Rezygnacja z usługi Pobieraczek bez konieczności zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
josefor ta wypowiedź UOKiK, którą cytujesz to z kiedy jest, bo jak dzwoniłem do kilku rzeczników to słyszałem za każdym razem co innego?

Witam mam duży problem i potrzebuje pomocy dnia 10,10,2010 zarejestrowalam sie na str POBIERACZEK.PL bo chciałam przetestować go ale z niego wogóle nie korzystam bo stwierdziłam ze jest mi nie potrzebny a wczoraj dostałam meila z wezwaniem do zapłaty 94,80 piszą że jeżeli nie zapłacę to podadzą mnie do sądu nie podpisywałam z nimi żadnej umowy pisemnej. Poradźcie mi co mam robić czy muszę zapłacić jak można się z tego wyrejestrować .Strasznie się boje. POMOCY

ciągle przybywa nowych wykorzystanych przez pobieraczka czytajcie posty będziecie wiedzieli co robić na pewno nie płacić :mad:

Na pewno rozwiązaniem nie jest pytanie się po raz setny o to samo.

Posty nic nie wnoszące do tematu będą kasowane bez uprzedzenia.

Witam

Dziś mija już trzeci dzień od złożenia rezygnacji (rezygnacje wysyłałem w sobotę i w poniedziałek) i jeszcze nic od nich nie dostałem trochę się denerwuję.Może powinienem wysłać tą rezygnację listem poleconym czy poczekać jeszcze trochę aż mi coś przyślą:?:

piotrek4 napisał:
Dziś mija już trzeci dzień od złożenia rezygnacji
Teoretycznie możesz nie otrzymać odpowiedzi. Odstąpienie od umowy w trybie ustawowym to jednostronne działanie. Przedsiębiorca nie ma tutaj nic do dodania. Nie musi wyrażać swojej zgody czy aprobaty.

Colder napisał:
Posty nic nie wnoszące do tematu będą kasowane bez uprzedzenia.
No to podjąłeś się iście syzyfowej pracy ;)

Damy radę :) - Colder

Ostatnią edycję dokonał moderator:
....nic dziwnego ,że wszyscy pytają..nikt nie dostaje jednoznacznej odpowiedzi..:((

Rani napisał:
....nic dziwnego ,że wszyscy pytają..nikt nie dostaje jednoznacznej odpowiedzi..:((
Jednoznaczne odpowiedzi padały już wielokrotnie, podawane był linki do wiadomości na stronach UOKiK, w której również jednoznacznie wyjaśniono, co robić, jak się zachować, do kogo się zgłosić.
Tyle, że te wszystkie informacje zniknęły przysypane dziesiątkami stron postów z powtarzanymi w kółko tymi samymi pytaniami i wklejanymi bez sensu tymi samymi listami. Już nawet ja te listy na pamięć prawie znam, chociaż sprawa mnie bezpośrednio nie dotyczy.

WITAM OSZUKANYCH.Jestem mamą 12-latki,która wówczas 11 weszła sobie na pobieraczek zachęcona reklamą i zamówiła darmowe simsy.Przyszła spłakana,że ma zapłacić jakąś kwotę za usługę ,która była za darmo.Okazało się,że podała prawdziwe dane z adresem włącznie nie zgadzała się tylko data jej urodzin oczywiście "zrobiła się pełnoletnią",a simsy i tak do niej nie doszły.W odpowiedzi do pobieraczka napisała,że prosi o anulowanie rzekomej usługi z ich strony,oni nieubłagani straszyli ją sądem rodzinnym za zawyżenie wieku i niezapłacenie im należności,były może jeszcze ze da meile od nich i na tym koniec,już jest rok od tego incydentu nie dostali nic i nic nie przysyłają,żadnych upomnień czy też wezwań do sądu jakimi to straszą.Nie płaccie im a zresztą w kwietniu jak dobrze pamiętam to był reportarz na2-ce expresu reporterów o pobieraczku jako oszuście ,mięli się za nich wziąć ale jak widzę jest po staremu,dalej naciągają,dodam,że nie wysyłaliśmy żadnego wypowiedzenia,jest spokój.Pozdrawiam-NIE PŁACCIE!!!:-;)

Wysłałam do pobieraczka drogą e-mailową rozwiązanie umowy (pisze te pisma mężowi) uznałam , że nie będe nic wysyłać zwykłą pocztą skoro oni kontaktuja sie droga @:
Odstępuję od zawartej umowy z Eller Service S.C. o świadczenie usług
Usnet.
Umowa z dnia 02.10.2010 została zawarta na podstawie wprowadzających w
błąd
informacji, które były przedstawione na stronie www.pobieraczek.pl
Na podstawie Kodeksu Cywilnego mogę uchylić się od skutków złożonego
pod wpływem błędu oświadczenia woli, bez konsekwencji w ciągu 12
miesięcy.Cofam również zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i żadam ich usunięcia
ze zbioru danych osobowych prowadzonych przez Eller Service S.C.

Z poważaniem ....

Dostałam odpowiedź:
Szanowny Panie,

Odnosząc się do podnoszonej przez Pana kwestii, a mianowicie powołania się na fakt zawarcia umowy pod wpływem błędu informuje, iż stanowisko Pana jest błędne i nie znajduje odzwierciedlenia w rzeczywistości. Zgodnie z art. 84 § 1 kodeksu cywilnego w razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć. Kodeks cywilny wprowadza możliwość powoływania się tylko i wyłącznie na błąd istotny – czyli stosownie do postanowienia art. 84 § 2 kodeksu cywilnego taki, który uzasadnia przypuszczenie, iż gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby
oświadczenia tej treści. Co jest niezwykle ważne cecha istotności błędu musi być zobiektywizowana, co oznacza konieczność odwołania się do przypuszczenia, jak by się w tej sytuacji zachował człowiek oceniający sprawę rozsądnie i nie działający pod wpływem błędu, to znaczy, czy złożyłby oświadczenie tej samej treści. Błąd jest obiektywnie istotny, gdy żaden rozsądny człowiek, znający prawdziwy stan rzeczy, nie złożyłby oświadczenia tej treści. Nadmienić należy, iż w trakcie procesu rejestracji złożył Pan oświadczenie woli, odnośnie faktu zapoznania się z treścią regulaminu. Nieprawdziwym jest również twierdzenie, iż strona domowa Eller Service może wprowadzać użytkowników w błąd co do sposobu korzystania z usług serwisu. Pragniemy zaznaczyć, iż regulamin świadczenia usług jest również dostępny na głównej stronie internetowej serwisu i w każdej dowolnej chwili istnieje możliwość jego przeglądania.
Tak więc umowa jest ważna i nie ma możliwości jej rozwiązania. Jednocześnie uprzejmie przypominamy o konieczności uiszczenia opłaty wynikającej z przesłanego na Pana adres mailowy wezwania do zapłaty.

W razie dalszych pytań prosimy o informacje dzwoniąc telefonicznie pod numer 58 553 12 32 (w godzinach od 9 do 17).

Z poważaniem,
Zespół Pobieraczek.pl

Co im odpisać?:D

@ayumi15
Nie wiem czy rozsądnie jest powoływać się w tym przypadku na błąd.
Pobieraczek ma tutaj rację - odkliknęłaś znajomość regulaminu, także wina za to, iż w rzeczywistości się z nim nie zapoznałaś, leży w całości po Twojej stronie.

Może lepiej jednak rozwiązać umowę z mocy ustawy - ile minęło czasu od kiedy się zarejestrowałaś?

PRZYPOMINAM! Posty nic nie wnoszące do tematu będą kasowane. Chcecie się pytać po 100 razy o to samo to nie tutaj, odpowiedzi na Wasze pytania już padły. Proszę poczytać TEN temat, wcześniejsze posty.

ps. piszę w tym poście u @Ripper'a by nie śmiecić nowym - Colder

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Rejestracja odbyła się 02.10 br. Odstąpienie od umowy wysłane zostało 18.10 dziś przyszła w/w odpowiedz. Zaznaczam, że z pobieraczka nic nie było ściągane ;)
Wysłałam takie pisemko ponieważ ktoś na innym forum tak podpowiedział -.-

Dzień dobry Wszystkim . Mam takie oto pytanko:
Dziś dostałem "bardzo sympatycznego" maila od Pobieraczka , że 02.10.2010 rejestrowałem na ich stronie, że muszę zapłacić itp, itd . Szkopuł polega na tym, iż nigdy nie byłem na ich stronę. Owego feralnego dnia był u mnie sąsiad z 11to letnim synem i "coś robił na komputerze" . Przed chwilą dowiedziałem się iż założył mi konto podając mój mail (miałem go otwartego) oraz nie prawdziwe dane osobowe. Proszę poradźcie co mam zrobić.
Widzę trzy wyjścia:
1 opisać całą sytuację i wysłać wiadomość mailem
2 j.w tyle że pocztą polską list polecony
3 zignorować całą sprawę

Czy może powinienem zrobić coś jeszcze innego?

Proszę o odpowiedź .

Ripper napisał:
Teoretycznie możesz nie otrzymać odpowiedzi. Odstąpienie od umowy w trybie ustawowym to jednostronne działanie. Przedsiębiorca nie ma tutaj nic do dodania. Nie musi wyrażać swojej zgody czy aprobaty.

czyli że przyjmą rezygnację i mnie o tym nie poinformują?

@ayumi15
Ja bym w takiej sytuacji odstąpił od umowy w trybie przewidzianym przez ustawę o ochronie niektórych praw konsumentów. Było już to wielokrotnie opisywane.
Pobieraczek twierdzi, że nie mają obowiązku potwierdzać wymienionych w ustawie informacji na piśmie, ale sama ustawa twierdzi co innego. Ja zatem skłaniam się ku racji ustawowej, a nie pobieraczkowej i uważam, że w przypadku skierowania sprawy do sądu wygrana przypadłaby konsumentowi.

piotrek4 napisał:
czyli że przyjmą rezygnację i mnie o tym nie poinformują?
Rozwiązywałem niedawno umowę z operatorem telefonicznym i nie przypominam sobie, abym dostał jakieś tego potwierdzenie. Po prostu z końcem okresu umowy telefon przestał działać.
Można zawsze na wszelki wypadek skontaktować się z firmą i potwierdzić, że rezygnacja doszła.

W ogóle ta cała kołomyja z problemami z rozwiązaniem umowy jest trochę dziwaczna, bo bardzo mało jest przypadków, w których rozwiązanie umów, szczególnie na świadczenie usług jest niemożliwe.

Ten tekst pana z Pobieraczka:
"Tak więc umowa jest ważna i nie ma możliwości jej rozwiązania."
jest lekko śmieszny i świadczy o braku znajomości lub zrozumienia prawa.

Tomaszboh napisał:
Widzę trzy wyjścia:
1 opisać całą sytuację i wysłać wiadomość mailem
2 j.w tyle że pocztą polską list polecony
3 zignorować całą sprawę
Proszę o odpowiedź .
Żeby było uczciwie, to wypada napisać, np. mailem.
Wystarczy napisać, iż Ty nie zakładałeś tam konta, a osoba która posłużyła się Twoim emailem jest nieletnia, tak więc umowa tak czy siak nie jest ważna.

Ostatnia edycja:
Denerwujecie mnie już ciągle tymi samymi pytaniami.

Tak się przejrzałem temu regulaminowi w końcu... pewno napiszę jakiś przyklejony bo mnie te posty ciągle o to samo zaczynają irytować, zobaczymy

Ale dobre jest to: (z regulaminu, § 3 pkt 15)
Użytkownik, korzystający z Bezpłatnego Testowania zobowiązuje się do wypowiedzenia zawartej umowy przed upływem terminu wskazanego w ust. 11 [czyli 10 dni, przyp.Colder], bądź do opłacenia Usługi Usenet w zamówionym pakiecie cenowym. Niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania niepieniężnego wskazanego w zdaniu 1 prowadzi do nieuzasadnionego obciążenia przez użytkownika Zasobów Angażowanych i podlega karze umownej zgodnie z postanowieniami § 6 ust. 3 oraz 4
Jedyne zobowiązanie niepieniężne, z zdania 1 to wypowiedzenie więc jeśli tego nie uczynimy do naliczą nam karę umowną. w wys. 100$. Drugie zobowiązania, zapłata za usługę jest zobowiązaniem pieniężnym, więc za to kary dać nie mogą.
Co najlepsze chyba nikt im nie wypowiedział jeszcze umowy, co najwyżej od niej odstąpił. Różnica taka, że wypowiedzenie działa ex nunc (na przyszłość), a odstąpienie ex tunc (z mocą wsteczną, jakby nigdy umowa nie została zawarta). Jednym słowem wielka bzdura.

PS. Jestem ciekaw czy ktoś dostał kiedykolwiek od nich rachunek albo fakturę na "wykupioną" usługę.

Colder napisał:
Co najlepsze chyba nikt im nie wypowiedział jeszcze umowy, co najwyżej od niej odstąpił. Różnica taka, że wypowiedzenie działa ex nunc (na przyszłość), a odstąpienie ex tunc (z mocą wsteczną, jakby nigdy umowa nie została zawarta). Jednym słowem wielka bzdura.
Wygląda na to, że prawnik zajmujący się tymi sprawami od strony Pobieraczka w ogóle nie łapie tej subtelnej różnicy - co potwierdza pisząc o braku możliwości rozwiązania umowy.
Tak, jakby użytkownik cyrograf przynajmniej podpisywał :)

Usunąłem ponad 200 wiadomości. Trochę temat się przeczyścił. Zbędny spam i powtarzające się pytania postarałem się usunąć i będę tak robił nadal.

No tak teraz patrzę w tej sieci co Ci ludzie (z pobieraczka.pl) wypisują i się za głowę można złapać. Chociaż drugiej strony też głupoty się zdarzają.

Jak na przykład rozmowa o Weissa w Radiu Zet
http://www.radiozet.pl/var/ezflow_si...990f9c9f6a.flv

Poziom merytoryczny tego nagrania dla przeciętnego użytkownika pobieraczka - zerowy.

Zbieram informację i argumenty obu stron, może coś z tego wyjdzie

Jak ktoś będzie miał jakieś przemyślenia - niech tutaj albo na prv piszę (tylko nie pytania - dlaczego dostałem angielską wiadomość, co robić, etc - takie rzeczy już w tym temacie padły).

Ps. trochę postów od 30 str. do tej poszło do śmietnika bo nic nie wnosiło do tematu. Z czasem zrobię przesiew w tych wcześniejszych.

Ile oni w końcu naliczają tych odsetek dziennie czterokrotność kredytu lombardowego to wychodzi 20%??????

Ile oni w końcu naliczają tych odsetek dziennie czterokrotność kredytu lombardowego to wychodzi 20%??????
W skali roku. Jest to maksymalna możliwość naliczana odsetek (art. 359 ust.2[1]). Poza tym, to straszak, jeśli odstąpiłeś od umowy zgodnie z prawem.

Post wyżej użytkownika @aratig usuwam. Lepiej zobacz poprzednie posty niż wklejać ciągle ten sam tekst z pobieraczka.

Do osób co piszą PONIŻEJ!

Poczytajcie poprzednie posty, a nie wklejacie po raz kolejny ten sam tekst od pobieraczka! Posty usunąłem, bo pytania w tym temacie jak i odpowiedzi już padały.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót