System dozoru elektronicznego część IV

• Autor wątku Autor wątku bartekewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mdc88 ile kolega czekal od zlozenia wnosku do teraz zalozenia opaski ??

dziekuje za informacje u mnie minaj juz miesiac i czekam dlatego pytam Pozdrawiam

Witam

Nie . Nie "pika" przynajmniej u mnie był spokój .

Pozdrawiam
max

lysykrzysiek napisał:
mdc88 ile kolega czekal od zlozenia wnosku do teraz zalozenia opaski ??

Ja czekałem od 27 lutego(złożenie wniosku) do 4 kwietnia 2014r(posiedzenie sądu -pozytywne) i 8 kwietnia założenie opaski - teraz 8/08/2014 koniec kary już dzwonili że w piątek 7:30 - 11:00 będzie zdjęcie.

Pozdrawiam
Max

Witam, mam otóż takie pytanie z czystej ciekawosci. Mam dozor elektroniczny za posiadanie malej ilosci marihuany i drugi wyrok w zawieszeniu za ten sam czyn. Jakbym zapalil marihuany i wyszlo by to na testach to zdejma mi ten dozor? Z tego co wiem samo palenie jest legalne ale posiadanie nie, i nie wiem jak to jest. Wiem ze moga przyjsc do mnie do domu zrobic mi test na trzezwosc i narkotyki czego bym sie spodziewal ze wzgledu na czyn za ktory dostalem wyrok, niech ktos mi wyttlumaczy jak to wyglada. dziekuje.

Wygląda to tak, że nie wolno łamać prawa, a narkotyki szkodzą zdrowiu, a na tym forum nie pomaga się tym, co chcą przechytrzyć prawo.

To zależy od tego czy Sąd udzielając Ci dozoru elektronicznego nałożył na Ciebie obowiązki powstrzymywania się od zażywania narkotyków czy spożywania alkoholu.
Jeżeli nie masz takich obowiązków to Sąd nie może uchylić Ci dozoru za to że zapalisz marihuanę czy spożyjesz alkohol.

Ja chcę się poprostu dowiedzieć jak to wygląda. Nie dostałem żadnych obowiązków od sądu, miałem dołączone dokumenty o mojej pracy i szkole na wolności dołączone do wniosku o SDE gdy przebywałem w ZK, pracę wykonuję w domu przy komputerze a szkołę kończę zaocznie. Sąd udzielił mi wyjść od pon. do pt. w godzinach 7.00-17.00. Gdybym chciał zapalić marihuane to bym to zrobił i próbował się z tym kryć a ja poprostu chcę się dowiedzieć jak to wygląda od strony prawnej żeby zaspokoić własną ciekawość.

A ja się chce dowiedziec czy jest mozliwosc po jakims czasie zamiany dozoru na cos "lzejszego" typu jakies prace spoleczne etc ?

po odbyciu połowy katy łącznie z okresem odbytym w ZK można się ubiegać o warunkowe zwolnienie z reszty kary. Pozostaje wtedy już tylko nadzór kuratora.

czy jest mozliwosc po jakims czasie zamiany dozoru na cos "lzejszego" typu jakies prace spoleczne etc ?
Kpisz sobie? SDE to odbywanie kary a nie koncert zyczeń.
po odbyciu połowy katy łącznie z okresem odbytym w ZK można się ubiegać o warunkowe zwolnienie z reszty kary. Pozostaje wtedy już tylko nadzór kuratora.
A skąd wiesz jaką karę odbywa pytający - a jeśli jest to kara zastępcza? Nawiasem mówiąc to "nadzór" dotyczy osób nieletnich, wobec dorosłych Sąd orzeka dozór kuratora.

mnow8 napisał:
Kpisz sobie? SDE to odbywanie kary a nie koncert zyczeń.
A skąd wiesz jaką karę odbywa pytający - a jeśli jest to kara zastępcza? Nawiasem mówiąc to "nadzór" dotyczy osób nieletnich, wobec dorosłych Sąd orzeka dozór kuratora.

Kpie sobie ? Zapytalem czy jest mozliwosc zmiany no po czasie. Odbywam akutalnie kare w SDE. To nie jest kara zastępcza. Czy naprawde jest tak trudno odpowiedziec na proste pytanie w tym kraju ? :)

Czy naprawde jest tak trudno odpowiedziec na proste pytanie w tym kraju ?
Skoro odbywasz karę w SDE to otrzymałeś od Sądu lub kuratora stosowne pouczenie dla odbywających taką karę - czy tak trudno je przeczytać? Wtedy wiedziałbyś o możliwości, o której napisał użytkownik Michał_Miller. Ale Ci odpowiem - nie ma możliwości zamiany kary odbywanej w SDE na "prace społeczne", alternatywą jest jedynie odbycie jej w ZK.

No tyle sympatii człowieku od Ciebie bije ... dziekuje bardzo za odpowiedz.

Sąd ustalił mi godziny wyjscia 6:30-18:00 celem pracy, wiedzac ze pracuje " na czarno". A dzisiaj Pani kurator mi mowi ze albo zalatwie sobie umowe, ale mi cofnie te godziny ? O co chodzi ? Przeciez codziennie jezdze do pracy pracuje wracam nie spozniam sie to czemu sie czepia ?

Ale to ja mam teraz cos udowadniac ?! Sad udzielil mi czasu na TĄ własnie prace. Wiec dlaczego musze teraz cos ZNOWU udowadniac ?!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót