Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam wszystkich.Mam pytanie i prosiłabym o szybką odpowiedz. Otóż mój narzeczony przebywa w zakładzie karnym od 10 grudnia 2010 koniec kary przypada mu na 12 czerwca 2012(po otrzymaniu wyroku łącznego-gdyż zostały mu zdjęte 4 miesiące). Ostatnią wokandę miał 21 grudnia 2011 i złożył od niej odwołanie.Czy po wejściu nowej ustawy będzie miał większą szansę że zostanie wcześniej wypuszczony?
Z góry dziękuję za odpowiedz.

Aglagla1988 napisał:
Czy po wejściu nowej ustawy będzie miał większą szansę że zostanie wcześniej wypuszczony?

Nie.
Nie pytam nawet o jaka ustawę chodzi - ale nie uchwalono nic, co skutkowałoby bardziej masowym przedterminowym zwalnianiem osób skazanych.

Pytam dlatego,że w zakładzie karnym w którym on przebywa chodzą plotki że ma wejść jakaś ustawa która pozwoli na szybsze wyjście do domu.A czy ktoś z was się orientuje czy jest coś takiego że osoba która posiada dwójkę dzieci ma większe szanse na warunkowe?bo taka plotka też krąży po zk.

Aglagla1988 napisał:
bo taka plotka też krąży po zk.

Najwiarygodniejsze "plotki" o zmianach w prawie znajdują się w serwisie Rządowego Centrum Legislacji...

Aglagla1988 napisał:
bo taka plotka też krąży po zk.

"Więzienne baśnie z tysiąca i jednej nocy na ręcznym spędzonej". Takie pomysły przychodzą do tych rozognionych głów, że aż przestałem się dziwić. Na beatyfikację Karola Wojtyły więzienne bramy miały otworem stanąć. I co? I nic.

Mój chłopak obecnie przebywa w zakładzie karnym(od 22.11.2011),gdzie odbywa karę jednego roku pozbawienia wolności ,ponieważ został mu odwieszony wyrok 1 roku pozbawienia wolności wydany w 2005 roku.A powodem odwieszenia było nie zastosowanie się do decyzji kuratora sadowego.Za zerwanie warunku uznaje się jego wyjazd do pracy bez zgody kuratora.
Mam pytanie.Jakie są realne szanse na wcześniejsze jego wyjście z ZK.Jakie można napisać podanie,kiedy i do kogo???Czy mozna pisać o ponowne zawieszenie kary lub zwolnienie warunkowe???Zupełnie się w tym prawie nie orientuje.Proszę pomóżcie mi ,bo jestem bezsilna:(

elusiak napisał:
Jakie są realne szanse na wcześniejsze jego wyjście z ZK.

A skąd my mamy wiedzieć - skoro nic nie wiemy o przestępcy, o jego czynie i o tym, jak funkcjonował po popełnieniu przestępstwa oraz za kratami.
Przeczytaj ten temat to może zrozumiesz, że to bardzo indywidualna sprawa.

A ponownie zawiesić się nie da.

Jak dlugo skazany moze czekac po komisji przedwokandowej na 1-wsza wokande? czy sa jakies min i max terminy oczekiwania?

Tylko male pytanko: czy dyrektor wystapil o wpz? Nie ma takiego terminu. Jedmi czekaja kilka dni a inni pare miesiecy.

Tak dyrektor wystapil o wpz,komisja przedwokandowa byla juz 14 .11.11. ,srednio odbywaja sie 3 wokandy w miesiacu a my dalej czekamy..... co mozna zrobic i do kogo napisac czy zadzwonic aby skrocic czas oczekiwania?skazany ma same wnioski nagrodowe,pracuje na wolnosci ,dobre sprawowanie.kara pozbawienia wolnosci 2 lata.

dusia74 napisał:
co mozna zrobic i do kogo napisac czy zadzwonic aby skrocic czas oczekiwania?

