RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

fragment uzasadnienia:
"wykroczenie uznaje się za popełnione w miejscu gdzie sprawca działał lub zaniechał działania, do którego był obowiązany, albo gdzie skutek nastąpił albo miał nastąpić"

Czyli teoretycznie mogłem zaskarżyć postanowienie sądu o przeniesienie postępowania z mojego miejsca do miejsca SM?

Witam!
Czy aktualnie na dzień dzisiejszy 28.11.2015 za zdjęcie z fotoradaru są punkty karne czy nie?
I jaki jest taryfikator na fotoradar?

Witam,
Dostałem list od SG za przekroczenie prędkości na którym jest zdjęcie kierowcy (nie widoczne wiec nie wiem czy to ja czy ktoś inny. Tego dnia korzystał tez mój kolega. W związku z tym zwracam się do Was z prośbą o linie obrony, i nakierowanie mnie czy moje rozumowanie jest słuszne:
1) wysyłam odpowiedź ze użytkująca osobą była xxx yyy
2) wypełniłem wezwanie o wskazanie osoby której udostępniłem samochód ( nie koniecznie ona kierowała równie dobrze mogłem być ja bo tego dnia tez jeździłem)
3) wskazuje adres przebywania ale nie zameldowania bez PESEL bo takowego nie znam
4) osoba ta dostaje wezwanie ale ostatni znany mi adres już nie jest prawidłowy bo już tam nie mieszka
5) wezwanie nie odebrane wraca do SG

co dalej? Czy ja będę miał jakieś kłopoty? czy wskazanie osoby bez adresu zameldowania a tylko przebywania bo wynajmowała mieszkanie a nie znam jej meldunku będzie uznane za prawidłowe czy nie?
Nakierujcie mnie proszę.

Po wypełnieniu tzw quizu od straży miejskiej dostałem mandat karny.Ale.....odsyłając na pocztę wypełnione dane napisałem pismo że chce mieć dokument uwzględniający błąd pomiarowy,instrukcję, oraz homologację urzdzenia, a nie dostałem nic poza mandatem. Zastanawiam się czy płacić skoro oni sobie olewają takie sprawy i czują się w zasadzie bezkarni, bo z tego co mi wiadomo mają 14 dni na ukazanie mi tego dokumentu ?? czy jest jakiś paragraf na to bo zastanawiam się naprawdę na skierowanie sprawy do Sądu. Skoro oni mogą to dlaczego nie ja.

wsciekas napisał:
chce mieć (...)Zastanawiam się czy płacić (...) zastanawiam się naprawdę na skierowanie sprawy do Sądu. Skoro oni mogą to dlaczego nie ja.
Sprowadzę Cię na ziemię.
Jeżeli zaproponowano Ci mandat to masz prawo go nie przyjąć. Wtedy sprawa zostanie skierowana do sądu i tam będziesz mógł obwiniającej Cię instytucji powiedzieć "chcę mieć" jeżeli nie przegapisz i złożysz sprzeciw. Ciekawym czy sędzia podzieli Twoje chęci. Wątpię.
Jeżeli mandat został na Ciebie już nałożony i będziesz się nadal zastanawiał "czy płacić" to nie bądź zdziwiony gdy Twój pracodawca potrąci Ci go z poborów wraz z kosztami egzekucji.
Bardzo mnie ciekawi przeciwko komu i za co planujesz skierować sprawę do sądu.

Witam, jakiś czas temu współwłaściciel pojazdu otrzymał quiz od SM za przekroczenie prędkości. Wskazał mnie(II współwłaściciela) jako osobę użytkującą pojazd. Kilka dni temu quiz trafił do mnie. Mogę się przyznać, wskazać kogoś lub stawić się w SM celem wyjaśnienia.

Stawiennictwo mi nie po drodze (w charakterze sprawcy wykroczenia), przyjmowanie lub wskazywanie kogoś tym bardziej (zdjęcie od tyłu, na zdjęciu 2 samochody w różnych kierunkach, monitoring pojazdu wskazuje prędkość równo o 10 mniejszą). Co zatem mogę teraz uczynić by dotrwać do 1 stycznia (czy to prawda, że po nowym roku sprawa musi zostać umorzona?)? Prośba o umorzenie? Pieniądze niewielkie (100zł), ale nie lubię polowania na kierowców.

Czy gra warta świeczki? :/

Tata otrzymał od SM wezwanie do osobistego stawiennictwa w ciągu 7 dni w charakterze osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia (zdjęcie z fotoradaru o przekroczenie prędkości). Wcześniej trzykrotnie był wysyłany quiz z SM i na każdy była odpowiedź, że w oznaczonym czasie użytkownikiem był tata ,ale nie oznacza to że był kierującym. Czy tata musi się stawić na to wezwanie (wiem że jako świadek ma taki obowiązek)? Jeśli tak, to rozumiem że może odmówić złożenia wyjaśnień jak wynika z pouczenia w tym piśmie, a może lepiej powtórzyć to co wcześniej było w odpowiedzi na ich pismo? Czy przysługuje mu zwrot kosztów dojazdu oraz "dniówka"? Czy na miejscu straż może zmienić rodzaj wezwania z osoby podejrzanej na świadka?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

musclecars napisał:
Tata otrzymał od SM wezwanie do osobistego stawiennictwa w ciągu 7 dni w charakterze osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia
O ile się nie mylę ich prośba by wezwany posiadał ze soba prawo jazdy jest bezpodstawna.

Jako podejrzany nie ma obowiązku stawiennictwa, może wysłać im pismo, że odmawia składania zeznań albo nic nie robić.
Dniówka i zwrot kosztów dojazdu należy się tylko świadkowi, który ma obowiązek stawić się na wezwanie.
Z doświadczenia wiem, że następnym krokiem będzie wysłanie przez SM wniosku do sądu o ukaranie i wyrok nakazowy sądu.

Witam po raz pierwszy. Opiszę swoją historię z prośbą o wskazanie drogi:

1. Otrzymałem pismo ze Straży Miejskiej ze specyfikacją fotoradaru (Multanova 6F) oraz niewyraźnym zdjęciem kierowcy
2. Odpisałem, że urządzenie nie miało prawa być używane ponieważ pracuje w zakresie częstotliwości 34,3 GHz +/- 100 MHz, a więc częstotliwości która nie jest wymieniona w obowiązującym Rozporządzeniu Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 12 grudnia 2014 r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia radiowego. Jednocześnie poprosiłem o przesłanie wyraźnego zdjęcie, a także zezwolenia Urzędu Komunikacji Elektronicznej na korzystanie z częstotliwości 34,3 GHz.
3. W odpowiedzi Straż przesłała wyraźne zdjęcie, a także napisała, że urządzenie posiada wszelki ceryfikaty i tak dalej natomiast nt. zezwalania Urzędu Komunikacji Elektronicznej na korzystanie z częstotliwości 34,3 GHz. nawet się nie zjąknęła.
4. Odpisałem więc, że przesłane zdjęcie tym razem umożliwia jednoznaczną identyfikację osoby prowadzącej pojazd, ale dane kierowcy przekażę niezwłocznie po otrzymaniu zezwolenia o którym mowa powyżej.
5. W nagrodę otrzymałem wyrok nakazowy :)

Moje pytanie brzmi czy w waszej ocenie odwołanie od wyroku ma sens i co jeśli przegram. Czy wiązać to się może z dodatkowymi kosztami?

PS. Tak to ja jechałem... ;0

Dziękuję

Ostatnia edycja:

Może się wiązać. Grzywna również może być większa (lub mniejsza).

dziękuję. Ale czy jest sens się odwoływać?. Czy fakt, że fotoradar pracował na częstotliwości na której nie mógł bez zezwolenia... ma jakiekolwiek znaczenie i może przemawiać na moją korzyść...?

Jeżeli dowiedziesz, że coś mogło zakłócić pomiar...
A za co w ogóle jest wyrok nakazowy? Za prędkość czy niewskazanie?

musclecars napisał:
Tata otrzymał od SM wezwanie do osobistego stawiennictwa w ciągu 7 dni w charakterze osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia (zdjęcie z fotoradaru o przekroczenie prędkości). Wcześniej trzykrotnie był wysyłany quiz z SM i na każdy była odpowiedź, że w oznaczonym czasie użytkownikiem był tata ,ale nie oznacza to że był kierującym. Czy tata musi się stawić na to wezwanie (wiem że jako świadek ma taki obowiązek)? Jeśli tak, to rozumiem że może odmówić złożenia wyjaśnień jak wynika z pouczenia w tym piśmie, a może lepiej powtórzyć to co wcześniej było w odpowiedzi na ich pismo? Czy przysługuje mu zwrot kosztów dojazdu oraz "dniówka"? Czy na miejscu straż może zmienić rodzaj wezwania z osoby podejrzanej na świadka?

W związku z tym, że nie ma obowiązku stawić się na to wezwanie tata nie zamierza tego robić. Czy lepiej odpisać na to wezwanie, czy zostawić to bez reakcji? Czy brak reakcji może spowodować, że straż wyśle wniosek do sąd o niewskazanie (chociaż nic o wskazaniu w tym piśmie nie ma)?

Ripper napisał:
Jeżeli dowiedziesz, że coś mogło zakłócić pomiar...
A za co w ogóle jest wyrok nakazowy? Za prędkość czy niewskazanie?

wyrok jest za prędkość.
szkoda, że to ja muszę udowadniać , że coś mogło zakłócić pomiar, a nie oni że na pewno nic go nie zakłóciło....

Krystiaan napisał:
wyrok jest za prędkość.
szkoda, że to ja muszę udowadniać , że coś mogło zakłócić pomiar, a nie oni że na pewno nic go nie zakłóciło....

Taki chory system, zapomnij o domniemaniu niewinności w sądzie, podejście jest takie, że to Ty jesteś winny i musisz udowodnić, że nie chociaż teoretycznie powinno być odwrotnie.

Krystiaan napisał:
Jak można udowodnić, że nic nie zakłóciło pomiaru? :D

Krystiaan napisał:
wyrok jest za prędkość.

ale jak to możliwe, że wyrok nakazowy jest za prędkość skoro napisałeś, że nie wskazałeś kierującego?

Powrót