System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy można zmienić pracę wykonywana w ramach prac społecznych na inną?

Jak dostaniesz zgode instytucji, ktora Cie tam poslala, to pewnie tak.

Łysy100 napisał:
Czy można zmienić pracę wykonywana w ramach prac społecznych na inną?

tolip napisał:
W tygodniu przeznaczone na prace zarobkową.

Jeśli masz w postanowieniu napisane, że możesz wychodzić do pracy to wychodzisz do pracy i tyle. Jeśli masz napisane, że czas wolny to robisz co chcesz. Nie daj się wprowadzić w błąd, że jak masz czas na pracę to możesz iść do fryzjera. No chyba, że jesteś barberem i tam właśnie pracujesz.

Witam.
Dzisiaj dostalem telefon z centrali sde z pytaniem czy w najblizszy piatek moge byc wczesniej w domu niz mam "wychodne". Odpowiedzialem ze jak najbardziej, niech mi tylko powiedza o ktorej mam byc to bede. Umowilismy sie na konkretna godzine i pytam o co chodzi. Pani odpowiedziala ze o wymiane urzadzenia. Pytam czy bateria w nadajniku sie juz wyczerpuje a ona mowi ze nie, ale ze musza mi wymienic cale urzadzadzenie na nowszy model bo dostali nowe sprzety i musza u kazdego wymienic.
Ktos z Was dostal podobny telefon a moze jest juz ktos po wymianie na nowszy model?
Pozdrawiam

Jesli sa nowe sprzety, to pewnie beda wymieniac sukcesywnie wszystkim. Przyjada i wymienia i po klopocie.

Z naszych klientow nikt jeszcze nie mial takiego telefonu, a przynajmniec nic nam na ten temat ne mowil.

Napisz potem czym sie rozni to nowe urzadzenie i moze dolacz zdjecie.

Fish_bb napisał:
Witam.
Dzisiaj dostalem telefon z centrali sde z pytaniem czy w najblizszy piatek moge byc wczesniej w domu niz mam "wychodne". Odpowiedzialem ze jak najbardziej, niech mi tylko powiedza o ktorej mam byc to bede. Umowilismy sie na konkretna godzine i pytam o co chodzi. Pani odpowiedziala ze o wymiane urzadzenia. Pytam czy bateria w nadajniku sie juz wyczerpuje a ona mowi ze nie, ale ze musza mi wymienic cale urzadzadzenie na nowszy model bo dostali nowe sprzety i musza u kazdego wymienic.
Ktos z Was dostal podobny telefon a moze jest juz ktos po wymianie na nowszy model?
Pozdrawiam

Jasne, dam znac w piatek pod wieczor czy faktycznie jest to wymiana na nowy model czy Pani w centrali cos pomylila. Jezeli faktycznie wymiana na nowy to postaram sie dopytac o roznice i wrzuce zdjecia.

Mi niedawno zamontowano urządzenie i wlasnie funkcjonariusze SW mowili, ze przechodzą na nowe modele.
W moim przypadku wykorzystali nowy i powiedzieli, ze moga byc problemy z lacznoscia ze wzgledu na te innowacje, jednak na ten moment nic takiego nie mialo miejsca.

tolip napisał:
Mi niedawno zamontowano urządzenie i wlasnie funkcjonariusze SW mowili, ze przechodzą na nowe modele.
W moim przypadku wykorzystali nowy i powiedzieli, ze moga byc problemy z lacznoscia ze wzgledu na te innowacje, jednak na ten moment nic takiego nie mialo miejsca.

Pytanie czy chodzilo im o problemy z łącznością na lini odbiornik-centrala sde czy odbiornik-nadajnik na nodze.
Mam nadzieje ze nowy sprzet bedzie mial dobry zasieg wewnatrz budynku- u siebie mam dom 2 pietra + parter- kazde pietro po okolo 95m2 i na obecnym sprzecie mam zasieg wszedzie oprocz jednego gospodarczego pomieszczenia na parterze.

Tak, sprzęt jest wymieniany. W nowym jest np. dużo lepsza słyszalność w czasie rozmowy przez urządzenie monitorujące.

Witam. Mam pytanie mianowicie dostałem wyrok rok na pięć za jazde pod wpływem w 2013 roku był to mój jedyny wybryk wyjechałem za granicę i rok temu dostałem ena w maju zjeżdżam do polski na ten rok jakie mam szansę na sde zaznaczę ze nigdy nie byłem karany założyłem rodzinę.

Jak masz ENA, to moga Cie zatrzymac w kazdej chwili. Na kazdym lotnisku w EU, podczas rutynowej kontroli jak jedziesz autem, itp.

A wystapiles juz o SDE chociaz wiesz, ze potrzebny tez jest wywiad kuratora z Toba? Jak sie pojawisz na spotkaniu z kurotorem, to moga Cie od razu zatrzymac do odbycia kary.

Idz do adwokata i powiedz mu jaka jest sytuacja. Niech napisze prosbe o wstrzymanie wykonania kary na czas rozpatrywania SDE. Jak sie do tego ustosunkuje Sad poprzez Twoja ucieczke z kraju, to juz nie wiemy.

Zycze jednak powodzenia, a dobry prawnik moze zdzialac cuda.

Ja juz jestem rok na sde w uk I teraz czekam tylko na transport do polski. Mam adwokata który będzie mi pisał pismo o sde w pl tylko chciałem wiedzieć jakie są moje szanse

To skoro jestes na SDE w UK, to dlaczego nie starasz sie o wykonanie wyroku w UK i dokonczenie tego na SDE w UK? Czy to nie byloby lepsze dla Ciebie rozwiazanie? Normalnie praca i wszystko, rodzina obok ciebie. A zcas wyroku i tak Ci juz leci skoro masz SDE w UK na ten wyrok. Porozmawiaj z adwokatem czy tak nie mozna zrobic?

