Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ptasior napisał:
Doprawdy? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Właściwie wydaje sie to oczywiste, że jeżeli sam wychowawca nie wnoskuje to dlaczego Sąd ma być przychylny?

wychowawca powiedział tez że może się starać o zmianę podgrupy no ale w bliże nieokreślonym czasie
Komisja okresowa jest co pół roku.
Właściwie wydaje sie to oczywiste, że jeżeli sam wychowawca nie wnoskuje to dlaczego Sąd ma być przychylny?
Wychowawca pisze tylko opine a o wpz może wystąpić dyrektor. W życiu różnie bywa. Czasami jak dyrektor wnioskuje sąd nie udziela a jak sam skazany pisze to udziela.

Ptasior napisał:
Komisja okresowa jest co pół roku.

co pół roku w każdym zakładzie, czy od momentu osadzenia?

Wychowawca pisze tylko opine a o wpz może wystąpić dyrektor. W życiu różnie bywa. Czasami jak dyrektor wnioskuje sąd nie udziela a jak sam skazany pisze to udziela.

to zawsze jakieś pocieszenie,
dziękuję za odp.

Co pół roku od momentu pierwszej komisji czyli od momentu osadzenia. Jeśli w miedzyczasie jest termin wpz to około miesiąc przed jest komisja potocznie zwana "przedwokandową". I wtedy mówią czy wystepują a jak skazany juz napisał wniosek to czy popierają.

na takiej że 23-05 w zk grójec z wokandy wyszli tylko ci którzy mieli wystąpione przez zk

Bo tak jest przeważnie, że wychodzą Ci co mają wystąpione. Przeważnie aczkolwiek niekoniecznie.

pawlik 1 napisał:
na takiej że 23-05 w zk grójec z wokandy wyszli tylko ci którzy mieli wystąpione przez zk

a w zk Wiśnicz wychodzą w zależności od tego czy rozpatruje wnioski sędzia czy sędzina, nie ważne czy masz poparcie czy nie i co???
w Wadowicach był przypadek, że wyszli wszyscy bez poparcia a z poparciem dostali blachę, dopiero z odwołania wyszli....

ludzie nie ma na to reguły - paragraf, ile do końca, jaka opinia w zk, jaki typ zk, gdzie, który raz się stara i wisienka na torcie: humor sędziego - najbardziej nieprzewidywalny czynnik...
ale będziecie się licytować...bo tam wyszli to jest tak i już....

jak osadzony spełni warunki, pokaże, że na prawdę zasługuje to ma szansę dostać to wpz a nie że bankowo dostanie....

Hej,

Na dzisiejszej komisji przedowkandowej mojego partnera powiedzieli,ze nie przychyla sie do wpz,ale mowia,ze nie maja nic do zarzucenia jego zachowaniu itp.,itd.. Czyli teraz ile czasu moze zajac im wyznaczenie wokandy? Slyszyalam,ze do dwoch tygodni,ale jak to pewnie znow idndywidualna sprawa,hm? Moj partner pracuje na wolnosci, `zaliczyl`programy ktore mu wyznaczyli, ogolnie ma duzo pozytywow,ale tylko ze wzgledu na ENA komisja nie jest przychylna.. czy ten`powod` moze miec AZ tak wielkie znaczenie i czy sad ktory wycial mu z kary 5 miesiecy <b.duzo> moze wciaz sie przychylic do wpz??

Junona napisał:
czy sad ktory wycial mu z kary 5 miesiecy <b.duzo> moze wciaz sie przychylic do wpz??

Co to znaczy "wyciął z kary"?
A zachowanie skazanego po popełnieniu przestępstwa i po skazaniu jest równie ważne jak funkcjonowanie w wiezieniu. Albo i nawet ważniejsze. A ściganie skazanego po całej Europie pokazuje stosunek do postanowień sądu.

"Wyciął z kary" to chyba wyrok łączny.

"Wycial" - chodzi mi o `wycinek` z podusmowania wyrokow..
Rozumiem,ze to ma ogromne znaczenie i to jest nawet logiczne,ale spytalam z czystej ciekawosci czy gdy Sad okazal `tyle laski` - wciaz moze byc Laskawy :)
Pewnie to pytanie mozna odebrac jako retoryczne- przeciez i tak wszystko pokaze czas.

Ostatnia edycja:
mam pytanie :) chodzi o to,ze moj konkubent siedzi w zk z tamtad pisal do zk koszalin o wyjasnienie sprawy poniewaz wyszedl z tamtad na SDE i mu ja zdjeli poniewaz sad w gdansku dał nakaz aresztu za jakas stara sprawe i on pisal o wyjasnienie i przyszlo mu pismo że odbędzie się sprawa w apelacyjnym w gdańsku na posiedzeniu jawnym stawiennictwo nie obowiązkowe czy moze to byc posiedzenie na którym go wypuszczą na wolność?i czy moge iść na to posiedzenie biorąc pod uwage fakt że mamy dziecko razem mieszkalismy razem i jestesmy para czy nie wpuszczą mnie na to posiedzenie?

dziekuje z aodp:] a to może być taki finał,że go znów na dozór puszczą bo z tego co on mi mówił to zk koszalin do apelacji podał decyzje sądu w gdańsku.... czy to poprostu będzie tylko o jakieś wyjasnienie?

aniula2107 napisał:
czy moge iść na to posiedzenie biorąc pod uwage fakt że mamy dziecko razem mieszkalismy razem i jestesmy para czy nie wpuszczą mnie na to posiedzenie?

1. Co to ma wspólnego z warunkowym przedterminowym zwolnieniem?

2. Jedynie jako widownia. Jeśli zaczniesz się odzywać, wtrącać lub w inny sposób zakłócać przebieg posiedzenia - zostaniesz z sali wyprowadzona (najprawdopodobniej)

2. Jedynie jako widownia. Jeśli zaczniesz się odzywać, wtrącać lub w inny sposób zakłócać przebieg posiedzenia - zostaniesz z sali wyprowadzona (najprawdopodobniej)
Niekoniecznie. Jeśli sąd zapyta kim owa Pani jest dla skazenego może zadać jej jakieś pytania. Tak było w moim przypadku jak moja partnerka poszła na posiedzenie o odroczenie wykonania kary, bo ja nie mogłem. Pani sędzia wpuściła ją na salę a jak się dowiedziała kim jest dla mnie to teoretycznie mówiąc przesłuchała ją jako świadka. No ale to nie jest o WPZ.

Ptasior napisał:
Niekoniecznie. Jeśli sąd zapyta kim owa Pani jest dla skazenego może zadać jej jakieś pytania.

Jedynie powołując na świadka (dowód), a w postępowaniu odwoławczym nie przeprowadza się postępowania dowodowego (jedynie w bardzo wyjątkowych sytuacjach) - zachęcam do lektury k.p.k.

Ptasior napisał:
A co ja tu napisałem??

Że Twoja partnerka poszła na posiedzenie w przedmiocie odroczenia wykonania kary - a tym zajmuje się Sąd I instancji a nie odwoławczy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót