Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,chciałam zapytać ile czasu może potrwać ściągnięcie od dłużnika należności.Dodam że wyrok mam z klauzulą wykonalności a dłużnik ma dużą firmę.Czy komornik sądowy pobiera najpierw opłatę czy po zakończeniu sprawy?!Jak inaczej można ściągnąć od dłużnika należność wyroku?????Nie chcielibyśmy od razu biegać po komornikach,jakie stosowne pismo wysłać do dłużnika???????Z góry dziękuję za odpowiedż.:)

>>>>>Nie chcielibyśmy od razu biegać po komornikach,jakie stosowne pismo wysłać do dłużnika???????

>>>>odpowiedź Bedk-a:

Przedegzekucyjne wezwanie do zapłaty;

Więc proszę czytać dokładniej odpowiedzi;

Witam,mam następujące pytania,na które nie znalazłem odp:
1.w jaki sposób komornik ustala,czy dłużnik otrzymał spadek?
czy polega na info z US?
Bo mnie nurtuje,czy dłużnik,który otrzymuje w spadku tylko gotówkę nie zdąży przed komornikiem jej wydać?

Od miesiąca wynajmuję mieszkanie od pana x. W dniu dzisiejszym był u mnie komornik w sprawie jakiś zobowiązań dotyczących własciciela mieszkania. Mam oficjalnie umowę z włascicielem na wynajmowanie mieszkania. W umowie zanaczone jest, że właściciel pozostawia w mieszkaniu zmywarkę, meble wc/łazienka, oraz wyposażenie kuchni. Pozostałe meble/sprzęt są moją własnością.

Czy powinienem się czegoś obawiać ????

Witam,
w toczącym się postępowaniu egzekucyjnym mam zajetę: ruchomości, nieruchomość, konta bankowe oraz wierzytelnośći, wierzyciel , na mocy ugody , jest skłonny zawiesic to postępowanie,ale mi najbardziej zależy na zwolnieniu powyższych od zajęcia.Proszę o informacje czy wierzyciel tylko zawieszając postępowanie egzekucyjne może jednocześnie zwolnoic rzeczy z pod zajęcia? Wiem ze dzieje sie tak niejako automatycznie gdy jest umarzane postępowanie,jednak wierzyciel upiera się przy zawieszeniu ...
Z góry dziękuję za odpowiedż, pozdrawiam

ala200 napisał:
Witam,
Proszę o informacje czy wierzyciel tylko zawieszając postępowanie egzekucyjne może jednocześnie zwolnoic rzeczy z pod zajęcia?
Oczywiście, że ma takie prawo, musi to tylko zawrzeć we wniosku o zawieszenie postępowania. A! W Pani wypadku dobrze by było gdyby jeszcze wyraźnie napisał, że nie podtrzymuje swojego wniosku o dokonanie opisu i oszacowania, bo może się to Pani przydać przy ew. pisaniu późniejszej skargi na koszty komornika (wydatki na biegłego).

Ostatnia edycja:
Witam,

Ja mam pytanie otoz ostatnio zadluzylem sie w MPK sprawa trafila juz do komornika ... jako ze wczesniej nie mialem doczynienia z tą procedura powstaly zatem moje akta... dzis loguje sie na konto internetowe i widze zablokowana znaczna czesc mojej kwoty z dopiskiem ZAJ EGZ KM XX/XXX ... platnosc mialem regulowac ratami niestety komornik troszeczke sie pospieszyl i zdjal mi zapewne cala sume ... pytanie jest moje takie jak dowiedzial sie o numerze mojego konta bankowego ... skoro uzupelniajac papiery nie podawalem tam zadnych cyfr ... chcialem odzyskac czesc tych pieniazkow z uwzglednieniem czesci do zaplaty reszte potrzebuje na zycie... obecnie jestem na delikatnym minusie....

Witam.Mam pytnie,moje wynagrodzenie zostało zajęte przez komornika.Kilka miesięcy temu uległem wypadkowi w pracy,w związku z tym będę starał się o odszkodowanie z ZUS-u i firmy ubezpieczeniowej.Czy komornik może przejąć to odszkodowanie,tytułem niespłaconych kredytów.Proszę bardzo o odpowiedź.:-)

