samowola budowlana a urzad

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Trudno mi się w tym wszystkim połapać - czytałem. Jedno jest pewne pozwolenie budowlane to Powiat i Nadzór Budowlany nad przestrzeganiem prawa i ładu budowlanego. Ja bym tak zrobił na Pana miejscu. Powodzenia.

Znajomy23 napisał:
Polecam lekturę ustawy o swobodzie prowadzenia działalności gospodarczej!!!
Dz. U. z 2010 r. Nr 220, poz. 1447 j.t.
Przepraszam, że ponownie się wcinam do twojej piaskownicy ale mam podobną sprawę:
A czy tu nie można powołać się na art.18 ww ustawy t.j
Przedsiębiorca jest obowiązany spełniać określone przepisami prawa warunki wykonywania działalności gospodarczej, w szczególności dotyczące ochrony przed zagrożeniem życia, zdrowia ludzkiego i moralności publicznej, a także ochrony środowiska.
Wszak działalność prowadzi w samowoli, czy spełnia zatem warunki?

dzieki aldona 1
To z piaskowniaca nie miej mi tego za zle ale jest tu juz takie pomieszanie watkow ze pomalu to nie wiadomo jakiego tematu ten watek dotyczy?
Jeszcze raz prosze o wybaczenie
Stach 12
Jakbys mogla podac link do tego fragmentu bylbym wdziecznym.

stach12 napisał:
Jakbys mogla podac link do tego fragmentu bylbym wdziecznym.

To w wyszukiwarce trzeba wpisać: ustawa o swobodzie prowadzenia działalności gospodarczej i art. 18.
Czy ten przepis ma zastosowanie w tej sprawie i jak ewentualnie go zastosować, to już niech się wypowiedzą użytkownicy obeznani w prawie.
Tak się zastanawiam, czy dodatkowo, oprócz PINBU i gminy, zgłaszasz ewentualne zakłócanie spokoju, ciszy nocnej, przecież jak wesele to nie ma cudów - hałas będzie. Jeżeli jest MPZP i są usługi, to jakie, jeżeli nieuciążliwe, a zgłoszeń będzie parę i wykażesz uciążliwość to może w ten sposób. Wkrótce będę taki sposób przerabiać to zobaczymy.

dzięki aldona 1 postaram się to wykorzystać

skarga ma tryb rozpatrywania jednoinstancyjnego i tyle

nie rozumiem do kogo i co oznacza skarga tryb rozpatrywania jednoinstancyjnego i na co sie w takim wypadku powolac

voyteg nie wiem czy dobrze rozumiem co to jest i czym sie to je, tryb rozpatrywania jednoinstancyjnego. Czy to kolejna sztuczka pinb żeby nic nie robić. Ja brak odpowiedzi zaskarżyłem do wsa, sprawę opisywałem wcześniej. Pinb nie wysłał skargi dalej do wsa za to po skardze w grudniu 2011na pinb i kolejnych przedłużkach, winb posyła mi to pismo. Do kogo w końcu skarżyć bo o rozpatrywaniu jedno instancyjnym pierwszy raz słyszę i ile mam czasu.

Ostatnia edycja:
teraz mam juz nie rozumiem czy skarzyc na nieprzesłanie akt czy skarga na jednoinstancyjnosc ale do kogo?

nieprzesłanie akt, bo tryb jednoinstancyjny nie podlega zaskarżeniu

a gdzie można się dowiedzieć więcej o trybie jednoinstancyjnym i na czym on polega. Do tej pory myślałem ze każdą decyzje można zaskarżyć. Widocznie nie !

wybacz voyteg ale nic takiego w tym dziale VIII nie widze!

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/C808440E64

W postępowaniu skargowym uregulowanym w dziale VIII k.p.a. nie rozstrzyga się konkretnej sprawy administracyjnej, w konsekwencji nie kończy się ono wydaniem decyzji administracyjnej.

Zgodnie z art. 237 § 1 k.p.a. organ właściwy do załatwienia skargi powinien załatwić skargę bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w ciągu miesiąca. O sposobie załatwienia skargi zawiadamia się skarżącego (art. 237 § 3 k.p.a.). W myśl art. 238 § 1 k.p.a. zawiadomienie o sposobie załatwienia skargi powinno zawierać: oznaczenie organu, od którego pochodzi, wskazanie, w jaki sposób skarga została załatwiona, oraz podpis z podaniem imienia, nazwiska i stanowiska służbowego osoby upoważnionej do załatwienia skargi. Zawiadomienie o odmownym załatwianiu skargi powinno zawierać ponadto uzasadnienie faktyczne i prawne. W orzecznictwie i literaturze ugruntowane jest stanowisko, iż zawiadomienie o załatwieniu skargi nie daje podstaw do wniesienia skargi do sądu administracyjnego na jego niezgodność z prawem, nie jest ono bowiem innym niż decyzje i postanowienia aktem lub czynnością z zakresu administracji publicznej, dotyczącym uprawnień lub obowiązków wynikających z przepisów prawa, o których mowa w art. 3 § 2 pkt 4 p.p.s.a. (por. G. Łaszczyca, Cz. Martysz, A. Matan, Kodeks postępowania administracyjnego. Komentarz, t. II, Zakamycze 2005, s. 544-545 oraz J. Borkowski, w: B. Adamiak, J. Borkowski, Kodeks postępowania administracyjnego. Komentarz 8 wyd. Warszawa 2006, s. 856, postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 14 września 2005 r., IV SAB/Wa 80/05, Lex nr 205439).

Zaznaczyć trzeba, że tryb "ogólnoskargowy" przewidziany w dziale VIII k.p.a. jest samodzielnym, jednoinstancyjnym postępowaniem o charakterze uproszczonym, które kończy się zawiadomieniem o sposobie załatwienia skargi. Tym samym ocena prawidłowości prowadzenia postępowania skargowego nie podlega kognicji sądów administracyjnych (postanowienie NSA z 9 grudnia 1999r., III SAB 7/99 opubl. ONSA 2001, nr 1, póz. 27).

ok zrozumialem !
Zeby zachowac wszystkie opcje i z pwodu, ze nie wydaje sie decyzji po zaskarzeniu do sadu trzeba skarzyc na nieprzekazanie akt sadowi . Jezeli cos zle zrozumialem to prosze popraw mnie.
Zycze przy tej okazji smacznego jajka i mokrego dyngus
sTACH

jeśli złożyło się skargę do WSA za pośrednictwem organu, a organ ten nie przekazał akt do WSA w terminie 30 dni, to

stach12 napisał:
trzeba skarzyc na nieprzekazanie akt sadowi

czyli wnieść do WSA o ukaranie organu grzywną

Juz raz to przerabiałem i urząd odwołał się do NSA
czekam na decyzje

Powrót