RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

VelS napisał:
Po prostu na kartce papieru (nie na ich drukach!!) napisz im komu na prawdę powierzyłeś auto do używania.
Coś w stylu "Pojazd powierzyłem do używania mojemu bardzo dobremu znajomemu panu Johnowi Brownowi (z którym studiowaliśmy razem przed laty) zamieszkałemu na stałe od lat w Hong Kongu. Od .. do .. był na wakacjach w Polsce i odwiedził mnie w tym czasie. Dysponuję jedynie jego numerem telefonu i adresem e-mailowym. Niestety nie jestem upoważniony do ich podawania nikomu bez jego uprzedniej zgody. Czy mam uzyskać taką zgodę dla Państwa ?" Zadbałbym by wszystkie informacje w Twoim liście były prawdziwe.

Dzięki za odpowiedź. Dane będą prawdziwe, nie chcę nikogo oszukiwać. Tak jak pisałem, kierowca jest polakiem, ale na stałe mieszka za granicą, nie ma meldunku w PL, ani polskiego prawa jazdy.

Co w wypadku gdy SM niezaakceptuje tego?

Czyli wskazanie żony jako użytkownika auta nic nie znaczy? Reasumując mam się pogodzić z mandatem 300zl?

Witam!
Mam do was pytanie w 2013 roku straż gminna cyknęła mi zdjęcie z fotoradaru(widoczny tył auta nie widać kierującego 300zł 6pkt), pierwszym razem nieumyślnie przyjąłem pismo, potem juz nie przyjmowałem. Dzisiaj dostałem pismo z sądu rejonowego wyrok nakazowy że w dniu 11.10.2013 jako użytkownik pojazdu wbrew obowiązkowi nie udzielił Straży gminnej odpowiedzi na skierowane do niego pismo....którym to pojazdem popełniono wykroczenie w ruchu drogowym art 963 kw, orzeka winnego dokonania czynu i wymierza karę nagany.
I tutaj moje pytanie czy będą sie wiązać z tym jakieś kolejne konsekwencje prawne lub finansowe? Czy będe musiał płacić ten mandat (300zł)?

tasss napisał:
pierwszym razem nieumyślnie przyjąłem pismo, potem juz nie przyjmowałem.
rzeczywiście, bardzo roztropnie :D

dostałeś wyrok z sądu i pytasz się czy wiążą się z tym jakieś konsekwencje...

napisz proszę, że twój post to żart...

Ostatnia edycja:
Koji_ napisał:
Witam,
i proszę szanowne grono forumowiczów o poradę.

Mianowicie dostałem "quiz" od Straży Gminnej za przekroczenie prędkości o 25km/h. Jechaliśmy z żoną i 8 miesięczną córką nad morze często się zmienialiśmy a foto z radaru jest z daleka i nie widać kto kierował.
Odpowiedziałem pismem jak w załączniku i dostałem odpowiedź od SG że chcą mnie ukarać mandatem za niewskazanie sprawcy.

Wszystko w załącznikach.

Bardzo proszę o poradę co dalej z tą sprawą.

Dziękuję.

Olej ich spełniłeś swój obowiązek o czym oni doskonale wiedzą i dlatego molestują Cie jeszcze a może się uda złapać frajera

VelS napisał:
Nic ze sprawą. Dostaniesz mandat, bo nie wskazałeś.
Wskazał, masz pismo w poście137 z 13,07 w którym zadenuncjował własna żonę

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Witam bardzo serdecznie, kilka dni temu (bodajże w piątek) otrzymałem pismo od Straży Miejskiej z zdjęciem z fotoradaru. Moje pytanie do was drodzy forumowicze czy to zdjęcie zostało wykonane poprawnie? Tablice rejestracyjną widać, kierowcy już nie, lecz głównym problemem jest tutaj widoczna w tle barierka metalowa i przeczytałem w instrukcji tego radaru (Fotorapid CM) że "W wiązce antenowej (ok. ± 8° od osi anteny) nie mogą się znajdować żadne przeszkody, które mogłyby spowodować zakłócanie sygnału radarowego takie jak np. tablice informacyjne, reklamy, znaki drogowe, metalowe płoty." Czy mam jakieś szanse w sądzie w przypadku nie przyjęcia tego mandatu? Bardzo proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

Link: http://zapodaj.net/d17c0a5597ff1.jpg.html

Witam serdecznie dnia 23 grudnia 2014r fotoradar zrobił mi zdjęcie za przekroczenie prędkości. Dnia 02.02.2015 odpisałem wskazując siebie iż auto nie było na mnie tylko na ojca. Dnia 13.06.2015 wypełniam wniosek że ja kierowałem i wszystkie dane. Pismo dochodzi 15.06.2015 roku w terminie 180 dni.
Dziś dostaję pismo że przekroczono termin 180 mam wypełnić jakieś pismo że ja przyznaję się do winy lub nie, klauzury o tym że jeśli nie odeślę w ciągu 7 dni sprawa trafi do sądu.
Proszę o opinie bo ja im wysyłam pisma prawie że od razu oni po 2 miesiącach i twierdzą że przekroczono termin ALE NIE Z MOJEJ WINY BANDA ZŁODZIEJ.

Proszę o opinie co mam zrobić mam wszystkie potwierdzenia nadawania pism możliwe jest skierowanie mnie do sądu? Czy powinienem to olać

Proszę o odp kogoś ogarniętego

Witam, dostałem dzisiaj pismo że mam wskaząć kto kierował samochodem i przekroczył predkosć o 12 km/h i jechał 62 km/h, a w piśmie nie dostałem żadnego zdjęcia, co mam zrobić? Bo nie pamiętam komu pozyczałem w ten dzień samochód. I czy ktoś wie jaki błąd pomiarowy może mieć fotoradar "fotorapid CM nr 236". I jaki mam czas na odpowiedź?

dodatkowe pytanie czy jeśli "odpukać" przegram to sąd nałoży na mnie grzywnę za to wykroczenie, czy dodatkowym minusem będzie brak uzyskania zaświadczenie o niekaralności ???

ustosunkuje się ktoś do pytania w sprawie mandatu z fotoradaru o przekroczeniu 180 dni opisałem kilka odp wcześniej.

Jak uważacie, czy są podstawy by się odwołać od tak zrobionego zdjęcia w kadrze widoczne są dwa auta, dodatkowo w tle są metalowe znaki.
Imgur

Jeszcze takie pytanie, znajomy dostał też właśnie mandat od straży miejskiej za przejazd na czerwonym świetle (mimo że przypomina sobie że wjechał na skrzyżowanie na żółtym, a z tego co czytałem to rejestratory często są tak ustawione że już przy zaawansowanym żółtym wykroczenie jest rejestrowane) z tym że nie dostał żadnego zdjęcia z dowodem, jak powinien się do tego odnieść?

Witajcie !!

Przejechałem przez skrzyżowanie na żółtym świetle, jestem tego pewien.

Radar cyknął mi fotkę, dostałem quiz. Nie odstałem zdjęcia, jak na fotografa za 500 Polskich pięknych złotych to przynajmniej jakieś "dowody wykroczenia" by się przydały. Co zrobić w jaki sposób z nimi walczyć? Odpisać na ich druku? na jakimś innym, nie odpowiedzieć w ogóle? Jakie są szanse na zmniejszenie kary (w przypadku udowodnienia winy, bo przecież muszą to zrobić w jakiś sposób?!) w jaki sposób mogę się bronić ?

Doradźcie proszę !!

Nathos napisał:
"W wiązce antenowej (ok. ± 8° od osi anteny) nie mogą się znajdować żadne przeszkody,
Moim zdaniem zdjęcie wykonana prawidłowo. Jak sam przytaczasz instrukcję "przeszkody" tu nie występują, ponieważ na zdjęciu nie widać żadnej przeszkody pomiędzy fotoradarem a twoim pojazdem.
Przytoczę punkt następny z tej instrukcji:
[/LIST]W polu widzenia aparatu fotograficznego (ok. ± 20° od osi ) nie mogą znajdować się żadne przeszkody, które zasłaniałyby widok na mierzony pojazd.

Ponawiam opis z dokładnością dat.