Do nikogo.
Podziękuj tym wszystkim, którzy wiedząc, że nie mają najmniejszych szans składają wnioski o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Którzy mimo postępowania za kratami dalej tak samo po trzech miesiącach znów składają wniosek.
Oczywiście - mają prawo. I dzięki temu tworzy się kolejka oczekujących na termin rozpatrzenia wniosku.

dusia74 napisał:
Tak dyrektor wystapil o wpz,komisja przedwokandowa byla juz 14 .11.11. ,srednio odbywaja sie 3 wokandy w miesiacu a my dalej czekamy..... co mozna zrobic i do kogo napisac czy zadzwonic aby skrocic czas oczekiwania?skazany ma same wnioski nagrodowe,pracuje na wolnosci ,dobre sprawowanie.kara pozbawienia wolnosci 2 lata.
może zadzwonić do sądu gdzie składany był wniosek, do wydziału penitencjarnego - na pewno numer jest u wychowawcy albo koordynatora ,jeśli nie to nie ma problemu znaleźć taki numer ,jeśli wie pod jaki sąd/wydział penitencjarny podlega (to zależy od miejsca gdzie odbywa karę)

(postu wyżej nie skomentuję bo znów zniknie cały wątek...ale myślałem ,że ten ustrój mamy już za sobą i poszedł w zapomnienie...)

jjacek napisał:
może zadzwonić do sądu gdzie składany był wniosek, do wydziału penitencjarnego

A w czym ta osoba jest "lepsza" od pozostałych skazanych oczekujących na rozpoznanie wniosku, że ma zostać potraktowana priorytetowo?

A czemu priorytetowo? Chce się może normalnie zapytać kiedy staje na wokandę a nie przyspieszyć rozpatrzenie wniosku.

Ptasior napisał:
A czemu priorytetowo? Chce się może normalnie zapytać kiedy staje na wokandę a nie przyspieszyć rozpatrzenie wniosku.

Przeczytałeś chociaż post osoby, która rozpoczęła dyskusję??

dusia74 napisał:
co mozna zrobic i do kogo napisac czy zadzwonic aby skrocic czas oczekiwania?

Panowie : forg i quest user- myslalam ,ze na tym forum mozna uzyskac pomoc.noo ale wy czepiacie sie dokladnie wszystkiego co nie jest napisane po waszej mysli.A ku waszej wiadomosci zle napisano nazwisko skazanego i dopiero dzis zostalo to sprostowane .Pewnie to tez wina skazanego?( a tak nawiasem mowiac -to mieszkajac ponad 20 lat poza granicami waszej sprawiedliwej Polski czasami mozna inaczej sie wyrazic niz powinno.

guest_user napisał:
A w czym ta osoba jest "lepsza" od pozostałych skazanych oczekujących na rozpoznanie wniosku, że ma zostać potraktowana priorytetowo?

nie masz pojęcia o czym mówisz ( nie tylko w tej dyskusji) a zabierasz głos nie wiem po co.
Może odpowiedz dlaczego ma czuć się gorsza? Każdy skazany oczekujący na "wokandę" ma takie prawo i zwykle zwykle z niego korzysta , niektórzy nie wiedzą o tym. Skoro ktoś zadaje pytanie na tym forum to można wnioskować ,że oczekuje odpowiedzi czy pomocy.

witam mam pytanie czy jeżeli dostałem już wezwanie do ZK , WYROK Z ROKU 2006,ART 178. wyrok ten był w 2010 roku odroczony na 6 mcy , i po raz drugi go nie odroczono , czy jest jeszcze sens gdzieś pisać????

A Ty chociaż wiesz co piszesz? Chyba nie. A ja napisałem:
Więc chyba jest to logiczne.
Panowie : forg i quest user- myslalam ,ze na tym forum mozna uzyskac pomoc.noo ale wy czepiacie sie dokladnie wszystkiego co nie jest napisane po waszej mysli.A ku waszej wiadomosci zle napisano nazwisko skazanego i dopiero dzis zostalo to sprostowane .Pewnie to tez wina skazanego?( a tak nawiasem mowiac -to mieszkajac ponad 20 lat poza granicami waszej sprawiedliwej Polski czasami mozna inaczej sie wyrazic niz powinno.
Brawo!!!
nie masz pojęcia o czym mówisz ( nie tylko w tej dyskusji) a zabierasz głos nie wiem po co.
Może odpowiedz dlaczego ma czuć się gorsza? Każdy skazany oczekujący na "wokandę" ma takie prawo i zwykle zwykle z niego korzysta , niektórzy nie wiedzą o tym. Skoro ktoś zadaje pytanie na tym forum to można wnioskować ,że oczekuje odpowiedzi czy pomocy.
I drugie brawo!!! Oczywiście że guest_user nie ma pojęcia o czym pisze. Razem z Panem forg niestety nie pomagają osobom zarejestrowanym na tym forum i tak jak napisała dusia74 czepiają się o wszystko co jest związane z życiowymi przejściami i podpierają się martwymi artykułami kodeksów które dają osadzonemu prawa i obowiązki. Ja myślę, że jak komuś przysługuje prawo do wpz to czemu ma z niego nie korzystać? Kuratorzy wnioskują o zarządzenie wykonania kary, bo mają do tego prawo, sądy te kary zarządzaja bo mają do tego prawo. A czy nie jest ważne jakie skazany prowadzi zycie na wolności, czy ma pracę, czy ma rodzinę i perspektywy na przyszłość? Po co? Artykuł kodeksu jest ważniejszy. Zamknąć i wypuścić na koniec kary. A może skazali go niewinnie, był w niodpowiednim miejscu w niodpowiednim czasie? Może chciał zarobić pieniądze aby utrzymać rodzinę i dlatego wyjechał? A teraz co? Zamknąć bo to bandzior a żona z dziećmi niech robi co chce. Może iść kraść to też ją zamkną a dzieci pódą do bidula. I wszyscy będą happy bo nie będą się musieli martwić o byt a nasze sprawiedliwe i bogate państwo ich utrzyma.
Mój chłopak obecnie przebywa w zakładzie karnym(od 22.11.2011),gdzie odbywa karę jednego roku pozbawienia wolności ,ponieważ został mu odwieszony wyrok 1 roku pozbawienia wolności wydany w 2005 roku.A powodem odwieszenia było nie zastosowanie się do decyzji kuratora sadowego.Za zerwanie warunku uznaje się jego wyjazd do pracy bez zgody kuratora.
Mam pytanie.Jakie są realne szanse na wcześniejsze jego wyjście z ZK.Jakie można napisać podanie,kiedy i do kogo???Czy mozna pisać o ponowne zawieszenie kary lub zwolnienie warunkowe???Zupełnie się w tym prawie nie orientuje.Proszę pomóżcie mi ,bo jestem bezsilna
Z wnioskiem o warunkowe przedterminowe zwolnienie Twój chłopak może wystąpić po odbyciu połowy kary. Z wnioskiem takim również może wystąpić Dyrektor danego ZK. Wszystko okaże się na penitencjarnej komisji przedwokandowej na którą stanie mniej więcej miesiąć przed terminem wpz. Jeśli Dyrektor wystąpi z takim wnioskiem to on już nic nie musi robić. Jeśli jednak nie powinien złożyć wniosek do wydziału penitencjarnego Sądu Okręgowego któremu podlega ZK w którym Twój chłopak przebywa. Wniosek taki jest płatny (nie pamiętam ile) ale można starać się o zwolnienie z tej opłaty. Nie wiem za co siedzi Twój facet i gdzie. Jak napiszesz to może powiem coś więcej jakie ma szanse na wcześniejsze wyjście (oczywiście jak coś będę wiedział o danym ZK i zwyczajach w nim panujących).
witam mam pytanie czy jeżeli dostałem już wezwanie do ZK , WYROK Z ROKU 2006,ART 178. wyrok ten był w 2010 roku odroczony na 6 mcy , i po raz drugi go nie odroczono , czy jest jeszcze sens gdzieś pisać????
Tylko odwołanie od decyzji Sądu I intancji a jak to nie pomoże to stawić się do ZK, grzecznie się zachowywać i starać o wpz. Jedno pytanie. Wyrok z 2006 a dopiero teraz wezwanie?

Ostatnia edycja:
jjacek napisał:
Każdy skazany oczekujący na "wokandę" ma takie prawo i zwykle zwykle z niego korzysta

Prawo do... czego? Żeby zadzwonić? Jasne że ma, może zadzwonić i usłyszeć... że przez telefon nie zostanie mu udzielona żadna informacja.

pawlik 1 napisał:

To co opisujesz, nie tyczy się warunkowego zwolnienia.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót