Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witajcie.Proszę powiedzcie jak to jest z tym poparciem i wystąpieniem o warunkowe przez kuratora zawodowego.Pytałam sie takiej pani kurator.Powiedziała mi,ze cos takiego było możliwe kiedyś,ponieważ kuratorzy odwiedzali skazanych i ich znali.Teraz tego się nie praktykuje,więc kurator,ktory nie znał skazanego wcześniej nie może z takim wnioskiem wystąpić??? I jeszcze jedno pytanko.Wiem,ze o kolejną wokandę syn moze się starać za trzy miesiące po pierwszej.Ale kiedy najwcześniej może taką prośbę pisać do Sądu? Wokandę miał 6 X br.a apelację 19 XI. Pozdrawiam ...

Gadulka prośbę do sądu może napisać 40 dni przed terminem wokandy

No wlaśnie o to chodzi że wyrok mu się kończy w marcu a prawe ma mieć pod koniec kwietnia Nie da sie jej jakoś przyśpieszyć?a możliwe jest żeby wyszedł teraz na przedterminowe?

Jak do tej pory nie dostał aresztu do tej sprawy to jak najbardziej tak

Mam do Was takie pytanie ,bo z tego co przeczytałam o warunkowe można się starac po 6 miesiącach a kiedy piszę się taka prośbę przed upływem 6 miesiecy czy jak już minie te 6 miesiecy??

Moze pisac przed upływem ale tylko 40 dni wczesniej.
Pozdrawiam...

magda mi sie wydaje ze cos pomieszalas:)
o warunkowe mozna sie starac po polowie kary jak ktos jest pierwszy raz karany a po chyba 2/3 jak recydywa

art.78kk
§ 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy
kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu
dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech
czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.
§ 3. Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po
odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia
wolności po odbyciu 25 lat kary.

Gadulka o warunkowe może wystąpić kurator zawodowy ale raczej o to jest bardzo ciężko. Możliwość jest ale niekoniecznie jakikolwiek kurator wystąpi nie znając skazanego i nic o nim nie wiedząc.

czy ktos cos slyszal o nowych przepisach albo projekcie ustaw dotyczacych wlasnie warunkowego zwolnienia, w zakladch karnych kraza opowiesi , ze maja sie zmienic przepisy dotyczace petek (pierwszy raz karanych) maja byc ponoc lagodniejsze i cos slyszalam o likwidacji sadow penitencjarnych..

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wsparcie.Ja jestem tylko matką ale rozumiem co czujecie i jak boli gdy nie ma tej ukochanej osoby.Te blachy są okropne i trudno się po nich pozbierać.Ale... mam jeszcze jedno pytanko.Proszę o wyjaśnienie mi /to chyba pisala Moniek-czytalam od początku posty i trochę mi sie myli co kto pisał/jak to było z tym poarciem? Czy ja tez mogę napisać do Sądu Penitencjarnego takie pismo z o poparcie prośby syna o wokandę .Co tam należy napisać jak uzasadnići jak to zatytuowac? W jaki sposób można załatwić swoje uczestnictwo w wokandzie.Dzięki

ane napisał:
czy ktos cos slyszal o nowych przepisach albo projekcie ustaw dotyczacych wlasnie warunkowego zwolnienia, w zakladch karnych kraza opowiesi , ze maja sie zmienic przepisy dotyczace petek (pierwszy raz karanych) maja byc ponoc lagodniejsze i cos slyszalam o likwidacji sadow penitencjarnych..

Z tego co wypisałaś to słyszałem jedynie o tym, że jest projekt by decyzja o warunkowym przedterminowym zwolnieniu zapadała na poziomie Zakładu Karnego i dopiero od takiej decyzji (wydawanej z udziałem prokuratora) miałoby służyć zażalenie do Sądu. Ale nie słyszałem by miało to wejść w życie w najbliższym czasie.

gadulka1956 napisał:
jak to było z tym poarciem? Czy ja tez mogę napisać do Sądu Penitencjarnego takie pismo z o poparcie prośby syna o wokandę .Co tam należy napisać jak uzasadnići jak to zatytuowac? W jaki sposób można załatwić swoje uczestnictwo w wokandzie.Dzięki

Jest to tylko dodatek, który Ci nie zaszkodzi, ale też szansa, że pomoże, jest niewielka. Co należy napisać....to co uważasz :) Np. jak syn zachowywał się przed popełnieniem przestępstwa (jeżeli oczywiście zachowywał się dobrze)...jakie ma plany na przyszłość...że planuje znalezienie pracy itd. To oczywiście tylko przykłady. Pisz, to co jest zgodne z prawdą, ale może wpłynąć pozytywnie na sędziego. Zatytułować jako "poparcie wniosku o warunkowe zwolnienie XYZ (imię, nazwisko, imię ojca). Ważne, żeby było sensownie :) Nie musi być koniecznie taki, jak napisałam powyżej :) O uczestnictwie kadi pisał kilka stron wcześniej.
Kadi, jakbyś mógł, zerknij na moje wcześniejsze pytanie...:)

Dzięki Moniak.Jestem zdeterminowana tą moją sytuacją i wogole .Muszę próbować wszystkiego co tylko możliwe aby dzieciom dać chociaż ojca.Pozdrawiam

Moniak napisał:
Prokurator i sędzia byli na TAK (jak w Idolu). Czy te głosy są gdzieś odnotowane?

Sędzia nie powinen dawać znać co uważa i to raczej nie będzie odnotowane
Stanowisko Prokuratora powino być odnotowane ale nie jest wiążące dla Sądu

dobry wieczor jestem tu pierwszy raz, pochodze z zachodu (poza polska) wiec moga sie u mnie zdarzac bledy w pisaniu, ale pomimo tego zdecydowalam sie na pisanie w tym forum, wiec teraz do rzeczy. Czy jest ktoś kto by mi mogl pomoc??? Bo ja sie na polskich prawach wogole nieznam a muj maz jest od 06.11.08 w (chyba polotwarty) zk-Glogow.
Muj maz byl juz niepierwszy raz karany (oczywiscie tylko w Polsce) kazda kare grzecznie do konca odsiadywal az do ostatniej kary ktöra mu zapadla 21.06.98. Tyle co wiem to odsiedzial ponad 5-miesiecy i na jego prozbe przerwali mu kare 6-miesiace aby mögl sie starac o chorego ojca i uregulowac sprawy. Ale niestety tak sie niestalo bo wyrobil sobie szybciutko paszport i zwial za granice. W tych czasach sie jeszcze nieznalismy wiec duzo na ten temat niemoge napisac. Ale do rzeczy, teraz sie stawil dobrowolnie na rozprawe ktora sie ciagnie jurz od ´98 roku (byl scigany listem gonczym, ktöry zostal w 2008 na prosbe mojego meza adwokatki zniesiony) aby ja wkoncu uregulowac i po rozprawie zostal bezposrednio zawieziony do zk-wroclaw nr.1. Po dwuch tygodniach zostal przewieziony do ZK Glogöw gdzie do tej pory odbywa kare az do 24.11.09. W obliczeniu Kary napisali mu a mianowicie: Recydywa, zastosowano art. 60§1 K1 (art..64§1KK), co ja mam przez to rozumiec?? Czy z takim zastosowaniem mamy sie starac o warunkowe zwolnienie po 6 miesiacach czy dopiero po 9 miesiacach??? Pozatym do kogo mam pisac lub dzwonic aby mu pomuc? Adwokatka jego bedzie dopiero 15.12.08 do dyspozycji ale czy ona moze jeszcze cos wskurac kiedy on jurz kare odsiaduje? Pozatym zamierzam teraz jechac do Polski na swieta z dziecmi aby go odwiedzic i oczywiscie tutaj nie wiem gdzie mam isc aby mi pozwolono go odwiedzidz. Czy moze mi ktos pomuc w tych sprawach aby brnac do przodu a niezwariowac??? Ja sie poprostu nieznam na tych polskich Prawach i urzedach bo wyjechalam z polski jak bylam mala a przyjerzdzalam aby odwiedzic rodzine. Wiec jestem chwilowo na siebie i jego matke oraz siostre zdana, a oni mi wiele tez pomuc niemoga w zwiazku z tym chce postarac sie to zalatwiac poczesci sama aby mu pomuc a niezaszkodzic. Z gory uprzejmie dziekuje za szczera porade i okazanie dobrego kierunku do szybszej wolnosci.

Jeżeli ma recydywę to znaczy że może się starać o warunkowe zwolnienie po odbyciu 2/3 kary. Jak dobrze doczytałam to mąż ma już odsiedziane 5 miesięcy (zanim dostał przerwę w karze w 98 roku) i nie powrócił z przerwy. Czas do warunkowego zwolnienia liczy się z całości wyroku. A jaki to był wyrok?
A czy dostał mąż wyrok za niepowrócenie z przerwy? Bo jeśli ma dwa wyroki to termin na warunkowe zwolnienie wylicza się z sumy obu kar
Jeżeli masz takie samo nazwisko jak mąż to na widzenie wejdziesz bez problemu podając tylko dowód osobisty. A jak nazwiska macie inne to musi Cię wpisać na listę widzeń. Poczytaj forum tam jest mnóstwo informacji a na luźną dyskusję zapraszam na "Temat wolny" tam otrzymasz na pewno wsparcie psychiczne :)

Ostatnia edycja:
Jak dobrze doczytałam to mąż ma już odsiedziane 5 miesięcy (zanim dostał przerwę w karze w 98 roku) i nie powrócił z przerwy. Czas do warunkowego zwolnienia liczy się z całości wyroku. A jaki to był wyrok?
A czy dostał mąż wyrok za niepowrócenie z przerwy? Bo jeśli ma dwa wyroki to termin na warunkowe zwolnienie wylicza się z sumy obu kar

Dziendobry Barbie, serdecznie dziekuje za wsparcie. Muj Maz ma wyrok 1-rok i 6-miesiecy a dotego mu ten odsiedzony czas w ´98 doliczyli ze teraz mu zostalo 12-miesiecy to znaczy siedzi od 06.11.08 do 24.11.09. Za niepowöcenie nie dostal jeszcze zadnej kary, ale w jego pechowym zyciu jest wszystko morzliwe. Bede miala dopiero kontakt telefoniczny z jego Adwokatka od 15.12.08 aby sie wiecej dowiedziec. Tyle co mi wiadomo to Adwokatka po rozprawie powiedziala ze mam sie niemartwic i ze prawdopodobnie 24.05.09 wyjdzie. Ale ja cos w to uwierzyc niepotrafie bo karzdy mi möwi ze za ponad 9-cio letnie ukrywanie sie, wyjdzie dopiero w Listopadzie 09. Ale on sie nieukrywal bo policja i urzad Paszportowy czy Meldunkowy wiedzial gdzie mieszka, bo przeciez staral sie w 2003 o papiery do slubu cywilnego i jego matka musiala podac gdzie mieszka. A ze jego matka mu niemöwila o listach z sadu czy ze Policja ja odwiedzala to on terz za to niemorze. Nawet Prokuratura go z mieszkania matki sama wymeldowala, a paszport w polowie 2003 zostal anulowany a on do tej pory nic niewiedzial. Dowiedzielismy sie dopiero w Maju 07 o tym wszystkim kiedy zglosil kradziez jego paszportu wiec w zwiazku z tym zaczol dzialac w tym kierunku aby wkoncu ta sprawe zamknac. Ale w gruncie rzeczy nikt poza sadem niewie dokladnie za co on odsiaduje?
Jeżeli masz takie samo nazwisko jak mąż to na widzenie wejdziesz bez problemu podając tylko dowód osobisty.
Tak, mam te same nazwisko ale nieposiadam polskiego dowodu Osobistego tylko dowöd niemiecki, a moja najstarsza Cörka pochodzi z pierwszego malrzenstwa i ma inne nazwisko. I podejrzewam ze w jej sytuacji bedzie duzy problem aby mogla ojczyma odwiedzic (a ona tego tak bardzo pragnie). Rozmawialam z moim ex (pierwszy maz) czy by mogl napisac pozwolenie na odwiedziny, ale bedzie troche ciezko bo lerzy w spitalu z polamanymi rekoma i daleko od miejsca zamieszkania. Ale czy takie pismo cos pomorze? Serdecznie dziekuje jeszcze raz za pomoc i z pewnoscia przejde na forum TEMAT WOLNY, aby otrzymac troszeczke wsparcia bo jestem na uszczerbku psychicznym i przychodzi mi bardzo durzo glupich pomyslow, a dzieci mnie rownierz bardzo potrzebuja.

Kochani mam takie pytanko, a mianowicie interesuje mnie czy istnieje cos takiego jak statystyki zwolnien warunkowych? Konkretnie informacje ile osadzonych w jakich zakladach karnych staralo sie o zwolnienie i ile w danym zakladzie takich zwolnien zostalo zaakceptowanych?

Pozdrawiam serdecznie i prosze o odpowiedzi

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót