SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
makustunt napisał:
Za zły dzień mam chodzić głodny przez 2 miesiące !!??

Im szybciej zrozumiesz, że chodzisz głodny dlatego, że między innymi popełniłeś przestępstwo i odbywasz KARĘ POZBAWIENIA WOLNOŚCI tym lepiej dla Ciebie.

w taki razie po co jest to WPZ jak człowiek odsiedział 1/2 bądź 2/3 kary i ma zawchowanie i inne opinie wzorowe i nie przyznaja warunkowego...to kim trzeba być aby uzyskac warunkowe albo kogo trzeba znac???

Witam
Z góry przepraszam jeśli w złym wątku ale mam pytanie
-jesli mąż ma w harmonogramie (odbywa karę w SDE) pracę od poniedziałku do piątku od 6.50 do 17.10 sobote do 15.10 niedziele musi być w domu a jeśli w czwartek wypada święto to co wtedy czy może w tych godzinach wyjść?
Proszę o odpowiedź

Co Ty Finister gadasz... jak jest świeto to może w tych godzinach robić co chce.

Adeooo napisał:
Co Ty Finister gadasz... jak jest świeto to może w tych godzinach robić co chce.

Oczywiście, jeśli sąd tak określił w postanowieniu. Jeśli natomiast postanowienie brzmi, że jest to czas na pracę, to może wtedy wychodzić tylko w celu jej wykonywania. Inaczej złamie warunki SDE i może trafić do ZK. Wybór należy do skazanego.

W postanowieniu pisze:
Na podstawie art.10 w/w ustawy określić przedział czasu w ciągu doby i poszczególnych dniach tygodnia w których skazany ma prawo oddalić się z miejsca stałego pobytu:
a.od poniedziałku do piątku w godzinach od 6min50 do godz 17min10 w celu świadczenia pracy oraz dokonania niezbędnych zakupów
b.w soboty w godzinach od 6min50 do godz.15min10 w celu świadczenia pracy
Czyli jeśli ma napisane że i do pracy a jest święto to czy idąc na tzw fuchę nie będzie problemu?

selena7534 napisał:
Czyli jeśli ma napisane że i do pracy a jest święto to czy idąc na tzw fuchę nie będzie problemu?

Jeśli w razie potrzeby będzie w stanie udokumentować, że był w tym dniu w pracy, to problemu nie powinno być żadnego. W systemie widać, czy w danym dniu skazany wyszedł z domu, o której godzinie i ile go nie było. W każdej chwili sąd/kurator mogą chcieć sprawdzić, czy skazany w danym dniu rzeczywiście był w pracy.

Finister napisał:
Oczywiście, jeśli sąd tak określił w postanowieniu. Jeśli natomiast postanowienie brzmi, że jest to czas na pracę, to może wtedy wychodzić tylko w celu jej wykonywania. Inaczej złamie warunki SDE i może trafić do ZK. Wybór należy do skazanego.

Finister zgadzam się z Tobą w 100% lecz ten system do końca nie jest aż tak kontrolowany by sprawdzać ponad 4 tysiace skazanych czy w dniu swiatecznym jeśli przypada np w czwartek , skazany pracował czy nie...Jak widac daleko jeszcze do spójności systemu.

To prawda. Wszystkich nie, ale wyrywkowo owszem. Nigdy nie wiesz czy nie padnie akurat na Ciebie. Moim zdaniem po prostu nie warto ryzykować. Zrobienie sobie przyjemności i wyrwanie się np. na trzy godziny do parku nie jest warte ceny jaką można za to zapłacić. Osoby pracujące przy obsłudze systemu - pracownicy Centrali Monitorowania, Upoważnionego Podmiotu Dozorującego, kuratorzy, sędziowie też zdają sobie sprawę z niedostatków systemu, nawet lepiej niż skazani i podejmują działania, żeby temu przeciwdziałać. Tym samym 4000 osób się upiecze, a tej 4001 już nie. Dlatego ja polecam ścisłe stosowanie się do zasad, żeby potem nie było pytań w stylu - co robić sąd chce mi uchylić SDE... ;)
Pozdrawiam

Witam, posiedzenie w sprawie WPZ ustalono mi na 5 września czyli 6 tygodni od wysłania wniosku, obecność obowiązkowa a mam 100km do Sądu, czy orientuje się ktoś jak to wtedy wygląda?

To że obecność jest obowiązkowa a musze dojechać ok 100km do Sądu, czy kurator mi da wolnego coś więcej czasu?

Witam, sąd udzielił mi warunkowego i kurator na dwa lata...

ja mialem kare zastepcza aresztu 230 dni za nie odrobione prace na cele spoleczne. odsiedzialem 2 miesiace w zk a teraz juz od 3 miesiecy jestem w SDE. czy moge sie ubiegac o warunkowe? kurator mi cos o tym wspominal ze tak ale nie warto bo ma sie kuratora ale z tego co czytalem tutaj w postach jak mam kare zastepcza to nie moge wiec jak to tak naprawde jest?

Powrót