Witam,
Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość jeśli popełnię jakąś gafę.
Kilka słów o mojej sytuacji: mam kilka niespłaconych kredytów w różnych bankach gdyż od ponad roku jestem bez pracy (musiałem zlikwidować dział. gosp. z powodu strat jakie ta dział. zaczęła przynosić). Dwa kredyty są już od stycznia u dwóch komorników działających przy sądzie właściwym dla mojego miejsca zamieszkania. Obecnie dostałem wezwanie w trzeciej sprawie od jeszcze innego komornika ale z miejscowości oddalonej ode mnie o około 150 km. W piśmie wzywa mnie do udzielenia wielu informacji:
1. jakie mienie ruchome posiadam
2. miejsce, w którym ono się znajduje
3. jakie posiadam nieruchomości
4. jakie mam wierzytelności i inne prawa majątkowe
5. miejsce mojej pracy :rolleyes:
6. numer PESEL
7. wskazanie banków, w których mam konto
8. podanie dokładnych numerów tych kont
9. czy prowadzę działalność gosp.
Czy muszę podać te wszystkie informacje? Co się stanie jeśli ich nie podam? W poprzednich sprawach byłem wzywany do osobistego stawienia się w kancelarii. Czy jeśli mnie wezwie do siebie (150 km!!!), to będę musiał jechać?
Dodam jeszcze, że sprawa jest prowadzona na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przez Sąd w Oleśnicy, a komornik działa przy Sądzie w Legnicy. Czy to normalne?
I jeszcze jedna sprawa. W styczniu byłem u pierwszego komornika i pytał mnie o stan majątkowy. Nie posiadałem nic oprócz 15 letniego auta. Spisał dane samochodu oraz pozostałe informacje i już. Kilka dni temu znów byłem u niego ponieważ nie ma żadnych wpływów i znów pytał o auto. Ja je sprzedałem trzy miesiące temu, żeby mieć na chleb, a on mówi, że wierzyciel może skierować sprawę do prokuratora!!! Dlaczego???

Ostatnia edycja:
pb_pierrot napisał:
Dodam jeszcze, że sprawa jest prowadzona na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przez Sąd w Oleśnicy, a komornik działa przy Sądzie w Legnicy. Czy to normalne?

on mówi, że wierzyciel może skierować sprawę do prokuratora!!! Dlaczego???
Ad 1 Tak
Ad 2 Art. 300 kk

Dzięki Bedek, ale co będzie jeśli udzieliłem niepełnych informacji. Czy mam je od razu dosłać z własnej woli, czy czekać na ponowne wezwanie komornika do uzupełnienia w/w. Jakie konsekwencje?

A jeżeli doślę brakujące informacje po terminie, to czy też będę ukarany grzywną?

Witam serdecznie!
Jestem osobą niepracującą i nie uczącą się. Od września chciałabym wrócić na studia i wtedy też zacząć pracować. Mam na karku dwóch komorników i kilka pytań w związku z moimi zadłużeniami.

1) Oczywiście nie mam zamiaru migać się od płacenia i zamierzam uregulować oba długi. Wiem, że najlepszą opcją byłoby zwrócenie się do wierzyciela o wycofanie egzekucji komorniczej i mam zamiar to w jednym z przypadków zrobić, jeśli o drugi chodzi to jestem świadoma, że zlekceważyłam sprawę i raczej nie mam na co liczyć. Czy mogę zaproponować spłatę długu w ratach komornikowi wraz z propozycją terminu pierwszej wpłaty?

2) Muszę odesłać wnioski o wskazanie mienia, jednak co tu dużo mówić, nie posiadam nic, jestem na utrzymaniu rodziców i nie mam na własność nic, co miałoby jakąś większą wartość bo nigdy nie pracowałam i nie miałam szansy na dorobienie się wartościowych przedmiotów - czy mam odesłać wniosek z informacją, że nic nie posiadam?

3) Domyślam się, że komornik nie może zająć przedmiotów należących do moich rodziców czy też ich pensji. Co wtedy? Komornik będzie zapewne czekał, aż znajdę sobie źródło dochodu - czy powinnam go poinformować, że odezwę się, kiedy zacznę pracę czy czekać na jego odzew?

Bardzo proszę o pomoc. Prawdę mówiąc jestem nieco przytłoczona sytuacją, w jakiej się znalazłam i będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

Selfless napisał:
Mam na karku dwóch komorników (...) i będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Na pewno będzie potrzebny dobry specjalista od bólów kręgosłupa. ;)

A tak poważnie - to proponuję zgłosić się do wierzyciela i zaproponować spłatę długu w ratach.

Witam,

Mam pilne pytanie,

do 2004 roku prowadziłem dzialanosc gosp (od 1999) w 2003 (12) wziąłem ślub
w 2006 podpisałem intercyzę,

aktualnie komornik posiada tytuł egzekucyjny na wirztelność powstałą prawdopodobnie w 2004 roku, ścigał mnie bezskutecznie aż nagle zdecydował o zajęciu rachunku bankowego żony - rachunek osobisty nie mam do niego pełnomocnictwa

czy komornik moze zająć rachunek mojej żony gdy nie ma jej na tytule egzekucyjnym? Czy bank może odmówić zajęcia rach. jesli dane właściciela nie zgadzają się z danymi w tytule egz.?????

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót