Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Odwołanie od decyzji sądu penitencjarnego nalezy kierować za pośrednictwem tegoz sądu do sądu apelacyjnego. Jeśli wniosek składał dyrektor to on powinien zaskarzyc decyzję. Jeśli skazany lub jego adwokat to któryś z nich.

Witam moje pytanie jest takie:
Mój narzeczony miał się wstawić 14listopada do Międzyrzecza, szukali go.
Wstawił się dobrowolnie 12stycznia. Przy spisywaniu protokołu na policji zadzwoniłam do niego a on mi powiedzał, że odsiadka jest na 3miesiące (wyrok prawomocny)- (3raz to samo ,prawko) czy mogą mu odwiesić te 2 poprzednie? jest też druga sprawa za kupno narkot. sprawa odbyła sie 15listopada (był na niej) wyrok odczytany został po jakimś tygodniu(dzwonił do sądu sie dowiedziec) i dostał 2miesiące z tym ,że na policji nic nie wiedzieli o tych 2miesiącach (bo wyrok prawdopodobnie nie prawomocny?) (3raz za to samo) czy mogą mu te 2 poprzednie odwiesić? czy poprostu z tych dwóch spraw mu po odwieszali dlatego dostał do odsiadki bo zrobił w pierwszym przypadku to 3raz i w drugim tez 3raz?? Prosze o szybka odpowiedz! Czy moze liczyc na zmniejszenie wyroku? czy musi odsiedziec od dechy do dechy???

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Olga222 napisał:
Witam moje pytanie jest takie:
Mój narzeczony miał się wstawić 14listopada do Międzyrzecza, szukali go.
Wstawił się dobrowolnie 12stycznia. Przy spisywaniu protokołu na policji zadzwoniłam do niego a on mi powiedzał, że odsiadka jest na 3miesiące (wyrok prawomocny)- (3raz to samo ,prawko) czy mogą mu odwiesić te 2 poprzednie? jest też druga sprawa za kupno narkot. sprawa odbyła sie 15listopada (był na niej) wyrok odczytany został po jakimś tygodniu(dzwonił do sądu sie dowiedziec) i dostał 2miesiące z tym ,że na policji nic nie wiedzieli o tych 2miesiącach (bo wyrok prawdopodobnie nie prawomocny?) (3raz za to samo) czy mogą mu te 2 poprzednie odwiesić? czy poprostu z tych dwóch spraw mu po odwieszali dlatego dostał do odsiadki bo zrobił w pierwszym przypadku to 3raz i w drugim tez 3raz?? Prosze o szybka odpowiedz! Czy moze liczyc na zmniejszenie wyroku? czy musi odsiedziec od dechy do dechy???
Przeanalizuj sobie jak to było, kiedy popełnił przestępstwa itd. Oczywiście może starać się o wyrok łączny i potem o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Jeśli wyroki nie podlegają łączeniu to o wpz może starać się po ustawowym terminie z sumy kar.
Art. 75. § 1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności.
§ 1a. Sąd zarządza wykonanie kary jeżeli skazany za przestępstwo popełnione z użyciem przemocy lub groźby bezprawnej wobec osoby najbliższej lub innej osoby małoletniej zamieszkujących wspólnie ze sprawcą w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, ponownie używając przemocy lub groźby bezprawnej wobec osoby najbliższej lub innej osoby małoletniej zamieszkujących wspólnie ze sprawcą.
§ 2. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.
§ 2a. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli okoliczności, o których mowa w § 2, zaistnieją po udzieleniu skazanemu pisemnego upomnienia przez sądowego kuratora zawodowego, chyba że przemawiają przeciwko temu szczególne względy.
§ 3. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany po wydaniu wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek prawny, a w szczególności gdy w tym czasie popełnił przestępstwo.
§ 4. Zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
§ 5. Jeżeli skazany został oddany pod dozór lub zobowiązany do wykonania obowiązków w okresie próby, wniosek o zarządzenie wykonania kary może złożyć również sądowy kurator zawodowy, a także osoba godna zaufania lub przedstawiciel stowarzyszenia, instytucji albo organizacji społecznej, o której mowa w art. 73 § 1.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam jeszcze jedno pytanie czy ja jako żona moge napisać pismo w sprawie poparcia wrunkowego zwolnienia ??

Mam jeszcze jedno pytanie czy ja jako żona moge napisać pismo w sprawie poparcia wrunkowego zwolnienia ??
Oczywiście że możesz napisać. Jeśli masz jakieś mocne argumenty poprzyj je dowodami w postaci np: zaświadczeń itp. Jak Twój facet złoży wniosek to niech da Ci znać i Ty też wyślesz.
A w jakim celu? I do kogo chcesz napisać?
Żeby pomóc bliskiej osobie w szybszym powrocie do domu. Wcinasz się w dyskusję niepotrzebnie, bo nic to do sprawy nie wnosi. Moderuj sobie to forum a nie udzielaj "bezcennych" rad.

Ptasior napisał:
Żeby pomóc bliskiej osobie w szybszym powrocie do domu. Wcinasz się w dyskusję niepotrzebnie, bo nic to do sprawy nie wnosi. Moderuj sobie to forum a nie udzielaj "bezcennych" rad.

Do sprawy o warunkowe zwolnienie nic nie wnosi... list, który radzisz wysłać żonie skazanego.

Kupisz czy nie kupisz ale potargować się mozesz. Mi rozmowy mojej partnerki z administracją pomogły. Pomogły takze pisma które pisała do dyrekcji i do sądu. Zostało to wszystko wykorzystane do opini i doprowadziło do wystąpienia o wpz.

Ptasior napisał:
Kupisz czy nie kupisz ale potargować się mozesz

Sąd nie jest instytucją z którą można się "potargować".

Co więcej, Sądy bardzo cenią sobie swoją niezawisłość i nie lubią, kiedy ktoś próbuje na nich cokolwiek "wymusić" - a pisanie setek listów i poparć (które nie mają żadnego znaczenia przy ocenie przesłanek z art. 77kk), wymuszonych rozmów z przewodniczącymi wydziału, polegających na robieniu "maślanych oczu" tak właśnie (IMHO) wygląda...

A mi sie wydaje ze moze coś to pomóc przeciez sad ani sie nie obrazi ani nic... Zobacza ze jest zainteresowanie ze strony rodziny i tyle. Nikt sie z sądem nie chce targować ,ja po prostu chce zeby moj mąż wyszedł jak najszybciej czy to takie dziwne??

AgusMCE90 napisał:
A mi sie wydaje ze moze coś to pomóc przeciez sad ani sie nie obrazi ani nic... Zobacza ze jest zainteresowanie ze strony rodziny i tyle. Nikt sie z sądem nie chce targować ,ja po prostu chce zeby moj mąż wyszedł jak najszybciej czy to takie dziwne??

ja sie nie znam ale ja bym tez napisala nie wiem ale wydaje mi sie ze masz racje przeciez to nie zaszkodzi nakwyzej nie uwzglednia tego pisz

guest_user napisał:
Sąd nie jest instytucją z którą można się "potargować".

Co więcej, Sądy bardzo cenią sobie swoją niezawisłość i nie lubią, kiedy ktoś próbuje na nich cokolwiek "wymusić" - a pisanie setek listów i poparć (które nie mają żadnego znaczenia przy ocenie przesłanek z art. 77kk), wymuszonych rozmów z przewodniczącymi wydziału, polegających na robieniu "maślanych oczu" tak właśnie (IMHO) wygląda...
O targowaniu się napisałem w przenośni. Nie chodzi o pisanie setek listów tylko jedno poparcie, jeśli skazany sam składa wniosek. Słowa a nawet całe zdania pisane przez moją partnerkę jako poparcie do sądu były wykorzystane przez wychowawcę do sporządzenia opinii i wniosku do Dyrektora o wystąpienie o wpz. I tak się stało. Wyszedłem z pierwszej wokandy. Była to prosta metoda "kopiuj-wklej" słów mojej partnerki. Wiem bo czytałem te pisma. Myślę, że to trochę pomogło. Dosłane zaświadczenie o pewnej pracy po wyjściu też pomogło. Nie wiem czemu sędzia miałby "nie lubieć" pisma napisanego zgodnie ze stanem faktycznym. Przecież łatwo jest to sprawdzić wysyłając kogoś na wywiad środowiskowy jak będzie wyglądać życie skazanego po opuszczeniu ZK. Jeszcze apropo targowania: a jak ktoś się poddaje dobrowolnie karze to może "potargować się" o wyrok.

Ostatnia edycja:
Witam
Mam pytanie jeżeli osoba została skazana na 4 lata pozbawienia wolności z art.148 kk może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie? Wyrok został ogłoszony 22 grudnia 2010 r. W Areszcie śledczym odbył już połowę kary (minęło 2 lata) 7 stycznia 2011 r. (tak długo trwał cały przewód sądowy) dodam, że osoba nie była nigdy w życiu karana. Ma bardzo dobrą opinię z Aresztu Śledczego. Osoba w tym roku skończy 19 lat. Czy jest jakaś szansa na wyciągnięcie go z Zakładu Karnego w Gębarzewie gdzie została przewieziony parę dni temu? może stawać na wokandę o warunkowe zwolnienie? Bardzo proszę o pomoc.

janesse19 napisał:
Mam pytanie jeżeli osoba została skazana na 4 lata pozbawienia wolności z art.148 kk może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie?

Może ubiegać się o warunkowe zwolnienie, jeśli posiada uprawnienia formalne wynikające z art. 78 kodeksu karnego.

Warto jednak dowiedzieć się, czy wobec skazanego nie zastosowano art. 77 § 2 kodeksu karnego a jeżeli tak, to warunkowe zwolnienie może nastąpić nie wcześniej, aniżeli po okresie wyznaczonym przez Sąd.

jak długo czeka sie na termin wokandy jak była wysłąna przed świetami??

Ptasior napisał:
. Z wnioskiem o warunkowe przedterminowe zwolnienie Twój chłopak może wystąpić po odbyciu połowy kary. Z wnioskiem takim również może wystąpić Dyrektor danego ZK. Wszystko okaże się na penitencjarnej komisji przedwokandowej na którą stanie mniej więcej miesiąć przed terminem wpz. Jeśli Dyrektor wystąpi z takim wnioskiem to on już nic nie musi robić. Jeśli jednak nie powinien złożyć wniosek do wydziału penitencjarnego Sądu Okręgowego któremu podlega ZK w którym Twój chłopak przebywa. Wniosek taki jest płatny (nie pamiętam ile) ale można starać się o zwolnienie z tej opłaty. Nie wiem za co siedzi Twój facet i gdzie. Jak napiszesz to może powiem coś więcej jakie ma szanse na wcześniejsze wyjście (oczywiście jak coś będę wiedział o danym ZK i zwyczajach w nim panujących).

Dostał wyrok 1 roku za współudział w pobiciu,w zawiasach na 5 lat z dozorem kuratorskim ale warunki zawieszenia złamał,jak już wcześniej wspomniałam wyjeżdżajac za granicę do pracy.Po popełnieniu przestępstwa zachowywał się poprawnie,czyli nie popełnił żadnych innych przestępstw i wykroczeń.W ZK w Trzebinni rownież zachowuje się prawidłowo czyli angażuje sie w różnego rodzaju prace społeczne.
Skoro Pan napisał że nie można się starać o ponowne zawieszenie kary to może dobrym rozwiązaniem byłby dozór elektroniczny lub warunkowe zawieszenie a nawet przerwa w karze???Nie wiem co byłoby najlepszym rozwiązaniem w jego przypadku aby mógł wyjść jak najszybciej i na co ma najlepsze szanse,biorąc pod uwagę jego wczesniejszą niesubordynację czyli nie stawienie się do ZK gdyż obawiam się że Sąd może brać to pod uwagę.
Bardzo proszę o odpowiedź:help:

Witam
Mam pytanie jeżeli osoba została skazana na 4 lata pozbawienia wolności z art.148 kk może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie? Wyrok został ogłoszony 22 grudnia 2010 r. W Areszcie śledczym odbył już połowę kary (minęło 2 lata) 7 stycznia 2011 r. (tak długo trwał cały przewód sądowy) dodam, że osoba nie była nigdy w życiu karana. Ma bardzo dobrą opinię z Aresztu Śledczego. Osoba w tym roku skończy 19 lat. Czy jest jakaś szansa na wyciągnięcie go z Zakładu Karnego w Gębarzewie gdzie została przewieziony parę dni temu? może stawać na wokandę o warunkowe zwolnienie? Bardzo proszę o pomoc.
Tak jak napisał guest_user jeśli nie ma zastosowania artykuł 77 § 2 kodeksu karnego to może się starać po połowie kary. A czy ma szansę? Każdy ją ma. Największe szanse na wyjście ma wtedy jak o wpz wystąpi Dyrektor ZK. Nie wiemy jakie były warunki popełnienia tego przestępstwa ani jaki był udział tej osoby w tym przestępstwie ale jak dobrze napisałaś artykuł to jest on paskudny. Na wpz musi sobie zasłużyć i domniemywam że z 1 wokandy nie wyjdzie. Dopiero pojechał do tego ZK i administracja go nie zna a przecież musi mu wystawić opinię. Jak ktoś pojedzie na widzenie może porozmawiać z wychowawcą.
Dostał wyrok 1 roku za współudział w pobiciu,w zawiasach na 5 lat z dozorem kuratorskim ale warunki zawieszenia złamał,jak już wcześniej wspomniałam wyjeżdżajac za granicę do pracy.Po popełnieniu przestępstwa zachowywał się poprawnie,czyli nie popełnił żadnych innych przestępstw i wykroczeń.W ZK w Trzebinni rownież zachowuje się prawidłowo czyli angażuje sie w różnego rodzaju prace społeczne.
Skoro Pan napisał że nie można się starać o ponowne zawieszenie kary to może dobrym rozwiązaniem byłby dozór elektroniczny lub warunkowe zawieszenie a nawet przerwa w karze???Nie wiem co byłoby najlepszym rozwiązaniem w jego przypadku aby mógł wyjść jak najszybciej i na co ma najlepsze szanse,biorąc pod uwagę jego wczesniejszą niesubordynację czyli nie stawienie się do ZK gdyż obawiam się że Sąd może brać to pod uwagę.
Bardzo proszę o odpowiedź
Jeśli mnie pamięć nie myli to wniosek o dozór elektroniczny można złożyć po połowie kary. Tak samo o wpz. Warunkowe zawieszenie kary może nastąpić wtedy gdy kara pozbawienia wolności była odroczona na rok i nie zaczęła być wykonywana. Jeśli ma podstawy do przerwy w karze to może napisać, ale z tego co piszesz raczej nie ma sensu. Po odbyciu 3 m-cy kary może starać się o przepustki a po pół roku może wyjść więc po co bawić się w przerwy. Ja też się nie stawiłem do ZK i dostałem 1 wokandę po wystąpieniu przez Dyrektora:)

Napisał Ptasior
Jeśli mnie pamięć nie myli to wniosek o dozór elektroniczny można złożyć po połowie kary.
Jeśli skazany spełnia warunki formalne, to może złożyć wniosek o SDE nawet przed osadzeniem. Nie ma w ustawie mowy o połowie kary.

Ptasior napisał:
Jeśli mnie pamięć nie myli to wniosek o dozór elektroniczny można złożyć po połowie kary.

Staraj się nie bazować na pamięci a na przepisach. Jak powyżej napisano - wprowadzasz w błąd.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót