System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Innego wyjścia nie ma ;-)
Dzięki za odpowiedzi

Ptasior napisał:
Myślę, że rozprawa zostanie odroczona, bo przecież Twój przyjaciel nie stawi się w sądzie. Posiedzenie odbędzie się w AŚ i wtedy Twój przyjaciel będzie w nim uczestniczył.

Pytanie tylko właśnie dlaczego nie mogą go do tego Sądu dowieź na tą rozprawę

kasia_milka napisał:
Witam. Nie wiem za bardzo gdzie o to zapytac wiec pisze tutaj. Mój przyjaciel został aresztowany na pół roku ale wczesniej było mówione, ze moze miec zamiast odsiedzenia wyroku nadzór elektroniczny. Nawet byli u niego w domu sprawdzać zasięg i pokazać jak działa urządzenie. Rozprawa w tej sprawie ma sie odbyć 13.01.2017r a aresztowany i przewieziony do zakładu karnego został juz w sobote 07.01.2017 i jak się dowiedział ta rozprawa 13. 01 ma odbyć się bez jego obecności. Czy to może oznaczać, że jednak nie dostanie tego dozoru tytlko bedzie musiał odsiedzieć te pół roku?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź

Witam, właśnie dziś się dowiedziałam, że sprawa ta się nie odbędzie i wogóle chcieli mojego przyjaciela przewiezc do zakładu karnego do Tarnowa, ale wstrzymali przewóz bo była prosba o widzenie i byli dziś u niego jego Ojciec i brat i im właśnie powiedział, że jutro sprawa się nie odbedzie. Juz kompletnie nic z tego nie rozumiem :-(
O co w tym chodzi???

Ostatnia edycja:
Tak jak pisalem wczesniej:
biezanow_123 napisał:
Posiedzenie Sądu w przedmiocie wniosku Pani przyjaciela odbędzie się w Zakładzie karnym i Pani przyjaciel powinien wziąć w nim udział. Niech dopyta wychowawcy o szczegóły
Musi czekac na nowy termin

Sprawa się nie odbędzie, bo Twój przyjaciel nie ma jak się na nią stawić, bo został osadzony w AŚ. Jeśli go nie przetransportują to posiedzenie w jego sprawie odbędzie się w AŚ i wtedy Twój przyjaciel będzie w nim uczestniczył. Jeśli jednak, go przewiozą do innej jednostki (a tak prawdopodobnie będzie, bo przypuszczam, że ma podgrupę półotwartą) to wniosek o odbycie kary w SDE zostanie przesłany do Sądu Penitencjarnego w którego okręgu Twój przyjaciel będzie odbywał karę (w przypadku Tarnowa będzie to tamtejszy Sąd Okręgowy). Tak, że troszkę to może potrwać więc trzeba uzbroić się w cierpliwość :roll:

No i sprawa się nie odbyła, miałeś Ptasior racje, została odroczona ale nie wiadomo kiedy będzie, niby do końca miesiąca będą chcieli żeby się odbyła, no i ma być ona w zakładzie karnym. A czy dostanie ten dozór to nie wiadomo :-( chociaż z tego co mówił adwokat mojego przyjaciela wszystko było pozytywnie rozpatrzone więc nie rozumiem czemu to musi tyle trwać i boje się, że mimo wszystko może nie dostać tego dozoru. A jego Adwokat był zdziwiony, że jego klient został aresztowany bez wcześniejszego zawiadomienia...

kasia_milka napisał:
A jego Adwokat był zdziwiony, że jego klient został aresztowany bez wcześniejszego zawiadomienia...
Może nie odebrał wezwania do odbycia kary?
kasia_milka napisał:
niby do końca miesiąca będą chcieli żeby się odbyła
Kto będzie chciał?
kasia_milka napisał:
A czy dostanie ten dozór to nie wiadomo chociaż z tego co mówił adwokat mojego przyjaciela wszystko było pozytywnie rozpatrzone więc nie rozumiem czemu to musi tyle trwać i boje się, że mimo wszystko może nie dostać tego dozoru.
No nie wiadomo czy dostanie. Wszystko zależy od sądu. Nie trwało by tyle gdyby Twój przyjaciel nie został "zamknięty" i dziś wszystko by się wyjaśniło. Nie znamy Waszej sytuacji więc trudno powiedzieć jakie są szanse (choć przeważnie zawsze jest 50/50).

Ptasior napisał:
Może nie odebrał wezwania do odbycia kary?

Zawsze ktoś był w domu i jego Mama mówiła, że nic nie przyszło.

Ptasior napisał:
Kto będzie chciał?

Dziś sędzia tak powiedział adwokatowi, że jeszcze w tym miesiącu powinna odbyć się sprawa w AŚ. W ogóle to przyjaciel wiedział już wczoraj, że dziś sprawa się nie odbędzie tylko później w AŚ, ale nie wiadomo kiedy.

Ptasior napisał:
No nie wiadomo czy dostanie. Wszystko zależy od sądu. Nie trwało by tyle gdyby Twój przyjaciel nie został "zamknięty" i dziś wszystko by się wyjaśniło. Nie znamy Waszej sytuacji więc trudno powiedzieć jakie są szanse (choć przeważnie zawsze jest 50/50).

No właśnie nikt nie przewidział, że zostanie "zamknięty" i byliśmy nastawieni, że dziś się normalnie sprawa odbędzie i dostanie dozór i będzie ok, zwłaszcza, że wszystko wskazywało na to, że tak będzie gdy robili pomiary itd.

Mam złe przeczucia, że się nie uda... :-(
ale dzięki i dam znać

Witam
Dopiero sie zarejestrowałam na tym forum i mam problem z zalozeniem nowego watku pomoze ktoś? :)
mam kilka pytan dotyczących dozoru elektronicznego (mój partner odbywa wlasnie tak kare)

Agnieszka199 napisał:
Witam
Dopiero sie zarejestrowałam na tym forum i mam problem z zalozeniem nowego watku pomoze ktoś? :)
mam kilka pytan dotyczących dozoru elektronicznego (mój partner odbywa wlasnie tak kare)
Słuchamy...

System dozoru elektronicznego-skrócenie kary

Witajcie.

Jakiś czas temu opuściłem ZK biorąc na wokandzie dozór elektroniczny.
Podmiot dozorujący zamontował mi cały osprzęt dopiero po 3 dniach od opuszczenia ZK, jednocześnie wydłużając wyrok o te 3 dni. Jednakże przez te 3 dni nie ruszałem się z domu, myśląc że nie mogę, i czekałem cierpliwie aż zjawią się u mnie. Moje pytanie brzmi, czy z tego tytułu, mogę wystąpić z wnioskiem, o to, żeby skrócili mi dozór o te 3 dni?

Ja mam takie pytanie : konkubent mojej podopiecznej odbywa od 3 miesięcy karę pozbawienia wolności za oszustwo w wymiarze 1 roku i 6 miesięcy . Wyrok ten został odwieszony ponieważ nie naprawił on obowiązku naprawienia szkody . Odbywa tylko ten jeden wyrok , innych nie miał i nie toczy się przeciwko niemu żadne inne postępowanie . Wiem , że co do zasady w systemie elektronicznym odbywa się kary kary do jednego roku pozbawienia wolności . Ale czy w tej sytuacji ten pan po przesiedzeniu w więzieniu 6 miesięcy pozbawienia wolności będzie się mógł starać o to żeby pozostały rok kary odbywał w systemie dozoru elektronicznego ?

Po przesiedzeniu 9 miesiecy moze sie starac o wpz bo na sde niema szans

RE: System dozoru elektronicznego-skrócenie kary

Nic Ci nie wydłużono - przepisy mówią wyraźnie, że okres od opuszczenia ZK do rozpoczęcia odbywania kary w sde jest przerwą w wykonaniu kary. Także wszystko zgodnie z procedurą, taki wniosek nic Ci nie da.

RE: System dozoru elektronicznego-skrócenie kary

Tylko że nikt mnie o tym nie poinformował a ja nie jestem prawnikiem aby znać przepisy prawda?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót