H
haronman
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
josefor ta wypowiedź UOKiK, którą cytujesz to z kiedy jest, bo jak dzwoniłem do kilku rzeczników to słyszałem za każdym razem co innego?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Teoretycznie możesz nie otrzymać odpowiedzi. Odstąpienie od umowy w trybie ustawowym to jednostronne działanie. Przedsiębiorca nie ma tutaj nic do dodania. Nie musi wyrażać swojej zgody czy aprobaty.piotrek4 napisał:Dziś mija już trzeci dzień od złożenia rezygnacji
No to podjąłeś się iście syzyfowej pracyColder napisał:Posty nic nie wnoszące do tematu będą kasowane bez uprzedzenia.
Jednoznaczne odpowiedzi padały już wielokrotnie, podawane był linki do wiadomości na stronach UOKiK, w której również jednoznacznie wyjaśniono, co robić, jak się zachować, do kogo się zgłosić.Rani napisał:....nic dziwnego ,że wszyscy pytają..nikt nie dostaje jednoznacznej odpowiedzi..(
Ripper napisał:Teoretycznie możesz nie otrzymać odpowiedzi. Odstąpienie od umowy w trybie ustawowym to jednostronne działanie. Przedsiębiorca nie ma tutaj nic do dodania. Nie musi wyrażać swojej zgody czy aprobaty.
czyli że przyjmą rezygnację i mnie o tym nie poinformują?
Rozwiązywałem niedawno umowę z operatorem telefonicznym i nie przypominam sobie, abym dostał jakieś tego potwierdzenie. Po prostu z końcem okresu umowy telefon przestał działać.piotrek4 napisał:czyli że przyjmą rezygnację i mnie o tym nie poinformują?
Żeby było uczciwie, to wypada napisać, np. mailem.Tomaszboh napisał:Widzę trzy wyjścia:
1 opisać całą sytuację i wysłać wiadomość mailem
2 j.w tyle że pocztą polską list polecony
3 zignorować całą sprawę
Proszę o odpowiedź .
Jedyne zobowiązanie niepieniężne, z zdania 1 to wypowiedzenie więc jeśli tego nie uczynimy do naliczą nam karę umowną. w wys. 100$. Drugie zobowiązania, zapłata za usługę jest zobowiązaniem pieniężnym, więc za to kary dać nie mogą.Użytkownik, korzystający z Bezpłatnego Testowania zobowiązuje się do wypowiedzenia zawartej umowy przed upływem terminu wskazanego w ust. 11 [czyli 10 dni, przyp.Colder], bądź do opłacenia Usługi Usenet w zamówionym pakiecie cenowym. Niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania niepieniężnego wskazanego w zdaniu 1 prowadzi do nieuzasadnionego obciążenia przez użytkownika Zasobów Angażowanych i podlega karze umownej zgodnie z postanowieniami § 6 ust. 3 oraz 4
Wygląda na to, że prawnik zajmujący się tymi sprawami od strony Pobieraczka w ogóle nie łapie tej subtelnej różnicy - co potwierdza pisząc o braku możliwości rozwiązania umowy.Colder napisał:Co najlepsze chyba nikt im nie wypowiedział jeszcze umowy, co najwyżej od niej odstąpił. Różnica taka, że wypowiedzenie działa ex nunc (na przyszłość), a odstąpienie ex tunc (z mocą wsteczną, jakby nigdy umowa nie została zawarta). Jednym słowem wielka bzdura.
W skali roku. Jest to maksymalna możliwość naliczana odsetek (art. 359 ust.2[1]). Poza tym, to straszak, jeśli odstąpiłeś od umowy zgodnie z prawem.Ile oni w końcu naliczają tych odsetek dziennie czterokrotność kredytu lombardowego to wychodzi 20%??????