Witam,
Ja rowniez dalam sie nabrac na ich '10-dniowe bezplatne testowanie'. 22.08.2011 zarejestrowalam sie tam, bo myslalam, ze ich portal dziala na zupelnie innych zasadach - cos podobnie jak np. playtube, ze filmy moge ogladac na stronie bez koniecznosci sciagania. Po zalogowaniu zrozumialam, ze sie mylilam. Wylaczylam pobieraczka i zupelnie o nim zapomnialam. 8 wrzesnia dostalam wezwanie do zaplaty. Straszyli, ze jesli tego nie zrobie, podejma odpowiednie kroki prawne.
W odpowiedzi wyslalam im nastepujacego maila:
Dzien dobry,
Zarejestrowalam sie na Waszym portalu korzystajac z oferty testowej: "10 dni pobierania bez oplat". Jednak po zalogowaniu, zrozumialam, ze to nie dla mnie i zupelnie zapomnialam o tej stronie. Nie pobralam nic w ciagu tych 10 dni ani pozniej. Nie jestem zainteresowana Waszym programem i prosze usunac moje konto wraz z wszystkimi danymi z Waszego serwisu. Nie zamierzam za nic placic, bo zadnej uslugi nie zamawialam. Nie zycze sobie grozb pod moim adresem. Postraszyc sadem i krokami prawnymi moge ja Was, bo Wasze dzialania sa nielegalne (to nic innego jak piractwo i lamanie praw autorskich). Tak wiec, mozemy spotkac sie w sadzie - piractwo jest zabronione w naszym kraju!
Z powazaniem,
Dzisiaj dostalam od nich odpowiedz:
Szanowna Pani,
serdecznie dziękujemy za wysłaną wiadomość.
W odpowiedzi informujemy, że zgodnie z zaakceptowanym przez Panią regulaminem prawo do wypowiedzenia umowy przysługiwało Pani jedynie w okresie pierwszych 10 dni od momentu zawarcia umowy. W chwili obecnej odstąpienie od umowy nie jest już możliwe.
Przypominamy, iż zawarła Pani prawnie wiążącą umowę, zgodnie z którą zobowiązała się Pani do uiszczenia należności za zamówioną usługę, zaś spółka Eller Service zobowiązała się do świadczenia na Pani rzecz usługi dostępu do serwerów sieci Usenet przez okres 12 miesięcy. Umowa została zawarta w wyniku dokonanej przez Panią rejestracji, na którą składały się następujące czynności:
1. rejestracja danych osobowych użytkownika,
2. wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych,
3. złożenie oświadczenia woli o zapoznaniu się z treścią Regulaminu Usług Usenet,
4. złożenia oświadczenia woli o akceptacji w całości treści Regulaminu Usług Usenet,
5. weryfikacja podanego adresu email poprzez uruchomienie linku aktywacyjnego.
Umowa została zawarta z poszanowaniem wszystkich obowiązujących przepisów prawa, w trybie przewidzianym wprost przez art. 8 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z 18 lipca 2002 r.
Zgodnie z postanowieniami zaakceptowanego przez Panią regulaminu, obowiązek uiszczenia opłaty za zamówioną usługę powstał z chwilą zawarcia umowy i w żaden sposób nie jest uzależniony od faktycznego korzystania przez Panią z świadczonej usługi.
Obowiązkiem spółki Eller Service, wynikającym z regulaminu, jest zapewnienie Pani możliwości korzystania z zamówionej usługi w sposób ciągły, przy czym nie mamy wpływu na to czy Pani faktycznie z niej korzysta czy też nie.
W celu realizacji zamówionej usługi, dla każdego zarejestrowanego konta użytkownika przygotowujemy pakiet danych na zagranicznym serwerze.
W świetle przepisów obowiązującego prawa, akceptując regulamin usług Usenet zobowiązała się Pani do opłacenia zamówionej usługi bez względu na to czy będzie Pani z niej faktycznie korzystała.
W odpowiedzi informujemy także, iż serwis Pobieraczek.pl świadczy usługę dostępu do serwerów sieci Usenet.
Zgodnie z naszym regulaminem spółka w ramach realizacji świadczonej usługi:
a) nie jest inicjatorem przekazu danych
b) nie wybiera odbiorcy przekazu danych
c) nie wybiera oraz nie modyfikuje informacji zawartych w przekazie danych
Naszym użytkownikom zapewniamy dostęp do treści zamieszczonych na serwerach sieci Usenet, nie mając przy tym żadnego wpływu na to jakie konkretnie treści znajdują się na tych serwerach.
W przypadku dalszych pytań prosimy o kontakt drogą e-mail lub telefoniczny z numerem 58 553 12 32.
Z wyrazami szacunku,
Zespół Pobieraczek.pl
Przegladajac rozne strony, znalazlam informacje, ze przysługuje mi prawo do wypowiedzenia umowy w ciagu 3 miesiecy... tymczasem wg pobieraczka takie prawo przyslugiwalo mi "jedynie w okresie pierwszych 10 dni od momentu zawarcia umowy".
Wiem, moja wina, nie powinnam byla rejestrowac sie na ich stronie. Powinnam wszystko dokladniej czytac. Ale bylam przekonana, ze po uplywie tych 10 dni moje konto zostanie zablokowane i ode mnie bedzie zalezec, czy chce wykupic abonament. Niestety, okazalo sie, ze to pobieraczek podejmuje decyzje za klienta. No coz, mam nauczke na przyszlosc. Ale co sie stalo, to sie nie odstanie. Oczywiscie nie mam zamiaru za nic placic, ale nie wiem, co robic dalej? Czy wysylac im jakies pismo odnosnie odstapienia od umowy? Czy lepiej ignorowac maile od nich i nic nie robic?
Czy faktycznie jestem bezpieczna i nie moga mi nic zrobic? Czytajac ich strone, to jest niby informacja dla uzytkownikow, ze "Podczas 10-dniowego bezpłatnego okresu próbnego przysługuje prawo do pisemnego odstąpienia od umowy (fax, email itp.). Po upływie 10-dniowego okresu próbnego ważność i koszt umowy zgodnie z Regulaminem." Czy w swietle tej informacji, rzeczywiscie nie maja prawa ubiegac sie o naleznosc?
Pozdrawiam,
Kasia
P.S. w ogole zastanawiam sie, jak to sie dzieje, ze pobieraczek jeszcze dziala, ze strona nie zostala zablokowana? Mam przez to rozumiec, ze oni jednak dzialaja legalnie? Moglby mi ktos to wyjasnic? Zawsze wydawalo mi sie, ze udostepnianie filmow/muzyki/programow chronionych prawami autorskimi i pobieranie oplaty za usluge jest nielegalne i moze grozic za to odpowiedzialnosc karna?