21.12.2014 zostałem zfotografowany jako osoba wykroczenia w ruchu drogowym prze fotoradar stacjonarny (nie otrzymałem zdjęcia pomijając)
dnia 04.02.2015 wysyłam informację o osobie która popełniła wykroczenie czyli siebie iż auto jest na ojca. Na początku czerwca otrzymuję formularz do wypełnienia z danymi i na jaką formę mandatu się zgadzam .
Ten formularz dociera do GITD dnia 15.06.2015.
27.07.2015 otrzymuję pismo w którym GITD stwierdza cytuję:

"W związku z przysłaniem oświdczenia, w którym wyraża Pan/Pani zgodę na przyjęcie mandatu karnego za wykroczenie określone w art 92a Kodeksu wykroczeń (tj przekroczeniu dopuszczalnej prędkości) uprzejmie informuję, że oswidczenie wpłynęło do GITD po upływie 180 dni od daty wykroczenia. "

Jeśli nie odeślę im pisma w ciągu 7 dni że przyznaję się do winy to wniosek pójdzie do sądu lub będę musiał się wstawić w GITD.

Pismo dostali 15.06.2015 więc od daty wykroczenia to 176 dni.

Jakie mam szansę na wygranie tego? To że GITD ma burdel i nie zdążyło nałożyć mandatu w czasie starają się to zgonić na moje nie terminowe nadawanie pism mam potwierdzenia nadawania tego.

JanG87 napisał:
Witajcie !!

Przejechałem przez skrzyżowanie na żółtym świetle, jestem tego pewien.

Radar cyknął mi fotkę, dostałem quiz. Nie odstałem zdjęcia, jak na fotografa za 500 Polskich pięknych złotych to przynajmniej jakieś "dowody wykroczenia" by się przydały. Co zrobić w jaki sposób z nimi walczyć? Odpisać na ich druku? na jakimś innym, nie odpowiedzieć w ogóle? Jakie są szanse na zmniejszenie kary (w przypadku udowodnienia winy, bo przecież muszą to zrobić w jakiś sposób?!) w jaki sposób mogę się bronić ?

Doradźcie proszę !!

Odpisać na pismo, sądzę iż raczej tak, może ktoś miał z was podobną sytuację ?
No i własnie tu jest problem, co odpisać?

przyznać się do kierowania pojazdem, ale nie do wykroczenia ?
Jak to sformułować aby było prawidłowo, niech mi wpierw udowodnią !!

Ostatnia edycja:

Witam
Dostałem 'żądanie' o wskazanie sprawcy przejechania na czerwonym swietle w ROmanowie

wg tego:
(...) Trybunał stwierdził, że nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe. Jeżeli organ nie ma wątpliwości, kto jest sprawcą wykroczenia drogowego, co jest warunkiem koniecznym ukarania go mandatem karnym w postępowaniu mandatowym, nie może jednocześnie podejmować czynności zmierzających w kierunku ujawnienia innego sprawcy tego wykroczenia. Z drugiej strony, jeżeli organ ma wątpliwości co do tego, czy sprawcą wykroczenia jest właściciel lub posiadacz pojazdu, to – nie może go ukarać mandatem karnym.

nie musze tego robic? tylko ktos mi moze pomoc jak im odpisac formalnie by dali spokoj?

Witam
Mam pytanie. W maju b.r. była mowa o zmianie stawek za różne wykroczenia, między innymi za przekroczenie prędkości, ale nie mogę znaleźć nigdzie informacji czy zostało to już zatwierdzone i gdzie ogłoszone ? Chodzi mi o podstawę prawną.

Tolekkk napisał:
Witam
Dostałem 'żądanie' o wskazanie sprawcy przejechania na czerwonym swietle w ROmanowie

wg tego:
(...) Trybunał stwierdził, że nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe. Jeżeli organ nie ma wątpliwości, kto jest sprawcą wykroczenia drogowego, co jest warunkiem koniecznym ukarania go mandatem karnym w postępowaniu mandatowym, nie może jednocześnie podejmować czynności zmierzających w kierunku ujawnienia innego sprawcy tego wykroczenia. Z drugiej strony, jeżeli organ ma wątpliwości co do tego, czy sprawcą wykroczenia jest właściciel lub posiadacz pojazdu, to – nie może go ukarać mandatem karnym.

nie musze tego robic? tylko ktos mi moze pomoc jak im odpisac formalnie by dali spokoj?

Przyłączam się do pytania, bo mam ten sam problem i poszukuje odpowiedzi.
Pozdrawiam

Powrót