z mieszkania rodzicow albo wejsc rodzicom na pensje????
i co robic zeby uniknac tych wszystkich nieprzyjemnosci czy jeszcze jest szansa dogadania sie z bankami???

1. zapłacić i po problemie
2. komornik może przyjść do akademika, może wynieść z mieszkania rodziców to co należy do Ciebie i to czym władasz będąc tam. Nie wejdzie na pensje rodziców. Możesz dogadać się z bankami.

Witam,
Czy komornik może zająć konto bankowe, jeśli jest na nie przelewane WYŁĄCZNIE wynagrodzenie? Chodzi mi o kwotę wolną od zajęcia. Jak to jest w przypadku umów zlecenia?

do kufelka powiedz co moge zrobic zeby nie doposcic do przykrosci z komornikiem ??? :rolleyes::(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót