CZĘŚĆ IV
Z uwagi na to, że poprzez rejestrację na stronie zawarł Pan z nami umowę o świadczenie usług
Usenet na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną
(Dz. U. Nr 144 poz. 1204), doręczamy Panu niniejsze wezwanie do zapłaty.
Jednocześnie informujemy, iż dalszy brak uiszczenia należnej kwoty spowoduje poważne
konsekwencje prawne. Następstwem wszczęcia przez nas przeciwko Panu stosownych czynności
prawnych mających na celu wyegzekwowanie należności wraz z ustawowymi odsetkami za każdy
dzień opóźnienia - będą dodatkowe koszty postępowania windykacyjnego, sądowego a następnie
komorniczego.
W stosunku do osób uchylających się od terminowej zapłaty możliwe są następujące kroki
prawne:
- przekazanie sprawy profesjonalnej firmie windykacyjnej,
- przekazanie sprawy profesjonalnej kancelarii prawnej,
- postępowanie sądowe,
- komornicza egzekucja należności,
- Wpis do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, który wiązać się może m.in. z odmową
udzielenia kredytu lub leasingu a nawet całkowitą utratą wiarygodności w kontaktach
handlowych. W związku z tym wzywamy Pana do dobrowolnej zapłaty należnej kwoty w
wysokości 94,80 PLN w ciągu 5 dni od dnia otrzymania niniejszej wiadomości. Istnieją dwa
sposoby opłacenia
należności:
1. Poprzez usługę Dotpay dostępną pod następującym adresem:
https://ssl.dotpay.pl/?pid=CY12NK198LUZH4ZQNER4R48HRUHYK9EZ
Prosimy postępować zgodnie z instrukcją wyświetlaną na ekranie oraz podanie adresu email
użytego przy rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl.
2. Poprzez przelew bankowy na następujące dane:
Nazwa odbiorcy: Eller Service S.C.
Numer rachunku: 36 1600 1303 0004 1002 2832 0150
Tytuł przelewu: Pobieraczek5 - <adres email>
Gotowy blankiet wpłaty możecie Państwo wygenerować pod adresem
http://www.pobieraczek.pl/przelew.php?eml=...
W razie pytań prosimy o kontakt z biurem obsługi klienta pod adresem
bok@pobieraczek.pl
Z poważaniem,
Zespół Pobieraczek.pl
(dowód: Regulamin świadczenie usług „Usenet’ z dnia 17.03.2009r.: k. 122-133, szablony odpowiedzi: k. 151-153 -
akta sprawy o sygn. RWR 403-20/09/ZK, )
Zgodnie z § 4 ust. 6 Regulaminu Usługobiorcy, który zawarł umowę o świadczenie usług
wskazanych w Regulaminie, przysługuje prawo do odstąpienia od umowy o świadczenie Usług
Usenet w terminie 10 dni od dnia zawarcia przedmiotowej umowy. Wskazane w zd. 1
odstąpienie dla skuteczności winno zostać zrealizowane poprzez przesłanie pisemnego
oświadczenia lub poprzez przesłanie stosownego oświadczenia woli w formie wiadomości poczty
10 J
elektronicznej przesłanej na adres
bok@pobieraczek.pl. Umowa o świadczenie usług Usenet jest
umową zawartą na czas określony i kończy się wraz z upływem terminu, na który został
wykupiony abonament, (§ 9 ust. 1 zd. 1 Regulaminu).
(dowód: Regulamin świadczenie usług „Usenet’ z dnia 17.03.2009r.: k. 122-133, - akta sprawy o sygn. RWR 403-
20/09/ZK, dokumentacja przykładowej umowy zawartej z konsumentem w ramach serwisu Pobieraczek.pl: k. 376 )
Na stronie głównej serwisu
www.pobieraczek.pl, w jego zakładce „Home”, w prawej
dolnej części, znajduje się informacja o treści „Informacja dla klientów. Podczas 10-dniowego
darmowego okresu próbnego przysługuje prawo do pisemnego wypowiedzenia zamówienia (fax,
email, itp.). Po upływie 10 dniowego okresu próbnego ważność umowy od 3 miesięcy i koszt od
7,90 PLN miesięcznie.” Informacja ta umieszczona jest pod treściami reklamowymi serwisu, w
dolnej części „strony” internetowej. Jest ona przedstawiona za pomocą czarnej czcionki. Nad nią
znajdują się elementy graficzne jak i zdjęcia eksponowane większą, kolorową czcionką.
(dowód: wydruk ze strony internetowej
www.pobieraczek.pl: k. 187 i 189 - akta sprawy o sygn. RWR 403-
20/09/ZK)
Serwis
www.pobieraczek.pl reklamowany jest za pomocą grafików reklamowych w
sieciach reklamowych: Google Adwards (adwards.google.com), Onet Boksy (boksy.onet.pl),
Adkontekst (adkontekst.pl), praz Boksy reklamowe Wp.pl (biznes.szukaj.wp.pl/boksy.html) w
formie tekstu „Ściągaj szybko i legalnie. Wypróbuj za darmo – filmy, muzyka, gry i programy
zupełnie legalnie!
www.pobieraczek.pl”.
W toku postępowania przedsiębiorcy przedstawili 17 grafik komputerowych, za pomocą
których w sieci Internet reklamują swoje usługi. Wszystkie one, na zróżnicowanym tle
graficznym przedstawiającym postacie z gier komputerowych, osoby słuchające muzyki,
symbole odnoszące się tematycznie do plików, do których dostęp zapewnia serwer takich jak
muzyka, filmy, gry, programy czy obrazki, posiadają również część tekstową wskazującą na
cechy oferowanej usługi to jest hasła: „Bezpiecznie i bez ograniczeń”, „Nowa generacja
pobierania!”, „W pełni anonimowe pobieranie”, „Szybko i legalnie”, „Znakomita jakość”
„Pobierz OD RAZU!”, „Bezpiecznie i szybko”, „Maksymalna prędkość”, „Ogromny wybór”,
„Ściągaj muzykę od zaraz!”, „Ściąganie filmów!”, „Pobieranie GIER z pobieraczek.pl”. Poza
powyższą treścią na ww. grafikach reklamowych znajdują się także hasła reklamowe o treści:
„10 dni za darmo!” – pojawiające się 8 krotnie, „Wypróbuj za darmo!” – pojawiające się 6
krotnie, „Wypróbuj teraz” – pojawiające się jednokrotnie oraz „1 GB za darmo” – pojawiające
się 3 krotnie.
Na stronie głównej serwisu prowadzonego przez Spółkę, jak i na wszystkich jego
zakładkach widnieje, w ich górnej części, baner reklamowy, na którym mieszczą się następujące
hasła: „10 DNI POBIERANIA ZA DARMO !” - wypisane dużą czcionką w centralnym jego
miejscu, „10 dni za darmo” – wypisane mniejszą czcionką i umiejscowione w górnym lewym
rogu oraz taką samą czcionką hasło „Doznaj rozkoszy najszybszego pobierania. Ogromne zasoby
filmów, gier, programów, muzyki oraz treści erotycznych czekają na Ciebie” znajdujący się pod
głównym hasłem.
Nadto na stronie serwisu znajdującej się pod zakładką „Jak to działa?” znajduje się
reklama zatytułowana „OFERTA SPECJALNA” przedstawiająca obraz graficzny raka oraz
zawierająca następującą treść: TYLKO TERAZ ! 10 DNI TESTU ZA DARMO SPRAWDŹ
NAS”.
11 J
(dowód: pismo Wspólników z dnia 7.08.2009r.: k. 110-112, wydruki ze strony internetowej
www.pobieraczek.pl : k.
186 i 198, wydruki grafik komputerowych: k. 134 - 150 - akta sprawy o sygn. RWR 403-20/09/ZK )
W toku postępowania do Delegatury Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów we
Wrocławiu wpłynęło około 223 skargi konsumenckie przekazane w formie pisemnej jak i
elektronicznej dotyczących funkcjonowania serwisu pobieraczek.pl. W nadesłanych skargach
konsumenci wskazywali między innymi, iż:
„ W dniu 16 września 2009r. surfowałam po Internecie i wyświetliła mi się reklama portalu
HYPERLINK
http://www.pobieraczek.pl / zachęcająca do darmowego pobierania przez 10 dni
plików z ich strony.”
„Mój 15 letni syn (…) zarejestrował się na stronie pobieraczek.pl 31.08.2009r. Strona kusi
informacją o darmowym pobieraniu plików przez 10 dni.”
„Wskazuję, że w chwili skąpania oświadczenia woli w kwestii korzystania z Państwa usług
działałam pod wpływem błędu co do treści czynności prawnej, albowiem zgodnie z Państwa
zapewnieniem wynikającym z treści komunikatu reklamowego korzystanie z usług było
bezpłatne przez okres 10-ciu dni i nie oznaczało automatycznego zawarcia umowy
zobowiązującej do opłat.”
„Oferta portalu zachęca do korzystania pobierania za darmo filmów, gier, muzyki i innych na
okres 10 dni.”
„Dnia 14.10.2009r. zalogowałam się na w/w portalu, w celu sprawdzenia strony i skorzystania z
10 darmowych dni ściągania za darmo (tak jak zachęcała reklama internetowa).”
- „(…) Weszłam na stronę tego serwisu przypadkiem, odczytałam ogromny komunikat o tym, iż
istnieje możliwość testowania tego serwisu przez 10 dni za darmo. Przy tym promocyjnym
sloganie nie znajdował się żaden odnośnik do informacji o tym ze musze w ciągu 10 dni odstąpić
od umowy.(…) Czuje się oszukana przez serwis obieraczek.pl (…) Komunikat o promocji
powinien być jasno podany choćby poprzez podanie małym drukiem, pod wielkim komunikatem
ze 10 dniowe testowanie za darmo, ze akceptacja regulaminu wiąże się z zawiązaniem umowy
praz ze należy od niej odstąpić w ciągu 10 dni.”;
- „Szukam pomocy u Państwa, bo zostałem wprowadzony w błąd przez portal Pobieraczek.pl.
Miał być 10-dniowy pakiet darmowy, a okazało się ze teraz musze zapłacić około 100zl i straszą
mnie sądami (…)”;
- „Dnia 23.07.2009 znalazłem w Internecie strone Pobieracek.pl, wszedłem, zobaczyłem duży
baner że ściągania plików 10 dni za darmo, no wytestuję sobie. (…). Dziś wszedłem na maila i
zobaczyłem ze 3dni temu dostałem maila z wezwaniem do zapłaty 94 zł. (…)”;
- (…) Pobieraczek.pl skoro oferował darmowa usługę przez 10dni to po upływie tych dni
powinien skontaktować się z użytkownikiem czy chce dalej korzystać z ich usług! I wtedy
wykupić ich pakiet a nie ze samowolnie uznają że ktoś chce korzystać z ich usług i naliczają
kwotę do zapłaty i to na cały rok (…)”;
- „(…). Natknąłem się na stronę Pobieraczek.pl – zupełnie przypadkowo, owszem było darmowe
korzystanie 10-dniowe, dalej już zupełnie nie korzystałem nie wchodziłem na tą stronę – a teraz
przychodzą mi wnioski do zapłaty kwoty. (…)”;
- (…) Zarejestrowałam się na stronie Pobieraczek.pl ponieważ pisało że jest 10 dni za darmo
pobierania…Teraz przyszedł mi mail że mam zapłacić prawie 95 zł.(…).”;
- „(…) Mam problem dostałam od strony obieraczek.pl e-maila że muszę zapłacić za korzystanie
z niego choć pisało że jest za darmo (…)”;
- „(…) Jakiś czas temu zarejestrowałem się w portalu pobieraczka i podjąłem próbę
wykorzystania okresu próbnego 10 dniowego (…)”;
12 J
- „(…) niedawno zarejestrowałam się na stronie pobieraczek.pl gdzie 10 dni miała pobierać ZA
DARMO filmy i pliki, jak się teraz okazało portal pobieraczek.pl żąda ode mnie wpłacenia kwoty
94,80 na ich konto (…)”;
- „(…) Otóż miesiąc temu zarejestrowałam się do www serwisu, który obiecywał darmowe
pobieranie plików muzycznych ze swojej strony. Jednak przeglądając ich asortyment nie
znalazłam nic, co by mnie zainteresowało, dlatego wylogowałam się nic nie pobierając i
zapomniałam o sprawie.(…)”;
- (…) Zarejestrowałem się na stronie Pobieraczek.pl z myślą, żeby zobaczyć, co to jest, a nie
zawierać żadnej umowy. Zostałem wprowadzony w błąd przekazem reklamowym, gdzie było
napisane, że testuj 10 dni za darmo. (…).”;
- (…) Zarejestrowałam się na stronie która miała być przez 10 dni darmowa. Po rejestracji nic nie
ściągnęłam z niej gdyż przeczytałam poniżej tego co chciałam ściągnąć (ktoś napisał) że jest to
płatne pobieranie. Więc opuściłam stronę i nie wchodziłam tam już w ogóle. Któregoś dnia
patrzę …w sumie to było chyba 17 dni później (nie miałam dostępu do Internetu przez ten czas)
na poczcie pojawiło mi się wezwanie do zapłaty z groźbami.(…)”;
- „Firma Eller Service swoją agresywna i podstępną reklamą na stronie internetowej
„Pobieraczek.pl zachęca do darmowego pobierania plików i testowania jej usługi przez okres 10
dni. Aby skorzystać z tej oferty w dniu 23.12.2009r., zarejestrowałem się przez podanie swoich
danych osobowych i kliknięcie na plik, że zapoznałem się z regulaminem.”;
- „Oferta portalu zachęca do korzystania pobierania za darmo filmów, gier muzyki i innych na
okres 10 dni. A okazuje się aby skorzystać z bezpłatnego testowania trzeba wypełnić formularz
ze swoimi danymi.”;
- „W dniu 17.01.2010 r. zarejestrowałem się na stronie
www.pobieraczek.pl. Na tej stronie
znalazłem informację, że mam 10 dni próbnych, w czasie których mogę przetestować działanie
usługi pobierania danych.”
(dowód: skargi: Beaty Prokop: k. 60, Barbary Jermak: k. 125-126, Karoliny Kozłowskiej: k. 132, Bartłomieja
Baranowskiego: k. 304, Wioletty Biernackiej: k. 148, Mariana Niemca: k. 313, Pawła Sali: k. 547 oraz -
lola30@op.pl z dnia 13.08.2009r.: k. 155, pawel palicki z dnia 12.08.2009r: k. 156, Marka Szczudłek z dnia
11.08.2009r.: k. 157,
jorge83@interia.pl z dnia 11.08.2009r.: k. 158, Mirosława Łuczyńskiego z dnia 10.08.2009r.:
k. 160,
prywatny141@wp.pl z dnia 16.08.2009r. k. 162, Karoliny Szyroczyńskiej z dnia 14.08.2009r.: k. 164,
focusx@o2.pl z dnia 24.08.2009r.: k. 211,
aneta_hah@o2.pl z dnia 21.08.2009r.: k. 212,
pasternak.ma@interia.pl z
dnia 19.08.2009r.: k. 213,
gofer48@wp.pl z dnia 2.09.2009r.: k. 215-216, Justyny Ignaciuk z dnia 7.09.2009r.: k.
222 - - akta sprawy o sygn. RWR 403-20/09/ZK),
W okresie od dnia 17 marca 2009 roku do dnia 3 lutego 2010 roku Wspólnicy Eller
Service s.c., w ramach serwisu Pobieraczek.pl zawarli umowy z 43037 konsumentami.
Przychody ze sprzedaży towarów i usług spółki cywilnej Eller Service Iwona Kwiatkowska,
Rafał Peisert wyniosły w okresie od 01.01.2009r. do 31.12.2009 r. (…) zł. Zarówno Rafał Peisert
jak i Iwona Kwiatkowska będąc wspólnikami ww. spółki cywilnej osiągnęli w 2009 roku
przychód po (…) zł każdy. Jednocześnie dochód uzyskany z prowadzonej działalności wyniósł
(…) zł, co stanowi (…) zł na każdego ze Wspólników.
(dowód: oświadczenie Rafała Peisert: k. 375, oświadczenie Iwony Kwiatkowskiej: k. 374, bilans z księgi: k. 373,
oświadczenie Rafała Peiserta z dnia 03.02.2010r.: k. 372)
II. Mając na uwadze zebrany materiał dowodowy, Prezes Urzędu zważył, co następuje:
13 J
1. Zagrożenie interesu publicznoprawnego.
Podstawą do rozstrzygania sprawy w oparciu o przepisy ustawy o ochronie (...) jest
uprzednie zbadanie przez Prezesa Urzędu, czy w danej sprawie zagrożony został interes
publicznoprawny. Stwierdzenie, że to nastąpiło, pozwala na realizację celu tej ustawy,
wskazanego w art. 1 ust. 1, którym jest określenie warunków rozwoju i ochrony konkurencji oraz
zasady podejmowanej w interesie publicznoprawnym ochrony interesów przedsiębiorców i
konsumentów. Zdaniem Prezesa Urzędu rozpatrywana sprawa ma charakter publicznoprawny,
albowiem
C.D.N