Witam
Otrzymałem postanowienie wojewody gdzie na podstawie art 65par1kpa przekazuje zgodnie z właściwością do Samorządowego Kolegium odwoławczego moje zażalenie na postanowienie starosty który sprawę przekazał do PINB. Gdzie starosta postanowieniem sprawę przekazał do PINB a w podstawie prawnej przywołano art 65par1kpa i w pouczeniu jako organ odwoławczy wskazano mi Wojewodę. Oczywiście z zachowanym terminem złożyłem zażalenie zgodnie z pouczeniem. Wojewoda w uzasadnieniu pisze ,że w podstawie prawnej zaskarżonego postanowienia przywołano art 65par1kpa i zgodnie z jego treścią ,jeżeli organ administracji publicznej , do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie , niezwłocznie przekazuje je do organu właściwego.Przekazanie sprawy do organu właściwego następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie. stosownie do art 127par2 w związku z art 144 kpa właściwym do rozpatrzenia zażalenia jest organ administracji publicznej wyższego stopnia , chyba że ustawa przewiduje inny organ odwoławczy.Ponieważ przepis art 65par1 kpa nie wskazuje żadnego organu odwoławczego , zastosowanie znajdować będzie reguła wyrażona w art 17pkt 1 kpa , zgodnie z którą organami wyższego stopnia w stosunku do organów jednostek samorządu terytorialnego są samorządowe kolegia odwoławcze, chyba że ustawy szczególne stanowią inaczej.Równocześnie , zgodnie z przepisem art 1ust1 ustawy z dnia 12.października 1994r o samorządowych kolegiach odwoławczych itd.samorządowe kolegia odwoławcze są organami wyższego stopnia, w rozumieniu przepisów ustawy KPA i ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r Ordynacja Podatkowa itd, w indywidualnych sprawach z zakresu administracji publicznej należących do właściwości jednostek samorządu terytorialnego , jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej.
Dalej piszą... Jak podkreśla się w orzecznictwie sądowym (postanowienie naczelnego sądu administracyjnego w Warszawie z dnia 17.marca 2006 syg.II OW99/05 niepubl.przekazanie postanowieniem podania do innego organu w trybie art 65par1kpa jest czynnością procesową, a nie rozstrzygnięciem o istocie sprawy, w związku z tym właściwość organu, do którego należy złożyć zażalenie na powyższe postanowienie , wynika z przepisów ustawy KPA , a nie z przepisów prawa materialnego.Charakter sprawy , której dotyczy podanie , pozostaje w związku z tym bez znaczenia dla ustalenia organu właściwego do rozpatrzenia zażalenia na postanowienie w przedmiocie przekazania podania.
Mając przedstawioną wyżej argumentację na względzie , Wojewoda obowiązany był przekazać zażalenie do właściwego miejscowo SKO.Na powyższe postanowienie służy stroną wniesienie zażalenia w terminie 7 dni do MSWiA za pośrednictwem Wojewody.
Nie wiem co mam myśleć o tym. Ale jeśli nawet to określenie niezwłoczne przekazanie sprawy do innego organu w ich przypadku jest daleko nie na miejscu. Gdyż czekałem prawie 3 miechy na to postanowienie. Po drugie w pouczeniu miałem wyraźnie napisane do kogo i w jakim terminie mam się odwołać.
Poniżej kolejne postanowienie , gdzie wojewoda pisze że:
Na podstawie art 37par1 kpa z dnia 14 marca 1960r z późniejszymi zmianami postanawia nie uwzględniać zażalenia na niezałatwienie przez starostę powyższego wniosku.
W uzasadnieniu pisze decyzją taką i taką starosta zatwierdził projekt budowlany i udzielił inwestorowi pozwolenia na budowę.Od decyzji tej odwołali się państwo ..... moja sąsiadka, gdzie wojewoda stwierdził niedopuszczalność odwołania.Postanowienie to zostało uchylone wyrokiem WSA.W wyniku rozpatrzenia wyżej wymienionego odwołania, decyzją ....wojewoda uchylił decyzję starosty o pozwoleniu na budowę i przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia przez organ pierwszej instancji. Dnia 19.marca 2010r wpłynęły zażalenia moje i sąsiadki do wojewody na niezałatwienie przez starostę w ustawowym terminie wniosku inwestora o pozwolenie na budowę.Wobec powyższego tutejszy organ zwrócił się do starosty o przesłanie akt sprawy. Dnia 20kwietnia 2010r do wojewody wpłynęło pismo starosty przesyłające decyzję tego organu umarzającą postępowanie tego organu w sprawie o pozwolenie na budowę, oraz skarżące te decyzję odwołania moje i sąsiadki.Dnia 10.maja 2010r wpłynęły akta sprawy ze starostwa do wojewody. Dalej wojewoda pisze zgodnie z art 35par 1i 3 kpa organy administracji publicznej obowiązane są załatwić sprawy bez zbędnej zwłoki , przy czym załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej- nie poźniej niż w ciągu dwóch miesięcy.Stosownie do art 36kpa o każdym przypadku nie załatwienia sprawy w terminie określonym w art 35 organ administracji pub.obowiązany jest zawiadomić strony podając przyczyny zwłoki i podając nowy termin załatwienia sprawy. Przepis art 37par1i par2 cyt. powyżej ustawy stanowi, że na niezałatwienie sprawy w terminie określonym w art 35 lub ustalonym w myśl art 36 tej ustawy , stronie służy zażalenie do organu adminis.pub. wyższego stopnia , który , uznając zażalenie za uzasadnione, wyznacza dodatkowy termin załatwienia sprawy. Ponieważ wspomnianą wyżej decyzję wojewody z dnia 30 grudnie 2009r uchylono decyzję starosty o pozwoleniu na budowę dla przedmiotowej inwestycji , w wykonaniu decyzji organu odwoławczego starosta zobowiązany był rozpatrzyć ponownie wniosek inwestora w tej sparwie -w terminie okreslonym w art 35 par3 kpa , liczonym od dnia otrzymania przez organ pierwszej instancji decyzji organu odwoławczego.Jak wynika z powyższego , w chwili składania zażąlenia na przewlekłość postępowania starosty w sprawie decyzji wojewody , którą uchylono w całości decyzję starosty zatwierdzającą projekt budowlany i udzielająca inwestorowi pozwolenia na budowę i przekazano sprawę sprawę do ponownego rozpatrzenia przez organ pierwszej instancji , zażalenie było uzasadnione, ale wobec wydania przez starostę decyzji z dnia 24 marca 2010r umarzającej postępowanie w przedmiotowej sprawie należy uznać , iż brak obecnie podstaw do nałożenia na organ pierwszej instancji obowiązku rozpatrzenia sprawy w innym , niż wynikający z przepisów ustawy KPA terminie. Mając powyższe na uwadze należy stwierdzić , iż zarzut pozostawiania starosty w bezczynności nie znajduje uzasadnienia w zgromadzonych aktach sprawy.
Ponadto otrzymałem jeszcze pismo od wojewody kierowane do PINBU
W związku z prowadzonym przez tutejszy organ postępowaniem odwoławczym od decyzji starosty z dnia 24.marca 2010r , którą umorzono postępowanie w sprawie pozwolenia na budowę stacji bazowej telefonii komórkowej w miejscowości itd jako bezprzedmiotowe , proszę o pilne udzielenie informacji , czy inwestor zgłosił zakończenie wyżej wymienionych robót budowlanych i czy zgłoszenie zostało przyjęte. Jednocześnie proszę o przesłanie kserokopii strony z Dziennika budowy, na której dokonano ostatnich wpisów, dokumentów , poświadczających przyjęcie zgłoszenia zakończenia robót budowlanych.
Przecież o takich sprawach to ja wiem już od 6 miesięcy toż to kpiny jakieś są.
Po drugie te dwa postanowienia oraz te pismo datowane są na 6 lipca 2010r notabene wydane z dużym opóźnieniem ponad 2miesiace.
Napiszcie co o tym sądzicie.
pozdr