A szanse zawsze sa. Tak jak mowilem, wszystko zalezy od Sedziego. Tutaj nikt Ci nie powie jednoznacznie tak czy nie. Wyroki niekiedy sa tak rozne i zaskakujace, ze trudno je przewidziec.

Nie mogę odbyc tu kary ponieważ uk wyszła z Unii Europejskiej. Ciekawe czy jeżeli chociaz napisze pismo do sądu w Polsce o zaliczenie sde z uk czy chociaż cos zalicza

Teraz dopytalem kolege, ktory sie w tym specjalizuje i takich sprawach. Mam zle wiesci i wyglada to tak:

Kara odbywa poza Polska, ale w zakladzie karnych dolicza sie do wykonanej kary, pod warunkiem, ze jest potwierdzenie tego z Sadu. Z tym nie bedzie problemu, bo jak ktos siedzi w wiezieniu za granica, to taki dokument dostanie i polski Sad tylko musi to zatwierdzic.

Inaczej jest w przypadku osob na SDE poza granicami Polski. W takim przypadku nie wlicza sie to do czasu odbytej kary, jesli wiec masz wszystko w SDE, to musisz byc w Polsce rok z ewentualna mozliwoscia wyjscia na przedterminowe warunkowe zwolnienie po polowie kary.

Uruchom juz teraz adwokata, zeby poskladal wnioski o SDE. Troche to trwa a jak trawisz do ZK, to czas czekasz na wokande. A tak moze uda sie wczesniej miec termin. Chociaz znajac polskie sady, to bedzie bardzo ciezko i moze sie zdarzyc, ze tradisz do ZK. Ale uruchom adwokata niech pisze wszystkie mozliwe pisma.

Zycze powodzenia,

Pytanie do osób odbywających już karę w SDE: jak wam działają nowe urządzenia? Ja od wymiany miałem już 3 wizyty techniczne (dwa razy wymiana bransoletki i raz całe urządzenie). Z informacji przekazanych przez SW problemy techniczne miga ciagle występować. Drugie pytanie: czy naruszenia wynikające z niesprawności sprzętu, a nie mojej ingerencji (jest to wyraźnie opisane w raportach z wizyt) moga mieć jakieś konsekwencje? Z góry dzięki za odpowiedzi

Odpowiadajac na pytanie numer 2:
Jesli naruszenie nie jest z Twojej winy i masz to potwierdzone na protokole naruszeniowym, to nie masz sie czym przejmowac. Zrob tylko kopie i daj ja kurator. Bedzie miala w systemie info, ze bylo naruszenie i jak zamiesci taki wpis, to nikogo to wiecej nie zainteresuje. Z tego powodu tez nie mozesz miec zadnych konsekwencji. Zalecam trzymanie oryginalow zawsze u siebie. Zawsze moze cos zginac w dokumentacji a jak masz potwierdzenie, to masz spokojna glowe. Naruszenia, ktore nie sa z Twojej winy i masz to potwierdzone, to nic ci nie grozi i zadne konsekwencje nie beda wyciagniete wobec Ciebie.

W zwiazku z pytaniem 1:
Nie mamy jeszcze zadnych informacji od osob, zeby im ro zle dzialalo Nawet nie wiem ile ma juz wymienione urzadzenia.

martin-USA napisał:
Odpowiadajac na pytanie numer 2:
Jesli naruszenie nie jest z Twojej winy i masz to potwierdzone na protokole naruszeniowym, to nie masz sie czym przejmowac. Zrob tylko kopie i daj ja kurator. Bedzie miala w systemie info, ze bylo naruszenie i jak zamiesci taki wpis, to nikogo to wiecej nie zainteresuje. Z tego powodu tez nie mozesz miec zadnych konsekwencji. Zalecam trzymanie oryginalow zawsze u siebie. Zawsze moze cos zginac w dokumentacji a jak masz potwierdzenie, to masz spokojna glowe. Naruszenia, ktore nie sa z Twojej winy i masz to potwierdzone, to nic ci nie grozi i zadne konsekwencje nie beda wyciagniete wobec Ciebie.

W zwiazku z pytaniem 1:
Nie mamy jeszcze zadnych informacji od osob, zeby im ro zle dzialalo Nawet nie wiem ile ma juz wymienione urzadzenia.
Dzięki za szybka i rzeczowa odpowiedz

U mnie wymieniali urządzenie monitorujące z niedzieli na poniedziałek i przyjechali o godz. 23 bez zapowiedzi kiedy już z narzeczoną twardo spaliśmy.

Sąd odmówili mi WPZ i składałem zażalenie przez adwokata w Warszawie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia jeżeli chodzi o WPZ.

Ostatnia edycja:
Z doswiadczenia to szanse na WPZ sa o wiele mniejsze na apelacji niz na pierwszym posiedzeniu.

Niestety godziny ich przyjazdu sa rozne. Przewaznie dzwonili do naszych klientow jak jechali do nich i potwierdzali godzine lub przedzial czasowy.

A warto isc na WPZ z SDE? Konczysz i masz spokoj i nie musisz przez conajmniej 2 lata meczyc sie z kuratorem. To SDE to nie jest az taka uciazliwosc i jak dobrze to sie zaplanuje i ustawi, to mozna przezyc. A kazdy wie najlepiej. My nie zawsze polecamy naszym klientom WPZ z SDE, co innego z ZK. Zawsze pokazujemy naszym klientom plusy i minusy kazdego rozwiazania.

Powrót